[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Няма домакинство,

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Няма домакинство,
Коментари Харесай

Втори живот за старата техника

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Няма домакинство, в което рано или късно да не пристигна денят за замяна на битова техника. Било пералня или тв приемник, това изисква остарелият апарат да напусне жилището и да поеме безконечния си път. Изхвърлянето му в кофите за боклук по никакъв начин не е добра концепция - от екологична и регулаторна позиция (има глоби). С увеличаващото се ползване казусът с изхвърлянето и предаването на остарялата техника обаче става все по-голям. За разлика от преработването на хартия, пластмаса или стъкло, за които има по-масова просвета и е по-лесно.

Вариантите при остарялата техника са позвъняване на профилирана компания, която обаче поради взрива в търсенето ще ви помоли да почакате. Ако нямате кола, това значи за известно време в жилището или къщата да съжителстват два електроуреда с еднообразно предопределение - нов и остарял. И в случай че хората без кола нямат доста избор, то тези с коли могат да го създадат в избрани пунктове, като всяка огромна комерсиална верига има такива. Уредите се одобряват в множеството случаи без пари, за някои се заплаща транспортът, а в най-хубавия случай веригите вършат промо акции, по време на които може да получите и отстъпка от покупката на новия апарат против предадения остарял.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как, по кое време, къде

Използваните електроуреди би трябвало да се рециклират от компании, профилирани в това. Съгласно Закона за ръководство на отпадъците изхвърлянето на електронни боклуци на нерегламентирани места е неразрешено. Причината е, че съдържат материали и съставни елементи, които би трябвало да се преработват в особено основани за това предприятия, тъй като постоянно са токсични (виж карето). Глобите при нерегламентирано изхвърляне на техника стартират от 300 и доближават до 1000 лв.. Засега обаче тези санкции съвсем не са били налагани (поне в София) - следенето за изхвърлена техника е доста мъчно и съответните служби нямат нужния потенциал.

За регламентирано предаване на остарели и неработещи електроуреди потребителите могат да се възползват от гратис посещаване на мобилна група на адреса на техния дом, която ще ги вземе и ще даде всички нужни документи, удостоверяващи законосъобразното им преработване. В това число влизат хладилници, перални, готварски печки, фризери, съдомиялни и така нататък – всички огромни и дребни домашен уреди, в това число осветителни тела и компютри.

По-лесно е предаването на дребни електроуреди, само че не и самото им преработване, защото за тях е належащо цялостно разглабяне на " обекта ": пластмаса, стъкло, железни елементи, дънни платки, кабели, екрани и така нататък След това рециклиращите предприятия претопяват пластмасата, металните елементи, стъклото и, в случай че е належащо, ги употребяват в наново произвеждане.

Лиценз за тази услуга имат така наречен организации по оползотворяване, които са си търговски сдружения. Разрешителните се издават от Министерството на околната среда и водите. Сред тях са " Екобултех ", " Макметал ", " Елтехресурс ", " Грийнтех България " и други. Според разпоредбите на Столична община срокът за взимане на старите електроуреди е до седем дни от датата на подаване на поръчката. " Реално обаче заради натовареността нещата се случват по-бавно и най-краткият период, в който това може да се случи, е 14 дни ", разясниха от " МакМетал " за " Капитал ". При съществуване на автомобил с задоволително съдържимост потребителите могат и сами да закарат техниката си до най-близкия пункт. Също по този начин Столична община от време на време провежда акции за събиране на излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение - това обаче става с слагане на специфични фургони на избрани места, които може и да не са на най-удобното за всеки искащ място. За задачата по избран график се слагат контейнери, в които потребителите могат сами да изхвърлят остарялото си съоръжение. Подобна услуга обаче против възнаграждение дава и " Екологика ". Сроковете тук са доста по-малки – електроуредите биват взети до 4 работни дни след подадена поръчка, а цените са по запитватне и са по-скоро алегорични.

В огромните магазини от веригите за техника постоянно има промоции, които дават опция да се закупи нов апарат с отстъпка, в случай че върнете остарял подобен за преработване. Отстъпката, която ще получите следователно, стартира от към 10% от цената на новия електроуред, а в избрани обстановки може да доближи и 15-16%. Това обаче е кампанийно, т.е. не е непрекъсната услуга. Например Технополис на уеб страницата си категорично са показали, че е допустимо да се съобщи съоръжение за преработване в техните обекти, само че не и да бъде извозено от вкъщи на клиента. От компанията разясниха за " Капитал ", че услугата не е обвързана с покупка, само че от време на време в действие влизат екокампании за избран вид уреди, при връщането на които потребителите получават ваучер за отстъпка в магазините.

В магазините на " Зора " също е допустимо да бъдат оставени за преработване уреди, без това да е обвързано с покупка. От веригата също извозват остаряло съоръжение от вкъщи на клиентите единствено при покупка на нов апарат от същия тип с доставка, като наложително условие е остарелият апарат да бъде свален до входа на постройката, разяснява за " Капитал " представител на компанията.

Търговските обекти като огромните хипермаркети, които оферират нова техника, са задължени да имат контейнери за преработване на остарели уреди и да членуват в организация с позволение от Министерството на околната среда и водите за събиране на такива боклуци и надлежно можете да занесете там и да предадете остарелия електроуред гратис.

С нараснало внимание

Не всички пунктове обаче са оторизирани да събират и рециклират вярно остарели електроуреди. Само в случай че предадете излязлата от приложимост техника на пункт на лицензирана организация можете да сте сигурни, че оттова нататък тя ще бъде рециклирана вярно. За да се ориентирате кои са организациите, които имат позволение да правят оползотворяване на излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение, можете да ревизирате на уеб страницата на Министерството на околната среда и водите.

След като сте предали електроуредите си на пункт на оторизирана компания, към този момент можете да сте спокойни, че сте изпълнили дълга си към околната среда. Те отиват на площадки за авансово отнасяне, където безвредно за средата се разкомплектоват, и откакто се отстранен нездравословните и рискови субстанции от тях, останалите материали се рециклират и оползотворяват отначало. В това е и изгодата за фирмите, които се занимават с изкупуване на остарели уреди, а за веригите магазини има и различен бонус - съумяват да продадат някои залежали артикули и по-стари модели.

Нов живот и за мобилните телефони

Рециклирането на смарт телефони и таблети е доста по-лесно, в сравнение с това на по-големите електроуреди. Telenor да вземем за пример има дълготрайна тактика за екологична резистентност и се стреми да понижава отпечатъка си върху околната среда. В магазините на компанията могат да бъдат върнати за преработване неработещи мобилни телефони, акумулатори, зарядни, hands-free устройства и всевъзможни други аксесоари за мобилни телефони.

От 2018 година А1 също предлага сходна услуга, като телекомът има личен център за преработване на крайни потребителски устройства. Предимството на тези акции е, че не са обвързани с покупка, нито пък са извънредни за клиенти на дадения мобилен оператор. Telenor има и акция за изкупуване на остарели, само че работещи смарт телефони, даже и те да са с разнообразни повреди и недостатъци, против ваучер за бъдеща покупка.
Менделеева таблица

При производството на електроуреди, както и освен това на техните съставни елементи, се употребяват повече от 1000 типа материали, част от които са токсични - хлорирани разтворители, бромирани забавители на горене, поливинилхлорид (PVC), тежки метали (като олово, живак, арсен, кадмий и шествалентен хром), пластмаси и газове. Хладилниците и климатиците употребяват флуоровъглероди, с цел да изстудяват въздуха, както и хлорофлуоровъглероди (CFCs). При преработване CFCs се изваждат деликатно от подлежащите на тази процедура хладилници, с цел да се обезпечи безвредна следваща обработка. Системата за разделно събиране на остарели електроуреди понижава евентуалните рискове за индивида и природата, породени от тези боклуци, като доста усилва количеството на наново използвано, рециклирано и оползотворено излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение. По-дълга гаранция

Компаниите - производителки на електроуреди, към този момент ще са длъжни да обезпечават аварийни елементи за интервал от 10 години. Това са новите правила на Европейския съюз. Досега постоянно се стигаше до обстановка, в която уредът се скапва на 4-5 години и се оказва, че за него няма аварийни елементи просто тъй като са спрели да ги създават. Така потребителят изпада в обстановка, в която би трябвало да смени хладилника поради лека щета за която няма част. Промените пристигнаха след голям брой тъжби на консуматори по този мотив, а изследване сподели, че сред 2004 и 2012 година делът на огромните домашен уреди, които се скапват най-малко един път на пет години, се е повишил от 3.5 на 8.3%. Новите правила ще засята осветителните тека, перални, хладилници, съдомиялни.

Новите условия обаче влизат от 2021 година фирмите ще би трябвало да създават уреди, които да имат по-дълъг живот, и също така ще би трябвало да доставят аварийни елементи за поправката им до 10 години. Защитниците на " правото на корекция " настояват, че наредбите не са стигнали задоволително надалеч, защото плануват единствено експерти, само че не и консуматори да вършат ремонтите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР