[Shutterstock] - Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите

...
[Shutterstock] - Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите
Коментари Харесай

Повече светлина за софийския боклук

[Shutterstock]

- Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите си планове - за изгаряне на отпадък, като гориво за общинската " Топлофикация "

- Преминати са съвсем всички стъпки от подготовката на плана, само че деятели се пробват да го спрат поради липса на задоволително информация Още по тематиката
Къде си бе, отпадък

Въпроси и отговори за плануваната от Столична община апаратура за изгаряне на RDF боклук в Топлоелектрическа централа " София "
9 мар 2018
За по-независима " Топлофикция " в Топлоелектрическа централа " София " ще се гори отпадък
от Дневник,28 фев 2018
Колко ни коства чистенето

През 2018 година София още веднъж ще усили бюджета си за боклуци и непорочност, само че остава въпросът дали парите се изразходват рационално
1 дек 2017
Защо има смисъл да рециклирате

Системата за преправка на боклуци в София работи, въпреки и към момента мъчно и с бутане. За да създава повече смисъл и пари, би трябвало да вземат участие повече хора
1 дек 2017 Инсталацията за RDF с един взор

Цена: 158 млн. евро (91 млн. грант и 67 млн. заем)
Срок на употреба: 29 години
Капацитет: 180 хиляди тона RDF на година (28% от боклука на София)
Разходи за употреба: 88 млн. евро за периода на плана
АЕЦ " Белене " е нарицателно за дълготраен, доста безценен план, заледен в положение на несигурност и измъчен от липса на единодушие би трябвало ли да се случи въобще. Тази пролет Столичната община изпадна в заплаха да се снабди с сходен проблем. Площадката за оползотворяване на RDF боклук или по-просто казано - за горене на отпадък, с огромна възможност ще се появи до няколко години в Топлоелектрическа централа " София " край централните гробища. Там ще се изгаря остатъчният артикул на завода за отпадък край село Яна. Стъпката, споделя общината, е нужна по две аргументи - първо, това е разумният втори стадий на завода, тъй като RDF (т. нар. Refuse Derived Fuel) би трябвало да се изгаря някъде, и второ, тъй като по този начин ще генерира гратис гориво за общинската топлофикация.

Подобно на АЕЦ-а обаче планът върви постепенно, с мъглива аргументация, при рецензии и митинги. Въпреки че се приготвя от най-малко шест години и е в публични разисквания от най-малко три, хората не го схващат и поддържат. Това оставя пространство на съперниците на инсталацията за рецензии в най-малко три направления: екологични, финансови и морални. По първите две точки Столичната община има причини в своя изгода. Хроничният дефицит на обществена информация, който преследва общината постоянно обаче, заплашва да й изиграе неприятна смешка.

Информация за Европейски Съюз може, само че за жители - не

Подготовката на плана е съвсем завършила. Столичната община съумя да придвижи, постепенно и безшумно, избора на технология и на място за градеж на площадката. Преди месец общинските съветници дадоха и последното нужно " да " - за взимането на заем за 67 млн. евро финансиране за плана. Останалите 91 млн. евро от общо нужните за построяването 158 млн. евро ще бъдат безплатно покрити от Европейския съюз.

Така след няколко години подготовка бъдещата апаратура е на финалната права пред приложението за европейско финансиране. " Родилният грях " обаче преследва плана - на публичното разискване преди три години да вземем за пример участваха не повече от десетина жители. След детонацията на казуса с мръсния въздух, в този момент има доста по-голям цивилен напън за информация, само че София към този момент е съществено притисната от периодите на оперативните стратегии.

Площадката в " Топлофикация " е последната от три стъпки за оправянето със софийския отпадък. Първо Европейски Съюз заплати градежа на депа за боклуци и завода за преправка на отпадък. С тази апаратура би трябвало да бъде приключен цикълът и " Топлофикация " да се възползва от отпадъците, които не могат да бъдат употребявани по различен метод.

Ще замърсява ли инсталацията

Най-важният въпрос е дали това е най-хубавата, ефикасна и безвредна технология за изгаряне на боклуци.

Според формалното мнение на общината със градежа на площадката прахът в столицата ще намалее, защото тя ще размени по-стари мощности на " Топлофикация ". Консултантът по плана - датската компания Rambol настояват, че генерираните рискови субстанции - диоксини и фурани, няма да надвишават и 1/20 от европейските правила. " Има научни проучвания, които потвърждават следното: в случай че притежавате ресторант на 24-часово работно време, произвеждате 3 до 6 пъти повече диоксини и фурани за 24 часа, в сравнение с се чака тази апаратура да създава за една година ", твърди заместник-кметът по екологията Йоана Христова.

Процесът на изгаряне ще оставя по 32 тона неопасна пепел годишно, която ще бъде депонирана. Ще се генерират и 8.2 тона рискова, " летяща " пепел, която ще бъде превозена отвън границите на София - съгласно разбора евентуално в " Русе, Севлиево или Германия " на цена от 370 хиляди евро до 3 млн. евро на година. Това са формалните причини на частния съветник.

Активистите против плана не ги намират за задоволително основателни. В оценката на въздействието на площадката да вземем за пример " липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите в границите на целия град, а се прави оценка само рискът за работещите на площадката на Топлоелектрическа централа - София ", настояват те. Екологични сдружения съдят общината поради неналичието на информация, а Административният съд към момента не се е произнесъл по проблема.

Критиците на плана оферират да вземем за пример други възможности като технология за плазмено изгаряне на отпадъците (при доста по-висока температура, която изпарява боклуците) или технология за преправка на RDF в гориво, което да зарежда системата на градския превоз.

Йоана Христова, съветниците от ГЕРБ и Rambol настояват, че определената технология е " потвърдена " (виж блиц интервюто), а другите възможности не са. Това е правилно, само че в случай че инвестираш за 25 години напред, е добре да търсиш нови технологии. Проблемът не е, че се отхвърляме от технологии (вероятно е те изобщо да не са подобаващи за София), а че сходни варианти въобще не са обсъждани в първичното изследване.

Каква ще бъде сметката

Бъдещата площадка е и финансов въпрос. Тезата на Столична община е, че от това градът единствено може да завоюва: от спестените средства за покупка на газ от " Топлофикация ", превоз на други места в страната, от когенерираната електрическа енергия и от понижената цена на парното. С плана " ще се генерират повече свободни парични средства, като в другите години варират от 2.5 млн. евро до 8,2 млн. евро ", настояват от Столична община. Тези калкулации няма по какъв начин да бъдат тествани при липса на цялостните финансови данни за плана, само че е ясно, че изгодите за общината за идващите десетилетия могат да са над 700 млн. лева (виж карето).
Бъдещата площадка ще генерира и още неуредици в връзките с " Топлофикация ". Бъдещият заем от Европейската капиталова банка ще бъде взет от Столична община, само че трансфериран на " Топлофикация ", която да се ангажира с обслужването му. " В съглашението ще бъдат включени клаузи, уреждащи дейностите на Следствен отдел към окръжна прокуратура при положение, че " Топлофикация " има усложнения или е в неспособност да изплати дълга ", споделят от общината.
Което прави още по-наложително цялата информация да бъде направена обществена допустимо най-скоро. Пълната документи за площадката по този начин и не беше оповестена. На цивилен въпрос за разбора на разноските и изгодите от плана пък общината дава отговор, че той ще бъде предаден на Оперативна стратегия " Околна среда ", само че по този начин и не го демонстрира.

София има проблем с боклука и би трябвало да го реши по някакъв метод. Ако желае да убеди хората, че е избрала най-адекватния вид за идващите 25 години, е добре да почне да приказва. Икономиката на плана

" Топлофикация " - София, е най-големият потребител на природен газ в Българя - приблизително към 700 млн. куб. м на година. Ако е правилно, че новата апаратура ще пести по 65 млн. куб.м газ на година (по 10% от потреблението) при настоящите цени от 390 лева за 1000 куб.м газ, това прави малко над 25.3 млн. лв. (13 млн. евро) спестявания на година. За интервал от 25 години това са 320 млн. евро (632 млн. лева.).

Друг източник на доходи за " Топлофикация " - София, би следвало да е увеличеното произвеждане на ел. сила - с 30 хиляди МВтч на година. Това са близо 5 млн. лева (125 млн. лева за 25 години). Тук обаче стои въпросът каква цена за изкупуване на ел. силата ще дефинира КЕВР при замяната на природния газ с " безвъзмезден " RDF. Вероятно ще е по-ниска.

Отделно Столична община ще си спести разноските за превозване на RDF до циментовите фабрики - към 5 млн. лева на година, или 125 млн. лева за 25 години. Със сигурност обаче ще има разноски за превозване от завода за боклуци до площадката за изгарянето им.

Общите икономии биха могли да бъдат към 750 млн. лева (360 млн. евро) за 25 години, при оптимално осъществяване на изискванията и извънредно рисковото допускане за цените на газа, които кардинално варират мощно. Според оскъдния план на градската администрация и датския съветник тази сума ще бъде 556 млн. евро. За Столична община и датските консултанти Rambol това е единствената потвърдена и допустима технология
Блиц изявление с Нилс Холм, шеф на световното поделение " Енергия от боклуци " в Rambol и Петър Трайков, шеф " Управление на отпадъците " в Столична община

Колко разнообразни технологии за оползотворяване на RDF проучихте?
Н.Х: Първо, при подобен вид планове се търсят потвърдени технологии, които са тествани при сходни условия. Ако тя не е потвърдена, е доста мъчно да се търси финансиране, застраховка и по този начин нататък. На второ място технологията би трябвало да е здрава и гъвкава. Ако има вариации при постъпващото гориво в бъдеще, защото планираме за дълго време напред, тя би трябвало да може да се приспособява към разнообразни условия. Разбира се, всяка технология би трябвало да дава отговор на европейското и българското законодателство за околна среда, ограничавания на излъчванията и прочие Също по този начин търсихме висока енергийна успеваемост. RDF горивото е генерирано от града и е значимо да увеличим оптимално неговата приложимост в производството на електричество и топлота.

Доброто икономическо и финансово показване също е главен фактор. Един сходен цех включва голям брой детайли - горивна камера, казан, пречиствателни уреди и доста други елементи. Не става въпрос за дребни промени в дизайна, а значими разлики в технологията. Избрахме оптималната технология всред доста разнообразни варианти. Избрахме такава, която е необятно публикувана в Европа.

Каква е заплахата в инсталацията да попаднат рискови боклуци?
П.Т: Анализите, които се вършат на входа на завода за МБТ, демонстрират съществуване на 0.5% рискови боклуци. Това са флакони, акумулатори, бои, които в процеса на авансово отнасяне се отделят. На процедура те не отиват в RDF горивото. Отделно има работеща система за разделно събиране и предаване на рисковите боклуци от семействата. За това и процентът в смесения битов боклук е толкоз невисок.

НХ: Tази апаратура би могла да филтрира детайлите от рискови боклуци с помощта на пречиствателната си система. Ситуацията тук е по-добра, в сравнение с в доста други европейски градове, поради завода за МБТ и всичко, което се случва с боклука, преди той да дойде за изгаряне.

Как отговаряте на екологичните рецензии за обособяване на рисковите диоксини и фурани от бъдещата апаратура?
НХ: Това е ненапълно исторически въпрос. Преди 20 - 30 години това беше огромна тематика, само че в този момент всички нови фабрики имат обособени стъпки в процеса за унищожаване на сходен вид материали. Проектът в София ще бъде удобно под всички европейски условия. Всъщност евентуално излъчванията ще бъдат под 1/10 от европейските условия.

Трудно е да се осъзнаят толкоз ниски стойности, заради което другите институции вършат разнообразни съпоставения. Виждал съм пресмятане от организацията по околната среда във Англия, съгласно което в Нощта на Гай Фоукс (традиционен празник на 5 ноември) се отделят 14% от диоксините в цялата страна за цяла година, други 16% идват от инцидентни пожари, а всички съоръжения за изгаряне на боклуци отделят 0.27% от общите годишни излъчвания.

Има ли заплаха София да би трябвало да създава " наложително " количество отпадък, с цел да зарежда бъдещата площадка?
ПТ: Този план е едвам последна стъпка. Всички предхождащи са в посока преработване, авансово отнасяне, понижаване на формирания боклук. Те към този момент са оценени и е ясна цялостната картина - какъв потенциал е нужен за тази секта, която не може да се предотврати, не може да се използва наново и не може да се рециклира. Това оборудване покрива 28% от общо генерирания на територията на общината боклук. Тези 28% не се отразяват на останалите цели и благоприятни условия на града.

Има и нещо друго. Анализите за количествата генерирани боклуци демонстрират доста повишаване. Надвишават се упованията даже и към тази година. По разбори от 2014 година трябваше към сегашния миг да имаме към 508 кг на гражданин, ние имаме 528 кг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР