[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване За всеки

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване За всеки
Коментари Харесай

Устойчивост и динамика: Изчистването на шума в системата

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
За всеки банков управител е значимо да регистрира година с хубави резултати. Добрата облага, изключително в случай че е съчетана със завземане на пазарен дял, е рецепта за това да се зарадват акционерите. И, несъмнено, да се получат бонуси.

За на практика всички други участници на пазара обаче по-важно е банката да се развива стабилно. Инвеститорите по предписание са с дълготраен интерес и по тази причина е разумно за тях една година на рисков растеж или на облага, генерирана от някакво извънредно събитие, да не е толкоз потребна. Още повече нападателните тактики може да произведат резултати в този момент, само че да компрометират бъдещето на банката и при нова рецесия рекордните облаги да се трансфорат в загуби от неприятни заеми.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По същите аргументи и регулаторите избират плавните и методични растежи и при индикации за взрив и прегряване реагират. Българска народна банка също през предходната година даде сигнал, че вижда заплаха от прегряване, и стартира да вкарва ограничения за изстудяване на пазара посредством спомагателни финансови буфери. За клиентите също изборът на банка всекидневно не е година за година и въпреки и рекламните материали постоянно да акцентират премиите и оценките за тях, е хубаво да се водят повече от дълготрайното показване.

Всичко това ни кара в К10, въпреки да е ранглиста за 2018 година, да продължаваме да залагаме и на представянето на банките по-дългосрочно и да включваме и индикатори за още две години обратно.

Повечето индикатори в тази категория стъпват на тези за непоклатимост или успеваемост, само че са взети в динамичност. Някои регистрират изменението, което демонстрира до каква степен банката пораства, само че и до каква степен някои нейни измерители се усъвършенстват или утежняват. Друга група измерители гледат приблизително за последните три години, а трета - общоприетоо отклоняване, т.е. амплитудите и съмненията. Така
бонуси в класирането получават растящи институции, само че и такива, при които резултатите са най-устойчиви - не регистрират изненадващи облаги от преоценки на финансови принадлежности или други счетоводни похвати, които могат да замаскират проблеми.

С високо тегло в категорията е чистият лихвен приход, където междинната стойност за три години дава спомагателна информация към употребяваната в класацията по непоклатимост стойност на индикатора за 2018 година

Методологията на К10 залага на вкарването на разноските за обезценки единствено в тази категория, и то като общоприетоо отклоняване на индикатора за последните три години. Причината е точно че постоянно някоя банка подхваща стремително почистване отлагано от години, което прави мъчно да се каже дали по-консервативното обезценяване в обособена година е добър или неприятен знак за здравето на институцията. Вместо това точки в класацията получават банките, които гладко и методично провизират и по този начин обезпечават предвидими резултати и по-малка заплаха в някой миг при инспекция да изскочат скелети от дрешника.

Рентабилността, измерена посредством възвращаемостта на капитала, е прегледана през две разнообразни призми - един път като междинна геометрична и един път като общоприетоо отклоняване. Или методологията дава точки по едната линия на банките, които в последните години са отчитали огромни облаги, а по другата на тези, при които нямат големи скокове и сривове в резултатите.

Ръстът на активите обичайно има по-малка тежест в К10. Причините за това са, че той не е безусловно добра вест. Изпреварващите му стойности могат да са сигнал за доверие на пазара в банката, само че може да значат и свръхагресивна и рискова тактика, която да донесе проблеми в бъдеще. Също по този начин и зад него постоянно стоят фактори, които могат да имат спорно или еднократно въздействие. При някои банки нарастването е стратегическо решение на западните им централи да им дават финансиране за агресия. А тази година примерно и растежа при ДСК идва в огромната си част от нарастване на капитала в самия завършек на годината за финансиране на покупката на Експресбанк. Плащането по договорката след завършването й евентуално ще докара до спад на активите при започване на тази година и по този начин пък ще изкриви индикатора.

Друг проблем с подобен общ индикатор като растежа на активите е, че не е ясно какво стои зад него. Ако при някоя институция той-може да е здравословен и рентабилен растеж на кредитния портфейл, при друга той може да е придружен със свръхликвидност, която не може да се вложи и да носи настоящи загуби от негативни лихви. За всяка банка това може да се види при спомагателни разбивки и включване на още цяла поредност спомагателни индикатори, което обаче би усложнило прекомерно методологията.

Промяната на съотношението капитал към активи е с ниско тегло. Едната причина е, че това не е регулаторно следеният индикатор за адекватност на капитала (към датата на правене на класацията тези данни към момента не са налични, като банките ги разкриват в годишните си доклади и оповестявания), а единствено негово приближение. А другата - и по-важна - е, че самото изменение е двузначно. Повишението на капитала по отношение на активите в общия случай значи повече непоклатимост, само че над избрани равнища към този момент приказва по-скоро за неефективност и неспособност наличният запас да се ръководи добре.

Тази година водач при този микс от индикатори се оказва Банка ДСК, въпреки и представянето й да е повлияно от упоменатото нарастване на капитал. Миналогодишният призьор Ти Би Ай банк остава трети, като е преместен и от Райфайзенбанк. Последната прави стабилен скок от 14-о на 2-о място точно с помощта на това, че към този момент три следващи години регистрира устойчиви данни, до момента в който в интервала преди този момент към момента беше във фаза на почистване на наследени от предходната рецесия проблеми и обезценките, а надлежно и финансовите й резултати варираха в доста огромни граници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР