[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Когато мечката реве, нормално

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Когато мечката реве, нормално
Коментари Харесай

Пазарите през 2020 г. са необикновени, в много отношения

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Когато мечката реве, обикновено е да се изплашите. Горното важи и за финансите, където мечият пазар може да значи бърза загуба на благосъстояние. Коронавирусът донесе най-бързия мечи пазар в историята: на главния показател в Съединени американски щати S&P500 му лиши единствено 16 дни през февруари да падне с 20%.

Може да наподобява, че мечката е и едно от най-кратко живеещите същества от типа си. Въпреки че икономическите индикатори не престават да се утежняват, цените на акциите направиха удивително възобновяване. Април беше най-хубавият месец за S&P 500 от януари 1987 година След като удари дъното от 2237 пункта на 23 март, той се повиши с 27% до 1 май (виж графиката). Технически това вкара акциите още веднъж в бичи пазар, въпреки и да им би трябвало още време да изтрият всички загуби от пандемията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Една от аргументите за разминаването сред пазари и стопанска система е голямата смяна в отношението на управляващите. След борсовия срив от 1929 година Андрю Мелън, финансовият министър на Съединени американски щати при президента Хърбърт Хувър, твърдеше, че тези промени " почистват гнилостта от системата ". Но през днешния ден държавни управления и централни банки реагират доста пламенно на тези промени, вследствие на което данъкоплатците може да поемат повече тежест от рецесията, в сравнение с вложителите. Бързото отчасти възобновяване е единствено един от образците, че мечият пазар на 2020 е чудноват тип.

Факти за мечката гризли

Не е ясно от кое място идва терминът мечи пазар. Даниел Дефо употребява термина " търгаш на мечи кожи " (bearskin jobber) при започване на XVIII век. Което може да значи, какъв брой рисково е да продадеш кожата, преди да си умъртвил мечката. Някои спекуланти вършат тъкмо това, като биха се съгласили да продадат акции на настоящата им цена, въпреки и да не ги имат. Те ги взимат назаем от своя брокер, надявайки се, че в бъдеще цената ще падне и те ще му ги върнат с облага - процедура, известна като " продажба на късо ". Тези мечки желаят пазарът да падне. По-оптимистично настроените вложители са известни като бикове. Предполага се, че тези наименования идват оттова, че биковете надигат глава с рогата си нагоре, до момента в който мечки ровят със своите лапи.

Традиционният модел за пазарен цикъл, обрисуван от икономическите историци Чарлз Киндълбергер и Хайман Мински, минава през пет етапи - изместване, взрив, еуфория, рецесия и омерзение. Изместването приема формата на някакво ново, позитивно икономическо развиване, да вземем за пример нова технология като интернет, която оправдава по-големия разцвет.

След това идва взривът - облагите и доверието на вложителите порастват. Компаниите взимат заеми, с цел да уголемяват активността си, вложителите заемат по-спекулативно позиции, купувайки акции на маржин (залагайки единствено дребна част от парите). По време на взрива сходни тактики са много печеливши и това окуражава и други да се включат.

Да влезе еуфорията. Имотите постоянно са във фокуса на спекулацията - пикът на бичия пазар се свързва с построяването на небостъргачи. И с хора, които нормално не спекулират. В края на 90-те години на предишния век вложителите станаха дей трейдъри в софтуерни акции, при започване на този век повече станаха притежатели на парцели, с цел да се възползват от повишаващите им се цени. И защото цените на активи наподобяват прекомерно високи за стандартните измерители, оптимистите измислят нови, с цел да ги оправдаят (например цена за кликване за интернет компаниите). Мненията на скептиците са отхвърляни като на динозаври, които просто не схващат.
В последна сметка взривът води до инфлация, защото фирмите се състезават за нищожни първични материали и служащи. Централните банки реагират посредством повишение на лихвите. В началото това няма огромно значение, само че в един миг се случва нещо с доверието. Трудно може да се дефинира какво: просто може да се окаже, че няколко вложители са решили да осребрят облагите си. Но един път като спрат да порастват цените, машината се завърта на назад. Когато цените на активите падат, тези които са купили на маржин или на заем, стартират да продават. Банките са по-малко склонни да кредитират. Притеснени за цената на обезпечението, те карат някои заемополучатели да ги изплатят. Новаците на пазара се отдръпват, защото вероятността за сочни облаги става несигурна. За продавачите на акции обаче е все по-трудно да намерят купувачи. Спадът се задълбочава.

Често избухва и скандал. Периодите на взрив са идеална опция за това, което канадско-американският икономист Дж. К. Гълбрайт назовава bezzle: лъжливи схеми, които разрешават на инсайдърите да се възползват от ситуацията си и да излъгват акционерите. Проблемът е и че управленията на фирмите поемат доста повече риск, в сравнение с им е гласувано като доверие. Голямата меланхолия докара до колапс комуналната империя на Самуел Инсул, енергийната Еnron се срина по време на мечия пазар от началото на XХI век.

Болните глави

Случващото се до момента през 2020 година покрива някои елементи на шаблона за етапите на икономическия цикъл. Мечият пазар последва един от най-дългите бичи интервали, почнал през март 2009 година Изместването, което даде началото на взрива, беше решението на централните банки да намалят рекордно лихвите и количествените им облекчения, които ускориха рухването на доходността на облигациите и форсираха икономическия напредък. Така един от най-често срещаните причини за покупка на акции беше, че доходността от държавни облигации и кеша е ниска. В резултат, както и при предходни бичи пазари, оценката на акциите набъбна доста. Носителят на Нобелова премия за стопанска система Робърт Шилер сътвори и мярка за оценка, която взима междинната облага за 10 години. Нарича я циклично поправено съответствие сред цена и облага (CAPE). В началото на годината за американските пазари този индикатор е 31 по отношение на исторически осреднен от 17, пик от 44 в края на 1999 година при дотком взрива и 33 през август 1929 година Когато акциите се търгуват при толкоз високи съотношения на цените на акциите по отношение на минали облаги, това значи, че вложителите чакат те да порастват внезапно. Дори и преди пандемията от COVID-19 обаче трендът не беше окуражаващ. Според бюрото за стопански разбори (BEA) облагите в Съединени американски щати през предходната година са били без смяна. Освен това международната стопанска система се забави поради комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати. Глобалният напредък за предходната година е едвам 2.4%, най-слабият от 2007-2009 година Цените на ресурсите, които нормално се повишават в края на взрива, се намалиха още след май 2018 година Друг сигнал за идни неприятности беше облигационният пазар. Обикновено разноските (лихвите) по дълготрайното кредитиране са по-високи от тези по краткосрочното. Понякога обаче нещата се обръщат - обстановка, известна с термина обърната крива на доходността, която постоянно се появява преди криза. Част от кривата се обърна през март 2019 и този феномен се повтаряше няколко пъти по-късно, последно през януари 2020. Така че цените на акциите можеше да паднат и без ковид.

Полярни противоположности
От друга страна, сегашният спад не пасва доста на шаблона. Нямаше инфлационен напън в края на взрива. Индексът за потребителската инфлация регистрира покачване от едвам 1.8% през януари, тъкмо преди тържищата да се срутен. Федералният запас намаляваше лихвите, вместо да ги покачва, тъкмо преди да стартира пандемията. Друга разлика е и мащабът на институционалния отговор. В Съединени американски щати Конгресът утвърди данъчни облекчения и повече държавни разноски за 3 трлн. $, до момента в който Фед понижи лихвите съвсем до нула, разшири програмата си за изкупуване на облигации, съгласи се да прави това даже и с по-рисковите корпоративни бондове. Във Англия държавното управление подсигурява заеми за дребния бизнес и заплаща 80% от заплатите на пуснатите в неплатен отпуск чиновници. Тези ограничения поддържаха настроенията на пазара, както и доказателствата, че броят на заболелите от ковид може да е достигнал пика си. С ралито на пазара на акции се покачиха и цените на облигациите, което значи спад на разноските за кредитиране. Разбира се, голяма част от напъните на управляващите е предопределена да покрие негативите от личните им старания да се оправят с следствията от болестта. Около 30 млн. американци желаеха помощи за безработица единствено за шест седмици, предходният връх за подобен интервал беше през 1982 година И то за по-малко от 4 млн. заявки. Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз падна с 3.5% през първото тримесечие на годината, регистрирано единствено за няколко седмици от карантината. Тези крайности вършат сложна оценката за вложителите. Все едно някой се е настроил за парещ душ, само че получава кофа с лед върху себе си. Освен това има и малко сходни исторически паралели. Избухването на Първата международна война е било същински потрес, само че управляващите затварят бързо фондовите тържища и по тази причина няма добра база за съпоставяне. Освен това войните нормално включват и масирано покачване на индустриалното произвеждане поради въоръжаването, в сравнение с настоящето икономическо блокиране.
Излизане от хибернация
Обикновено мечите пазари са склонни да бъдат изтласкани, защото падащите цени на активите изострят и икономическите спадове. Класическият образец е Голямата меланхолия от 1929 година - с краха на босите идват и банкови банкрути. Сривът на цените на парцелите и банковия бранш през 2007 и 2008 година докара до криза в целия западен свят. Но стадият на отбиване на шаблона за мечия пазар към момента не е настъпил. Властите стопираха гниенето на Wall Street, само че Main Street (спестители и икономиката) към момента страда. Данните за второто тримесечие може да покажат, че стопанските системи се свиват с изумителна скорост от 20 и повече %. МВФ, който чака световният Брутният вътрешен продукт да намалее с 3% през тази година, разяснява, че " мащабът и скоростта на срив в активността... са нещо, невиждано в нашия живот до момента ".

Ефектът върху фирмите неизбежно ще бъде сериозен. Рейтинговата организация S&P пресмята, че равнището на банкрути по високорисковите европейски облигации ще се увеличи от 2.2 до 8% през тази година. Компаниите свиват дивидентите си. Royal Dutch Shell ги оряза за първи път от Втората международна война насам. Робърт Бъкланд от Citigroup чака облагите и дивидентите в Европа да се намалят на половина през тази година. През 2019 година американските компании похарчиха 729 милиарда $ за назад изкупуване на акции, което е значим източник за поддръжка на пазарите. Много стопираха тези интервенции, в това число и осем банки, считани за " световно редовно значими " от Комитета за банкова контрол в Базел.
И по този начин, макар че произходът на мечия пазар може да е необикновен, а поддръжката от централните банки и държавните управления забележителна, може да се появяват и други резултати, следени при предходни спадове. Лошите задължения може да се усилят, а вложителите да изгубят ентусиазма си за рискови финансови активи за нескончаем интервал. В природата е евентуално мечките да избягат, когато чуят доста звук. Може би управляващите направиха задоволително, с цел да ги изплашат и в този момент. С толкоз доста страни под карантина обаче е малко евентуално скоро да излезем от гората.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР