[Shutterstock] Топ 10 в Европа Увеличаване Топ 10 в Европа

...
[Shutterstock] Топ 10 в Европа Увеличаване Топ 10 в Европа
Коментари Харесай

Иновативни с адрес Европа

[Shutterstock]
Топ 10 в Европа

Увеличаване

Топ 10 в Европа

Преглед на оригинала Автор: Капитал [Reuters] Смаляване
Възможно ли е въздействието на политическата неустановеност на континента да даде отражение върху висшите образователни заведения. Изглажда отговорът е да. Поне този извод може да се направи от класирането на най-иновативните европейски университети, направено от Reuters като подкласация на топ 100 на най-иновативните университети в света. От резултатите му се вижда, че 21-те университета от Англия, които попадат в подреждането, са паднали с общо 35 места, а обяснението за това е Брекзит.

В останалата част от класацията изненади няма. Тенденцията е най-ясна, в случай че се вземе поради общият общ брой от рейтингите на институциите във всяка от страните. Двайсет и трите немски университета в класацията нарастват с общо 23 места в тазгодишния топ 100, повече от всяка друга страна. Швейцария е на 2-ро място, с пет университета на общо 8-мо място.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Класацията откроява и огромната иновативност на дребните страни. Белгия да вземем за пример има седем университета в подреждането, само че с население 11 млн. души тя може да се похвали с доста повече новаторски институции на глава от популацията от всяка друга европейска страна. По същия аршин на второ място се подрежда Швейцария, последвана от Дания, Холандия и Ирландия. Въпреки по-голямото си население и стопанска система някои по-големи страни не могат да доближат същите положителни резултати. Например Русия е най-гъсто обитаемата в Европа и се гордее с петата по величина стопанска система в района, само че нито един от университетите й не попада в топ 100.

Защо Брекзит " потапя " университетите на Острова

Брекзит се случва към този момент повече от година в Англия, а това стимулира научната общественост от острова да се реалокира при други научноизследователски институции на континента. Проучване от 2018, оповестено от основания във Англия Център за международно висше обучение, сочи, че доста немски учени считат Брекзит за " преимущество " и се надяват да го употребяват, с цел да привлекат повече английски откриватели в немските университети. От своя страна английските учени оповестяват, че личните им постдокторанти не търсят позиции във Англия, а се ориентират към Европейски Съюз и Съединени американски щати. И защото Брекзит към момента е в развоя си, това може да утежни картината. Проучване от 2017 на Училището по интернационалните фючърси към Британското кралско сдружение разказва вероятно разединено Обединено кралство, в което университетите ще се конкурират за квалифицирани служащи, плановете, основани посредством европейски средства, ще претърпят финансови проблеми, откривателите ще получават по-малко предложения за присъединяване в консорциуми и конференции, а интернационалното съдействие ще е лимитирано. По сходен метод бизнесите, които финансират изследванията в университетите в страната, биха предпочели да запазят вложенията си в техния район, с цел да избегнат възможните данъчни и регулаторни проблеми при работа с английските институции след Брекзит.

Какво поддържа немските университети мощни

Германското държавно управление се утвърди като извънредно научно насочено, увеличавайки държавното финансиране за изследователска активност и насърчавайки растежа в нововъзникващите промишлености като възобновимата сила. Германският канцлер Ангела Меркел в действителност има докторска степен по квантова химия и е работила като откривател, преди да влезе в политиката. Според разбор от 2017 на научното списание Nature откривателите се " стичат " в страната частично заради самодейността Excellence Initiative на страната, която е помогнала за привличането на минимум 400 хиляди задгранични учени в Германия от 2005 до момента. През 2016 немската научноизследователска фондация Deutsche Forschungsgemeinschaft, която е главният финансиращ орган на страната, отпусна рекордните 2.9 милиарда евро грантове.
И въпреки всичко кой е в челната десетка и за какво

Първите два университате от топ 10 на най-иновативните в Европа (KU Leuven и Imperial College London) попадат и в челната десетка на международната ранглиста (виж стр. 34).

3 . University of Cambridge е основан през 1209 и е вторият най-стар университет в говорещия британски свят след университета " Оксфорд ".
Изследователите от университета са създали нов тип горивна клетка, задвижвана от растения, която е пет пъти по-ефективна от съществуващите модели и е значима стъпка напред към намирането на различни горива. Екип от факултетите по биохимия, химия и физика са основали двукамерно устройство, което ползва фотосинтетичните свойства на водораслите за превръщане на светлината в електрически ток, който по-късно придвижва към електрическа верига.В края на 2016 година, университетът афишира 462 млн. паунда общ приход за научни проучвания. Университетът ръководи стратегически връзки с водещи корпорации по света, в това число с Boeing, който е финансирал огромен брой научни проучвания в региона на аерокосмическите и индустриалните технологии. Cambridge Enterprise, комерсиалната група на университета, чества 10 години от основаването й през 2017. Нейните отговорности включват ръководството на университетските средства, като все още са осъществени 115 вложения в 77 компании на обща стойност 14.5 млн. паунда.

4. Federal Institute of Technology in Lausann e (EPFL) е основан през 1853, а през 1969 придобива федерален статут.

Университетът си сътрудничи с автомобилния колос Nissan и наскоро показа технология, която ще разреши на интелигентните коли да разчитат мозъчни сигнали, с цел да се улесни шофирането. Екипът съумя да разчете сигналите на мозъка, които посочват по кое време водачът желае да форсира, да спре или да смени лентата - информация, която транспортното средство може да употребява, с цел да планува придвижванията и да направи маневрата по-лесна. Изследователите от EPFL са основали 245 започващи компании в интервала сред 2000 и 2017 (средно по една компания на месец), имат 140 показани изобретения и 95 патента, предадени през 2017.

5. University of Erlangen Nurembe rg е основан през 1743.

Учени от университета неотдавна откриха, че нефрофийдбек лечението може да обезпечи дълготрайни изгоди за децата с недостиг на вниманието и хиперактивност, а позитивният резултат от лечението може да трае до шест месеца след приключването й. Децата употребяват компютърна стратегия, обвързвана към електроенцефалограма (EEG), с цел да следят мозъчната си активност в действително време и да упражняват и усъвършенстват контрола над държанието си.

Други учени от университета, работещи в съдействие с сътрудници от университетите в Майнц и Касел, построиха най-малкият мотор в света. Той се състои единствено от един атом и може дейно да преобразува топлината в кинетична сила. Разработката на подобен вид наномотори разрешава на откривателите да научат повече за термодинамиката на обособените частици и могат да оказват помощ за нови подходи, за построяването на по-големи мотори.

6. Technical university of Munich (TUM) е учреден през 1868 от крал Лудвиг II.

Учени от университета създадоха бърз тест за легионелоза, който понижава времето нужно за идентифициране на смъртоносната бактерия Legionella pneumophila, от няколко дни до 35 минути.

Университетът неотдавна разгласи и дълготрайно партньорство с Гугъл за изследването на нови разработки в региона на изкуствения разсъдък, машинното образование и роботиката. Като първа компания отвън рамките на Европа, която се трансформира в сътрудник на университета, Гугъл ще подари 1 млн. евро на фондация TUM в поддръжка на младите откриватели.

7. University of Manchester е учреден през 1824. В интервала 2016-2017 Университетът в Манчестър е събрал над 331 млн. паунда от финансиране за външни проучвания, а от 2004 до момента комерсиализираните му проучвания и капиталови стратегии са съдействали 680 млн. паунда за английската стопанска система.

Една от главните области на проучване е производството на суперматериала графен, който е въведен през 2002 от членове на факултета Андре Гейм и Костя Новоселов. Университетът също е дом на английския National Graphene Institute, който е създал към една четвърт от всички патенти на материала през интервала 2011 - 2016. През последните 25 години Манчестър е генерирал повече от 100 spinoff компании, в това число Clin-E-cal, която развива инхалационно помощно средство за деца, и Spectromics, компания за инвитро диагностика, предоставяща новаторска технология за бързо тестване на наставления.

8. University of Munich е учреден през 1472 и е вторият максимален университет в Германия.

Скорошно изследване на екипа по поведенческа екология откри, че женските паяци избират половинката си по качеството на " подаръците ", които им дават ухажорите. Мъжките от своя страна им носят плячка - насекомо, обгърнато в копринени влакна, което се изяжда от женската по време на чифтосване. Предишните догатки на биолозите били, че нишките са покрити със секс феромони и по този метод женските се ориентирали. След последните проучвания обаче излиза наяве, че нишките нямат съществуване на сходни феромони и това удостоверява теорията, че паяците се ориентират по привлекателността на " подаръка ".

В различен факултет на университета професор Карл-Петер Хопфнер получава премия " Лайбниц " през 2016 като самопризнание за изключителната му работа в региона на структурната молекулярна биология и биологията на генома, с които способства доста в региона на възобновяване на ДНК и клетъчното откриване на непознати нуклеинови киселини.

9. Technical University of Denmark е основан през 1829 от датски физик. През 2018 TUD откри нов National Wind Tunnel в кампуса си в Riso. Аеродинамичният тунел е един от най-големите академични тунели в света и е кадърен да създава вятър със скорост, три пъти по-голяма от тази на вихър. Той ще се употребява за развиването на нови артикули за вятърната енергетика, а също и за тестови планове за авиокосмически компании и други индустриални сътрудници.

През последните години техническият университет е приключил няколко огромни строителни планове, в това число биоинженерен комплекс с повърхност 43 хиляди кв.м, който сплотява забележителна част от лабораториите по науки за живота на университета. Изследователите от DTU са записали 144 изобретения през 2016, излъчили са 67 нови започващи компании и са си сътрудничили с промишлеността за над 1324 плана. Един от плановете е в съдействие с датската компания Dupont Lightstone и включва способ за непосредствено вграждане на оптични нишки в бетон за здрави и трайни LED екрани.

10. Swiss Federal Institute of Technology Zurich е основан през 1855. Изследователи от ETH Zurich създават роботизирано устройство, което може надеждно и тъкмо да построи модули от дървени рамки, които да се употребяват в строителството. Роботите автоматизирано разчитат размера на дървения материал, пробиват нужните свързващи отвори и нареждат гредите тъкмо в границите на постройката, с цел да могат служащи да ги стегнат с болтове ръчно. Новият способ за конструиране разрешава дейно сглобяване на геометрично комплицирани планове.

Основните проучвателен полета на университета са обработка на информация, нови материали, здравни науки и технологии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР