[Shutterstock] След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече

...
[Shutterstock] След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече
Коментари Харесай

Дефектните мерки

[Shutterstock] След края на изключителното състояние бизнесът оцелява доста повече на мускули и в по-малка степен поради поддръжка от страната. Интересът към 60/40 към този момент наподобява слаб, грантовете за микрофирми свършиха за часове, а някои от другите ограничения още не са стартирали. Сега е значимо да се мисли интелигентен проект за излизане от рецесията. Ако обстановката за бизнеса след края на изключителното състояние се заключи в резюме, тя би изглеждала по този начин: доста от фирмите оцеляха с помощта на " насъбраните мазнинки " (по Борисов) и на бърза пренастройка в работните процеси, а не тъй като разчитаха на поддръжка от страната. Оставяме встрани дали препоръчаните ограничения бяха положителни или задоволителни. Проблемът е, че тези, които бяха стартирани от властта поради COVID-19, не стартираха в точния момент.

Първа потегли най-мащабната откъм бюджет стратегия - за опазване на заетостта (позната като 60/40). По нея работодателите могат да аплайват от 31 март, само че съвсем два месеца по-късно резултатът от нея е най-малък. Схемите за обезпечаване на ликвидна поддръжка през ББР и Фонда на фондовете пък започнаха отчасти едвам през миналата седмица. Едва на 14 май бе отворена и процедурата за безплатна помощ към дребните компании.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как това се е отразило на стопанската система на страната (данни за второто тримесечие ще има през юли) и дали ще забави още повече възобновяване й зависи и от други фактори, като да вземем за пример дали няма да има втора вълна на вируса и какъв брой бързо ще се съвземе Западна Европа, която е най-големият търговски сътрудник на България. Засега прогнозите са за остра криза тази година, сходно на целия Европейски Съюз (виж стр. 24), като към момента не е ясно по кое време и какъв брой бързо ще стартира възобновяване. В допълнение - приближаващите парламентарни избори и свръхочакванията на огромна част от обществото към страната към този момент дават отражение и върху решенията на властта. В опит да потуши набиращото скорост напрежение след изключителното състояние тя стартира да утвърждава и ограничения на парче, без особена икономическа логичност. Такава да вземем за пример е концепцията за по-нисък Данък добавена стойност за заведения, която министър председателят Бойко Борисов наложи еднолично в ГЕРБ макар отрицателното мнение на Министерството на финансите и на хората с експертиза по тематиката в партията.
Какво е на масата

В началото на рецесията кабинетът разгласи пакет от ограничения за няколко милиарда лв.: 1 милиарда лева от бюджета за мярката 60/40, 700 млн. лева от фискалния запас към ББР за ликвидна поддръжка и безлихвени заеми, отсрочено заплащане на налог облага и към милиард пренасочени средства от еврофондовете към разнообразни схеми за подкрепяне. На фона на доста от останалите страни в Европейски Съюз сумите са скромни, само че въпреки всичко би трябвало да се има поради, че България е във валутен ръб и би трябвало да борави по-внимателно с обществения запас.

" В съпоставяне с други страни ограниченията може и да наподобяват консервативни, само че в огромна степен това се дължи на положителното положение на българската стопанска система преди началото на пандемията - относително висок стопански напредък, рекордно висока претовареност, остатък по настоящата сметка, високи валутни запаси, бюджетни остатъци през последните години и ниско равнище на обществени дълг ", споделя Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система. Според него актуалните ограничения следва да се концентрират само върху следствията от пандемията, " до момента в който в редица други страни подхванатите ограничения засягат и други проблеми, да вземем за пример забавящата се икономическа интензивност в огромните страни в Европейски Съюз, която стартира още през предходната година ".

Освен че българските ограничения са по-скоро скромни на фона на останалите страни, доста от тях потеглиха късно от позиция на бизнесите, които трябваше да затворят порти поради напъните за ограничение на ковид. Което пък провокира загуба на работни места - изключителното състояние е " оставило " без работа съвсем 83 хиляди българи, демонстрира информация на Агенцията по заетостта. Числото евентуално е и още по-голямо, тъй като част от освободените чиновници не се записват в бюрата по труда, а други нямат това право.

Други ограничения пък срещнаха шумното отрицание по метода, по който бяха конструирани.

Субсидирана претовареност: към този момент ползата е слаб

Такава е мярката 60/40, за която множеството бизнес организации настояват, че е неработеща по няколко аргументи: ориентирана е към компании, които нямат огромни усложнения, допуска заплащане на цялостни заплати и за чиновници, които са у дома и не работят, и за такива, които поставят труд, препоръчаните 60% от заплатата да се поемат от страната са занижени по отношение на доста страни в Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. От АИКБ дават образец с Австрия (90%, 85%, 80%), Англия (80%), Швейцария (80%), Словения (80%), Дания (75%), Латвия (75%), Канада (75%), Кипър (70%) и така нататък В прилежаща Румъния, с която обичаме да се съпоставяме, мярката е във типа 75/0.

Какво демонстрират данните - месец и половина след старта на схемата 60/40 общо по нея са кандидатствали съвсем 13.5 хиляди компании по данни на общественото министерство. Те са подали заявки за обезщетения на заплатите на 220 хиляди чиновници, а изплатените към този момент суми са общо за над 28 млн. лева (по данни от описите в НОИ). На фона на общата картина обаче тези цифри са дребни - по данни на Национален статистически институт настоящите в страната компании към 2018 година са над 413 хиляди, а заетите в тях са над 2.2 млн. души. Т.е. до момента мярката е обхванала към 3% от фирмите и 10% от работещите на трудов контракт в страната. Все отново би трябвало да се има поради, че не всички бизнеси бяха наранени от ограниченията за обществена отдалеченост и от прекъсването на потреблението и на поръчки от непознатите пазари, заради което изобщо не могат да аплайват по тази скица.

Сумата, която е изплатена досега, също не е огромна на фона на милиарден бюджет, заделен за мярката. А в случай че ползата към нея продължи със подобен ритъм, надали ще бъде изразходван повече от една десета от планувания милиард. Да се вършат генерални изводи обаче е прекомерно рано - заявки за субсидирана претовареност ще могат да се подават до края на юни и упованията са броят на компаниите да се усили.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

" Тепърва стартират заплащанията за април, които ще са доста по-големи, а предстоят обезщетения и за май, и за юни ", изясни пред дни Деница Сачева, министър на труда и обществената политика. Според нея оценка на мярката 60/40 може да се прави чак през юли и то по два знака - какъв брой души са запазили работата си и какъв брой е спаднала регистрацията на безработни. " Това е мярка за поддръжка на заетостта и тя би трябвало да бъде прави оценка точно по това дали сме спрели потока на безработни към бюрата по труда ", счита общественият министър.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система обаче мярката е тръгнала доста постепенно и на фона на огромни разногласия, което в някаква степен е понижило успеваемостта й. " Ръстът на новите безработни е максимален точно през последната седмица на март и първата седмица на април, след което темпът понижава и се възстановява доникъде на май. Приложението на самата мярка също не е идеално, защото последните данни към 18 май демонстрират, че средства са изплатени на по-малко от половината от фирмите, обхващащи малко под половината от наетите лица ", споделя той. И добавя, че това може да е поради пропуски в заявките, които Агенцията по заетостта се пробва да почисти дружно с работодателите и това да лишава време, само че не трансформира обстоятелството, че фирмите към момента не са получили въпросната помощ. Стайков добавя още, че пробата за тази стратегия следва и триумфът ѝ зависи от това дали ще има втора вълна на безработица заради приключване на периоди на предупреждения за редуциране и нови съкращения на хора в заплатен и неплатен отпуск.

Ден след публицистичното привършване на броя обаче се чака да бъдат разисквани разновидности за продължение на 60/40 под друга форма и след 1 юли. Как тъкмо ще наподобява бъдещата мярка към този момент не се споделя, само че най-вероятно ще има субсидиране на заплатите в избрани съответни браншове, като помощта ще бъде закрепена, а не % от осигурителния приход. Микроразрез на 60/40

Какво демонстрират данните от Национален осигурителен институт за изплатените суми по компании и брой чиновници? Докато през март доминират фирмите от директно засегнатите бизнеси като туризъм и търговия (съответно 22% и 18% от всички), през април главният адресат на помощ са експортно насочени компании от бранш машини (32% от всички). Това трансформира и разреза на получилите бюджетна дотация компании - в случай че за март доминират микро- и дребни компании (почти 50% от всички), към април 38% от компаниите са огромни.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Интересна е и класацията на първите 10 компании, получили най-високи суми от страната - в топ 5 доминират експортно насочени компании, които са подизпълнители на огромни западни автомобилни концерни. Сумите са високи и тъй като чиновниците им са хиляди. Впечатление вършат две компании в топ 10 - общинската " ЦГМ София ", която след мощен отрицателен публичен отзив се е отказала да желае помощ и за април, както и ПФК " Лудогорец " на Кирил Домусчиев, който е получил суми и за март, и за април макар апела на финансовия министър футболните клубове да се въздържат от кандидатстване.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Като се гледат данните на Национален осигурителен институт за изплатените помощи обаче, би трябвало да се имат поради няколко особености - за субсидирана претовареност от страната в размер на 60% от осигурителния приход плюс дължимите върху тази сума осигуровки на всеки чиновник могат да аплайват компаниите, които са били принудени да спрат активност поради ограниченията за обществена отдалеченост, или тези, чийто оборот е бил понижен с 20% по отношение на за предходния месец преди подаване на заявката, по отношение на различен предишен интервал, който зависи от това дали компанията е учредена преди или след 1 март 2019 година Дружествата аплайват за всеки месец поотделно, като преценката за кои и какъв брой чиновници да се желае дотация е месец за месец. Крайният период на програмата е 30 юни. Има няколко особености. Едната е, че даже и през април или през май може да се изиска дотация за възнагражденията през март (когато беше оповестено изключителното положение), т.е. наличните данни по месеци не са дефинитивни. Другата специфичност е, че средствата, които изплаща страната за март, са за интервала от 13-о число нататък.

Единственият грант свърши за часове

Първата и към този момент единствена процедура за даване на безплатна помощ за микро- и дребните компании (в размер от 3 до 10 хиляди лева.) се изчерпа за единствено за 48 часа. Тя бе отворена с огромно забавяне, ден след анулацията на изключителното състояние - на 14 май, и съгласно източници на " Капитал " към 18 май целият бюджет от 173 млн. лева към този момент е бил разпределен. Важният миг е, че класирането не е по критерии, а ще се прави по реда на постъпването на документите до привършване на финансовия запас по процедурата.

Кандидатстването обаче няма да бъде спирано, като аргументите за това са две. Първо, не е несъмнено, че всички претенденти са възможни и ще получат грантовете, за които са подали заявление. И второ, бюджетът за безплатна помощ сигурно ще бъде повишен. В сряда Министерският съвет взе решение за пренасочване на 70 млн. лева от оперативна стратегия " Околна среда " към " Конкурентоспособност " точно с цел да се обезпечат средства за поддръжка на бизнеса. Очакванията са обаче единствено към 20 млн. лева да бъдат ориентирани към микро- и дребните компании, а с останалите средства да се отвори нова скица за по-големи предприятия. По думите на икономическия министър Емил Караниколов това ще стане в средата на юни, като за задачата ще се употребява и част от наличния запас в оперативната стратегия " Конкурентоспособност ", който е над 600 млн. лева Към момента няма изясненост какви ще са параметрите на тази мярка и кои тъкмо компании ще могат да се възползват от нея.

Предполага се, че с спомагателни 20 млн. лева обаче грантовата помощ ще стигне за към 25 хиляди компании.

Въпреки че тази мярка за поддръжка на бизнеса бе избрана от ръководещите като извънредно облекчена и с оптимално необятен обсег, на процедура компаниите се сблъскаха с много ограничавания. Докато изискването за най-малко 20% спад в оборота е относително елементарно изпълнимо, това предприятието да не е в така наречен догадка на " затруднено състояние " към 2019 година, се оказа проблем за огромна част от бизнеса. Причината е, че " затруднено състояние " значи непокритите загуби по салдото на компанията да не са повече от половината от записания капитал на сдружението. Или в случай че дадена компания е с капитал от 2 лв., каквито са множеството микрокомпании, тя не може да се възползва от грантовете даже при 1 лева непокрита загуба от минали години.

Това условие се ползва към всички претенденти по оперативните стратегии, само че в тази ситуация е проблем, тъй като множеството от евентуалните получатели на тази безплатна помощ в никакъв случай до момента не са били възможни за еврофинансиране и затова не са спазвали съответните счетоводни условия.

С най-късен старт

Тепърва ще стартират да се отпускат кредитните и гаранционни линии със средствата, които държавното управление отпусна на ББР. От трите ограничения на Фонда на фондовете пък сега е настояща единствено една - за дялови вложения, само че тя е единствено за започващи компании и действително работата по нея стартира още преди рецесията.

" На пръв взор наподобява, че към този момент е късно, тъй като минаха два месеца от началото на изключителното състояние, а сега рестриктивните мерки стартират да понижават и икономическата интензивност да се възвръща. С други думи, в случай че компанията е оживяла до момента, най-вероятно няма да има потребност от ликвидна поддръжка. Това обаче е правилно единствено в случай че до края на май всичко се върне постарому, което не е ясно дали ще се случи, а оттова - поддръжката може би към момента е нужна ", споделя Стайков. Според него останалата част от инструментите, които оферират капиталови средства, ще са по-скоро като механизъм за възобновяване след изключителното състояние. А че ще са нужни още ограничения за стопанската система - няма спор. Според Стайков обаче те не би трябвало да са помощ за оцеляване, а такава, която да подтикват бизнесите с капацитет да уголемяват производството си, както и тези, които имат интерес да го преструктурират. Защото актуалната рецесия слага под въпрос самите бизнес модели на доста браншове. Бизнесът за 60/40: Мярката е несправедлива

Бизнесът приема мярката 60/40 със смесени усеща. Като начало - фирмите настояват, че кандидатстването е елементарно, няма непотребни регулации или администрация. В същото време множеството от тях намират за противоречива концепцията по програмата да се заплащат заплати на хора, които действително не работят. Някои компании импровизирано декларират, че се тормозят от изключителни инспекции след приемането на помощта, което в допълнение би нагнетило напрежение в изискванията на рецесия.

От компанията " Калоян ВТ ", която работи в областта на туризма, споделят, че кандидатстването по 60/40 е било извънредно опростено и елементарно. Дружеството е получило поддръжка за 75 души за общо малко над 15 хиляди лева " Мярката е хубава, а кандидатстването е облекчено оптимално ", разяснява за " Капитал " счетоводителят на компанията Валентина Елкениева. По думите й обаче самото подкрепяне не е задоволително. " Все отново работодателят би трябвало да отдели една немалка сума, с цел да добави поддръжката от страната. Затова би трябвало да се мисли за още и по-сериозни ограничения, с които бизнесът да бъде подсилен ", счита тя. И акцентира, че компаниите са доста по-заинтересовани за кандидатстване по грантовете от 3000 до 10 хиляди лева " Аз работя в адвокатска фирма и сега с 12 такива компании обмисляме по какъв начин и по кое време да аплайват - измежду тях има освен хотели и заведения за хранене, само че и компании от целия набор на стопанската система, имаме даже химическо почистване ", разяснява Елкениева.

Други компании са надалеч по-резервирани по отношение на държавната поддръжка по 60/40. " Не мога да кажа, че съм удовлетворена. На процедура в последните два месеца не сме работили въобще, а в това време би трябвало да се заплащат част от заплатата на чиновниците ни ", разяснява едноличният търговец Росица Габровска. Тя работи в областта на хотелиерството и ресторантьорството в Разград и за първия месец на карантината е получила 380 лева Помощ. " Разучавам новите ограничения за поддръжка на бизнеса и евентуално ще аплайвам по тях ", разяснява тя. За по-голям дял на подпомагането по 60/40 настоя и шефът на Двореца на културата и спорта (ДКС) във Варна Минко Христов. Той изяснява, че сдружението сега не може да разчита на свежи приходи. " Нашите спортни прояви са анулирани до края на 2020 година, концертите също са под въпрос ", разяснява той. Затова Христов обмисля всевъзможни разновидности на различна претовареност на хората, които другояче работят в ДКС. Един от тях е, до момента в който няма събития да се създадат нужните поправки на постройката и да се построи под земята паркинг. Дворецът на културата е получил поддръжка по 60/40 за възнагражденията на 39 души, като общата дотация възлиза на малко над 15.6 хиляди лева през март.

Превозвачът " Бургасбус " пък е една от по-големите компании, утвърдена по 60/40. Директорът инж. Петко Драгнев споделя, че е удовлетворен от мярката. Дружеството е получило утвърждение за заплатите на 173 души, или общо малко над 57 хиляди лева за март. На въпрос дали " Бургасбус " не се затруднява в обезпечаването на неговия дял при покриването на заплатите Драгнев съобщи, че мярката е ориентирана към чиновниците. " В последна сметка всеки шеф би трябвало да има поради, че хората образуват резултата на компанията ", изясни той. Драгнев добави, че компанията се надява и на секторно подкрепяне от страна на страната. " През този интервал возихме по 5-6 души, тъй като всички си стояха у дома. А това докара до съществени загуби ", споделя той.
По тематиката работиха Румяна Гочева, Ивайло Станчев, Иглика Филипова и Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР