[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване В това

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване В това
Коментари Харесай

"Гепардите" не скачат само веднъж

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
В това издание на класацията има много представители от миналата, което демонстрира, че гепардите не скачат единствено еднократно. Тази година топ 20 се оформи с компании до 64-ата от предходната. Видно от таблицата, множеството не престават да порастват, и то с двуцифрени темпове, като единствено четири от тях са пораснали с под 20%. А картината е много пъстра – участват компании от разнообразни браншове.

Спорт и ендоскопи

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Победителят от предходната година " Пентакс медикъл България " се показва добре и в новата ранглиста. И въпреки да е надалеч от впечатляващите над 600% напредък през 2017 година, за 2018 той прави приличните 63%. Компанията е най-голямото европейско дружество за ремонт на медицински ендоскопи, като през предходната година то удвои индустриалната си повърхност и мощности в Пловдив. " Пентакс " е част от японския колос HOYA Corporation.

Втората в класацията е " Бенефит системс Бългрия ", която стои зад известните спортни карти Мultisport. В момента това продължава да е един от най-динамично разрастващите се браншове в България, въпреки и много нишов, което изяснява и навлизането на още няколко компании в него. Последното покачва конкуренцията и може да се окаже спирачка за огромен напредък пред първите компании, които навлязоха с него. От друга страна, капацитетът пред него е огромен и по този начин единствено времето ще покаже.

Третото място е за търговеца на товарни коли IVECO и рейсове IvecoBus " Булавто Бългрия ". След като порасна над 300% през 2017 година и затвори десетката на главната ранглиста, в този момент темпът се укротява до по-скромните, само че за доста компании забележителни 40%. Заради взрива на стопанската система, строителството и потреблението от последните години търговците на коли осъществят доста положителни резултати.

Продължава растежът при " Есетере България ", която се занимава с произвеждане на етерични масла. Компанията е част от американската doTERRA и през тази година откри новата си дестилерия край Добрич, като инвестицията в нея е 4.2 млн. лева " Есетере " преработва три типа масла - сини, жълти и от смоли (тамян и смирна), и продава готовата продукция единствено на компанията майка - doTERRA. Основните първични материали идват от България - лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Компанията внася от Сомалия и Етиопия тамян и смирна, от Северна Америка - кора от бреза, а от Хавай - сандалово дърво.

Ръст, само че без ускоряване

В новата ранглиста няма компания, която да форсира растежа си (за разлика от миналата), само че " Постоловски " съумява да го резервира трицифрен (119 при 159), с което е и най-растящата компания в таблицата. Това е транспортна компания, основана в Благоевград, и основана от македонски жители, единият от които е с български паспорт. Очевидно икономическият напредък и растежът в превоза са се отразили позитивно и на " Постоловски ". Компанията разполага с близо 50 лични камиона и още 25 на нейни сътрудници, а за година е нараснала средносписъчния брой на личния състав си от 31 на 51 души. Другата транспортна компания в класацията е " Ес Ти Ем груп ", която е профилирана в сухопътните директни превози, при които работи с превозвачи подизпълнители.

Сред старите гепарди е и " Скайшоп България ", благосъстоятелност на Георгиос Лазопулос, която е измежду огромните играчи в така наречен телешопинг, в който посредством телевизионни реклами се промотират разнообразни артикули, в това число домашен, текстилни и други произведения. Компанията работи с марката Telestar Direct Marketing и има три магазина в София и Пловдив. От уеб страницата й излиза наяве, че работи " в тясно съдействие с телевизионни канали като " Нова тв ", Българска национална телевизия, " ТВ Европа ", " Канал 3 ", " Планета ", " Планета фолк ", " Фен тв ", " Балканика ", " Фен фолк ", " Фолклор тв ".

Машиностроенето е показано от производителят на електромотори от Тутракан " Ай Би Джи моторс ". Компанията е благосъстоятелност на италианеца Мирко Кутер и няколко години след основаването й съумява сполучливо да усилва приходите си. Макар и към този момент със занимателен ритъм, през 2018 година те надминават 6 млн. лева Строително-имотните компании са показани от " Сарис ", " Контраст инвест ", " Складова логистика - " Ариете логистик ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР