[Shutterstock] В България мъжете се женят на 30 години, а

...
[Shutterstock] В България мъжете се женят на 30 години, а
Коментари Харесай

Икономика на браковете

[Shutterstock] В България мъжете се женят на 30 години, а дамите - на 27. Още по тематиката
Графика на деня: Броят на подписаните на Свети Валентин бракове в България нараства
14 фев 2018
Липсващите булки на Китай

Несъответствията в съотношението мъже - дами в страната водят до редица последствия - от повишаване на брака през трафик на хора до взрив на нови браншове
29 дек 2017 В рамките на 50 години броят на подписаните бракове в Европейския съюз (ЕС) е намалял с близо 50% - от 7.8 брака на 1000 души до 4.1 през 2013 година Освен че хората се женят по-малко, го вършат и на по-късен стадий от живота си. Средната възраст за подписване на първи брак при мъжете в Европейски Съюз е 30 години, а при дамите - към 27.

Причините това да се случва са доста и важат освен за Европа, само че и останалите развити страни като Съединени американски щати, Япония и Австралия да вземем за пример, а резултатът от това може да се види в редица браншове.

Защо получаваме по-малко сватбени предложения 15% от жителите на Европейски Съюз на възраст сред 20 и 29 години са сключили брак.

" Бракът към този момент не е първата стъпка в зрялостта, само че, постоянно, е последната ". Това написа скоро професорът по социална политика и социология към Универстиета " Джон Хопкинс " Андрю Черлин в текст за американското издание The Atlantic. През 2017 година - две години откакто Съединени американски щати легализираха еднополовите бракове, над 60% от хората, които към този момент са съжителствали дружно, са бракосъчетани. Това кара Черлин да счита, че за двойките бракът през днешния ден не се възприема като институтцията от едно време, а като свитеделство на постигнатите дружно триумфи.

" Има културни и стопански аргументи за този феномен ", разяснява експертът от Националния статистически институт в Италия Антонио Джолини пред Guardian. " Културните аргументи са, че бракът не е толкоз важен от религиозна и гражданска позиция, тъй като доста младежи живеят дружно без брак ", разяснява Джолини.

Има и стопански препядствия. Бракът изисква финансова непоклатимост, която през днешния ден младите нямат. " Липсата на кредитиране и сигурност в кариерата се трансфораха в спирачки ", счита Тереза Кастро–Мартин, от испанския институт CSIC. Автоматизирането на производството и неадекватността на днешната просветителната система във всичките ѝ етапи - от предучилищна до висше обучение, е следващото препядствие по пътя на младежите. " Има културни и стопански аргументи за този феномен. "
Антонио Джолини

И какъв е резултатът от това

По-малко бракове значи и по-малко изхарчени пари. В международен мащаб сватбените услуги се правят оценка като промишленост на стойност 300 милиарда $ годишно. Според отчет на консултантската IBIS World в сферата за заети над 1.2 млн. души в над 300 хиляди бизнеса. По данните на компанията промишлеността е отбелязала растеж със приблизително 4% сред 2012 и 2014 година, само че през 2015 година растежът се забавя, като през 2017 година приходите са били по-ниски по отношение на миналата година. Според отчета през идващите пет години растежът в сектора ще се ограничи до 0.3 прочие пункта годишно. Индустрията ще пострада и от новите настроения измежду младоженците - към 45% от тях се лимитират с бюджет към или под 10 хиляди $, а единствено една трета от сватбите имат бюджет сред 10 и 20 хиляди $.

За други бизнеси трендът няма толкоз огромен резултат. Строителството директно усеща резултата от спада на браковете, само че може да се напасне съответно съгласно търсенето. В Съединени американски щати многофамилните къщи водеха пазара, само че от 2009 година насам се следи взрив в строителството на по-малки жилища и отдаването им чартърен.

Въпреки че настроенията измежду младите се трансформират бързо, културните и икономическите особености през днешния ден вършат шанса браковете да се върнат към предходната си популярност по-малко евентуален.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР