[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по
Коментари Харесай

Лимитът на безконтактните покупки с Mastercard се вдига на 50 лв. от пролетта

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Плащанията с карта остават в бъдеще време

SumUp пробва да направи ПОС заплащанията по-лесни за дребните търговци
24 авг 2018
Бавното бъдеще на цифровия портфейл

Плащането без кеш и без карта към този момент е допустимо. Но на каква цена?
10 авг 2018
А1 пуска кредитна карта и цифров портфейл от 15 август

Пластиката няма да има такси за обслужване и изтегляне от банкомат
30 юли 2018
Мирослав Вичев, основен изпълнителен шеф на БОРИКА: Обемът на безкасовите разплащания ще се вдигне
20 апр 2018 От идната пролет безконтактно заплащане с банкова карта ще е по-различно - Mastercard разгласи, че подвига лимита от 25 на 50 лева след 1 април. Засега от Visa резервират досегашния предел от 25 лева, над който потребителите ще вкарват ПИН код за удостоверение на покупката, само че най-вероятно смяната няма да се бави дълго и за тях. А тя ще има няколко резултата за потребителите - ще направи извършването на покупки в търговски обекти по-бързо, ще понижи рисковете, които носи заплащането кеш, а и по този начин лимитът в България се изравнява с този в множеството страни в Европейски Съюз. Разбира се, той може да варира съгласно банката - издател на картата, само че единствено до ограничаването на платежния оператор. Така клиентите ще могат в по-голяма степен да се възползват от удобствата на картовото разплащане, още повече че съгласно статистиката междинният размер на една покупка надвишава досегашния предел от 25 лева, което е все едно да имаш Ferrari и да го караш с 50 километра в час. Промените обаче може да донесат и негативи - потребителите да харчат повече и да надвишат избрани свои разходни предели. Това обаче е субективна преценка и въпрос на надзор и ръководство на средствата при всеки.

Бързата замяна на чипа

От 2007 година, когато безконтактната технология бе пусната на пазара, банките в България започнаха интензивно да подменят старите карти с чип. В резултат на това 54% от потребителите в страната към този момент са с новия тип пластика, а единствено за една година повишаването в броя им е с 22%. Този ритъм демонстрира, че може би е въпрос на две-три години новото потомство карти да покрие изцяло пазара. Нещо повече - развиването на безконтактната технология прави допустимо консолидираното й в телефони и часовници, трансформирайки ги в цифрови портфейли.

Въпреки страховете, че този вид карти са уязвими и някой може да " краде " пари от тях, доближавайки преднамерено читател в градския превоз до чантата, или че без да желае, човек може да заплати непозната сметка в супермаркета, технологията потвърди своята надеждност и сигурност. В международен мащаб неоторизираните транзакции са доста под половин % и до момента не е ставал прочут случай на съществени опити за злоупотреби. Самите предели служат като метод за ограничение на вредата, ако картата е открадната и преди притежателят й да успее да уведоми банката, някой се опита да купи нещо с нея. Освен това има спомагателни пречки пред недоброжелателите, като да вземем за пример нужда от ПИН при три или повече транзакции в границите на един ден, чиято обща стойност надвишава дадена сума.

Тази сигурност подтиква потребителите да употребяват самоуверено пластиките си и цифрите го демонстрират красноречиво - 49% от всички транзакции в комерсиалната мрежа към този момент са безконтактни. Хората вадят карта освен при покупки в супермаркета (77% от транзакциите), бензиностанцията (41%) или заведенията (21%), само че в това число и за заплащане на налози и актове в обществените институции (18%). Картата заплаща сметки и в чужбина, без нуждата да посещаваш обменно бюро преди пътуването или да се чудиш защо излишно нещо да похарчиш останалите непознати пари на летището. Резултатът от това е в намаляването на нуждата от държане на доста кеш, изсветляване на продажбите в комерсиалните обекти, където сивият бранш е забележителен, и не е изключително радващо за old school крадците, дебнещи за пари в брой.

Оттук накъде

След скоростното нахлуване на новите карти в всекидневието разумната последваща стъпка бе повдигането на лимита за безконтактно извършване на покупки. От най-ниското в Европа ниво (виж таблицата) България към този момент се изравнява със междинното за Европа - 25 евро, само че даже и по този начин няма да се покрива междинната сметка, която консуматор заплаща с карта у нас - 58 лева по данни на Mastercard. Въпреки това съгласно банков специалист новият предел е по-добре приспособен към настоящите финансови потребности на потребителите и в допълнение демонстрира зрелостта на българския пазар (виж мнението). Боян Дамянов от SG Експресбанк прибавя, че движеща мощ за изглаждането на праговете в Европа е PSD2 директивата, която слага септември 2019 година като период за осъществяване на новите регулации.

Съдейки по много по-високите предели в страни като Англия или Ирландия, най-вероятно това няма да бъде последната промяна, още повече че в случай че се попитат търговците, те избират рестриктивните мерки да бъдат отстранени изобщо. Боян Дамянов, началник " Развитие на картов бизнес " в Сосиете женерал Експресбанк:
Покупките с карта са по-сигурни от заплащането в брой

Няма кардинална смяна в рекомендациите към потребителите или нужда от предприемане на спомагателни дейности по отношение на нараствания предел. Клиентите би трябвало да продължат да поставят грижи за картата си, да не я дават по никакъв мотив на други лица, да не разрешават тя да попада отвън обсега на надзор на погледа им. Съответно навреме да уведомяват своята обслужваща банка в случаите на открадната или изгубена карта.

Блокирането на банкова карта има еднакъв резултат, без значение от съществуването или неналичието на ПИН код за дадена транзакция. В допълнение, с оглед оптимално ефикасна отбрана на картодържателите е целесъобразно те да се абонират за уведомителни услуги като SMS уведомяване за картови транзакции.

От своя страна банките поставят изключителни старания за минимализиране риска от неоторизирани заплащания. Необходимо е потребителите да поддържат настояща информация за телефонните си номера в обслужващата ги банка, с цел да може тя навреме да се свърже с тях при нужда. Важно е да се означи, че безконтактните транзакции се характеризират с най-високо равнище на сигурност. Една от релативно новите трендове, които последователно навлизат както в Европа като цяло, по този начин и в България, е за даване на опция на клиентите за изтегляне на пари в брой от банкомат посредством безконтактни транзакции. За да няма проблем на касата

" Капитал " постоянно написа какво би трябвало да е държанието на потребителите, с цел да не се стига до корист или кражба. Ето още няколко съвета за по-голяма сигурност при заплащане на ПОС терминал:

- По време на заплащане терминалът и картата да са на видно място пред вас.

- Преди удостоверение на заплащане проверете дали сумата, изписана на екрана на ПОС терминала, е правилна.

- Ако заплащането е дублирано или са ви задължили с по-голяма или по-малка сума от дължимата и сте към момента в обекта, сигнализирайте сега търговеца. Ако не получите подпомагане от него, се обърнете към банката.

- След привършване на транзакцията вземете наложително картата и разписката от ПОС терминала, както и издадените от търговеца спомагателни фактури и документи. Може да ви потрябват след това.

- Служителите в комерсиалните обекти нямат право да записват данни от карта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР