[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Инвеститорите остават

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Инвеститорите остават
Коментари Харесай

Обемът на фармацевтичните сливания нараства, но сделките намаляват

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Инвеститорите остават внимателни заради предстоящи промени в Съединени американски щати в региона на ценообразуването на медикаментите, а на други места по света биотехнологичният взрив, наподобява, завърши.Очакванията при започване на годината бяха интензивността на покупко-продажбите в бързо разрастващия се фармацевтичен бранш да се възвърне през 2019 година, само че по-тежката регулация и политическата неустановеност замъгляват бъдещето на сливанията и придобиванията (М&А). Фармацията и опазването на здравето са все по-важна част от международната стопанска система, защото популацията в редица напреднали стопански системи, като Япония да вземем за пример, застарява, а увеличението на приходите в някои разрастващи се стопански системи, в това число Китай, значи, че хората могат да си разрешат по-добро лекуване.

Преизпълнение

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Международната адвокатска компания Baker McKenzie предвижда, че покупко-продажбите в бранша ще набъбнат до 331 милиарда $ през 2019 година, което е растеж от 7% по отношение на миналата година (не влизат придобиванията в биотехнологичния сектор). Това значи солидно възобновяване след спада от 5% през предходната година. Годината стартира стремително - фармацевтичният колос Eli Lilly разгласи, че купува разработчиците на медикаменти против рак Loxo Oncology за към 8 милиарда $, а Bristol-Myers Squibb съобщи, че ще придобие компанията за онкологични медикаменти Celgene в договорка за 74 милиарда $. Миналата година също имаше огромни покупко-продажби като тази на японската Takeda Pharmaceutical, която погълна ирландската Shire за 59 милиарда $.

Прогнозата на Baker McKenzie съвсем несъмнено ще се сбъдне, тъй като съгласно анализаторската компания Global Data покупко-продажбите през второто тримесечие са били на стойност 114.8 милиарда $ (данните включват единствено оповестените и завършени сделки). Това е спад с 10.7% по отношение на предходното тримесечие, когато сливанията бяха за 143.29 милиарда $. На процедура за първото полугодие оповестените покупко-продажби са за 258 милиарда $, което значи, че в случай че наклонността се резервира, секторът ще изпрати рекордна година при сливанията и придобиванията.

Нарастването на сливанията и придобиванията (M&A) се дължи на все по-голямата конкуренция за основаване на нови медикаменти, счита Джейн Хобсън от Baker McKenzie. " Тъй като фирмите се състезават за прибавяне на медикаменти в портфолиата си, следим по-големи придобивания и лицензиране в ранен стадий ", декларира Хобсън в отчета на компанията.

Тази позиция се удостоверява от обстоятелството, че обичайният огромен катализатор на сливанията през последните години е това, че не всички огромни производители намират заместители на отслабващите с годините и с изтичащи патенти блокбъстъри и това ги кара да търсят идващия пробив. От друга страна, по-слабата възвръщаемост на вложенията в научноизследователска и развойна активност продължава да предизвиква продажбата на неосновни активи, с цел да се освободят средства за проучвания. Специалистите означават, че фирмите разполагат с задоволително средства за придобивания. Според консултантите от EY през 2018 година фирмите са употребявали едвам 16% от свободните си средства в размер на 1.2 трлн. $.

От Baker McKenzie предвиждат най-голяма интензивност на покупко-продажбите в Съединени американски щати и Азия, тъй като търсенето от страна на потребителите в тези стопански системи ще тласне фирмите да търсят нови технологии.

По-малко покупко-продажби

Сделките в бранша в действителност спадат през първата половина на 2019 година Когато Bristol-Myers Squibb разгласи, че купува Celgene за 74 милиарда $, анализаторите оповестиха, че това е краят на сушата. Шест месеца по-късно AbbVie разгласи желанието си да заплати 63 милиарда $ за Allergan.

Но огромните сливания в действителност замъгляват действителната картина - размерът на M&A през първата половина на годината фрапантно спадна по отношение на същия интервал на предходната - от 83 на 62. През второто тримесечие имаше единствено 22 поглъщания в бранша - най-слабото тримесечие за покупко-продажбите от десетилетие съгласно отчет на компанията Evaluate Vantage. Спадът на броя на M&A през първата половина може да не наподобява като тревожна наклонност, в случай че не беше фактът, че лицензионните покупко-продажби също спаднаха от 80 през първата половина на 2018 година до 41 през тази.

Намаляването на броя покупко-продажби през първата половина на тази година се дължи и на повишаване на фондовите пазари, което докара до нереалистични оценки на фирмите, показва Evaluate. " В същото време обаче покупко-продажбите за компании като Loxo Oncology демонстрират, че когато огромните играчи желаят да придобият активи, те са подготвени да го създадат макар високите цени ", се показва в отчета.

Pfizer се съгласи да заплати 11.7 милиарда $ за Array през юни - 62% ценова награда, с цел да получи достъп до мощното портфолио лекарства за онкологично лекуване. Тази договорка се подписа шест месеца откакто Eli Lilly разгласи, че ще заплати 68% награда, с цел да купи Loxo в договорка за 8 милиарда $.

Анализаторската компания чака подтик в покупко-продажбите през втората половина на годината. Според нея тази година ще бъде рекордна за M&A в бранша, само че мегасделки " маскират " по-голям спад в броя на общите покупко-продажби. През първата половина на годината едвам 8 компании от сектора са излезли на борсата и общо събраха едвам 1.3 милиарда $.

Инвеститорите остават внимателни заради предстоящи промени в Съединени американски щати в региона на ценообразуването на медикаментите, а на други места по света биотехнологичният взрив, наподобява, завърши, регистрират от компанията.

Притеснения за следващата година

Следващата година обаче може да не е толкоз сполучлива като тази. В прогнозата на Baker McKenzie се споделя, че засиленото контролиране и политическата неустановеност, в това число вероятността от продължение на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и Brexit, може да се отрази на покупко-продажбите. Хидео Норикоши от Baker McKenzie счита, че резултат ще окаже нуждата да се съблюдава европейският правилник за отбрана на данните и други сходни правила.

" Тези разпореждания ще принудят фирмите да пазят данните на пациентите, само че в това време те би трябвало да събират данни за създаването на нови медикаменти ", декларира Норикоши пред CNBC. Според него без значение дали регулаторите са склонни да ползват отбрана, или да дават данни разполагаем на виновните страни, дейностите по сливания и придобивания ще бъдат наранени.

Глобалната консултантска компания Numerof и Associates също предвижда, че разпоредбите и политиката ще бъдат основни фактори за бранша през тази година.

Същевременно анализаторите чакат огромните компании да стартират да отделят дялове и да продават активи с опит да подобрят финансите си. По-рано тази година американският фармацевтичен колос Pfizer отдели своята единица за одобрени медикаменти Upjohn и я комбинира с производителя на генерични медикаменти Mylan, като сътвориха дружество с оценка от към 50 милиарда $.

Според консултантската компания McKinsey конкуренцията за най-привлекателните и новаторски активи евентуално ще остане яростна и ще подтиква мотивацията за покупко-продажби. С към момента огромните кешови запаси на Pfizer, Merck и в по-малка степен Biogen апетитът към придобивания може да остане прелъстителен. Съединени американски щати са непрекъснатият мотор

От 2014 година до първата половина на 2019 година в международната фармацевтична промишленост са станали над 400 сливания и придобивания, демонстрират данните на Global Data. Сделките в Северна Америка са били два пъти повече от Европа и седем пъти повече от Азиатско-тихоокеанския район. В Европа пък е имало три пъти повече придобивания от Азиатско-тихоокеанския район. Северна Америка води освен в общия брой придобивания, само че и във всяка лечебна част. Придобиванията, свързани с онкологичните активи, са били най-активни в трите географски района.

Според анализаторската компания огромните покупко-продажби стават все по-чести, а това е сигнал за нова тактика, съгласно която водещите компании целят да извлекат изгода от мощните страни на други компании и по този начин да преодолеят бариерите пред финансовия триумф. GlobalData чака, че фармацевтичната промишленост ще продължи да бъде привлекателна за огромните компании заради обстоятелството, че те имат опит в подписване на покупко-продажби с компании, които се концентрират върху високо профилирани биологични средства и други лечения с висока стойност. Фармацевтичните компании, които имат малцина и не толкоз разнородни медикаменти или доста печеливши, чиито патенти изтичат и ги чака конкуренция от генеричните съперници, са тези, които нормално ще бъдат подготвени да създадат придобивания. Тези компании се стремят да засилят своето портфолио с по-нови, по-иновативни активи и технологии. Прогнозата е за сериозен спад на всички M&A следващата година

Пазарът на сливания и придобивания през идната година може да се свие с внушителните 25%, тъй като рискът от световна криза понижава доверието на вложителите, а идните президентски избори в Съединени американски щати ще внесат спомагателна неустановеност. Baker McKenzie предвижда, че размерът на покупко-продажбите ще намалее от 2.8 трлн. $ през тази година до 2.12 трлн. следващата година. Пазарът в Северна Америка се чака да се свие от 1.5 трлн. на 1 трлн. $.

" Инвеститорите се тормозят от високите оценки и увеличаващия се корпоративен дълг и виждаме по какъв начин оповестяването на огромни покупко-продажби напоследък понижава ", декларира пред Financial Times Майкъл де Франко, световен шеф за M&A в Baker McKenzie.

Европа също ще усети понижението, като предвижданията сочат, че покупко-продажбите ще бъдат за 427 милиарда при 567 милиарда $ тази година.

Първите девет месеца на тази година също не са обещаващи - M&A са се забавили в световен мащаб до най-слабото си равнище за последните две години. Сред аргументите за това са опасенията от стесняване на международната стопанска система, които подкопаха корпоративното доверие и проваленото мегасливане на стойност 200 милиарда $ в тютюневата промишленост сред Philip Morris International и Altria.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР