[Shutterstock] :- Продажбите на портфейли от банките силно вдигнаха приходите

...
[Shutterstock] :- Продажбите на портфейли от банките силно вдигнаха приходите
Коментари Харесай

Да печелиш от дългове

[Shutterstock]

:

- Продажбите на портфейли от банките мощно подвигнаха приходите и облагите в бранша.

- Компаниите за събиране на неприятни вземания се приготвят за още по-силна година - с рентабилност от 15-20%.

- Чуждестранни купувачи евентуално ще придобият 1 или 2 локални играча в околните месеци.

Колекторските сдружения са купили " неприятни " отговорности за 900 млн. лева през 2016 година

Регионалният шеф на " ЕОС груп " пред " Капитал "

Пазарът на просрочени отговорности е в взрив: подписаните и задвижените тази година продажби приближават 1 милиарда лева

Средният размер на едно обвързване пораства 50% до 747 лева
След година на бърз и забележим напредък пазарът на задължения в България продължава да е динамичен и да притегля капитали, в това число външни. Доказват го резултатите на колекторските компании, чийто бизнес се разраства освен около изкупените портфейли неприятни заеми от банките, само че и с преработвания запас от събраните вземания, който се връща при тях.

През 2016 година огромните в бранша са станали още по-големи, а по-малките са обект на интерес за придобивания. Към евентуални покупко-продажби у нас гледат вложители от Съединени американски щати, Канада, Швейцария, Англия, само че с цел да се стигне до действително нахлуване, се чака размерите от ориентиран дълг към колекторите да се усилят в пъти от сегашните равнища. Интересът е поради високата рентабилност от 15-20%, която съумяват да получат вложителите в несъбрани вземания тук, показват специалисти от бранша.

Освен за съответния бизнес протичащото се е положително и за други сфери - то оказва помощ на банките по-лесно да разтоварят балансите си от старите задължения, а също така дисциплинира потребителите и им дава по-гъвкави благоприятни условия за споразумяване на отговорностите.

Голямата инжекция

Рекордно огромните за българския пазар размери от несъбрани вземания, които бяха препоръчани за продажба през предходната година, сензитивно усъвършенстваха резултатите на колекторските компании. Най-големият в сектора, " ЕОС Матрикс ", закупи най-големия портфейл с номинал 280 млн. евро от Пощенска банка, както и още няколко банкови пакета през годината. Другият огромен, Агенция за събиране на вземанията (АСВ), завоюва втория по величина търг на Уникредит Булбанк за 182 млн. лева А договорката бе основна за привличането на норвежкия B2Holding като нов притежател на АСВ.

Благодарение на огромното придобиване растежът на активите в групата на ЕОС е с трицифрен %, а облагата скача от 2.5 млн. на 10.9 млн. лева АСВ пък порасна с повече от 81% като активи, а облагата й скочи от 3.5 млн. лева на 8.4 млн. лева Аналогични са достиженията и на другите играчи, съумели да придобият портфейли, като " Кредит инкасо " и " Фронтекс " (виж таблицата). Там където има придвижвания надолу, от време на време са свързани с огромни отписвания на вземания, по тази причина по-показателни са приходите. Освен това практиката е такава, че добитите портфейли се вписват в актива по цена на придобиване.

При сдруженията, които не изкупуват портфейли, а се концентрират върху чистото събиране на вземания против комисионно заплащане, отчетните данни за предходната година също демонстрират покачване на оборотите и най-вече облаги. " В Асоциацията на колекторските организации отчитаме 30% повишаване на оборота и над 100% повишаване на облагите ", оповестява Милена Виденова от " Кофас България ", която прецизира, че членовете на сдружението съставляват към 80% от пазара. " Отчитаме много постоянни равнища на събираемост, изключително при обезпечените вземания ", прибавя Райна Миткова-Тодорова от " ЕОС Матрикс ".

Обемите се подвигат

Ако би трябвало да се открои една преобладаваща наклонност на пазара на задължения за миналата година, тя несъмнено е повишаването на размерите дълг, който се предлага за продажба, основно от банките. Досега се вадеха най-вече дребни порции от порядъка на 10-15 млн. евро по-скоро като пилотни стъпки и тест на пазара, само че първите по-големи покупко-продажби над този размер демонстрираха на продавачите какъв брой по-различен интерес притеглят огромните портфейли за по 50-100 млн. евро номинал, какъвто е така наречен euro ticket. Такъв размер притегля интереса освен на локалните играчи, само че и на районните, както и на фондове, които финансират покупката, сключвайки контракти за събиране с някои от актуалните играчи на пазара.

За смяната способстват най-много консултантите, които все по-активно се включват като медиатори в търговете, споделят от бранша. Те съумяват да привлекат огромна конкуренция, а оттова се подвигат и цените. Като дейните съветници на банките в последно време се сочат EY и PwC.

Размерът на портфейлите обаче към момента е под този в прилежаща Румъния, където общоприетите предлагания са от порядъка на 300 млн. евро. Причината е по-развитият пазар и наличието на огромни районни играчи. Те са гледали и към България, само че с цел да се включат, чакат значително увеличение на размерите. Според специалистите ползата извън е освен за покупка на портфейли, само че и за придобиване на цели компании в бранша. Според Райна Миткова-Тодорова от " ЕОС Матрикс " до края на годината може да има най-малко една такава договорка.

Има място за още вложители

Потенциална такава договорка би била продажбата на " Фронтекс интернешънъл ". Тя е една от огромните и ефикасни в бранша и неотдавна стана ясно, че е пред приемането на втори транш от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) за 6 млн. евро, които да бъдат ориентирани към покупката на портфейли с вземания. Най-ценният актив на сдружението обаче е насъбраният опит и бази данни за пазара от 2009 година насам. Всичко това го прави атрактивна покупка за стратегически състезател в бранша. От компанията не разясняват желанията на мажоритарния притежател, само че и не изключват сходно развиване.

Друго сдружение с капацитет за предложение, съгласно осведомени, е " Макроадванс ", която е измежду дребното компании с локални притежатели на пазар, доминиран към този момент от непознати играчи. Възможност за нахлуване в България има и през покупка на компания без активност, само че с лиценз за събиране на вземания, каквито има няколко в регистъра на банковия регулатор. Според разнообразни специалисти вероятен интерес би пристигнал от американски и канадски фондове, швейцарски и английски профилирани компании, даже институционални играчи като Deutsche Bank или IFC. Обръща се внимание върху експанзията, която шведската Intrum Justitia прави в района, откакто напролет закупи една от водещите компании за събиране на вземания в Румъния.

Ако фактически ползата извън е сериозен, не е изключено покупко-продажбите да са повече от една. По информация на източник от пазара, двама консултанти от така наречен огромна четворка са имали мандати да разпознават компании за придобиване. Това поражда упованието, че в околните 12 месеца може да се появят най-малко два нови вложителя. Дори и с тях точката на засищане се приема, че настава при консолидирането на пазара към 6-7 съществени играча, колкото са те и сега.

Защо пазарът е забавен

Основното, което притегля вложителите и ги кара да влагат средства в събирането на вземания, е високата рентабилност от към 20% в границите на 5 години, която предлага тази активност, при равнища от 6-8% в развитите страни. В момента най-масовите портфейли, които излизат на пазара - потребителските необезпечени вземания, се изкупуват на 3-6% от номинала, към което колекторът прибавя 1- 1.2% разноски по събирането. При корпоративните обезпечени заеми процентът на изкупуване от номинала може да е по-висок, до 30-40%, само че и разноските там са по-големи - над 3%.

Най-атрактивни сега са портфейлите, обезпечени с ипотеки, каквито се чакат скоро от Пощенска банка и Уникредит Булбанк (виж текста ). При тях колекторите имат опция за препродажба на обезпеченията на третичен пазар към профилирани в ръководството на парцели фондове. Друг вид е да влагат запас за дотъкмяване на обекти в градеж и последващата им продажба. При корпоративните вземания като висок се прави оценка капацитетът на turn around-мениджмънта, който обаче занапред прохожда на българския пазар.

Инвеститорите разпореждат очаквания и на това, че България е измежду страните с най-високи равнища на неприятните заеми в банковата система, които при слабия ритъм на кредитирането могат да се понижат бързо само през продажби. Намерението на Българска народна банка да форсира процеса е мотив за вложителите да изискат да заемат позиции. Присъствието в България пък би могло да улесни експанзията към Гърция, където се чака стартирането на трилиони евро дълг от четирите редовно значими банки.

Капката катран

В колекторския отрасъл изричат терзания от подготвяната законова смяна, с която ще се вкара 10-годишна отминалост на отговорностите. " На доктрина това ще утежни конюнктурата, а на процедура смяната ще се изроди в съмнителни практики, тъй като по какъв начин се пресича един подобен давностен период? С рефинансиране на задължението ", разсъждава Александър Грилихес от " Фронтекс ". Той е безапелационен и че приемането на тази смяна ще увеличи цената на заемите за всички консуматори.

По същия метод за 10-годишната отминалост се изрича и Райна Миткова-Тодорова от " ЕОС Матрикс ", съгласно която въвеждането й автоматизирано ще докара до отписване на близо 30% от преди малко закупените вземания от банките. Това ще повлияе върху цените, на които се изкупуват вземания.

Друг проблем, спъващ успеваемостта в колекторския бизнес, е въведената локална подсъдност, която значи, че дейностите против длъжника се правят в региона по местоживеене. В провинцията обаче няма задоволително частни правосъдни реализатори и това от време на време се оказва проблем в събирането на задължения. Александър Грилихес, " Фронтекс Интернешънъл "

Сега е моментът за продажба на ипотеки

Продавачите ще стават все по-активни, най-много от страна на банките заради процесите на консолидация в техния бранш и поради натиска от страна Българска народна банка да провизират по-адекватно. Това ще направи дълга продаваем. Сега е моментът за продажба на портфейли с заеми, обезпечени с ипотеки. Имотният пазар в столицата е във напредък, не следва нова рецесия в обозримо бъдеще. Камен Соколов, " АПС България "

Консултантите навлизат в бизнеса

Големите банки от ден на ден работят с професионални консултанти по продажбите на портфейли, както е в развитите страни. Освен това до момента банките избраха да оферират дълг на дребни траншове, само че видяха, че ползата е радикално друг, когато портфейлът е огромен. Затова и упованията ми са, че през тази година ще забележим повишаване на предлаганите размери с най-малко 50% до 100% повече по отношение на миналата година. Милена Виденова " Кофас България "

Портфейлите стават все по-големи

С размер от порядъка на 50-100 млн. евро портфейлите, които се оферират в България, към този момент добиват мащаба на европейските. Това не са дребни размери, задоволително е да се случат няколко такива, с цел да се притегли и по-сериозен интерес от интернационалните групи за районни покупко-продажби. Възлагаме очаквания, че банковият регулатор ще спомага за развиване на пазара на вземания и планираме среща и деен разговор с специалистите, с цел да се форсира този развой. Райна Миткова - Тодорова, " ЕОС Матрикс "

Очаквам забавен свършек на годината

Най-вероятно тази година ще сме очевидци още веднъж на промяна на собствеността, най-малко в една компания. Очаквам доста горещо последно тримесечие на годината, тъй като всичките тези изказвания за стимулиране на пазара на отговорности, съгласно мен ще се материализират, най-много поради натиска на централите. Така че след септември ще има повече предлагания, с цел да може покупко-продажбите да се приключат до Коледа и да влязат във финансовите доклади.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР