[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

IT гигантите и всички останали

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Уолстрийт наподобява изненадващо спокоен. Докато стопанската система се срутва, безработицата пораства с невиждани темпове, а броят на поискалите помощи от американското държавно управление надмина 30 млн. души в границите на малко над месец, двата огромни показателя - Dow Jones и S&P, държат равнището си устойчиво, въпреки и към момента относително надалеч от историческите си равнища, маркирани през февруари. Вече от седмици липсват сривовете и скоковете от по към 10% за дневна сесия, които бяха всекидневие при първите дни от рецесията.

С други думи, придвижването на показателите наподобява нелогично при спряла стопанска система. Едно от обясненията се крие в софтуерните компании, които значително държат равнището на показателите съвсем собственоръчно и печелят от рецесията. Същевременно това ги прави още по-големи и значими. Така, до момента в който обичайни колоси от остарялата стопанска система като ExxonMobil и Boeing се свиват, софтуерният бранш в лицето на Apple, Microsoft, Amazon, Гугъл, Netflix и Фейсбук е в най-лошия случай напълно покрай равнището си отпреди ковид. Инвестиция от 1000 $ поравно в тези компании при започване на годината носи рентабилност от 16.8% към 12 май, или общо 1168 $. И това с включения срив в края на февруари и началото на март.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Общата картина проличава при повсеместен взор над акциите в S&P, разграничени по браншове. Технологичният бранш е повишен с 4.1% от началото на годината - единственият, който отбелязва растеж. След него се подрежда секторът на опазването на здравето, където акциите се свиват приблизително с 1%. Индексът NASDAQ, който е доминиран от софтуерни компании, е нагоре с 15% от началото на годината.

Недокоснати те...

Инвеститорите откриват разтуха в софтуерните акции значително по нужда. Повечето от тях като се изключи Apple не усещат същински удар от ковид. Още при започване на март всички огромни компании реалокираха бързо съвсем цялата си активност от у дома. Гугъл и Фейсбук към този момент оповестиха, че това състояние може да се резервира до края на 2020 година за всички чиновници, които го желаят. Тези стъпки носят сигурност, тъй като при софтуерните компании липсват фабрики, които да бъдат затворени и да навредят на бизнеса.

В началото на май едвам шест софтуерни компании - Фейсбук, Apple, Amazon, Netflix, Гугъл и Microsoft, отговаряха за една четвърт от общата пазарна капитализация на показателя S&P 500, който възлиза на 21.4 трлн. $. Има обаче и нещо друго - това са акции, които действително всеки желае да има и всяко по-значително намаляване в цените им притегля нови купувачи, което ги връща бързо нагоре.

" Групата се държи от ден на ден като леговище от риска в миг на икономическа рецесия. Докато пазарът се свиваше, софтуерните компании останаха относително постоянни. Докато се изкачваше, те водеха възобновяване. Заради големите си пазарни капитализации акциите към момента командват парада и имат най-голяма тежест в показателите ", написа финансовият консултант Джон Кинсела през изданието GuruFocus. За Фейсбук и Гугъл бизнесът продължава съвсем по проект. Макар и софтуерни колоси, техният бизнес в действителност е рекламен. При представянето на докладите си за първото тримесечие и двете означиха, че е имало спад в търсенето на реклами, който е свалил междинната цена за тях. Положението може да се утежни през второто тримесечие, когато бюджетите за маркетинг и реклама за бизнесите по всяка възможност няма да влязат в категорията " от първа нужда ". Засега тези проблеми не тормозят вложителите в миг, в който съвсем всички други бизнеси се приготвят за загуби.

Тенденцията при двете компании може да докара в дълготраен проект до една огромна смяна: те да се правят оценка от вложителите съгласно по-краткосрочното си показване, в сравнение с по отношение на упованията с години напред. По-конкретно темпът на напредък на приходите може да стане по-малък фактор при скоковете и спадовете на акциите.

" Докато икономическата контракция удря всички, софтуерният бизнес има неповторими характерности, които му дават имунитет даже при световна пандемия, написа борсовият анализатор Ерик Месамор в коментар пред уеб страницата CCN. Софтуерният бизнес е необикновено еластичен. За разлика от физическата търговия на дребно или индустриалното произвеждане да вземем за пример софтуерният бизнес може да бъде ръководен напълно от чиновници вкъщи. "

...и допрените от вируса

За множеството софтуерни компании бизнесът не е същият, какъвто беше и през януари да вземем за пример. Но за доста от тях вирусът и карантините се трансфораха по-скоро в берекет, в сравнение с в проклинание. Amazon да вземем за пример се срещна с вълна от търсене на артикули през платформата си, която докара до наемането на 100 хиляди нови чиновници, скок на пазарната капитализация до рекордните за компанията 1.2 трлн. $ (което я прави третия деен американски " трилионер " - дружно с Microsoft и Apple), както и растеж на персоналното благосъстояние на главния акционер и изпълнителен шеф Джеф Безос с над 30 милиарда $ до 145 милиарда $ - с близо 40 милиарда $ повече, в сравнение с втория най-богат човек в света, Бил Гейтс.

Самият Гейтс сигурно е мощно угрижен от обстановката с ковид и интензивно влага в голям брой евентуални лекувания и ваксини. Останалите акционери на Microsoft надали имат срещу обстоятелството, че посред най-тежката икономическа конюнктура в модерната история компанията е най-скъпата обществена американска компания с оценка 1.42 трлн. $. Фирмата видя плода от новата си тактика, която залага на повече облачни услуги, решения за корпоративна връзка и други сходни, които се радват на висок интерес в изискванията на карантина и ускорена цифрова промяна.

Случаят на Netflix, различен победител, чиито акции са скочили с над 30% от началото на годината, е най-праволинеен и елементарно разбираем. Хората са си у дома, имат повече свободно време и скокът в броя на стрийминг абонаментите не изненадва никого. Към края на първото тримесечие Netflix има 182 млн. клиенти по целия свят, а за първото тримесечие добави 15.8 млн. нови такива - два пъти повече, в сравнение с се очакваше. Проблемите за компанията могат да дойдат по-късно през годината, тъй като запасът с автентично наличие скоро ще бъде пресъхнал, а нови продукции не се снимат.

Най-интересният случай от засегнатите бизнеси е Apple. Акциите на компанията са покрай историческия си връх пазарна капитализация от 1.37 трлн. $, само че проблемите за колоса може занапред да предстоят. В изискванията на световна рецесия продажбите на смарт телефони съвсем сигурно ще отбележат спад, а високата цена на устройствата на Apple надали ще обърне тази наклонност. В момента множеството фирмени магазини на компанията не работят и продажбите стават най-вече онлайн.

Натискът ще се усили

Освен стопански настоящото състояние евентуално ще роди и политически спор за тежестта на софтуерните колоси. През последните години Apple, Microsoft, Amazon, Гугъл и Фейсбук са и петте най-скъпи обществени компании в страната, а преди петролната Saudi Aramco да излезе на борсата - и в света. Дори тогава техният нескончаем растеж будеше терзания във Вашингтон и Брюксел.

Сега въпросите могат да се разширят. Доскоро той бе единствено един: дали колосите би трябвало да бъдат контролирани. Новият въпрос би бил за какво най-големите и най-печеливши компании в света във време на световна рецесия не дърпат дружно със себе си нагоре и стопанската система и броя на наетите лица в Съединени американски щати. Една от аргументите Силициевата котловина да е обичана на Уолстрийт е точно фактът, че там има относително малко заети на фона на големите доходи и облаги, които се генерират. Във времена, в които всеобщата безработица е всекидневие и стопанската система се срутва, факторът регулации и още налози може да трансфорат бранша от плюс в минус.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР