[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Производителите на

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Производителите на
Коментари Харесай

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Производителите на потребителска електроника имат капацитет за бързо възобновяване през второто тримесечие на годината. На този стадий световна криза вследствие на разпространяването на ковид наподобява неизбежна. Масовите карантини и ограничения по ограничение на болестта замразиха икономическите процеси от страна на търсенето и предлагането, а двете страни се подхранват една друга. Така стопанската система влиза в депресивен цикъл. Това са част от изводите на икономистите Паоло Сурико и Андреа Галеоти от London Business School, чийто отчет е финансиран от Европейския съвет за научни проучвания и университетския център за стопанска система и развиване Wheeler Institute.

Фазите на рецесията

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На пръв взор източникът на COVID-19 рецесията, наподобява, е предлагането, пишат Сурико и Галеоти. Отделянето на хората от местоработата им провокира срив на предлагането на услуги и артикули чрез световните вериги за доставки поради замразените индустриални процеси.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Разбира се, някои сектори могат да си разрешат да изпратят чиновниците си да работят от вкъщи. Като финанси, мениджмънт, ИТ, обществена администрация, до известна степен образованието и офисни длъжности. Повечето чиновници в индустрията, търговията на дребно, развлеченията, строителството, превоза и комуналните услуги обаче не могат да работят от вкъщи си. Според американската организация за трудови статистики едвам 9.2% от тези, които са в най-ниската четвърт от популацията по приходи, могат да работят отдалечено. При най-високата четвърт делът е 61.5%.

И тук идва резултатът на търсенето. Несигурността във връзка с развиването на ковид, на резултата от икономическите политики, загубата даже и краткотрайно на работа и надлежно приходи (особено в индустрията, туризма и развлеченията) замразяват потребителските разноски и усилват склонността към икономисване. От страна на бизнеса пък вложенията се свиват - било то тъй като няма задоволително ликвидност в този момент или заради неизвестността за бъдещето.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
И назад в предлагането - по-слабо ползване значи по-ниски доходи за компаниите. Рискът от банкрут е изключително огромен за дребни и междинни предприятия, които разчитат на настоящи финанси. И назад в търсенето - чиновниците губят източника си на приходи, пада потреблението.

Докато множеството анализатори разчитат на това, че рецесията ще е мъчителна, само че къса, съгласно Сурико и Галеоти тази серпантина на търсенето и предлагането ще вкара засегнатите стопански системи в депресивен цикъл.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Анкета на IGM от началото на март демонстрира, че 82% от запитаните 38 европейски икономисти смятат, че се задава огромна криза. Анкетираните 36 американски икономисти са по-несигурни - 62% смятат, че това е правилно, а 31% не могат да кажат. Възможно е делът да е повишен след обявата на резултатите, защото при започване на март към момента не бяха изцяло известни мащабът и следствията от разпространяването на вируса в Съединени американски щати.

Според прогнозите на икономиста от LBS Лукреция Рехлин китайският Брутният вътрешен продукт ще регистрира нулев растеж на годишна база през първото тримесечие и спад от 2% през второто. Сметките на Рехлин регистрират настоящи промени на стопанската система на база на първоначални бизнес показатели. В еврозоната трендът е сходен, като през второто тримесечие към този момент прогнозата залага на -0.3% на тримесечна база, само че Рехлин предизвестява, че цифрата е подценено.

Светлина в тунела, само че единствено за някои браншове

Според отчет на McKinsey браншове като потребителската електроника имат капацитет за бързо възобновяване през второто тримесечие на годината. Предизвикателствата в азиатската част на веригите за доставка на електроника може да принудят бранша бързо да се пренареди, с цел да диверсифицира снабдители и поддоставчици. Но упованията са за релативно бързо възобновяване на продажби. Според Bloomberg да вземем за пример продажбите на смарт телефони в Китай ще се възвърнат на равнища над 100 млн. $ до третото тримесечие.

Промишлеността също несъмнено ще усети удара от рецесията. Автомобилостроенето да вземем за пример имаше провокации и преди вируса - комерсиалното напрежение, по-слаби продажби, само че сривът на търсенето от най-големия пазар за коли в света - Китай, в допълнение изостря проблемите. Търговията с коли в Китай беше на 20% от миналогодишния си размер (около 1 млн. коли) през февруари съгласно Китайската асоциация за пътнически коли. Според McKinsey секторът може да чака възобновяване към лятото.

От друга страна са и разстройствата в индустриалните вериги вследствие на краткотрайното затваряне на поддоставчици и сътрудници. Заводите в Китай стартират да работят, транспортът на артикули по вода и въздух постепенно се възвръща, само че запасите са слаби. " Тъй като запасите понижават по-бързо, евентуално дефицитът на части ще се трансформира в новата причина, заради която заводите в Китай не могат да работят на цялостни мощности ", пишат консултантите на McKinsey. Несигурност идва и от поръчките - някои клиенти ще анулират поръчки, други ще се конкурират между тях, с цел да са първите, които получат новата продукция от Китай.

Още по-мрачни са прогнозите за авиацията, туризма и асоциираните с него сектори. Заглавията за анулирани полети по новините се трансфораха в нещо обикновено през последните два месеца. От 8 януари до 8 март резервациите на полети от Съединени американски щати към Азия да вземем за пример регистрират срив с 98% съгласно данни на аналитичната компания ForwardKeys. Към Европа спадът е с 31.9%, към Африка и Близкия изток - с 22.6%, а към други елементи на Северна и Южна Америка - с 14.5%. Експертите на McKinsey смятат, че вътрешните полети ще се възстановят до две тримесечия, а останалите - в границите на година.

Летният туризъм по всяка възможност също ще регистрира нулева година. Секторът и навързаните с него сектори могат да чакат лъч вяра чак към четвъртото тримесечие. Например от 23 март визитите в заведения за хранене в Австралия, Канада, Германия, Ирландия, Мексико, Англия и Съединени американски щати са на нула, демонстрира платформата за резервации Open Table, която следи 60 хиляди ресторанта в света. Сега те могат да разчитат само на доставки и облекчение на рестрикциите върху визитите на клиенти. Последствията от разпространяването на COVID-19 са трагични освен за директно засегнатите страни. Във Виетнам да вземем за пример туризмът регистрира 50% спад, макар че локално разпространяване не е засечено. Възстановяването в туристическия бранш евентуално ще се отсрочи до зимния сезон, само че тогава пък има риск от нова вълна инфектирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР