[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване За разлика от шампионите

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване За разлика от шампионите
Коментари Харесай

Топ 100 компании в Пловдив: По-малки и предимно български

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
За разлика от първенците в народен проект в пловдивския топ 100 няма компания с оборот от над 1 милиарда лева Местните водачи, които надскачат доходи от над половин милиард, са едвам три.

Лидерът е търговецът на едро с цигари " Табако трейд ", който въпреки да смъква продажбите си, към момента е покрай границата от 800 млн. лева, надскочена миналата година. Дистрибуторът натрупа голям оборот, защото очевидно включва в него и акциза върху цигарите, който е висок.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
КЦМ има малко по-слаба година поради по-ниските цени на оловото и цинка предходната година. Това е довело до по-ниски доходи, само че също и до по-ниски разноски, тъй че оперативният резултат е по-добър. Лидерската тройка се оформя от електроразпределителната компания на EVN, която доставя ток в района, като обяснението за спада в приходите й е в смяна в счетоводен стандарт.

Приходите

Общите доходи на фирмите от пловдивската стотица са 11.6 милиарда лева, или 6 пъти по-малко от националния топ 100.

Средно приходите на пловдивската стотица нарастват с 1.2%, което е много по-слаб резултат от националния топ, където нарастването е с 9%. Две сдружения от района " тежат " на междинното показване. Едното е търговецът на едро с техника " Пинот трейдинг ", при който приходите се топят от съвсем 200 млн. до 52 млн. лева И в случай че при започване на годината сдружението е имало 4 чиновници, декември са нула. Публичната информация за компанията е нищожна, само че тя попада в лист на длъжници към Национална агенция за приходите с голямата сума от 61 млн. лева към средата на тази година, а е влезнала в него още 2015 година Вижда се и че сдружението е прекратило регистрацията си по Данък добавена стойност през май 2019 година, което приказва, че активността се свива до комичен размер (прагът за регистрация е едвам 50 хиляди лева.). Собственикът е регистриран в Канада - носи странното име 1020648 B.C., само че в интернет няма налична информация за него от три години.

Другият огромен минус идва от държавния ВМЗ, който свива приходите си с 55% в като цяло слабата за оръжейните фабрики година. Ако резултатите на " Пинот трейдинг " и сопотската оръжейница се изключат от изчислението, междинният растеж на приходите скача на много по-приличните 5.5%.

[[img:3965867]]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Шампиони по напредък са строителните " Сиенит СГ " и " Пътища Пловдив ", " Вили Елбе аутомотив " (88%), сладкарската " Алкао " с 84%, производителят на колелета " Макском " с 64%, на здравна инсталация " БТЛ индъстрийз " с съвсем 50% скок. От тях първите две компании са с български притежатели и обяснението за растежа при първата са строителството на нови заводи към Пловдив, а за втората - многото държавни поръчки за пътища. Останалите са индустриални предприятия, нараснали производството си, с задгранични притежатели като се изключи " Макском ". Много мощна година имат и заводите за железни структури " Юпитер 05 " и ХМЦ, евентуално около общия напредък в стопанската система и строителството.

Печалбите

И в националния топ 100, и за пловдивската стотица, 2018 година е била по-слаба откъм облаги. Ако насъбраният общ плюс за 2017 година е бил 609 млн. лева, за предходната година е 367 млн. Най-голяма е разликата при КЦМ - минус 50 млн. лева, където валутните разлики са довели до по-високи финансови разноски и компанията е излязла на загуба.

Все отново районът се показва по-силно от междинното достижение за страната - 11 пловдивски сдружения в подреждането са били на загуба през предходната година, до момента в който в националния топ 100 цифрата е 16.

Най-висок марж на облагата за предходната година има " Франкщал България " - на всеки лев доход компанията печели 31 стотинки. Търговецът на стоманени произведения работи в България от 2007 година и е благосъстоятелност на австрийска фамилна компания.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Профил

В стоте най-големи пловдивски компании работят над 35 хиляди души. Топ 3 работодатели са държавният боен цех ВМЗ в Сопот с съвсем 4300 чиновници, следван от завода за хладилници " Либхер " и транспортния транспортьор ПИМК.

Погледнато по браншове, и в общия топ 100, и в пловдивския доминират фирмите от бранш търговия (34 в районната класация). Разликата е във вицешампионите - доста по-малко са представителите от бранш енергетика и горива (които са главно със софийски централи), по тази причина пък многочислени са фирмите от секторите храни (14) и машини (13).

За разлика от националната стотица в пловдивския топ 100 доминират фирмите с български притежатели. В " Капитал 100 " пропорцията е поравно, до момента в който в районното нареждане единствено ¼ от сдруженията (27 фирми) са задгранични вложения.

Само 3 са сдруженията под държавен надзор: ВМЗ, " Авионамс " и ВиК - Пловдив. За съпоставяне, в националния топ 100 те са 11.

В Пловдив очевидно не са почитатели на българската фондова борса. Единствено производителят на филтри за цигари " Юрий Гагарин " е обществено сдружение, само че това е завещан факт по линия на всеобщата приватизация.

От подреждането отсъстват няколко огромни компании с производства в Пловдив и района, като повода е, че имат мощности на няколко места и централата им е в София. Пример за това са най-голямата компания в бранш " Машини и съоръжение " в страната - " Сенсата технолоджис " (465 млн. лева общо), както и концернът АВВ (287 млн. лева.) с максимален цех в Раковски, само че и с заводи в Севлиево и Петрич.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР