[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Тихият растеж на финансовите технологии

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Стартъпи, акслератори, финтех... Първата асоциация, като се чуе за тях, нормално е за нещо секси, само че микроскопично. Тя, наподобява, към този момент не е доста настояща - през последните пет години секторът доби своя физиономия в България и въпреки надалеч не структуроопределящ, към този момент приносът му към националната стопанска система за 2018 година доближава 0.5%. А на резултатите му в обичайните браншове могат с съображение да завидят - приходите порастват с по над 30% годишно, маржът на облагата е близо 28% и всичко това се реализира с 2700 чиновници, които печелят от 900 и 1500 евро на месец.

Този бранш не употребява държавни подкрепи и разчита напълно на частни вложения, което е още един мотив да бъде видян. Това вършат Българската финтех асоциация, в партньорство със See News, които стоят зад първото детайлно проучване на жизнеспособността на бранша на финансовите технологии. Накратко изводите в него са, че секторът е в взрив, предлага необятни благоприятни условия за бизнесмените и експертите, само че се нуждае от институционална поддръжка, с цел да укрепне и да се развие, без да изостава от темпото на световните съперници.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Видим за Европа

Със своите 65 представителя секторът на финансовите технологии слага България преди всичко измежду страните от Югоизточна Европа по брой на стартиралите бизнеси. Една трета от компаниите са одобрени компании с по-дълга история като ePay.bg (2000 г.), Datecs (1990 г.), Trader.bg, Transact Europe (1997 г.), а останалите са резултат от стартъп ентусиазма през последните години, изключително в интервала 2014 - 2018.

Средната възраст на финтех компания в България е шест години, а главната сфера, в която се изявяват, са разплащанията, вложенията на финансовите пазари и персоналните финанси посредством потребителското кредитиране. Повечето от тях (54 от дружествата), са основани в София, 4 - в други градове (Варна, Пловдив, Бургас), а 7 са фирмите, учредени с партньорство на български бизнесмени в непознати юрисдикции като Естония, Англия, Германия, Малта, Кайманови острови. Основен пазар на продуктите и услугите им е локалният пазар, Централна и Източна Европа.

Сектор на облага

Според проучването съвкупните доходи на фирмите в бранша за 2018 година са 212.5 млн. евро, което е растеж от 33.5% на годишна база. Нетната облага е 59 млн. евро по отношение на 23.3 млн. евро година по-рано. Данните са значително повлияни от представянето на най-големите пет компании в бранша - PaySafe, Trader.bg, Emerchantpay, ActiveTrades и Credissimo. Така да вземем за пример със скока на облагата си от 2 млн. лева за 2017 година на 58.8 млн. лева за 2018 година, Trader.bg значително способства за подобрението на данните за рентабилността на бранша (виж таблицата). Това е и предстоящо поради, че множеството нови компании с по едвам няколко години история по-скоро се стремят към напредък на потребителската база, в сравнение с към облага. В изброените сдружения са заети и 66% от чиновниците в бранша.

Любопитно е и по какъв начин фирмите реализират висока успеваемост в активността си. Средният доход на чиновник в бранша е 78 300 евро годишно по отношение на 63 200 евро през 2017 година Най-висок е той в сегмента персонални финанси (243 хиляди евро на чиновник годишно) по отношение на 60 900 евро годишен доход на чиновник в сегмента разплащания.

Към април тази година фирмите в сектора са привлекли общо 80 млн. евро финансиране, главно от фондове за рисков капитал като Eleven Ventures, NEVEQ, LAUNCHub Ventures. Най-големите единични вложения са в компании като Nexo (свързана с Credissimo), привлякла 46 млн. евро от Arrington XRP Capital, CashCredit, в която Delta Partners Capital Limited са вложили 18 млн. евро и Software Group, която получи 5 млн. евро от Black Peak Capital и PostScriptum Ventures. Като брой покупко-продажби обаче най-вече е финансирането за напредък (seed), което демонстрира нуждата от още поддръжка за към този момент построените бизнеси.

Засилени за нов скок

За да доближи капацитета си, екосистемата се нуждае от система за поддръжка на предприемачеството, включително изясненост за какъв брой време може да се финансира план. Държавата би трябвало да основава начинания и регулации, подкрепящи развиването на бранша, до момента в който банките са натурален сътрудник на фирмите по пътя на новите регулации и нововъведения. Според Българската финтех асоциация през 2019 година приходите на промишлеността ще надвишават 300 млн. евро, а сегментите, които ще се развият най-вече, са потреблението на изкуствен интелект в процесите, безконтактни заплащания, роботизация. Предвид растежа на цифровите заплащания с по 23% на годишна база това ще продължи да е мотор за развиването на фирмите, профилирани в тази област, както и в потребителското кредитиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР