[Shutterstock] Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и

...
[Shutterstock] Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и
Коментари Харесай

Трудното събуждане на трудовия пазар

[Shutterstock] Кризата около епидемията от ковид удари доста бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа. Най-много съкратени има в туризма, търговията и някои производства, само че скача търсенето на куриери и краткотрайни служащи. Трудовият пазар стартира да се възвръща, само че фирмите ще останат внимателни в наемането до края на годината.
Десетки хиляди съкратени за по-малко от три месеца. Такава е късата равносметка от въведеното в средата на март изключително състояние. Зад сухите цифри обаче се крият разнопосочни динамичности. Епидемията на практика затвори някои бизнеси, а други бяха ударени от срутва на основни пазари или клиенти. Наред с най-пострадалите браншове като туризъм и превоз обаче има и бумтящи - да вземем за пример куриерските услуги и питателните магазини, които дори търсят хора. Практически незасегната остава IT промишлеността, където в най-лошия случай фирмите забавят наемането на нови чиновници.

За разлика от някои развити стопански системи, където ударът е всеобщ и безработицата скача в пъти, България към този момент демонстрира резистентност, а рецесията по-скоро трансформира, в сравнение с покосява пазара на труда. Засилва се използването на гъвкави и различни способи на работа - да вземем за пример отдалечена или почасова, а един път оценили преимуществата им, работодателите сигурно ще продължат да ги ползват. Макар че като цяло към този момент има отчетливи сигнали за възобновяване на трудовия пазар, специалистите са на мнение, че отварянето на нови позиции надали ще изпревари търсенето на работа до края на годината.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Непълната картина

Данните на Агенцията по заетостта демонстрират, че за интервала на изключителното състояние вследствие на епидемията и замръзването на огромна част от стопанската система съкратени са били близо 83 хиляди души, като в цифрата не влизат хора, останали без работа по други аргументи. Нещо повече, тези цифри не отразяват изцяло действителната картина, защото не всички безработни се записват на борсата. По наблюдения на " ManpowerGroup България " да вземем за пример останалите без работа българи надвишават 100 хиляди души. В същото време обаче от там прецизират, че близо 40 хиляди са почнали сезонна работа в браншове като строителство и произвеждане, а други 40 хиляди са минали на по-добра работа. " Това също компенсира приходите и общата конструкция на безработицата ", споделя Иван Шербанов, действен управител в компанията.

От " Horizons България " показват, че най-ниската точка на търсене на хора е била през март и април, когато обявите са били едвам 30% от броя им при започване на годината, до момента в който сега има леко нарастване. Въпреки това подадените CV-та не са нарастнали фрапантно. " В някои браншове нарастването на претендентите се движи в порядъка 15-20% по отношение на предишни интервали, а в други е даже по-ниско. Ние си го обясняваме с терзанието на претендентите от процеса на интервюиране, започване на нова работа в изискванията на заплаха от болест и неизвестността на ново работно място ", разяснява ръководещият шеф Николай Николов. Според него тези, които работят, биха взели решение за промяна единствено при извънредно атрактивни и сигурни компании или в случай че са в огромна потребност и притиснати от събитията. " За страдание още има и скрита безработица - чиновници, които не са освободени, само че са в неплатен отпуск или на мощно редуцирано работно време, само че те и техните работодатели са решили, че могат да поемат за още несъмнено време удара върху бизнеса и приходите по този метод ", прибавя той.

Малко по друго е чувството в " Adecco България " - съгласно тях, до момента в който при рецесията през 2008 година хората не са бързали да сменят работодателя си и са залагали на сигурността, в този момент не се опасяват да напущат работа. " Може би се усещат опортюнисти или просто не виждат риска да останат без работа, тъй като пазарът е бил в тяхна изгода последните 10 години ", показва доктор Ирина Йончева, сертифициран член на Британския институт на сертифицираните експерти по ръководство и развиване на личния състав (Chartered MCIPD) и началник " Човешки запаси " в " Adecco България ".

По данни на компанията за последните три месеца има двойно нарастване на броя на претендентите спрямо предходното тримесечие. В резултат на конкуренцията се следи и позитивна смяна в предлагането на работна ръка. " Винаги е съществувала наклонност хора без или с по-различен опит от търсения да аплайват по дадена позиция за работа, макар че тя не дава отговор изцяло на техните пълномощия. През последните два месеца обаче виждаме, че доста по-голяма част от CV-тата, които получаваме за разнообразни позиции, са доста подобаващи, доста повече се приближават до стремежи профил ", разяснява Йончева.

Иван Шербанов прецизира, че не всички претенденти са дейни, а търсят втори вид, ако бъдат съкратени. Друга забавна наклонност съгласно него е, че постоянно претендентите имат 15-20% по-високи упования за заплащане от присъщото за тяхната промишленост или позиция, т.е. те търсят по-добра работа, а не някаква работа. " От друга страна, кандидатстванията понижават за някои промишлености, в които са присъщи по-високите хонорари, като да вземем за пример IT и инженеринг ", споделя Шербанов и прибавя, че хората изчакват да видят по какъв начин ще се развие обстановката.

Кой редуцира и кой наема

Като цяло обаче наклонността е ясна. Търсенето на работна ръка доста понижава и е в пъти по-ниско за браншове като хотелиерство и ресторантьорство, превоз и логистика, недвижими парцели, търговия на дребно (най-вече облекла и техника) и други, както и в някои производства, обслужващи компании в най-засегнатите от пандемията страни или промишлености. " Автомобилната индустрия и обвързваните с нея снабдители да вземем за пример бяха мощно лимитирани както заради логистични аргументи, по този начин и поради несигурността в покупателната дарба на хората и там имаше съкратени позиции, понижено работно време и други ограничения ", сподели Шербанов.

От друга страна, има предприятия, най-много такива с дългогодишна история и опит, които употребяват момента, с цел да намерят качествени чиновници. " Някои компании форсират вложенията си в този момент, тъй като човешките запаси са в известна степен по-достъпни в такава конюнктура, и отварят нови дивизии, обекти и точки за продажба, започват нови индустриални продуктови линии и така нататък ", изясни Шербанов. По думите му хора се търсят в сфери като здравна техника, шивашка промишленост, хранителна индустрия и електроника.

Има, естествено, и растящи браншове. " Наблюдаваме пик в назначението на куриери, краткотрайни чиновници в магазините за хранителни артикули и веригите, както и снабдители на храна за съответен интервал от време ", сподели Парашкева Найденова, шеф на отделите по непрекъснато и краткотрайно назначение на чиновници в " Adecco България ". Според Horizons дребен, само че резистентен тренд на наемане има в земеделието, а от ManpowerGroup регистрират забележителен растеж на новонаетите в сегменти като енергетика и пътно строителство.

Непоклатимите програмисти

Практически незасегнати се оказват браншове като IT и аутсорсинг, като по думите на Шербанов някои компании даже са пренасочили краткотрайно планове от други страни в България. " Тези бизнеси не регистрират или регистрират доста дребен спад в търсенето на техните артикули и услуги, а и за тях работата от разстояние е дългогодишна процедура, която им разрешава работният развой да се резервира недокоснат даже и по време на предизвикателни времена като актуалните ", разяснява и Найденова.

IT промишлеността в България очакваше прекъсването на международната стопанска система поради ковид да докара до смразяване на прегорелия пазар на труда измежду софтуерните разработчици. Вместо това все още конкуренцията за фрагменти не отслабва и в най-хубавия случай се следи по-скоро леко изстудяване, което несъмнено не подхожда на прогнозите отпреди два месеца.

" По-консервативната част от фирмите забави наемането на нови хора. От това се възползваха по-малките компании, които се укрепиха с качествени нови фрагменти ", споделя Георги Иванов, изпълнителен шеф на Noble Hire - платформа за наемане съответно на IT експерти, с която работят 80 компании от промишлеността. " Очакванията за спад в конкуренцията не се извършиха. Въпреки че имаше по-малък брой отворени позиции, конкуренцията остана същата или даже по-сериозна. Доказателството за нас е, че този месец е най-силният за платформата, откогато тя съществува ", добави той.

Извън наклонността софтуерните разработчици да минават от огромни в междинни и дребни компании остават компании като българския клон на американската VMware. Тя беше и една от фирмите, които обявиха твърдо, че няма да освобождават хора, още през март, когато в бранша преобладаваха скептицизмът и неяснотата, а в този момент възнамерява за началото на юни и онлайн събитие, на което претенденти за работа да могат да се срещнат с над 100 свободни позиции.

Няколко имена на компании се отличават по брой отворени позиции на пазара, измежду които американската MentorMate, която има офиси в пет града в страната, българско-американската HyperScience и записаната в България мултинационална " Тек експъртс ". Според Иванов се търси необятен набор от софтуерни експерти, както и управителни лица в областта на маркетинга, продуктовата разработка и офис мениджъри.

Множество отворени места има и в областта на изнесените бизнес процеси. TELUS International през сдружението си " Колпойнт Ню Юръп " търси хора за обслужване на клиенти на гейминг компанията Riot Games, както и на компанията за фитнес гривни Fitbit - или другояче казано, има скок на търсенето на компании в промишлеността на заниманията. Висок брой разгласи има и от страна на други аутсорсинг колоси в страната като 60K и Sutherland, където се търсят най-много консултанти по техническа поддръжка и експерти по ръководство на потребителски запитвания.

С локални особености

Интересен феномен, който личи в числата на Агенцията по заетостта, е, че най-вече нови безработни има в огромните градове като София, Пловдив и Варна, до момента в който по-слабо развитите райони като Видин, Търговище и Разград регистрират надалеч по-малък растеж на съкратените. Същата наклонност следят и HR организациите. " Най-силно наранени са регионите с огромна централизация на производства в аутомотив бранша - Пазарджик, Пловдив, Хасково - Димитровград, Кърджали, Плевен - Ловеч. Реално автомобилната промишленост затвори за няколко седмици, а в този момент отворилите крайни производства в Западна Европа работят с неколкократно понижен потенциал заради големия спад в търсенето на нови коли ", сподели комерсиалният и действен шеф на " Adecco България " Димитър Иванов.

" Също по този начин за по-общите профили претенденти следим наклонност в по-големите обитаеми места в страната фирмите да търсят по-малко чиновници, тъй като не желаят да поемат риска с отварянето на нови позиции ", добави Найденова. Според Николов в Благоевград и Югозападна България поради затварянето на границите бизнесът е по-затруднен и безработицата е по-силно увеличена, само че има добър късмет за възобновяване след отпадане на ограниченията към границите.

Гъвкава претовареност

С смяната в търсенето и предлагането на трудовия пазар се трансформират и формите на претовареност, които стават по-гъвкави. " В тази несигурна за някои сектори конюнктура има сериозен интерес към краткотрайната и почасова претовареност, както и към другите форми на осъществяване на избрана работа, която осъществяваме посредством лизинга на личен състав ", сподели Шербанов. Подобни действия включват IT, произвеждане, обслужване на клиенти, нареждане на артикули в търговски обекти, осъществяване на инвентаризация и други

" Широко се употребява форма на претовареност вид краткотрайни чиновници да вземем за пример. В обстановка на рецесия се редуцират главно тези краткотрайни чиновници, защото това е главният смисъл на това решение - еластичност и бързо повишаване или понижаване на външния личен състав ", разяснява Иванов. От Adecco регистрират смяна освен във формата на претовареност, само че и в метода на работа. " Наблюдаваме в огромна част от фирмите, с които работим, че всеобщо участва работа от у дома или от разбъркан вид - 50% у дома, 50% в офиса, по-ранно или по-късно започване на работния ден за отбягване на трафика ", добави Йончева.

Голяма част от измененията, въведени около епидемията, сигурно ще се запазят и след рецесията. Наблюденията на ManpowerGroup демонстрират, че към този момент доста компании превключват на висока скорост, с цел да наваксат пропуснатите изгоди от предходните два месеца. " Очакваме втора вълна от ускоряващи се бизнес процеси след 1 юни, когато ще се отворят границите и ще се търси личен състав за разнообразни браншове като произвеждане, услуги, туризъм, ресторантьорство, аутсорсинг, фармация и други ", сподели Шербанов. Експертите като цяло са внимателни в прогнозите си по кое време трудовият пазар ще се възстановява, само че упованията са възобновяване да продължи до края на тази година.

Сегашната обстановка обаче има и добра страна. След като през последните години компаниите всеобщо се оплакваха от дефицит на квалифицирана работна ръка, в този момент те имат късмет да избират измежду повече и по-качествени претенденти. Остава да съумеят да ги завоюват.
Служителите станаха по-дигитални и прецизни в рецесията
Иван Шербанов, действен управител в " ManpowerGroup България "

Пазарът на труда навлезе в нова действителност, в която скоро огромна част от работодателите ще би трябвало да предложат гъвкави форми на претовареност, като всяка компания сама ще дефинира здравословната за бизнеса си норма за работа от офиса и дома. Един от плюсовете на рецесията е, че чиновниците станаха по-дигитални, по-стриктни към осъществяването и отчетността на свършената работа, по-гъвкави във връзка с връзката, скоростта на обмена на данни и вземането на решения.
В някои браншове обстановката е ненормална от години
Ирина Йончева, началник " Човешки запаси " в " Adecco България "

Трудно някой може сигурно да дефинира по кое време ще се възстановява ситуацията, само че и какво значи да се възстановява? В последните най-малко 5-7 години в някои браншове тя е извънредно ненормална с огромно търсене на претенденти и дефицит на такива, като нулев % безработица за програмистите и високи стартови заплати за цялостно незнание. Това не беше нито обикновено, нито здравословно, тъй като изкривяваше салдото умения - заплата.
IT промишлеността процъфтява спрямо останалите
Георги Иванов, изпълнителен шеф на Noble Hire

Повечето ни клиенти не престават търсенето на нови фрагменти. В съпоставяне с останалите промишлености напряко процъфтяваме. Положението е много по-добре, в сравнение с чаках. За мое удивление досега не съм забелязал фрапантно нарастване на 100% отдалечените позиции, макар че имаше такива упования, защото търсенето на подобен вид претовареност е извънредно огромно. След две седмици ще публикуваме национално изследване на IT пазара на труда и следствията от COVID-19 рецесията, с цел да разберем действителните последствия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР