[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

София окупира IT класацията за най-бързо растящи компании

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Китай е надалеч от упоритостите си да стане водач в областта на изкуствения разсъдък

Компаниите не могат да разработят нужните технологии и да обезпечат рентабилност на вложителите
19 ное 2018
Машини и съоръжение: Само нагоре

Приходите на най-динамичните компании в бранша са скочили с съвсем 100% до над 170 млн. лева
9 ное 2018
IT бранш: Оптимизмът остава дружно с проблемите

Компаниите от IT бранша не престават да се срещат с дефицит на фрагменти, само че това към момента не пречи да порастват динамично
30 ное 2017
Маркетингът на Вселената

Как най-бързо разрастващата се компания в IT бранша в България за 2016 година поддържа растежа
25 ное 2017 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Гепард ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Класацията " Гепард " на " Капитал " по предписание е оптимистична – в последна сметка приказваме за най-бързо разрастващите се компании в България. Има обаче и мотиви за терзание. Докато през предходната година измежду 20-те най-бързо разрастващи се компании в софтуерния бранш имаше 17 софийски и едвам три варненски, тази година софийската доминация е цялостна - представители от други градове в България просто няма. Тази статистика не е напълно изненадваща, защото и с просто око може да се види, че София освен остава притегателният център за софтуерния бизнес в България, само че и столицата става все по-привлекателна с всяка минала година.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Най-интересната договорка, за която не сте чували

Лидер в класацията е " Ейсик хранилище ", която отбелязва растеж на приходите 180% до 32.1 млн. лева и облага 22.1 млн. лева, само че за нея доста мъчно се намира каквато и да било информация. От компанията не пожелаха да се срещнат с представител на " Капитал ". Според уеб страницата dev.bg тя прави активност в областта на " висококачествени дизайнерски услуги в цифров front-end дизайн и решения ". От тогавашния уебсайт на компанията са останали единствено контактите.

Причината за сложното разкриване на каквато и да било информация за " Ейсик хранилище " е, че активността на компанията е била добита от американския колос за произвеждане на чипове Broadcom против необявена сума.

Сделката не се реализира посредством придобиването на самата " Ейсик хранилище ", която продължава да е дейна. Всъщност основаното през предходната година сдружение " Броудком България ", записано в Търговския указател с капитал 14.1 млн. лева, притегля всички към 120 чиновници на " Ейсик хранилище " в София, Пловдив и Варна. От години тези експерти по този начин или другояче са работили по тестване и верификация на чипове на Broadcom като външен подизпълнител. Сега Broadcom ги интегрира в личната си организация - щатската група има доходи 17.6 милиарда $ и чиста облага 1.7 милиарда $ за предходната година.

След водача

На второ място в класацията е " Дроксик ", цифрова организация, която работи във всички сфери на програмирането – от дизайн до основаване на приложения и тестването им. За 2017 година приходите на компанията скачат със 101.7% до 5.6 млн. лева " Това, което постигнахме през 2017 година, беше разумният резултат от поредицата от решения, които направихме предходните 2 години. А точно инвестирахме в разрастването на доста мощен търговски екип ", разяснява пред " Капитал " Павел Симов, съосновател на компанията. " Също по този начин успяхме да достигнем до крайни клиенти на нашите най-силни пазари - Германия и Скандинавия. "

На трето място с едвам няколко десети от % по-нисък напредък от " Дроксик " е " Аксидиа ", която работи в областта на IT консултирането и създаването на програмен продукт. Според компанията с главен принос за бързия напредък през предходната година е мощният екип, който е съумяла да събере. " Своята роля изиграха и целенасочените вложения в американския пазар, които започнахме още през 2016 година с отварянето на първото ни посланичество и множеството партньорства с компании и професионални организации в страната ", разяснява Димитър Димитров, ръководещ помощник в " Аксидиа ".

Четвърта в класацията се подрежда " Лийнплъм ", българското сдружение на съоснованата от българина Момчил Кюркчиев компания за мобилен маркетинг Leanplum. Фирмата е сложила измежду целите си разгръщане на българския офис до 70 души в края на 2018 година и по-рано през годината закупи българския стартъп Connecto.ai. Общо до момента Leanplum е набрала 98 млн. $ в вложения. " Растежът и запазването на сходно динамично движение естествено носи със себе си редица организационни, породуктови и бизнес провокации, само че построената мощна вътрешна просвета, предприемаческият метод на мислене и пристрастеността към решаването на разнообразни проблеми ни оказват помощ да бъдем сполучливи ", разяснява Васил Поповски, старши шеф създаване на артикули в компанията.

Петицата се затваря от " ЕСРИ България " - компания, която се занимава главно с Географска информационна система програмен продукт, който се употребява най-често измежду картографични приложения. Приходите на компанията порастват с 80.7% за 2017 по отношение на 2016 година, като доближават 8.1 млн. лева

Разнообразни проблеми

Заради разнообразния профил на фирмите в класацията предстоящо техните проблеми също мъчно могат да бъдат поставени под един знаменател. Разбира се, има непрекъснато повтарящи се компликации: най-много неналичието на квалифицирани софтуерни фрагменти, която важи освен за България, само че и за световния пазар.

Според Васил Поповски от Leanplum да вземем за пример пред компанията има огромен брой провокации: дефицит на профилирани софтуерни и продуктови фрагменти, софтуерните новости при изкуствения разсъдък, GDPR и засиления публичен интерес към отбраната на персоналните данни. " Всяка от тези компликации обаче носи със себе си редица благоприятни условия за нововъведения и усъвършенствания, които екипът ни с интерес открива и основава ", споделя Поповски.

В случая на компании като " Кобилдър ", шеста в класацията с малко над 80% растеж на приходите за 2017 година, казусът е характерен. Фирмата създава стандартизирани цифрови решения за ръководство на данни в строителството. " Към момента по-голямата част от клиентите ни са по този начин наречените ранни усвоители (early adopters - бел. ред.). За страдание световната строителна промишленост е на едно от последните места по асимилиране на нови технологии ", споделят от компанията. " Въпреки че от ден на ден световни водачи се насочват към решенията на " Кобилдър ", всеобщият участник в бранша е по-скоро дребното сдружение. С " узряването " на този пазар компанията ще разгърне цялостния си пазарен капацитет. "

Българско-американската компания HyperScience, която в тазгодишната секторна ранглиста е на 14-та позиция през българското си сдружение, реализира основна договорка с най-големия австралийски осигурител - QBE. Фирмата, която създава автоматизиращ програмен продукт за обработка на бланки и документи, има упоритости за даже по-високи темпове на разгръщане. " Новата инвестиция ще разреши освен да задържим темпото, само че и да засилим позициите си в България, доколкото главното звено за разработки на компанията е основано в София ", разяснява пред " Капитал " Красимир Маринов, съосновател на компанията.

Общият позитивизъм в класацията е елементарно разбираем поради динамичния бранш и бъдещите благоприятни условия в него. Това, което може да се преглежда както като позитив (за София), по този начин и като негатив (за цялата страна) е неналичието на компании отвън рамките на столицата. Докато в топ 20 компании отвън София просто няма, в топ 50 те са едвам няколко: " Айгейминг.ком " от Варна на 27-а позиция, " Прайм холдинг " от Пловдив на 40-о място и още веднъж варненска компания - " Шопметрикс ", на 43-о.

Концентрирането на сполучливите софтуерни компании в София е риск, тъй като това е един от секторите с най-високо възнаграждение в страната и всички биха спечелили от едно по-балансирано разположение на картата. За момента обаче наклонността остава: столицата е най-големият IT център в страната и най-малко във връзка с гепардите в България наклонността е тази доминация да се затвърждава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР