[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: БАСКОМ Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: БАСКОМ Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

БАСКОМ: 30% от българите в чужбина биха се върнали, 21% се колебаят

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: БАСКОМ Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: БАСКОМ Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: БАСКОМ Смаляване
Още по тематиката
Империята към този момент е шведска

Българският гейм разработчик " Империя онлайн " има нов притежател - шведската група Stillfront, а цената може да доближи 27.5 млн. евро
28 сеп 2018
Аутсорсинг еволюция

Облачните технологии, изкуствения разсъдък, big data трансформират бранша, а България той има все по-големи шансове за напредък, споделя новият ръководител на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов пред " Капитал "
1 юни 2018
Как IT браншът рестартира междинното професионално обучение

Програмата " Професия програмист ", основана от БАСКОМ и финансирана от просветителното министерство, към този момент е в над 20 професионални гимназии
27 апр 2018 Близо една трета от българите в чужбина биха се върнали в страната. Това сочат резултатите от анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Тя е извършена онлайн измежду 4310 българи зад граница измежду общо над 70 страни и е част от акцията на асоциацията под надпис " ЗАвръщането ".

От интервюираните 14% споделят, че сигурно биха се върнали в страната, 16% - че по-скоро биха се върнали, а 21% са колебаещите се. Посочените претекстове са опциите за развиване, непосредственост до другари и семейство и висок стандарт на живот. От интервюираните най-вече представители има от Англия, Германия и Съединени американски щати, следвани от Дания, Испания и Австрия.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Сред тях 57% биха работили в IT промишлеността в България, което е и задачата на БАСКОМ: фирмите от асоциацията желаят да запълнят глада за фрагменти в страната посредством всеобща акция за връщане на българите от чужбина. От всички интервюирани обаче едвам 17% имат нужната подготовка. Около 63% от тези, които биха се върнали, са с висше обучение, а единствено 3% от тези, които имат подготовка за работа в промишлеността, не биха се върнали в страната.

Ръстът на промишлеността

Резултатите от анкетата бяха показани като част от годишния отчет на БАСКОМ за положението на промишлеността. За 2017 година общият оборот в бранша е повишен с 18.8% по отношение на предходната, или доста ускоряване по отношение на 2016 година, когато растежът е бил 14%. Оперативните доходи на фирмите са се нараснали с близо 110% по отношение на 2012 година и към този момент доближават 2.54 милиарда лева Делът на промишлеността по отношение на брутния вътрешен артикул на България е 2.6%.

За предходната година се отбелязва нарастване на работните места с 15%, до момента в който плануваният растеж за тази година към този момент е 10% вместо предстоящите преди 8%. През 2016 година секторът означи растеж на работните места от 9%. През предходната година са били отворени над 3500 нови работни места.

През тази година близо 40% от фирмите чакат нарастване на работната мощ от 25%, до момента в който малко под 35% чакат нарастване от 10%. Вътрешно изследване измежду членовете на БАСКОМ демонстрира още, че 80% от чиновниците в фирмите са IT експерти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР