[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по
Коментари Харесай

Необичайни печалби

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Помощ - инфлация, какво да върша

Инвестиционните разновидности против повишаването на артикули и услуги са строго субективни за всяко домакинство.
21 сеп 2018
Парите към капиталовите фондове в Европейски Съюз спадат за втори следващ месец

Нивото им обаче остава покрай рекордните 16 трлн. евро, достигнати през тази година
7 сеп 2018
По-различните взаимни фондове

Дори и в България има ръководещи сдружения, които оферират повече многообразие от вложения в нефт и банки
31 авг 2018
Комисията за скъпите бумаги на Съединени американски щати отхвърли да утвърди ETF върху биткойн

Решението на регулатора потопи цените на дигитланите валути и отдалечи опциите за легалното им търгуване
23 авг 2018 Взаимните фондове, както разгледахме неотдавна, са добра опция на банковия депозит за вложения и увеличение на спестяванията на семействата. Все повече обаче вместо тях се постановат така наречен борсово търгувани фондове (Exchange traded funds - ETF). Основната разлика сред двете е, че взаимните фондове се ръководят интензивно, т.е. имат управител, който се пробва да " бие " пазара, като сортира в портфолиото на фонда само акции, които имат прогресивен тренд. За да се заплати заплата на мениджъра обаче, клиентът дължи такса от вложените средства, която може да доближи до 5% на година.

За разлика от това при борсово търгувания фонд се следва максимата, че пазарът не може да бъде надвит. Ето за какво портфейлът е закрепен и съдържа акции на компании от даден пазарен показател – S&P500 да вземем за пример. Тъй като тук управител няма, таксите за ръководство са в пъти по-ниски, постоянно единствено 0.1% от вложената сума. Този явен и транспарантен метод за вложение се употребява още от 90-те години, само че печели особена известност след световната финансова рецесия.

Тогава хората губят доверие в обичайните интензивно ръководени фондове, тъй като виждат, че и те се срутват със същия ритъм като общия пазар, и платените такси за ръководство не са били оправдани. От 2008 година до през днешния ден вложенията в ETF са се нараснали от 530 милиарда до 3.4 трлн. $. Към момента към този момент съществуват над 5000 разнообразни ETF, които покриват придвижването на главните показатели като Dow Jones, през бързорастящи браншове на стопанската система като биотехнологиите до екстравагантни фондове като The Obesity ETF, който влага във войната против несъразмерното затлъстяване и единствено от началото на годината е генерирал 26% рентабилност. Ето някои други необикновени образци.

Как се печели от бедствия

Инвестирането в някои фондове е целесъобразно в кратковременен интервал. Така да вземем за пример ураганът " Флоранс ", който преди дни удари щата Северна Каролина, е предизвикал вреди, които се чака да са сред 30 и 60 милиарда $. Традиционно финансовите пазари се показват мощно след сходни бедствия заради нуждата от засилена икономическа интензивност към потърпевшите места. И до момента в който в някои браншове на стопанската система, като да вземем за пример застраховането, записват загуби, нарасналата интензивност дава положителни резултати най-силно в промишлености като жилищно строителство и наемане на коли. Ето за какво вложението в Invesco Dynamic Building & Construction ETF, който обезпечава експозиция към 30-те най-ликвидни строителни компании, наподобява обещаващо. Той има годишна такса за ръководство единствено 0.58% и от началото на годината до момента има известно поевтиняване.

Освен това цените на горивата в региона на урагана също се чака да се покачат освен поради затруднени доставки, само че и поради проблеми с производството им в района. Борсово търгуваният фонд United States Gasoline UGA ETF, който влага над 50% от активите във фючърси на течни горива, има рентабилност 7.6% от началото на годината и е опция за разкриване на експозиция към очакващата се да пораства цена на бензина в Съединени американски щати.

Освен това Северна Каролина е един от щатите с най-голямо произвеждане на тютюн, като загубите от неосъществена продукция могат да доближат 300 млн. $. Ето за какво цените на тютюна могат да се покачат и да окажат въздействие на книжата на компании като Philip Morris, British American Tobacco и Vector Group, а комфортен инструмент за отваряне на сходна експозиция е AdvisorShares Vice ETF. Той влага в 36 компании от бранша на тютюневите произведения и алкохолните артикули и от май е във прогресивен тренд, като цената му е повишена със 7%.

Как се влиза на неустановени пазари

Пълното узаконяване на марихуаната в Канада на 17 октомври е събитие, което се чака с доста огромен интерес от вложителите, защото е изцяло нов пазар, които дава обещание занапред мощно да се развива. В Съединени американски щати, който е апетитен за водещ пазар, 9 щата към този момент имат позволителен режим за търговия и развъждане на растението. Банките и финансовите институции към този момент са внимателни. Анализатори също предизвестяват, че сега повече се приказва по тематиката, в сравнение с действително се генерират облаги, и това ще продължи, до момента в който повече американски щати не я разрешат. Експозиция в тази тенденция може да се отвори посредством Alternative Harvest ETF, който за последната една година има към 15% растеж, както и посредством Horizons Marijuana Life Sciences, който напълно неотдавна надвиши 1 милиарда $ активи под ръководство.

Сравнително новоустановяващ се пазар са и мобилните заплащания, било то осъществявани онлайн или посредством смарт телефон на ПОС терминал. Само в Китай, който е измежду най-динамичните пазари да вземем за пример, в границите на второто тримесечие заплащанията, осъществени през смарт телефон или таблет, са възлизали на 10 трлн. $, което е с 60% годишен растеж. Борсовият фонд Prime Mobile Payments ETF дава експозиция към водещите компании в бранша Mastercard, Visa, Paypal и други и има повече от устойчиво показване от началото на годината.

Що се отнася до потребителска електроника обаче, неоспорим мотор на растежа са китайските компании. Производителите Huawei и Xaomi да вземем за пример все по-добре се оправят с конкуренцията на Apple и Samsung и печелят пазари освен в Азия, само че и на Запад, а оборотите на комерсиалната платформа Alibaba и обществената мрежа WeChat, разработвана от Tencent, са главозамайващи. Всички тези компании са показани във фондa iShares MSCI China ETF. Той – както и цялата китайска борса – е в отрицателен тренд от огромната промяна на световните пазари през февруари тази година. Негативно отражение има естествено и комерсиалната война със Съединени американски щати сега. Но за някои вложители това е подобаващ миг да се влезе в инвестиция на по-ниска цена, което постоянно е алтернатива, която не би трябвало да се подценява.

Разнообразието е голямо, само че преди пристъпване към инвестиция човек би трябвало да следва няколко съществени правила. Най-важното като при всяка друга тактика е да диверсифицираме яйцата, т.е. средствата, които влагаме, в разнообразни кошници. На второ място - в никакъв случай да не влагаме повече средства, в сравнение с можем да си позволим да загубим. И на трето място - би трябвало да сме доста наясно какъв тъкмо е продуктът, който купуваме, тъй като в противоположен случай " продуктът " може да се окаже, че сме ние самите. Как да купим ETF

Почти всички огромни капиталови медиатори в България оферират достъп до стотици борсово търгувани фондове по света. При тях може да се получи цялата информация за предлаганите принадлежности, рентабилност, такси и комисиони. Обикновено покупката им става след сключване на контракт и предоставяне на достъп до комерсиална система. Разликите най-често са в минимално изискваните суми за инвестиция, като те варират от няколкостотин $ до няколко хиляди. За непрофесионалните вложители обаче може и да не се постанова да употребяват платформа, а да създадат разпореждане към медиатора. При всички случаи търговията с финансови принадлежности би трябвало да става след консултация със експерт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР