[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Трохи на инвестиционния пазар на бизнес имоти

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Сделките с бизнес парцели в България бележат фрапантен спад. За деветте месеца на тази година той е 74%, освен това не по отношение на пиковата 2017 година, когато капиталовите продажби в страната доближават 1 милиарда евро. Сравнението е със същия интервал на 2018 година, която се приема за общоприета година с сделки на бизнес парцели за 630 млн. евро.

От януари до края на септември покупко-продажбите с бизнес парцели в България са за едвам 118 млн. евро, без покупките на имоти за строителство, по данни на Cushman & Wakefield Forton. Очаква се последното тримесечие по традиция да е по-силно от останалите, само че то няма да промени картината. Освен дребния размер стеснителен е и профилът на купувачите - цялостно неявяване на огромни западни вложители и цялостна доминация на локални играчи.
" Причините за спада частично са вътрешни – ниската ликвидност на бизнес парцелите в България, прекомерно високите упования на продавачите и неприятният имидж на страната, основан през годините. Но и в световен проект има промени: спад на икономическия растеж в Съединени американски щати, еврозоната и азиатските стопански системи, понижение на индустриалното произвеждане в Европа ", разяснява Михаела Лашова, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton.
Илюстрация
България попада измежду страните с максимален спад в капиталовите покупко-продажби с бизнес парцели за деветмесечието по данни на американската анализаторска компания Real Capital Analytics

Увеличаване

България попада измежду страните с максимален спад в капиталовите покупко-продажби с бизнес парцели за деветмесечието по данни на американската анализаторска компания Real Capital Analytics

Автор: Капитал Смаляване

7% спад за Европа, 74% в България

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Американската анализаторска компания Real Capital Analytics (RCA), която следи капиталовия пазар на бизнес парцели, регистрира 12% междинен спад в размера на покупко-продажбите в Европа за деветмесечието в трите съществени сегмента - офиси, търговски и индустриални площи. Заради растежа на различни вложения – в хотели, апартаментни здания и като нова наклонност домове за възрастни хора, обаче той е редуциран приблизително до 7%. Дори при общата неподходяща обстановка в Европа България не стои добре. Тя попада в групата на страните с максимален спад на капиталовите продажби (над 25%) дружно със страни с политически проблеми като Турция, Украйна и Англия, която е в Брекзит. Спад има и при дребни стопански системи като Хърватия и Словакия в удостоверение, че огромните капиталови фондове избират да влагат в огромни активи вместо в голям брой дребни. Спад има също в Германия, Полша и Румъния, само че по-умерен (между 10% и 25%).

Регионалните отличници по вложения в бизнес парцели (с над 25% ръст) са Чехия, в чийто офис сегмент навлизат корейски вложители, Гърция и Италия, които догонват след спад. В групата е и Сърбия, страна отвън Европейски Съюз, чиято стопанска система се развива и в която държавното управление има практиката да субсидира индустриалните предприятия. Ако след тази отрезвяващо слаба година упованията на продавачите се възстановяват, в България също може да стартира да се стига до покупко-продажби.
Михаела Лашова, ръководещ сътрудник на Cushman & Wakefield Forton

Високи упования на продавачите

Причина за спада на покупко-продажбите с бизнесимоти в България надали може да се търси в доходността им. По данни на Cushman & Wakefield Forton за първокласните офис площи тя е 7.5% - най-високата в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където междинната рентабилност е 5.14%. При комерсиалните площи е 7.25%, а при индустриалните – 8.5% (при 6.5% приблизително за ЦИЕ). Тези индикатори са на база на предходни покупко-продажби и някои допускания.

Липсата на покупко-продажби не значи безусловно изчезнало търсене от задгранични вложители. Интерес към страната има от фондове, които биха купили активи при висока рентабилност или които могат да прибавят стойност на проблематични планове тук, също и от дребни вложители, изяснява Михаела Лашова.

Според нея огромният проблем са настройките на продавачите. Те съпоставят с 2017 и 2018 година и имат нереалистични ценови упования. При желаните от тях цени обаче доходността, която вложителят би постигнал, е с към процентен пункт под предстоящата от него. Липсата на ликвидност на пазара в допълнение тормози кандидат-купувачите.

Нюанси на финансирането

Въпреки ниските лихви редица съпътстващи елементи към финансирането в България го вършат по-неатрактивно спрямо конкурентни дестинации. " Доходността в България от офиси е 7-7.5%, за Чехия тя е 4-4.5%. Там обаче цената на финансирането е 1-1.5%, а в България е 3%. Така че действително маржът, който вложителите биха постигнали, е подобен. В същото време в Чехия пазарът е доста по-ликвиден и подсигурява бързо излизане от инвестицията. Докато тук в България изходът е неразбираем ", изяснява Михаела Лашова.

Друг проблем съгласно нея е, че в България финансирането е краткосрочно – най-много до 12-15 години, до момента в който в Европейски Съюз доближава и до 25 години. Освен това банките тук, за разлика от други пазари, задържат свободния кеш на кредитираното сдружение над контрактуваното заплащане и употребяват средствата за предварително погасяване на главницата по кредите.

Ако в България се изискват 30-40% самоучастие в плана, банките изискват и % обезценка на дълга, до момента в който на западните пазари при такова самоучастие е допустима 0% обезценка. Това въздейства съществено на доходността от плана за вложителя.

В допълнение на пазара у нас са прекомерно лимитирани опциите за мезанин финансиране в недвижимите парцели, което покрива дефицита сред утвърденото банково финансиране и самоучастието на вложителя, споделя тя въз основата на опита на Cushman & Wakefield Forton в съдействието при обезпечаване на кредитиране. Инвеститорите, в това число и задграничните, демонстрират интерес към поземлени парцели за застрояване.
Иглика Йорданова, ръководещ сътрудник на Colliers

Липсва подобаващ артикул

В допълнение, в България сега има и лимитирано предложение на положителни артикули, които може да бъде продадени, споделя Михаела Лашова. Големите молове, които сътвориха размера от 1 милиарда евро през 2017 година, към този момент са с нови притежатели. В момента те инвестиратт в усъвършенствания и не са на стадий продажба. Някои като южноафриканския фонд NEPI се пробват да усилят доходността, като с изключение на готовите " Сердика център " и Paradise развиват нови планове, в тази ситуация - мол в Пловдив. Като вероятен обект на договорка се обрисуват два мола във Варна, един в Бургас.

Иглика Йорданова, ръководещ сътрудник на Colliers също разяснява, че се следи смяна на инвеститорските ползи. " През 2017 и 2018 година размерите в капиталовия пазар бяха генерирани от огромни активи, а сега предлагането над 150 млн. евро не е огромно. Препродаване в границите на година-две не е доста типично. Респективно неналичието на огромни обекти за продажба оказва въздействие и на регистрираните размери ", споделя тя.

В паралел с тази наклонност в Colliers следят, че вложителите, в това число задграничните, демонстрират интерес към поземлени парцели за застрояване. Това укрепва конкуренцията при новите градежи и основава капиталов артикул за покупко-продажби в бъдеще, споделя Иглика Йорданова.

Очаквания в бъдещето за офисите

Временен празен ход в предлагането има и при офисните здания. Ако 2017 година беше годината на моловете, 2018 година бе годината на офисите. През тази покупко-продажби има за по-малки, проблематични офис здания, постоянно добити от банки, с потребност от спомагателни вложения и преструктуриране, с цел да реализиран по-висока претовареност. Очаква се в последната четвърт на годината да бъдат приключени и някои междинни по размер офис планове. В идните три години обаче ще бъдат пуснати в употреба 400 000 кв.м нови офис площи, като огромната вълна по скоро ще е през 2021 година Част от постройките към този момент са отдадени чартърен, тъй че упованията са, че когато излязат на пазара, това ще сътвори нов капиталов артикул и ще има покупко-продажби.

Потенциал при индустриалните площи

" Инвеститорите се тормозят и от огромния размер офис площи в градеж. Наред с обстоятелството, че в ритейла също няма доста благоприятни условия за вложения, в последните години стартира да се усилва ползата към спекулативни планове в индустриалния сегмент ", споделя Михаела Лашова. Оценката за пазара на индустриални площи в страната – логистични и складови бази и промишлени халета, е че към този момент не е развъртян съгласно опциите си.

На него доминират хранилища и бази за лични потребности. По данни на Cushman & Wakefield Forton при размер от към 1.2 млн. кв.м едвам 20-25% от площите са за отдаване чартърен. В тази посока има развиване. В община Елин Пелин плануваното разгръщане на съществуващите " Парк промишленост София изток " и логистичен парк East Ring е с площи за спекулативни цели. Под наем ще се отдават и по-голямата част от плануваните площи в новия план " Логистичен парк София ".

На този стадий съгласно специалистите развиването в индустриалния сегмент се показва по-скоро в нови планове, в сравнение с в капиталови покупко-продажби. За това способства и фактът, че в последните години ценовите упования на притежателите на терени стават по-адекватни. Освен това пробивът на обособени вложители в създаване на довеждаща инфраструктура дават подтик за развиване на цели региони. Пример е логистичната база на веригата за дома " Юск " и регионът на Божурище, който се оформя като хъб на хранилища на компании за обзавеждане на дома и в който има два нови плана.

През тази година в страната влезе и холандската СТP – прочут и огромен вложител в индустриални и логистични паркове в ЦИЕ с амбициозните проекти да построи 100 хиляди кв.м площи в България до 2021 година " Когато на пазара влезе интернационален оператор и съответните интернационалните наематели демонстрират интерес да бъдат в тази локация. Това разрешава пакетни наемни покупко-продажби за групи страни, модел, следен и при притежателите на търговски площи ", изяснява Лашова.

По нейна информация огромен проблем пред развиването на сегмента в страната е, че цените на строителството, на земята, на инфраструктурата в България са по-високи от тези в Чехия, Полша, Унгария и Румъния. Земя, върху която може да се строи, върви по 25-35 евро на кв.м, само че на доста места желаят към този момент по 50-70 евро на кв.м. Още най-малко 50 евро на кв.м изисква довеждащата инфраструктура. Освен това сега в България се строи за 420-450 евро на кв.м, при цени в чужбина от порядъка на 350-400 евро на кв.м, споделя тя.

2019 – хотели за локални

В Cushman & Wakefield Forton следят действителен инвеститорски интерес за придобиване на брандирани хотели в България от фондове, профилирани в този бранш. Случва се на фона на нараснала междинна претовареност и междинна цена на нощувката и на пазар, който към момента не е кондензиран с марките на огромните интернационалните хотелски вериги. " Доходността от хотели сега е от порядъка на 7-7.5%. Нереалистичните упования на продавачите я смъкват до 6%. На тези равнища обаче задграничните вложители могат да придобият активи и в други страни от Централна и Източна Европа и това обезсмисля този вид транзакции ", споделя Михаела Лашова. Тя конкретизира, че нормално хотелите 4-5 звезди са благосъстоятелност на български вложители, които ги преглеждат като диаманта в короната на бизнеса си и това прави упованията им за цената, на която може да бъдат продадени, нереалистични.

Краткосрочно капиталова договорка с огромен градски хотел в София не се чака. Но новите планове в София за хотели пет звезди ще усилят с близо 30% предлагането в сегмента. Срещи на Cushman & Wakefield Forton с голям брой задгранични оператори на хотели са посочили, че те демонстрират предпочитание да влязат в България, стига да има вложители, подготвени да поемат риска и да изпълнят план по стандартите им. Освен към София задгранични вложители, само че по-малки, се интересуват от покупка или създаване на нови планове в Банско и по Черноморието.

В хотелския бранш са и най-големите покупко-продажби на 2019 година - за хотел " Виктория " в Слънчев бряг (от Ветко Арабаджиев към компания, обвързвана с Красимир и Николай Маринови - Маргините), " Гранд хотел Пловдив " (от фонда на Бедо Доганян към Сава Чоролеев), хотел " Ястребец " на Боровец (от Георги Крумов към Ангел Палийски, свързван с Делян Пеевски) и " Велина " във Велинград (от Юрий Ангелов към Христо Томов).

Очаквания за 2020 година

Ако след тази отрезвяващо слаба година упованията на продавачите се възстановяват, в България също може да стартира да се стига до покупко-продажби, счита Михаела Лашова. Липсата на артикул е преодолима - изключително на офисния пазар. Но терзанията на задграничните вложители от неналичието на ликвидност евентуално ще останат. А при отрицателен сюжет и утежняване на международната стопанска система пазарът ще продължи да е локален и дребен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР