[Shutterstock] Кризата по фондовите пазари удари и дохода на взаимните

...
[Shutterstock] Кризата по фондовите пазари удари и дохода на взаимните
Коментари Харесай

Съвети при борсова зараза

[Shutterstock] Кризата по фондовите пазари удари и прихода на взаимните фондове в България, само че няма напън от евакуиране на средства. Портфолио мениджърите виждат преференциален миг за вложения поради положителните равнища, а и спадовете в един миг ще приключат. Брокери и вложители не спят добре през последния месец. И с съображение - рецесията с ковид докара до срив на тържищата, удари мощно капиталовите артикули. България не е подмината от тази наклонност, като доходността на взаимни фондове, доверителни сметки и портфейли стартира да се намалява и при някои рискови вложения загубите доближават 30-40% от началото на годината. По-добре се показват уравновесените и нискорискови портфейли, само че и при тях има спадове.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

От създалата се обстановка има няколко позитивни сигнала в България, които се споделят и от представители на бранша - натискът за евакуиране на средства към този момент не е огромен, вложителите през днешния ден са по-зрели и не се поддават на суматохата, както през 2008-2009 година, а сривът може да е добър миг за вложение и добиване на бъдещи облаги. Затова и капиталовите компании също се преориентират и стартират да оферират артикули, обвързани със обстановката. Лошата вест е, че никой не се наема да предвижда с акуратност по кое време ще свърши всичко.

" Клиентите търсят съвет в опит да преценяват обстановката - по какъв начин тя ще рефлектира върху техните дълготрайни цели и дали ниските цени на пазарите сега не съставляват рядка опция да влагат повече ", разяснява пред " Капитал " Катина Пейчева, изпълнителен шеф на " ОББ асет мениджмънт ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Ситуацията е необикновена, тъй като стресът потегли от нещо, касаещо здравето и живота на хората. Нормално освен това напрежение персоналните финанси остават на втори проект. Едва в този момент при карантината клиентите стигат до връзката по отношение на положението на пазарите и капиталовите портфейли. Въпреки внезапния спад не се следи суматоха ", изясни изпълнителният шеф на " Карол капитал мениджмънт " Даниел Ганев.

Има ли дъно

Най-невротичният въпрос за участниците на пазарите по целия свят е докога ще продължи всичко. Не единствено епидемиолозите, а и финансистите мъчно се наемат с прецизен отговор. По света също се разиграват разнообразни сюжети по кое време ще свърши всичко - анализатори вкараха в приложимост исторически статистически данни. Един от проблемите, които вършат прогнозирането по-трудно, е и другата симптоматика - първо сега не е ясно какъв тъкмо ще е резултатът върху стопанските системи. Някои от най-черните сюжети като на Goldman Sachs чертаят спад на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати с 24% през второто тримесечие, което да докара до стесняване с 3.8% за цялата година. Според Barclays capital пък 30% спад на Уолстрийт дава отговор за 1% стесняване на стопанската система на Съединени американски щати. Освен това в търсенето на кеш вложителите, а и бизнесът разпродават ликвидни активи. Това удари и благородните метали.

" В момента сме очевидци на една от извънредно редките пазарни обстановки, в които даже най-сигурните активи като първокласни държавни облигации и даже златото биват под паника разпродавани. Въпреки това светът към този момент осъзна, че коронавирусът е сериозна опасност и здравните и икономическите ограничения, които държавни управления и централни банки взеха, са извънредно съществени. Постепенно това ще докара до мечтаните резултати и възобновяване ще стартира. За вложителите, които не са подхванали защитни дейности, евентуално към този момент сме по-близо до дъното като спадове на цените на финансовите принадлежности и могат да стартират да мислят за възобновяване ", споделя Ивайло Пенев, началник " Управление на активи " в " Елана фонд мениджмънт ".

Средно мечият пазар в Съединени американски щати изтрива от показателите към 35% през годините и лишава сред 146 (за Dow Jones) и 206 (за S&P500) търговски сесии. В момента показателите са към 30% от върховете им на 19 февруари, само че би трябвало да се има поради и че влязоха в най-бързия си мечи пазар от Голямата меланхолия. До края на предходната седмица ограниченията на страните и централните банки не даваха огромен резултат. Тази седмица във вторник обаче Dow Jones направи най-големия си дневен скок от 1933 година - 11.4%, или 2112 пункта. Причините бяха първо поръчката на Федералния запас, че е подготвен безлимитно да печата пари, а след това и сигналите, че демократи и републиканци в Съединени американски щати са покрай намиране на болшинство за пробутване на избавителен пакет за 1.8 трлн. $.

Няма място за суматоха

Горното демонстрира, че въпреки всичко след неприятните дни за пазарите в един миг идват и положителните. Още повече за дълготрайните вложители. " На първо място, напомням, че суматохата е най-лошият консултант и на финансовите пазари. След такива мощни спадове, в случай че към този момент имате вложения, добре е да избягвате внезапни придвижвания, да разчитате на диверсификацията в сходство с рисковия ви профил. Да си спомним световната рецесия от 2008 година - след най-мрачните дни за пазара последваха най-силните. Ако изпуснете единствено няколко от тези най-доходоносни дни, това ще се отрази доста зле на капиталовия ви портфейл отсега нататък. Ако хоризонтът ви е дълготраен, несъмнено търпението се изплаща ", разяснява и Даниел Ганев.

Според Катина Пейчева техният съвет също постоянно е бил " Останете вложени от самото начало ". " Често срещана неточност, която вложителите позволяват, е да излязат от вложенията си прекомерно късно, когато пазарите към този момент са паднали, или да се върнат към вложение още веднъж, когато е прекомерно късно, когато пазарите към този момент са се възстановили. Перфектното предсказание на пазарите - по кое време да излезем или по кое време да се върнем към вложение, в исторически проект е било мъчно постижимо. По-добре е да останем вложени през циклите на пазарни съмнения ", споделя тя.

Добре е с капиталова просвета

Разликите с предходната рецесия са няколко. Първо, тогава фондовата промишленост в България беше доста млада, активите на предлаганите фондове - доста малко. Ако тогава 200 фонда бяха привлекли и управляваха 200-300 млн. лева, през днешния ден те са над 1000 с активи за 4 милиарда лева Освен това и вложителите в България са повишили капиталовата си просвета, което е добър знак.

" Спадът беше незабавен, най-бързият в историята на тържищата. Поради това съвсем никой не съумя да реагира с изтегляне или пренасяне от фондове в акции към такива в облигации. Голямата разлика по отношение на 2008 година е, че клиентите в този момент имат много по-сериозни спестявания, по-образовани и осведомени са, в портфейлите им има разнородни активи. Такива хора в действителност сега търсят благоприятни условия да влагат частта от средствата си, която стои в банките, точно в рискови принадлежности, с цел да се възползват от мощните спадове. През последната седмица чисто при нас имаме приходи точно затова ", разяснява Даниел Ганев.

" Пазарът се развива и клиентите към този момент са с доста по-висока финансова просветеност и опит. Повечето схващат и одобряват като естествена характерност на финансовия пазар интервалите на пикове и спадове, както и си спомнят, че в предишното пазарът се е възстановявал след всеки спад ", споделя и Катина Пейчева.

Как се е отразила рецесията върху активите в цифри и дали има трансфериране на средства от и към депозити ще се разбере и в идващите месеци, когато бъдат засечени и оповестени от формалната статистика.

Как реагират асет мениджърите на обстановката
Ивайло Пенев, " Елана фонд мениджмънт "
Започнахме продажби на рискови активи още в края на февруари. Имам поради освен акции, само че и дългови бумаги, при които видяхме по-сериозен риск за бизнес моделите. Най-добрата тактика за тази рецесия досега се оказва държането на кеш. За страдание не е редно един фонд в акции или уравновесен фонд да се трансформира във фонд, държащ единствено кеш. Това не значи, че някаква част от портфейла не може да се продаде, и ние направихме тъкмо това. Още от предишния месец имаме проект за държане на минимална ликвидност на фондовете, която да посрещне както тегления и прехвърляния в други фондове, по този начин и да ни даде задоволително изсъхнал барут за положителни вложения, откакто бурята отмине.
Даниел Ганев, " Карол капитал мениджмънт "
След 30-40% спад на световните показатели към този момент пораждат примамливи благоприятни условия за вложения в акции и рискови артикули. Докато обстановката на пазарите остава нестабилна, печелившият метод съгласно нас е в идващите няколко (2-3) месеца плануваната сума да се влага поетапно на равни елементи - последователно осредняване на покупките на равни шпации от време (например всеки 2 седмици). Стартираме точно подобен артикул - капиталов проект " Улови момента с " Карол ", основан на световен фонд на Schroders, допускащ на клиентите ни да се възползват от неповторимата обстановка да влагат на евентуално най-изгодните равнища за десетилетието.
Катина Пейчева, " ОББ асет мениджмънт "
Активно управляваме рисковете, като в това време търсим и благоприятни условия. Солидният опит, на който можем да разчитаме, ни слага в преференциална позиция. Например взаимните фондове ExpertEase, които предлагаме от средата на предходната година в България, балансират интензивно риска, употребявайки новаторска мултисигнална тактика, до момента в който в същото време се стремят да омекотят резултата на съществени спадове, тъй че клиентът да бъде в своята удобна зона и да е спокоен в интервали на нараснала динамичност на пазарите като този, който следим през последните седмици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР