[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по
Коментари Харесай

Разочароваха ли компаниите от IT сектора

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Уолстрийт от мечки не се бои

Поредният срив на тържищата още веднъж повдигна въпроса за края на близо 10-годишния бичи пазар. Възстановяването пристигна бързо, само че октомври е един от най-лошите месеци за вложителите от години
2 ное 2018
Amazon с рекордна облага, само че с консервативна прогноза за края на годината

Приходите през третото тримесечие са били малко под упованията
28 окт 2018
Резултатите на Microsoft още веднъж надминаха пазарните упования

Въпреки двуцифрения растеж приходите от облачни услуги забавят растежа си
25 окт 2018 Акциите на фирмите от IT бранша са любимците на вложителите през последните години и това ги поставяше в основата на растежа на пазарите освен в Съединени американски щати, само че и в Европа и Азия. Apple и Amazon станаха първите трилионни компании в света.

Сега обаче нещата последователно стартират да се трансформират – беше ясно, че бурният им напредък и прелестните прогнози няма да са безконечни. Това демонстрираха и докладите им за третото тримесечие, които бяха оповестени през последните дни.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Например, макар че Amazon регистрира рекордна облага за тримесечието, акциите й се намалиха. Причината е в упованията на мениджмънта до края на годината, които не са доста приемливи – или по-скоро не дават отговор на високите упования на акционери и вложители. Това обаче, което разочарова пазарите, са по-ниските доходи от предстоящото. Приходите на компанията са нарастнали с 29% на годишна база и са достигнали 56.6 милиарда $, само че пазарните анализатори чакаха 57.10 милиарда, което сътвори известно отчаяние.

На процедура компанията регистрира по-малък растеж на постъпленията във всички категории през тримесечието, в това число онлайн продажбите и абонаментните продажби, тези на Amazon Web Services и бързо развиващия се рекламен бизнес.

Известно отчаяние донесе и компанията майка на Гугъл – Alphabet. Тя не съумя да покрие пазарните упования - нещо, което се случва за първи път от две години. Всъщност компанията би упованията за облагата, само че не покри тези за приходите. Общите доходи се подвигат с 21% до 33.74 милиарда $ за третото тримесечие, което е с 310 млн. $ под упованията. Печалбата обаче е доста над тях – 13.06 $ на акция, или с 2.65 $ над плануваното от анализаторите.

Положителни сигнали пристигнаха от Netflix. В интервала от юли до септември клиентите на онлайн платформата за видеострийминг надвишиха упованията, като са нарастнали със 7 млн. до 137 млн., което е с 2 млн. повече от предвижданията. Най-голямата компания в бранша чака да добави още 9.4 млн. клиенти през последното тримесечие, от които 7.6 млн. отвън Съединени американски щати. Фейсбук завършва третото тримесечие с доходи от 13.7 милиарда $, 33% покачване по отношение на същия интервал на предходната година. Печалбата е 5.1 милиарда $, което е нарастване с 9% на годишна база. Подобни резултати на Фейсбук във връзка с напредък в края на предишното тримесечие доведоха до най-големия спад на цената на акциите в историята на компанията. В сряда обаче те се покачиха с 3%. Apple разгласиха финансовите си резултати след публицистичното привършване на броя.

Донякъде в сянката на новите звезди остават остарели IT и софтуерни водачи като Microsoft и Intel. Създадената от Бил Гейтс компания регистрира доста положителни резултати и надмина упованията на анализаторите. Общите доходи на компанията са се покачили с 19% по отношение на същия интервал на предходната година до 29.1 милиарда $ при предстоящи 27.92 милиарда $ за тримесечието. Печалбата на акция е била 1.14 $ при упования за 95 цента. Компанията пораства и в трите си посоки - офис продуктите, облачните услуги и компютрите. Intel пък е една от дребното компании, чиито акции завършват на плюс, като повода са по-добрите резултати от предстоящото и повишените прогнози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР