[Shutterstock] В сравнение с рекордните постижения на банките и на

...
[Shutterstock] В сравнение с рекордните постижения на банките и на
Коментари Харесай

Окрилени от потребителския бум

[Shutterstock] В съпоставяне с рекордните достижения на банките и на лизинговите компании на пръв взор наподобява, че 2018 година не е била толкоз благосклонна за сдруженията за небанково финансиране. Тук числата демонстрират значително стесняване в общите активи на бранша и също толкоз осезаемо понижаване в общия размер на предоставените заеми.

Тази привидно странна картина обаче има своето напълно разумно пояснение – при започване на миналата година от бранша излезе един от главните играчи. От 1 февруари 2018 година " БНП Париба Лични финанси " се преобразува в банкова институция, като активността на съществуващото до тогава сдружение беше влята в тази на новорегистрирания " БНП Париба Пърсънъл файненс " - клон България, който е част от френската банка BNP Paribas Personal Finance. Това предстоящо изкривява и общата статистика на небанковия финансов бранш, която Българската национална банка (БНБ) събира и разгласява.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Растеж минус един

За разлика от много по-детайлната статистика за активността на банковия бранш, която на тримесечна база дава взор и върху самостоятелните резултати на обособените банки, оповестените от Българска народна банка данни за протичащото се на пазара на небанковото кредитиране са агрегирани общо за бранша и не показват информация за резултатите на обособените сдружения на пазара. Така на процедура е мъчно да се каже доколко оповестените за 2018 година данни са повлияни от изваждането на " БНП Париба Лични финанси " от статистиката. Упражнението се усложнява в допълнение и от обстоятелството, че последният оповестен финансов доклад на сдружението в Търговския указател е от 2016 година Към оня миг чистият размер на предоставените от него заеми на клиенти е близо 390 млн. лева, което, съпоставено с данните на Българска народна банка за интервала, му отрежда пазарен дял от порядъка на 15-16% по индикатора. Новият клон на BNP Paribas Personal Finance пък влиза в банковата статистика от март 2018 година с 550 млн. лева активи, а в идващите тримесечия те се усилват до 615 млн. лева

Същевременно оповестените от регулатора данни към края на 2018 година демонстрират номинално стесняване в общия размер на заемите, отпуснати от небанкови сдружения, с 302 млн. лева спрямо година по-рано – до 2.45 милиарда лева С други думи, без еднократния резултат от изваждането на " БНП Париба Лични финанси " от общата статистика картината и за миналата година би посочила това, което показваше и през предходните две – постоянен напредък на бранша.

Всъщност даже и по този начин размерът на кредитирането към този момент е над равнищата си отпреди рецесията – при започване на 2008 година размерът на пазара беше 2.3 милиарда лева, като към края й доближи 2.8 милиарда лева, след което в продължение на пет години се наблюдаваше стесняване. От 2013 година насам данните на Българска народна банка посочваха растежи, като в интервала 2016-2017 година бяха регистрирани седем следващи тримесечия с двуцифрени темпове на напредък на годишна база на небанковите заеми. През последното тримесечие на 2017 година и първото на 2018 година растежите забавиха темпа си до едноцифрени стойности (но над 9%), а от второто тримесечие на миналата година, след преобразуването на " БНП Париба Лични финанси ", изменението е с негативен знак. Иначе през последните две тримесечия на годината статистиката още веднъж демонстрира въпреки и минимални растежи в размера на тримесечна база, което свидетелства, че както при банките и лизинговите компании, инерцията в небанковото кредитиране също не е изгубена.

Ожесточена конкуренция

Основен фактор за положителното показване на небанковите финансови сдружения, несъмнено, е растящата през последните години стопанска система, която дава подтик на потреблението като цяло, а оттова и на бизнеса в бранша. От друга страна, конкуренцията на пазара, на който през последните години оперират 150 - 160 играча, също се ускорява. В годишния си финансов доклад за 2017 година от водача в бранша " Уникредит кънсюмър файненсинг " да вземем за пример разказват годината като минала под знака на " растяща стопанска система и пазар на потребителско кредитиране, както и на мощно конкурентна среда ", като съответно във връзка с сегмента на стоковото кредитиране показват, че той е бил " сцена на яростна конкуренция сред главните участници ". В тези условия компанията, през която минава голямата част от потребителското финансиране на едноличния й притежател Уникредит Булбанк, е завършила 2017 година с чист портфейл заеми и вземания от клиенти в размер на 1.1 милиарда лева, или към 40% от общото за пазара на небанково финансиране.

И до момента в който " Уникредит кънсюмър файненсинг " може да разчита на поддръжката и на притежателя си, с цел да укрепва лидерските си позиции на пазара, то за останалите играчи в бранша конкурентното уравнение се усложнява в допълнение от растящия интерес на банките към така наречен бързи заеми. През последните година и половина-две в изискванията на изпилени съвсем до нулата лихви и свити до най-малко маржове от ден на ден финансови институции започнаха да поглеждат към този сегмент, който обичайно е с най-високи лихви, в търсене на по-добри настоящи спредове и повече рентабилност.

" Общо взето, с всички се конкурираме, българският пазар е много стеснен ", разяснява Павел Панайотов, старши финансов управител в компанията " Кредисимо ", която също е измежду по-големите играчи на пазара. В тези условия небанковите компании към момента обаче печелят с по-бързите си процеси и по-голямата си еластичност и не чак толкоз затегнатите (в съпоставяне с банките) регулации, което им разрешава по-скоростно да внедряват и нови софтуерни решения.

" През последните 1-2 години стремежът на всички е тази така наречен цифрова промяна, посредством която и разноските за отпущането на един заем много понижават, а и самият развой е по-бърз - което е нашето главно преимущество сега ", показва Панайотов. " Напоследък много банки стартират да отварят свои офиси за бързо кредитиране, само че там става въпрос за периоди от порядъка на няколко дни или най-малко на няколко часа ", отбелязва той. Движени от икономическото раздвижване и ниската безработица, сдруженията в бранша са разчистили и огромна част от неприятните си заеми.

Прочистването на портфейлите

Иначе отвън главната им активност – отпущането на заеми, небанковите компании за потребителско финансиране се оказват един тип съперници с банките и по друго направление – привличането на вниманието на колекторските организации. През последните години и двете групи финансови институции са изключително дейни в потреблението на услугите на профилираните в това сдружения, с цел да събират просрочените си вземания.

По данни на Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ) през 2018 година 19% от всички необслужвани задължения, предоставени за събиране на колекторите, са били по артикули на небанкови компании. Всъщност делът понижава осезаемо по отношение на регистрираните година по-рано 31%, като от АКАБГ изясняват този спад с обстоятелството, че небанковите сдружения избират да пакетират и продават на по-ранен стадий просрочените си вземания, вместо да ги разпореждат за събиране.

Това намира отражение и в данните на Българска народна банка за просрочията в бранша. Според статистиката на централната банка към края на 2018 година техният дял по отношение на общо отпуснатото небанково финансиране понижава до 8.6% спрямо 12.5% година по-рано и стойности от по към 30% в интервала 2013-2014 година В номинално изражение през последната година размерът на нередовно погасяваните отговорности в портфейлите на небанковите кредитни институции понижава със 131.1 млн. лева до 210.5 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР