[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Туризъм: Годината на заведенията

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
За пръв път в класацията попада сдружение, опериращо напълно онлайн.Оборотите на 20-те най-динамични компании в туризма се движат сред 4 и близо 20 млн. лева Още по тематиката
Малките и междинни предприятия са с рекорден напредък за последните години

В класацията " Гепард " влизат и най-вече компании от четири години - над 1700, а междинният им растеж на приходите е 31%
12 ное 2018
Търговия с коли, елементи и сервизи: Повече коли - повече бизнес

Общите доходи на двадесетте компании в подреждането са скочили с 60% до 286 млн. лева
9 ное 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Гепард ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Миналата година беше една от най-хубавите за българския туризъм. По данни за интернационалните пътувания и разноските на българите за почивки в страната в бранша би трябвало да са влезнали над 8 милиарда лева, което пък е растеж от над 8% на годишна база. Увеличението беше във всички съществени сегменти - морски и ски туризъм, градски пътувания. По-добрите записвания и отпушеното банково кредитиране пък раздвижиха интензивността в бранша - подписаха се няколко основни покупко-продажби за продажба на огромни хотели, а редица компании вложиха в разширение и възобновяване на базите си.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. През погледа на дребния и междинния бизнес в туризма, наподобява, 2017 година също е била добра. 20-те най-динамични сдружения са постигнали растеж от най-малко 38% на годишна база, а в топ 5 той надвишава 100%. Сред водачите попадат сдружения както от хотелиерството, по този начин и от туроператорския бизнес. В съпоставяне с предходното година осезаемо по-засилено е и наличието на заведения.

Хотелската доминация

В класацията за 2017 година триото най-динамични компании е напълно от хотелиерския бизнес в градския и културен туризъм. Най-голям растеж за годината има компанията " Централ парк София ", който е над 480% на годишна база. Дружеството е обвързвано с групата НИКМИ, която има вложения в софийския хотелиерски бранш. Едноименният хотел " Централ парк София " през предходната година бе продаден на групата " Рослин ", която купи още оповестявания няколко пъти на търг поради задължения към банка хотел " Тракия " в София и хотел " Димят " във Варна, оформяйки нова верига " Рослин хотелс ".

В топ 3 попада още и сдружението " Шато Марково ", ръководено от Боряна Йосифова и Стефан Йосифов, който е съучастник и в строителната група " Микрон ". През предходната година групата продаде някогашния хотел " Екзотик " в Марково, който към този момент се споделя " Парк и СПА хотел Марково " и е благосъстоятелност на " Парк Марково ". Дружеството е обвързвано с Иван Кесов, вложител във веригата супермаркети " Триумф ".

В топ 3 е компанията " Премиум травъл ", благосъстоятелност на Валентин Йосифов, който е дълготраен сътрудник на туроператора ТУИ за България. " Премиум травъл " е записана в Трявна. Дружествата на Йосифов ръководят локалния хотел " Калина палас ".

Сред най-динамичните компании през предходната година попада още сдружението " Саза тур ", благосъстоятелност на групата " Радис ", обвързвана с Румен Анастасов. В активите на компанията влизат два хотела в София, както и обекти в Слънчев бряг. През предходната година отвори порти и нов хотел на пристанището в Созопол - " Блу бей ".

Групата на туроператорите

В най-динамичните компании през тази година попадат и няколко туроператорски компании. Така да вземем за пример в топ 10 влиза сдружението " Хорнит " с растеж на приходите от близо 80% до 5.59 млн. лева " Хорнит " е една от най-големите пътнически организации в страната, профилирана главно в бизнес пътуванията. Koмпанията е към холдинга " Агрохолд ", който се ръководи от Васил Златев, татко на шефа на " Лукойл България " Валентин Златев. " Агрохолд " е притежател и на друга туристическа компания " Тера тур сървиз ", която ръководи хотели в Правец, Слънчев бряг и Обзор.

Сред най-динамичните компании попада още туроператорът " Александрия травел ", част от чешката " Александрия груп ", която води туристи от Чехия по българското Черноморие и предлага почивки на българи в чужбина.
Сред най-успешните сдружения през 2017 година е и варненската група " Танчев и ко " на Венцислав Танчев, която обслужва в България туристите на немския туроператор All tours, както и на няколко туроператора от Централна Европа. Тя е записала растеж на приходите над 200% за една година и те към този момент доближават 12.5 млн. лева През свои сдружения Танчев е притежател на бутиковия хотел " Модус " във Варна, като има проект да го разшири до верига с още два обекта в Пловдив и София. Той е съучастник и в сдружението " Ахелой проджект ", което възнамерява една от най-големите вложения по българското Черноморие след рецесията - 30 млн. евро в нов комплекс Wave Resort до Ахелой, който се чака да отвори порти идната година.

Лигата на заведенията

За разлика от предишни години през 2017 година в класацията на най-динамичните компании участват доста сдружения, притежатели на заведения и компании за кетъринг, което е явен знак, че и този бизнес е във напредък. Най-добре представилото от тях е сливенското " Ке енд Ви ", чийто предмет на активност е кетъринг. Съдружници в компанията с равни дялове са Петко Петков, Георги Георгиев и Стоянка Димова. С над 90% растеж на приходите за предходната година е и софийската " ВИМ груп ", позната с веригата заведения " Дивака ". Оборотът на сдружението за 2017 година доближава 4.33 млн. лева

В класацията попадат и няколко сдружения, свързани с веригата заведения за хранене " Хепи " на Орлин Попов. Това са " Хепи гранд " и " Контраст инвест " с нарастване на приходите сред 64 и 145%. Групата, ръководеща " Хепи ", е акционер и в друго сдружение от тазгодишната ранглиста - " Консорциум Зита ", в който съдружници са още притежателите на ресторантската верига " Виктория ". Консорциумът влага в заведения на летище София. Новото попълнение

Макар през последните години на българския пазар да навлязоха доста онлайн платформи, а редица обичайни компании от сектора да вложиха в лични такива, 2017 година е първата, в която измежду 20-те най-динамични компании попада сдружение, опериращо напълно в интернет. Това е компанията " Е скай ", позната с платформата за резервация на самолетни билети esky.bg. Компанията е дъщерна на полската " Е скай " като миноритарен дял в нея има и шефът Доньо Марков. Esky е платформа, посредством която предлага самолетни билети както на обичайни, по този начин и на нискотарифни самолетни компании. В последните години тя навлезе и в два други сегмента - резервации на коли чартърен и на хотели. За 2017 година " Е скай " има доходи от 6.6 млн. лева, което е растеж от над 38% на годишна база. От данните в класацията се вижда, че тя е с и най-висока облага, съпоставена с общите доходи. За предходната година тя е била 1.6 млн. лева Гепард - ранглиста на най-динамичните компании в България

- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 бранша - туризъм, превоз, IT, облекло, козметика, търговия, храни и други
- Развитието на районите в България през призмата на най-динамичните дребни и междинни предприятия
- Анализи, сполучливи истории

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР