[Shutterstock] - Търгът за строителството на газопровода от турската до

...
[Shutterstock] - Търгът за строителството на газопровода от турската до
Коментари Харесай

Русия влиза по втория начин в "Турски поток"

[Shutterstock] - Търгът за строителството на газопровода от турската до сръбската граница за 3 милиарда лева завърши с политически сделки.- Официалният реализатор е саудитският консорциум Arkad, само че изгубилият съветски претендент ще е сътрудник.- България няма да може да печели от директни такси най-малко 15 години, защото ще изплаща инвестицията.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Кой би поръчал и платил артикули за стотици милиони евро, без да е сигурен, че ще му трябват? Отговорът на този въпрос е доста елементарен - никой. Но фактът, че тръбите за продължението на " Турски поток " през България са били поръчани, платени, направени и доставени, преди да се подпише договорът със саудитския консорциум Arkad, демонстрира, че търгът в действителност е бил превдварително решен. Или най-малкото е контрактуван в придвижване. Доказателство за последното е и скоростното сключване от тази седмица - " Булгартрансгаз " и арабите сложиха подписи още преди да изминал срокът за обжалване на определението на Върховния административен съд от 16 септември, с което се позволи възлагането на поръчката за газопровода от турската до сръбската граница.

Схемата наподобява по този начин - Arkad публично печелят публичната поръчка с оферта от 2.15 милиарда лева без Данък добавена стойност и 470 млн. лева лихви, или общо над 3 милиарда лева, а Русия, която участваше през отпадналия претендент обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", въпреки всичко ще обезпечи тръбите и част от останалото съоръжение. Финансирането ще бъде държавно - от Саудитска Арабия, и на процедура ще бъде изплатено от " Газпром " посредством директните такси в период от 10 години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Печалба за България от плана може да има едвам когато цялата инвестиция бъде възобновена (виж карето). В същото време страната ще се откаже от сигурните доходи по контракта с руснаците за доставки на газ през Украйна от 1.4 милиарда лв..

Прозрачно или не напълно

При подписването на контракта за газопровода министър председателят Бойко Борисов сподели, че изборът на Arkad за строител е станал при " доста транспарантна, доста почтена процедура ", и напомни, че " Южен поток " е бил спрян поради корупция и извършени по непрогледен метод публични поръчки. В същото си изказване в Гранитната зала на Министерския съвет Борисов на процедура опроверга самичък себе, обяснявайки по какъв начин са се провели доста тежки договаряния, " в това число с съветските сътрудници, с сътрудниците от Саудитска Арабия ". А това значи, че надпреварата, което би следвало да е открита и транспарантна социална поръчка със стена сред съперниците, се е трансформирало в геополитически пазарлък сред двата претендента в търга.

Процедурата за " Турски поток " през България не наподобява доста по-различна от тази за " Южен поток " и заради обстоятелството, че и в двата случая тръбите се доставяха от Русия още преди да е ясно кой тъкмо ще е строителят. По информация на " Капитал " сегашните доставки съответно до пристанище Бургас са почнали в края на пролетта, когато се разигра спектакъл със промяната на изпълнителите.

Процедурни игри

Първоначално на 3 април " Булгартрансгаз " класира преди всичко в търга за новия газопровод консорциум Arkad, защото цената му беше доста по-ниска. Втори остана харесваният от " Газпром " претендент. В обединяването " Газово развиване и уголемение в България " с 50% дял е люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт ", през която точно е и съветската връзка - нейни притежатели са две дъщерни компании на съветската " Тръбна металургична компания " - TMK Holding и TMK Steel Holding. Освен това юридическият шеф на ТМК Андрей Зимин е в управителния съвет на " Комплишънс дивелъпмънт ".

Вместо още тогава да се подпише контракт с арабите, на 28 май се стигна до невиждано решение на " Булгартрансгаз " да смени избора си и да реши да подписа контракт с съветския претендент, който бил подготвен да смъкна цената си до тази на Arkad. Казусът стигна до Комисията за защита на конкуренцията, откакто саудитският претендент подаде тъжба, и в края на юни антимонополният орган анулира решението на държавния газов оператор за промяната.

Последва тъжба от обединяване " Газово развиване и уголемение в България " до Върховния административен съд, като делото бе планувано за 24 септември. Преди седмица обаче " Комплишънс дивелъпмънт " отдръпна жалбата и на 16 септември Върховен административен съд приключи делото. По информация на " Капитал " това е станало след мощен политически напън и без знанието на другите участници в обединяването - италианската Bonatti и немската Max Streicher. Целта е била да се позволи допустимо най-бързо строителството на газопровода, с цел да не се наложи да се заплащат неустойки на " Газпром ", с който е подписан контракт за пренос от 1 януари 2020 година

Жалба против тъжба

Bonatti и Max Streicher, които вземат участие в обединяването " Газово развиване и уголемение в България " посредством консорциум " Варна 1 ", публично оповестиха за " Капитал ", че на 18 септември са подали тъжба във Върховен административен съд против решението за преустановяване на делото. Според тях " Комплишънс дивелъпмънт " е работила независимо и не е съгласувала отдръпването на жалбата с тях.

На доктрина митингът на Bonatti и Max Streicher би трябвало да бъде прегледан, защото те имат равни права с съветския участник в обединяването. Но на процедура развръзката ще е по-скоро друга. Неофициално от източници в държавните институции " Капитал " научи, че обединяването " Газово развиване и уголемение в България " официално се е разпаднало, защото притежаваната от ТМК люксембургска компания го е напуснала. Така италианците и германците към този момент не са заинтригувано лице по смисъла на закона (не са независим претендент в поръчката, а част от записано по Закона за отговорностите и договорите сдружение, което към този момент не съществува) и нямат правно съображение да апелират. От италианско-германския консорциум не разясниха подобен процес на нещата.

Конспиративен сюжет

Има подозрения, че всички тези тъжби целят не толкоз да се реши кой ще строи газопровода, а да се забави планът. Предполагаемият интерес за това на руснаците е обвързван с бъдещи искания против България за пропуснати изгоди от невъзможността да обезпечи пренос на газ, макар че е поела този ангажимент при започване на 2019 година, когато " Газпром " резервира 90% от потенциала на тръбата за себе си с ангажимента това да стане от началото на идната година. Което очевидно е към този момент невероятно.

Макар в проектодоговора да не е планувано заплащането на неустойки от страна на " Булгартрансгаз ", в случай че газопроводът не бъде издигнат в точния момент. Но той не би трябвало да се преглежда самичък по себе си, а в подтекста на съществуващия от години контракт с " Газпром " за доставки през Украйна, по който и все още България се доставя с природен газ. Неговият период е до края на 2022, само че руснаците желаят да трансферират потока през Турция още от 2020 година, за което даже са изпратили уведомително писмо към българските управляващи - то е и в основата на мотивацията за построяването на газопровода от турската до сръбската граница. Именно неосигуряването на такава опция за превръщане на доставките би било мотив " Газпром " да заведе арбитражно дело против България.Печалба - най-рано 2035 година

" Ние ще печелим от директни такси. Този газопровод ще си остане по-късно български, сега в който се изплати ", твърди премиера Бойко Борисов. Реалността обаче е малко по-различна.

Цялото финансиране в началото ще се обезпечи от строителя, а " Булгартрансгаз " ще изготви погасителен проект със период от 120 месеца и годишна рента от 4.1%, с цел да възвърне направените разноски. Така общите разноски ще бъдат малко над 2.6 милиарда лева, освен това без Данък добавена стойност. Средствата за месечните заплащания към строителя ще се набират от таксите за транспорт, които за въпросните 10 години се чака да бъдат към 3.62 милиарда лева и на пръв взор наподобяват задоволителни. Но с тези пари ще би трябвало да се покрият експлоатационните разноски от 131.4 млн. лева на година, или общо 1.58 милиарда лв.. Освен това за действието на газопровода ще се изградят и две компресорни станции против 350 млн. лв.. Като прибавим и това, че поради продължението на " Турски поток " България непринудено се отхвърли от обезпечени доходи по преноса от Украйна в размер на 1.4 милиарда лева, сметката наподобява по напълно различен метод. Печалби от този план би имало най-рано след 15 години, когато всички разноски бъдат възобновени. През това време финансовото положение на " Булгартрансгаз " доста ще се утежни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР