[Shutterstock] Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19

...
[Shutterstock] Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19
Коментари Харесай

Тяхната първа криза

[Shutterstock] Финтех фирмите са изправени пред нови провокации поради COVID-19 и първия им конфликт с стопански проблеми. Акциите на обществените компании от бранша се намалиха с повече от междинното за пазара. Потребителите обаче може да са печелившите от създалата се обстановка.
Някои от най-големите финтех компании по света

Увеличаване

Някои от най-големите финтех компании по света

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Движение на показателя на финтех фирмите

Увеличаване

Движение на показателя на финтех фирмите

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Компаниите от финтех промишлеността разрушиха обичайните способи на разплащане, банкиране и достъп до финансовите пазари, взимайки дял от обичайните банки. Сега обаче са изправени пред ново предизвикателство. Кризата, която провокира COVID-19, и блокирането на стопанските системи са първите за тях. В тази обстановка те би трябвало да запазят стойност и да се потвърдят като добра опция за своите клиенти. Компаниите, които работят в България, също усещат смяната. Това е по този начин, тъй като вложителите работят осезаемо по-предпазливо, а потребителските разноски се забавят. В същото време и дребното млади финтех компании, които са листвани на тържищата, бяха ударени по-сериозно от срутва на пазари. Индексът KBW Nasdaq Fintech (в който са и по-стари финансови компании) e изгубил 28% от 19 февруари насам, когато започнаха сривът и последвалият мечи пазар. За същия интервал S&P e надолу с 23%.

Доклад на американската анализаторска компания Rosenblatt Securities предвижда, че стартъпите в областта на финансовите технологии с оценка над 1 милиарда $ може да бъдат измежду първите жертви на предстоящата криза. Според него всеки от петдесетте и осем обсъждани компании ще регистрира спад в приходите от приблизително 15% при положение на продължителна криза, което ще изтрие 76 милиарда $ от комбинираната им пазарна оценка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Увеличението в оценките на финтех фирмите, което следим сред другите кръгове на финансиране, най-вероятно ще се стопи, защото вложителите ще разполагат с по-малко капитал ", се споделя в отчета. Това може да значи, че огромните финтех компании и фондовете за рисков капитал, които ги ръководят, ще се наложи да поправят коренно своите упования за набиране на свежи средства, както и за агресия. Ако в обстановката обаче има печеливш, това сигурно е английският стартъп Revolut, който завърши кръг на финансиране, в който набра 500 млн. $ тъкмо преди срутва на пазарите.

" Финтех фирмите са изключително уязвими в този момент и поради прословутия си дефицит на доходи. Съществува риск основите на концепцията за еднорог с хиперрастеж да се срутят като къща от карти ", счита сътрудникът във Finch Capital Радбуд Влаар, представен от профилираното издание Shifted. В допълнение - вложителите считат, че в случай че блокажът поради ковид продължи, икономическите резултати върху бранша може да се усетят и при първичните обществени предлагания в бъдещето. В същото време платформи като Robinhood, която дава търговия с акции без такси, изпитват компликации да се оправят със забележителните размери през последните седмици, доказвайки оперативните си пропуски. " Освен интерес към онлайн магазините следим и нарастване на заплащанията за онлайн услуги като HBO GO, PlayStation, разнообразни портали за онлайн книги. "
Едуард Цветанов, представител на Revolut за България

Борбата за потребителя

В момента обичайните банки работят с понижено работно време и в множеството случаи могат да обслужват малко клиенти едновременно поради разпоредбите за обществена отдалеченост. От друга страна, доста консуматори са с лимитирани приходи. Финтех фирмите може да се сблъскат със спад в търсенето, защото клиентите се насочват към по-сигурни и предвидими вложения в актуалната конюнктура. Някои от водачите на пазара може и да съумеят да се възползват от по-голямото търсене на онлайн заплащания и мобилни банкови услуги. В опит да смекчат удара редица финтех компании започнаха да оферират услугите си на самостоятелните консуматори и бизнеса гратис, до момента в който корона рецесията завърши.

" Макар че заплащанията с карти неизбежно понижават, виждаме осезаемо нарастване в броя на онлайн заплащанията. Това е предстоящо поради наложения режим в цялата страна. Докато броят на клиентите, посещаващи физически обекти, е намалял, същите тези консуматори нормално харчат повече, когато посещават подобен обект. Логично е, че хората се запасяват с разнообразни типове артикули авансово, с цел да понижат излизането на открито ", кoментира за " Капитал " Едуард Цветанов, представител на Revolut за България. Според него огромна известност е получила и услугата им за дарения, която е взаимно с Червения кръст. " В рамките на броени дни успяхме да наберем повече от 50 хиляди лв. за медиците ни на първа линия в битката с ковид ", сподели Цветанов. И добави: " Сигурността при извършване на покупки е приоритет за нас. Предвид възходящия брой на онлайн разплащания през идните дни ще лансираме безвъзмездни виртуални карти за всички консуматори, по този начин те ще могат да пазарят напълно умерено в цифровото пространство. " " Запазваме постоянна рентабилност. Мерките ни в този момент са напълно ориентирани в мониторинг и непрекъсната връзка на кредитиращите сдружения, с които работим. "
Ивайло Иванов, изпълнителен шеф на Iuvo

С нараснало внимание

Ситуацията сега изисква цялото внимание на финтех фирмите, защото те имат задачата да успокоят потребителите, да отговорят на техните финансови терзания и да завоюват доверието им. Много зависи и от това до каква степен цифровите услуги на финансовите фирмите могат да се оправят с нарасналото търсене. " Ние сме капиталова услуга. И в тона на международните настроения по-скоро имаме понижаване на интензивността. Хората избират да изчакат и да проследят развиването на обстановката, преди да продължат с вложенията си.

От друга страна, няма никакво разстройване в изплащането на заемите към вложителите. Доходността, която предоставяме, си остава 9% приблизително на годишна база. Така че вложенията при нас се потвърждават като устойчива опция на фона на волатилните финансови пазари на всички места по света ", разяснява Ивайло Иванов, изпълнителен шеф на iuvo. Kомпанията предлага p2p кредитиране и дава опция на вложителите да закупуват част от заеми, отпуснати от небанкови финансови институции.

В собствен разбор анализаторската компания Finch Capital предвижда по какъв начин обособените финтех компании ще бъдат наранени от ковид. Според отчета цифровите банки, FX фирмите, приложенията за ръководство на благосъстоянието и кредиторите на дребни и междинни предприятия ще са измежду най-засегнатите и има възможност да се сблъскат със спад на приходите. Дигиталните банки като Monzo, Monese, Revolut, N26 и холандската Bunq имат проблем с това, че множеството консуматори ги употребяват като аварийна сметка, а финансов срив може да докара до по-малко консуматори, които са склонни да държат средствата си при тях. Един от създателите на основаната в Берлин банка N26, Максимилиан Тайентал, удостоверява това. " Продажбите на карти през март понижават, като на някои пазари следим 10% спад при отварянето на нови сметки ", разяснява той пред Bloomberg.

Налице са обаче и противоположни отзиви. Главният търговски шеф на платформата за облачно банкиране Ohpen Анджелика Шутен счита, че обичайните банки ще поемат по-голям удар от сегашната обстановка заради обстоятелството, че цифровите банки имат преимущество в лицето на към този момент построената цифрова инфраструктура.

От друга страна, блокажът ще подчертае преимуществата на цифровото банкиране. Партньорът в Speedinvest Стефан Клестил разяснява пред немската медия Finance Forward, че " съществуващите вложители ще продължат да поддържат положителните си компании като N26 ". В този смисъл рецесията ще съставлява и самобитна опция за тези компании, които разполагат с кеш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР