[Shutterstock] :• Струва ли си придобиването на докторска степен по

...
[Shutterstock] :• Струва ли си придобиването на докторска степен по
Коментари Харесай

Докторантура или не

[Shutterstock] :

• Струва ли си придобиването на докторска степен по стопански специалности в България и каква е цената.

• Кариерното развиване зависи и от доста други фактори, а освен от образованието. Още по тематиката
Още единствено четири дни опция да кандидатствате за стипендия в E/MBA стратегиите в България
17 май 2018
Заетите нарастват с 62.6 хиляди души към март
15 май 2018
АИКБ: Изтичането на мозъци коства на България 25 милиарда лева за 28 години

Бизнесът предлага нов способ за финансиране на висшето обучение, а местата в университетите да се понижат с една трета
8 май 2018
Липсващите фрагменти са проблем и за немските вложители в България

Корупцията и слабата правосъдна система не престават да са съществени дефекти на бизнес средата
4 май 2018
В живота всеки търси добра реализация и прави всичко допустимо тя да е допустимо по-добра, а най-големият трамплин за това е образованието. В другите му форми и специализации всеки прави своя избор. един от тях е докторантурата (PhD), чието придобиване не е лесна задача, само че не и невъзможна. Важен въпрос е коства ли си времето и инвестицията в тази степен, които по-късно да предложат по-добро кариерно развиване и високи приходи. Сигурно е едно - хората, които учат за тази степен, имат най-вече университетски упоритости. Не липсват обаче и такива, които виждат в нея късмет за по-добра работа и позиция в корпоративния бранш.

Проучване на Евростат от 2012 година демонстрира, че над половината от притежаващите тази степен в Европа в действителност се занимават с изследователска активност. В България по закон е нужно най-малко равнище лекар, с цел да заемеш асистентска позиция в университет. Според ректора на Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов доцент Иван Марчевски обаче през последните десетина години тази специалност съществено е изгубила от престижа си у нас, като парите си остават все по този начин незадоволително. Според него въпреки всичко за отдадените на икономическите науки и проучвания остава значително нематериалното възнаграждението и задоволство. Ако докторите не желаят да стават асистенти, то имат ли късмет в бизнеса обаче. Отговорът на този въпрос не е еднопосочен. Представителите на академичната общественост и университетите считат, че степента усилва внезапно тези шансове, до момента в който тези от бизнеса считат, че кариерното развиване зависи и от доста други фактори. " Служители със приключена магистърска степен или по-висока съумяват да заемат по-перспективни позиции и като цяло са по-добре заплатени спрямо хора с по-нисък учебен ценз. "
Нора Найденова, HR специалист в HRS Bulgaria

Сходствата на докторската степен с бакалавър и магистратура са много - съществуване на входен изпит, посещаване на лекции и извършения за постигане на избран най-малко от познания. Продължителността нормално е 3 години за постоянна форма и 4 за задочна. Основната разлика е в писането на дисертационен труд, който би трябвало да е новаторски и ориентиран към създаване на нов артикул, нов взор върху проблем и ново решение, което е в действителност това, което в действителност отличава докторантурата от всички други степени и я прави в една концепция по-сложно начинание.

Таксите в България са една концепция по-достъпни и рядко са сериозна спънка (виж таблицата). Входните изпити са съществени и изискват положителни знания по заложения конспект, както и мощни умения по математика. Едни от най-търсените места в направление стопанска система са в Софийския университет, УНСС, Свищовската академия и Нов български университет.

Стипендията за постоянно записалите е към 500 лв. на месец, само че множеството университети имат спомагателни обществени пакети с привилегии, с които се пробват да притеглят учащи. За постоянно записалите също по този начин не е разрешено да работят и да подписват трудов контракт. При тези в задочна и свободна форма на образование няма такова ограничаване и по тази причина те се смятат и за желани от работещите.

Билет за горния етаж

Според мнозина експерти придобиването на PhD в сфери като стопанска система, мениджмънт, финанси се оказва извънредно ефикасен способ за развиване и сигурност. В самото изследване на Евростат от 2012 година безработицата измежду приключилите докторска степен в Европа е под 2%. Мненията обаче са спорни дали степента лекар е най-големият трамплин.

" Дава извънредно мощно преимущество при кариера в мултинационални корпорации в позиции на доста високо равнище ", споделя наблюденията си доцент Явор Янкулов от Университета за национално и международно стопанство в София. Самият той с изключение на доцент в катедра търговия е и управител в компания, която се занимава с образования. Според него приключилите докторантура в стопански специалности са доста търсени в огромни компании, като фармацията е единствено един от голям брой ярки образци. Освен най-високите позиции при непознатите компании тук, притежаването на PhD е преимущество и в експертни функции в голям брой министерства и институции. " Повечето хора считат, че бакалавър или магистратура изчерпват висшето обучение, а докторантурата е просто идващото равнище, което е доста тясно профилирано и също по този начин ориентирано в основаването на нов артикул. " доцент Иван Марчевски, ректор на Стопанската академия в Свищов

Според доцент Марчевски от Стопанската академия държавните институции, банките, застрахователите, фирмите с огромен оборот и активност имат интерес към докторанти с стопански фокус, защото при огромната бройка на личния състав " става мъчно отсяването и тази степен те подвига на едно равнище, което е очевидно нависоко в една организация ", счита той и е безапелационен, че " докторантурата е най-сигурният път за израстване в кариерата в огромните организации със сериозна кадрова политика ".

Реалният бизнес обаче има малко по-различни мнение. Нора Найденова, HR специалист в HRS Bulgaria, разяснява, че докторите могат да намерят реализация в областта на бизнеса, финансите и стопанската система, въпреки че си остават необичайност у нас. " Обикновено, в случай че искаш да си сполучлив управител, е задоволителна една добра магистратура със съответните следдипломни квалификации, курсове и езици ", счита тя. Според нея резултатът върху заплащането е комплициран за оценка, тъй като се въздейства и от доста фактори - опит, други умения, езици, само че като всяка една по-висока просветителна степен си има своята тежест. " Тенденциите недвусмислено сочат, че претенденти със приключена магистърска степен или по-висока съумяват да заемат по-перспективни позиции и като цяло са по-добре заплатени спрямо хора с по-нисък учебен ценз ", съобщи Найденова пред " Капитал ".

" Не бих споделила, че притежанието на докторска степен би представлявало безусловно преимущество на един претендент пред различен. В взаимозависимост от ролята, при равни други условия, квалификацията, която би добавила стойност, ще е по-скоро интернационално приета бизнес тапия или квалификационен курс ", разяснява Пламена Атанасова, HR управител на Mondelez Bulgaria.

Внимание с времето

Почти всички учащи, с които се свързахме, показаха времето и напъните като най-сериозната цена, която изисква да се заплати по време на следването.

Ивелин Първанов е докторант на свободна форма и сега изследва интернационализацията на дребните и междинните български IT компании. Освен това работи и като управител продажби в софтуерна компания и споделя, че с компликация съумява да покрие нужните 40 часа на седмица работа по дисертацията, като му се постанова да ги вмества във вечерните часове и уикендите. " На моменти идва малко повече натоварването, съчетавайки работа, докторантура, обществени контакти, само че изпитвам задоволство от това, с което се занимавам, и желая да се развъртвам ", споделя той.

Какви са таксите?

Увеличаване

Какви са таксите?

Преглед на оригинала Смаляване

Цветина Лунгарова, която сега е докторант в стопанския факултет на СУ, също е намерила метод да се оправи с времето: " Със свързаността и мобилните устройства, с които разполагаме, на процедура мога да чета на всички места и когато и да е. Не води до усложнения, носи единствено позитиви, само че когато тематиката е обект на в действителност висок персонален интерес. "

Освен това преподаватели, учещи и приключили поучават, в случай че се стартира докторантура, определената тематика да е забавна за записалия я, защото идващите няколко години ще бъдат прекарани напълно в нея. " Трябва да има нов взор, нов прочит, нещо новаторско, нещо, за което да добавиш стойност. Никоя докторантура не се написа, тъй като " би трябвало ". Трябва да има стойност, нещо ново, добавена стойност и нещо скъпо и потребно за цялата работа ", счита Милен Великов, който прави докторантура в Геолого-географския факултет на СУ. Другият извънредно значим миг съгласно него е изборът на добър началник: " Ако той е съответен, може да те бута и да ти оказва помощ. Той осмисля повече, в сравнение с самият университет и изключително в случай че има на практика опит ". Потенциал за развиване

По данни на Национален статистически институт, които са и сходни с тези на Евростат, броят записани докторанти за 2017 година у нас е към 6564 души, от които към 500 са чужденци. С уговорките на България към кумулативно нарастване на средствата за просвета през идващите години за до 2025 година да доближат към 1% от Брутният вътрешен продукт се чака и търсенето на млади откриватели в съвсем всички области да се усили фрапантно в идващите няколко години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР