[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Кои са банките с най-ниски такси

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Fintech:

Алтернативи на високите банкови такси

Ново потомство компании разрешават да се свият с до 100% разноските за парични интервенции
25 май 2018
Посоката е единствено нагоре

Според изчисленията Българска народна банка някои банкови такси се намаляват, само че множеството са се повишили през последната година
18 май 2018
Как да платим по-малко банкови такси

Пакетните услуги могат да оказват помощ да пести от тях, само че би трябвало да се пресметне добре потреблението на банкови услуги
18 май 2018
Най-добрите банки на 2017 година

След две години спиране отпред на К10 се завръща Банка ДСК
20 апр 2018
Плащанията с карти за пръв път надвишиха 10 милиарда лева

Потребителите към този момент ги употребяват по-често за заплащане, в сравнение с за изтегляне на пари в брой
3 апр 2018 В последните години на сгънат лихвен приход за банките постъпленията от такси стават все по-важни. И постоянно идва изкушението те да се повишават или да се вкарват нови. Много от тях номинално са алегорични и потребителите не им обръщат внимание, само че насъбрани в края на месеца, могат да се окажат съществено разходно перо – да вземем за пример да изядат в допълнение от така и така нулевата рента по депозита. Освен че хората рядко се замислят за таксите, до неотдавна те нямаха и механизъм за сравнението им – единият вид беше да влизат на уеб страницата на всяка банка и да съпоставят цената й с такси с тези на останалите. Нещо, за което малко консуматори са подготвени да отделят време, а даже и да го създадат, постоянно числата не са съпоставими.

Добрата вест е, че от края на предишния месец Българската национална банка стартира изцяло съпоставяне на таксите на банките и на други платежни и картови оператори. Всъщност от банковия регулатор са извадили всички данни от цените им и са ги групирали в таблици по съществени интервенции. Това може и да не улесни изцяло всеобщия консуматор, който, с цел да ги открие, би трябвало да влезе и се порови малко повече в уеб страницата на Българска народна банка, само че сигурно ще помогне на анализатори, консултанти и медии да поднесат съпоставения за цената на разнообразни услуги и по този начин да усилят опцията за осведомен избор на потребителите. Сравнението на Българска народна банка е по силата на европейска инструкция, която изисква централните банки да вършат такова. Регулаторът разгласява от време на време и междинни такси за банковата система, които са насочна точна и за поддържането на така наречен сметка за съществени интервенции.

Изборът на банката обаче не зависи единствено от таксите, а от композиция от фактори. За доста клиенти това е кредитният или депозитен артикул, препоръчана пакетна услуга или просто непосредствено посочена сметка от работодателят за превод на работна заплата.

Какво демонстрират таблиците

Първото усещане при прегледа на класацията е, че има огромна ножица сред обособените банки – от липса на такси по дадени интервенции до високи такива. По-малките банки и тези с български притежатели като цяло оферират по-ниски комисиони при базови интервенции като разкриване на сметка и паричен превод, само че при изтегляне от банкомат много от огромните им конкурентни са с по-изгодни предложения. Често обаче една пакетна оферта дава по-добри равнища на таксите, като те са преференциални за консуматори, за които банкирането е съвсем всекидневие. В таблиците са посочени съществени равнища, без да са включени тези по преференциални пакети, които варират за всяка институция. Например при превод на работна заплата може да няма такса или тя да е по-ниска. Впечатление прави и разликата при някои такси за изтегляне от банкомат според от оператора – Visa или Mastercard.

Онлайн банкирането, като се изключи че е съвсем на половина по-евтино, е по-бързо и икономисва доста време. " Капитал " горещо го предлага, още повече че банките влагат доста средства и старания за улеснение на инсталирането и използването му както от компютър, по този начин и от телефон. За разлика от преди години, когато се издаваха специфични документи и се събираха еднократни високи такси за това, в този момент самите банки подтикват интензивно прехода на клиентите им към цифрови канали, тъй като дава опция да усъвършенстват личните си разноски.

Открий, поддържай и закрий

При разкриване на разплащателна сметка таксите очевидно варират от липса на такава до 5 лева при Райфайзенбанк. В случая обаче перото, от което банките имат регулярен паричен поток, е месечната такса за поддръжка, като само Ти Би Ай банк няма такава, а най-ниските са при дребните банки с български притежатели. Обикновено когато сметката се употребява регулярно и по нея постъпват средства, комисионите не се виждат. Често обаче конфликт на клиента с тях идва когато е спрял да употребява дадена сметка и реши да я закрие. Оказва се, че за интервала в който той не я е употребил, по нея са се начислявали такси, а в случай че по сметката е нямало пари, те се натрупат като дължими, които той би трябвало да заплати при закриването плюс такса за интервенцията. Така една на пръв взор официална и неангажираща интервенция може да се окаже с цена 30-40 лева

Паричните преводи са ни скъпи

Таксите по паричните преводи си остават едни от най-масовите, а като безспорна стойност те са най-високи. Ако става въпрос за експресен превод през системата за сетълмент в действително време RINGS, цената става още по-висока. Това значи, че парите би трябвало да постъпят в другата сметка в границите на няколко часа денем, като за това наслаждение банките взимат сред 12 и 50 лева Има и риск, в случай че преводът е изработен в края на работното време, той да остане за идващия ден. Опитът демонстрира също по този начин, че разпореждане, направено през мобилно приложение към сметка в друга банка, постъпва в същия ден и с такса под левче. Традиционно най-евтини са преводите сред лични или непознати сметки в една банка. И тук като цяло усещане прави, че най-евтини преводи оферират дребните банки и тези с български притежатели, до момента в който огромните на пазара са с по-високи комисиони. При Прокредитбанк таксите за превод са високи, само че банката има специфична тактика за физически лица, като против 10 лева на месец се предлага цялостен пакет от услуги – преводи, тегления, разкриване на сметка, мобилно банкиране пестелив проект и други.

Друг сегмент с огромни ножици са валутните преводи, където практиките варират необятно, а съвсем всички банки събират такса и при входящ превод, в случай че не е под относително невисок предел - типично към 100 евро.

Добре познатия банкомат

Може би най-популярната интервенция за междинния консуматор е изтегляне на пари от банкомат. И тук таксите варират - от нула до 1.20 според от това дали ATM устройството е на личната или непозната банка. Най-голямата банка в България Уникредит Булбанк е измежду тези, които не удържат такса при изтегляне от нейно устройство. Освен това интервенцията е безвъзмездна и в чужбина, когато се тегли от АТМ на банка, която е част от групата на Unicredit. Таксите за изтегляне от банкомат претърпяха и най-чувствителното покачване през последните години, като някои към този момент надвишават и лев. При евакуиране на 100 лева от непознат банкомат се оказва, че комисионата действително е 1%.

В тази секция са и най-големите вариации на таксите, като такива има и според дали става въпрос за Visa или Mastercard, както и Maestro. Всичко зависи и от проекта на картите, дали е златна или сребърна, което пък е обвързано и с други пакетни условия или такси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР