[Shutterstock] - Цените на печатните книги в България нарастват с

...
[Shutterstock] - Цените на печатните книги в България нарастват с
Коментари Харесай

Високата цена на четенето

[Shutterstock]

- Цените на печатните книги в България нарастват с третия най-голям ритъм в Европейски Съюз през предходната година.

- Върху цената на всяко издание въздействат няколко фактора, измежду които тираж, щемпел, превод.

- Според издателствата най-силно въздействие оказват отстъпките за книжарниците и разноските за авторски права. Част от тематиката Защо се четат повече книги
Как мишката не изяде книжката

Пазарът на книги в България пораства, а страховете, че технологиите ще сложат завършек на хартиените издания се оказват пресилени

Малкото българско възобновление

Читателят преоткри българската литература. Защо?

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Георги Господинов: Организираната незначителност не обича другите

Сборникът със " свръхкратки истории " " Всички наши тела " е към този момент в книжарниците
24 май 2018
С бодлите напред

Издателство " Таралеж " дебютира на книжния пазар с две заглавия за деца сред 3- и 6-годишна възраст
21 май 2018
Сергиите на " Славейков " - досаден постсоц преход

Боязливият метод на общината към окупаторите е симптом на непросветеност и популизъм
11 май 2018 Денят е 23 май, 2017 година Ива е второкурсник в Софийския университет и закъснява за лекции. Вместо да пътува към постройката на Алма матер, тя е пред НДК и чака откриването на Пролетния базар на книгата в столицата. И защото е разпален обожател на книгите, към този момент е подготвила лист с 10 заглавия. Студентката е съумяла да задели средства и възнамерява да се възползва от атрактивните отстъпки, които доближават до 50% от коричната цена, предлагани от близо 100 издателства и дистрибутори на шестдневното ревю. Докато може. Защото след 28 май малката врата от налични цени се затваря.

Данните и наблюденията на издателствата демонстрират, че ползата към книгите пораства. Вероятно обаче трендът щеше да е още по-видим, в случай че цените се одобряваха за по-достъпни. Извън интервалите на промоционални понижения да си фен на книгите в България за доста хора наподобява като разкош, защото е същинско предизвикателство да се намерят релативно нови заглавия под 15 лева Доказват го и големите опашки преди книжарниците и ревютата, когато има понижения. Икономическата логичност диктува, че по-високата цена на дадена стока се асоциира с по-ограничено търсено количество от нея при равни други условия. А цените не престават да се подвигат, изключително през последната година. По данни на Евростат през 2017 година книгите в България са поскъпнали с 4.6%, което е третият най-голям ритъм в Европейски Съюз след Англия и Швеция. Причините варират от все по-голямата отстъпка за книжарниците, през агресивното наддаване за авторските права до цената на хартията. Въпросът е за какво тези фактори не се демонстрират в същия мащаб и в останалите страни от съюза.

Тук незабавно би трябвало да се разграничат българските заглавия от преводната литература, както и разликата в тиражите, която може доста да промени крайната цена. Началото на ценообразуването задават авторските права. Те съставляват 8% от посочената стойност на гърба на всяка книга при преводната литература и 15% - при българската. Ако заложеният тираж е висок, процентът се усилва (виж графиката).

Преводът утежнява в допълнение цената на чуждоезичните книги, само че защото е еднократен разход, делът му понижава с по-големите количества. И противоположното – за обемни нишови заглавия, където преводът се заплаща на страница, цената може да доближи безумни равнища. Пред " Капитал " издател дава образец с последната книга на знаменит създател, чийто превод е коствал 10 хиляди лева, само че е бил разпределен върху няколкостотин бройки. В резултат коричната цена доближава 100 лева на книга.

Друг по-особен детайл са закрепените разноски на самите издателства, които не зависят от индустриалната активност – като наеми, сметки за комунални услуги, заплати. По данни на " Сиела " тези разходи съставляват към 10% от цената на книгите, само че делът пада с нарастването на тиража. За дребните издателства процентът е по-малък, до момента в който огромни, само че неорганизирани компании може да надвишат равнището, което изяжда и част от облагите.

Голямото перо от коричната цена на книгите - данъкът и отстъпката за дистрибуторите, не се трансформира при по-големи или дребни тиражи. Всеки втори лев от крайната сума постъпва в сметките на страната и търговците. Темата за по-ниска, преференциална ставка на Данък добавена стойност за книги се възобновява годишно от издателствата с аргумента, че ще намали доста крайните цени. И въпреки в реториката да има аргумент, би трябвало да се подчертае, че спадът надалеч няма да е толкоз огромен, колкото звучи, защото данъчната тежест се поделя сред продавачите и купувачите. Съответно, в случай че данъкът бъде намален, крайната цена ще падне с по-малко, в сравнение с е смяната в ставката.

Инфлацията в литературата

Един от факторите цената да върви нагоре е дребният пазар. Издателите в България разчитат на доста по-ограничен кръг от купувачи по отношение на британски или немски говорещите страни. Това води до по-малки тиражи и по-високи цени. Въпреки това страни като Литва със своите скромни 2.9 млн. души, местен език и по-висока покупателна дарба да вземем за пример като цяло съумяват да предложат и по-евтини заглавия.

Фактор могат да са и разноските за труд - в България междинната работна заплата нараства приблизително с 10% през 2017 година Това обаче надали е главната причина, защото в Унгария да вземем за пример разноските за труд в бранш " Култура, спорт и развлечения " се усилват доста по-бързо (с към 23% против 4% в България), а цените на книгите са нагоре с едвам 1.5%.

" Цените на книгите се подвигат по доста аргументи. На първо място, се подвига цената на хартията ", споделя шефът на издателска къща " Колибри " Раймонд Вагенщайн. Според националната статистика производството на хартия, картон и произведения от тях е поскъпнало с 3.8% от 2015 година до март 2018 година За същия интервал цените на книгите са с 10.5% нагоре. От друга страна, с прехода на все по-голяма част от медиите към електронни формати печатарската промишленост търпи загуби. " Печатниците покачват цените непрестанно - поради по-скъпия ток, както и поради цената на хартията, която се подвига по целия свят ", отбелязва и шефът на издателска къща " Бард " и създател на " Лексикон " Йордан Антов.

Управителят на издателство " Жанет 45 " Манол Пейков пък обръща внимание на отстъпките, които се оферират на дистрибуторите. По негови наблюдения преди две десетилетия за търговеца са отивали 25% от коричната цена, а в този момент този дял е към 40-45%. " За да си продаваш книгите добре и с цел да имаш облага, би трябвало да вдигнеш цените ", разяснява Пейков, като добавя, че издателствата са в директна взаимозависимост от търговеца. Той споделя, че книжарниците влизат в ролята на рекламни организации, защото самите издателства не популяризират продуктите си. Така, с цел да обезпечат по-добро място на книгата в обектите си, книжарниците желаят и по-висок % от цената й.

На търг за права

Според Константин Йовчев, шеф на отдела за книгоиздаване в " Сиела ", казусът потегля от авторските права. " Пазарът на книги е конкурентен и постоянно се явяваме на търгове. Започва наддаване, при което процентът за права от коричната цена може да се усили от 8 до 20%, " разяснява Йовчев и добавя, че за нови, известни в международен мащаб планове постоянно вземат участие от 3 до 6 издателства, вследствие на което се стига до доста високи предложения. Пример за сходно нападателно наддаване е последната книга на Стивън Кинг, която с меки корици доближава цена от 28 лева

Антов също насочва към по-високите авторски права като фактор. " Забелязва се, че организациите по целия свят започнаха да желаят повече пари от българските издателства под претекст, че от дълго време страната е член на Европейски Съюз и се допуска, че пазарът се е развил задоволително ", добавя той. Ефект имат и по-високите цени на петрола на интернационалните пазари, които подвигат и транспортните разноски на компаниите.

Интерес от тези търгове за наддаване за авторски права имат и самите компании, които ги провеждат, защото взимат % от договорката. " Работим с разнообразни организации, само че има една сръбска компания, която има трайна наклонност да покачва цените и да провокира търгове. Например, откогато Фредрик Бакман стана бестселър, му усилиха правата с близо 50% ", добавя Йовчев.

Според него по този начин се стига до доста планове, които се осъществят за авторитет, само че на финала приключват на загуба. " Често се заплащат права за тиражи, които не се продават и даже не се отпечатват. Например плащаме права като за 10 хиляди бройки, а знаем, че пазарът няма да поеме толкоз, заради което отпечатваме единствено пет хиляди ", добавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР