[Shutterstock] Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини

...
[Shutterstock] Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини
Коментари Харесай

Сбогом, кабели

[Shutterstock] Първите пристигнали в автосектора се изнасят първи към по-евтини дестинации.Предприятието на Nexans в Плевен и поддоставчикът му в Карлово затвориха, " Аркомат " в Казанлък и Карлово също търси нови клиенти и артикули, " Зенон БГ " в Търговище банкрутира, а Yazaki свива личен състав.В България няма хора и заплатите са високи, обобщава притежател на фабрика.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
" Средната заплата при нас е към 650 лева чисто. Вече сме на границата на разноските, които можем да си разреши за произвеждане на кабели. В момента Турция още веднъж е конкурентна, а в Сърбия и Украйна е доста по-евтино. Но най-големият съперник са Тунис и Мароко. "

Нуреддин Йозхан, притежател на " Аркомат " с заводи в Казанлък и КарловоИсторията се повтаря и откакто България стана скъпа за шиене на всеобщи дрехи, в този момент залязва друга евтина задача - окомлектоването на кабелите за нови коли. Причината е обща - тук става скъпо, а тази нискоквалифицирана активност постоянно търси на ниска цена труд поради доста ръчна работа.

Намаляване на служащите, пренасочване към други артикули или напълно закриване на производството. Това се случва през последните месеци в няколко компании, произвеждащи кабелни системи за коли в България. Макар за момента това да не е обща наклонност, а има и отварящи се нови предприятия в същата сфера, ограничението на сходни интензивни на работна ръка производства е сигнал, че с покачването на заплатите дребните маржове напълно изтъняват и в някои случаи активността става нерентабилна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Донякъде успокоително за стопанската система е, че кабелите имат относително дребен дял в общото произвеждане на автомобилни съставни елементи в страната. В същото време заводите за артикули с по-висока добавена стойност като цяло остават постоянни, а доста от тях и порастват. За евтините производства обаче страната сякаш все по-често ще губи конкуренцията с новите желани дестинации, най-много в Северна Африка. Което може и да не е неприятна вест.

Първият огромен затворил

Още в края на предходната година спря работа заводът на " Електрокабел България " в Плевен, който е благосъстоятелност на немската Nexans Autoelectric (част от френската група Nexans). Компанията стартира произвеждане там напролет на 2015 година с упоритостта при цялостен потенциал броят на служащите да доближи 500 души, което в действителност по този начин и не се случи. Миналия септември притежателят е уведомил локалното управление, че от декември счита да прекрати производството и да го трансферира в други фабрики на групата. Намалението на личния състав е почнало още тогава, само че в продължение на няколко месеца част от хората са били ангажирани с разглобяване и продажба на машините и оборудването, излиза наяве от доклада за 2018 година Подготовката за затваряне се вижда и от финансовите резултати - въпреки че приходите нарастват с над 30% до 9.8 млн. лева, разноските за материали внезапно спадат, т.е. компанията е приключвала съществуващите поръчки.

От Nexans Autoelectric не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " за какво са се отказали от производството в България и къде е изнесено то. Решението обаче не е толкоз мъчно да се вземе при насъбрана загуба на " Електрокабел " 4.2 млн. лева към края на 2018 година Компанията работеше в постройка, издигната особено за нея от " Плевен ритейл център " (собственост на " Бългериън пропърти дивелъпмънтс " ), и въпреки че има 10-годишен контракт за наем, инвестицията й тук не е толкоз огромна, че да попречи на отдръпването, още повече че оборудването се трансферира към различен цех в групата.

Следващият към Украйна или Тунис

Макар че последните публични данни за обезпечените към август не го демонстрират, затворен е към този момент и различен цех, който работеше като подизпълнител на румънската компания на Nexans Autoelectric - Elektrokontakt. Става дума за основаната в Карлово " Автоелектрик България ", която е благосъстоятелност на няколко българи. От предишния месец служащите са съкратени. " Причината е, че Nexans изнесе цялото си произвеждане на стандартни кабели в Украйна и Тунис. За нас казусът беше, че трябваше да работим на цялостни обороти до последно, тъй като имаше планове, които изтичаха и трябваше да се приключат, след което се наложи да освободя всички служащи ", сподели шефът и мажоритарен притежател на " Автоелектрик " Иван Опанов.

Тунис в действителност е една от новите дестинации за всички огромни производители на автомобилни съставни елементи (а и обичайната дестинация за текстил). " Причината е елементарна - там минималната работна заплата е 120 $, а хората са като пясъка в морето. В България просто към този момент няма хора и се желаят огромни заплати ", изясни Опанов. По думите му " Автоелектрик " е работела на ишлеме при доста ниска норма на облага - 2-3%, което мощно лимитира опциите за увеличение на трудовите разноски.

Има обаче и още нещо. " Тук липсва политика за поддръжка на бизнеса от държавното управление за разлика от страни като Сърбия и даже Македония. Това изяснява за какво в Сърбия единствено тази година са открити четири големи завода за автомобилни елементи ", споделя той.

В момента " Автоелектрик " договаря да стартира произвеждане за друга компания, което се чака да стане от началото на идната година. С това ще бъдат възобновени част от освободените служащи, само че едвам към 35 души. За съпоставяне - преди компанията поддържаше личен състав към 200 души.

Още жертви под Балкана

През септември бяха освободени и огромна част от служащите в двата завода на " Аркомат " в Казанлък и Карлово след приключване на плановете им. Производството на кабели в Казанлък ще бъде възобновено, въпреки и с по-малко хора и за нов японски клиент. Наскоро завърши образованието на 10 души от личния състав, като до края на ноември се чака заводът да има близо 290 служащи. В Карлово обаче предприятието ще се преориентира към нови артикули. " Ще работим още веднъж за автомобилната индустрия, само че ще вършим елементи за мотори за корейска компания ", сподели притежателят на сдружението Нуреддин Йозхан. По думите му идващия месец се чака да дойдат машините, тъй че производството да стартира идната година. В началото ще работят 25 души, само че дали и какъв брой ще се усили броят им към този момент не е ясно.

" В България сега има два казуса - цената на труда се повишава и не можем да намерим задоволително хора ", изясни Йозхан. И добави: " Средната заплата при нас е към 650 лева чисто. Вече сме на границата на разноските, които можем да си позволим за произвеждане на кабели. В момента Турция още веднъж е конкурентна, а в Сърбия е доста по-евтино, в Украйна също, въпреки че там има мощна миграция към Полша. Най-големият съперник поради ниските разноски обаче е Северна Африка - Тунис и Мароко. Целият бизнес с кабели сега е там, всеки производител има своя фабрика или подизпълнител. "

Големият проблем при производството на кабели в България съгласно него са отсъствията от работа. " Трудно се намират положителни служащи, а за нас положителни значи служащи, които идват всеки ден на работа. Работим на линия от 30, 60 или 100 души, зависи какъв брой огромен е кабелът, и в случай че 10 или 15% от хората ги няма, не можеш да ги замениш и не можеш да произведеш количествата, които си се заел, и да направиш облага ", посочи той.

Въпреки това " Аркомат " няма проекти за пренасяне на производството на друго място. " Установили сме се тук, имаме две заводи. Просто ще променим сферата на произвеждане - няма да са кабели, а нещо, което не изисква толкоз доста хора, а се прави повече с машини ", сподели той.

Един банкрут и стесняване на колоса

През пролетта затвори и заводът на " Зенон БГ " в Търговище, който от 2009 година работеше като подизпълнител на " Язаки " и в най-хубавите си времена имаше над 1000 служащи. В средата на годината компанията е оповестена в несъстоятелност и е открита процедура по неплатежоспособност. Признатите от синдика вземания са общо 3.4 млн. лева, а най-големият заемодател е Първа капиталова банка с 2.5 млн. лева Компанията е благосъстоятелност на Бали Бедреттин и Малкоч Седат (по 50%).

Само тази година с към 500 души са намалели служащите и на най-големия шеф в производството на кабели в страната - " Язаки ", а от пика през 2016 година спадът на заетите е с съвсем 2000 души. От компанията обясниха, че понижението е краткотрайно и ще бъде преодоляно, откакто производството се пренастрои по нови контракти. Факт е, че компанията уголемява активността си в страната, като преди две години отвори трети цех - в Димитровград, след първите две предприятия в Сливен и Ямбол. Тя има и преимуществото да работи непосредствено за японската Yazaki, което й обезпечава по-голям марж, в сравнение с по-малките подизпълнители.

Според икономиста Георги Стоев, който в този момент е шеф на платформата " Тракия тех ", " Язаки " е взела доста по-умно решение от други снабдители в промишлеността. " Избраха градове, където заплатите са съвсем два пъти по-ниски от Пловдив, а и растежът е по-малък. Другото е, че това са райони, където демографията не е доста отрицателна и не се свиват трагично за разлика от Северна България ", сподели той.

Last minute проби

Въпреки това тъкмо в Северна България са новите вложения в промишлеността. Германската Leoni да вземем за пример стартира произвеждане на кабелни системи в Плевен и към този момент има над 600 служащи. Както и неуспялата Nexans Autoelectric обаче, " Леони " също работи в постройка чартърен и ако производството се окаже нерентабилно, преместването на машините в друга, по-изгодна, локация няма да е толкоз мъчно.

Във Враца пък цех за кабели построява немската " МД електроник ", като се чака производството да стартира идната година. Планираната инвестиция е към 22 млн. лева

Също там строи следващото си българско дружество и турската " Теклас ", само че тя създава каучукови и други произведения за автомобилната промишленост. За регион, който е мощно обезлюден, запас съставляват пътуващите всеки ден към 2000 души, които работят в фабрики в Ботевград или Мездра. Дали новите вложители ще съумеят да ги привлекат обаче ще зависи и от заплатите, които ще могат да си разрешат.

Краят на историята

Подобно на шивашките действия като тапицериите за седалки, които канадската ALC произвеждаше в страната, само че беше принудена да затвори трите си завода поради нерентабилност, производството на кабели изисква доста работна ръка, не разрешава автоматизация, а маржовете са дребни. С покачването на заплатите опциите за облага от ден на ден се свиват. Затова и прогнозите са страната в един миг да се окаже недобра дестинация за сходни действия.

" В дълготраен проект България по-скоро би изгубила някакви позиции тъкмо в този сегмент - трудоинтензивни интервенции, което незадължително бих го тълкувал като нещо неприятно ", разяснява Стоев. Според него някои от тези предприятия евентуално ще намерят други поръчки и ще стартират да създават артикули с по-висока добавена стойност, което ще разреши да заплащат по-големи заплати и да задържат служащите си. Други пък евентуално ще затворят, както към този момент се случва. " Добрата вест е, че в България има над 100 доставчика на автомобилната промишленост, тъй че производството на кабели е един релативно дребен сегмент ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР