[Shutterstock] - Баскетболната лига вече е по-ценна от НФЛ заради

...
[Shutterstock] - Баскетболната лига вече е по-ценна от НФЛ заради
Коментари Харесай

Как НБА поиска да е спорт №1

[Shutterstock]

- Баскетболната лига към този момент е по-ценна от НФЛ поради надареното потомство играчи и новия тв контракт

- Звездите се насочват към Холивуд, с цел да влагат в продуцентски компании

- Ръководството заложи на тактика, с която да дава отговор по-динамично на изменящите се усети на публиката Още по тематиката
Coca-Cola купува дял във компанията за спортни питиета на Коби Брайънт

Сделката за BodyArmour ще ускори конкуренцията с притежаваната от Pepsi компания - Gatorade
15 авг 2018
Краят на една епоха

36-годишният Роджър Федерер прекъсна дългогодишното си партньорство с Nike и подписа 10-годишен контракт с японската Uniqlo
20 юли 2018
Възходът на NBA отвън Съединени американски щати

Сделките за даване на права за лъчение на мачове от най-престижната баскетболна лига се усилват
20 яну 2018
Кои са спортните милиардери

Над 10% от топ 400 на американските магнати са притежатели на тим
27 окт 2017
Американският спорт стачкува против несправедливостта и Тръмп

Президентът оспори правото на играчите да стачкуват по време на американския химн и прикани за уволняване на всеки, който прибегне до сходни дейности
26 сеп 2017 В днешни дни, наподобява, никой не може да каже неприятна дума за Националната баскетболна асоциация (НБА). Най-елитното звено на международния баскетбол се изкачва стремително измежду съперниците в спортната промишленост и е всеобщо уважавана поради обществената си интензивност и като пионер в модернизирането.

Сезон 2018/2019, който започва единствено преди няколко седмици, донесе още една положителна вест. НБА изпревари Националната футболна лига (НФЛ) по американски футбол, Формула 1 и британската Висша лига в борбата за званието " най-престижна спортна марка в света " в показателя POWA. Под увереното управление на комисионера Адам Сандлър, чието четиригодишно ръководство беше белязано от растеж, разцвет и нововъведения, лигата умерено навлиза в нови територии, уголемява въздействието си в международен мащаб и опитва с всичко – от виртуална действителност до e-спортовете.

От бизнес позиция НБА е по-динамична отвсякога. Примирието в трудовите връзки е обезпечено до 2023 година, а всеки от тимовете сега е оценен на най-малко 1 милиард $. Телевизионните рейтинги порастват, само че най-важни са позитивните данни във възрастовата група от 18 до 34 години във връзка с посещаемостта, продажбите на мърчандайзинг и абонаментите за видеоуслуги. Миналата година тимовете от НБА записаха общ доход от над 7.4 милиарда $, което е нарастване с впечатляващите 25% спрямо година по-рано.

В основата на растежа са поколението забележителни играчи, които генерират онлайн интерес и обезпечават известността на лигата в Съединени американски щати, само че и отвън рамките на страната. Допълнителен финансов запас идва от деветгодишния ефирен контракт за 24 милиарда $. НБА се любува на съвсем годишна борба в тежка категория за купата сред " Голдън стейт уориърс " и " Кливлънд кавалиърс ". Двата тима се срещнаха в последните четири финала, а малко на брой биха заложили против " воините " като любимец номер 1 за трофея.

Лигата обаче има своя принос, като се приготви и разви опциите за напредък. НБА отвори 12 офиса отвън Съединени американски щати, седем академии на четири континента и към този момент излъчва мачове в над 200 страни. Този сезон НБА се насочва към Мексико и Съединени американски щати с дуели от постоянния сезон, откакто " Филаделфия " и " Далас " изиграха предсезонни срещи в Китай.

" Вярвам, че можем да бъдем спорт номер 1 в света. След като младежите, момчета и девойки, обичат този спорт, играят го и са ангажирани с баскетбола в обществените медии или онлайн игрите, не виждам какво може да ни спре ", разяснява неотдавна Силвър. Само в Китай 300 милиона души играят баскетбол за наслаждение. Статистиките демонстрират, че 1 на 7 поданици на земята по един или различен метод е имал опцията да гледа финалите предишния сезон.

Go West

НБА съумя да уплътни и паузата сред сезоните с непрекъснатите разбори по какъв начин прекосяването на Леброн Джейнс от Изток на Запад в " Лос Анджелис лейкърс " ще промени обстановката. Западната конференция стана още по-напрегната, до момента в който на Изток се отвори необятно вратата за претенденти за популярност. Четирикратният най-полезен състезател в лигата подписа четиригодишен контракт за 154 милиона $ и към този момент оказва трагичен резултат върху бизнеса на " езерняците ". Сайтът за препродажба на билети StubHub демонстрира, че цената за домакинските мачове на вторичния пазар е повишена с 427%. За първото домакинство билетите вървяха приблизително по 934 $.

Продажбите на фланелките с лика на Джеймс също скачат в небесата. " Лейкърс " оповестиха, че са продали двойно повече мърчандайз преди сезона спрямо 2017 година Очаква се резултатът " Леброн " да се отрази положително и на Lakers TV, както и да повлияе на локалния бизнес в Лос Анджелис и най-много към залата " Стейпълс сентър ". " Леброн е една от най-хубавите самостоятелни марки в света, а като се причисли към един от най-хубавите клубни марки, ползата е голям. Бракът сред тези две марки сътвори доста мощна двойка ", съобщи оперативният началник на " Лейкърс " Том Харис пред CNBC неотдавна.

Планета " Холивуд "

Някои наблюдаващи разчетоха в решението на 33-годишния Джеймс предпочитание да направи кариера като продуцент в Холивуд. Не мина неусетен фактът, че неговата компания в ЛА SpringHill Entertainment работи по няколко телевизионни и кино плана. Сред тях са комедиен сериал към играча на " Филаделфия 76-ърс " Бен Симънс, а Джеймс персонално ще играе в " Космически забивки 2 " - продължение на едноименния филм от 1996 година с присъединяване на Майкъл Джордан.

Дали неговият ход е подбуден от упоритости за изява на огромния екран не е несъмнено, само че други баскетболисти сигурно имат такива. Компанията на Кевин Дюрант Thirty Five Media неотдавна стартира партньорство с ESPN за сериал от шест епизода за света на спортния бизнес. По-рано през годината подписа с YouTube да създаде публични канали за други спортисти. Съотборникът му в " Голдън стейт " Стеф Къри взе участие в Unanimous Media дружно със Sony Pictures Entertainment, която ще създава филми и телевизионни шоу стратегии. Тези планове приказват за повишаващото се позициониране на НБА в модерната поп просвета. Също загатват за новите територии, в които звездите могат да печелят отвън игрището.

Миналата година профсъюзът на играчите NBPA си върна лицензионните права от лигата и сътвори Think450 – маркетингова компания, която ще съставлява всеки баскетболист от НБА. Решението към този момент дава резултати, защото неотдавна NBPA подписа с Anheuser-Busch InBev. Производителят на бира ще може да употребява имената на играчите и техни атрибути в свои реклами.

Всичко за фена

Във времена, в които консуматорските привички се трансформират, а гледането на наличие на мобилни устройства пораства, всички дистрибутори трансформират тактиките си. НБА има вяра, че е съумяла в точния момент да се нагоди към измененията и да завоюва вниманието на феновете.

Тази година лигата предлага на почитателите алтернатива да заплащат по 1.99 $, с цел да гледат последната четвърт от мачовете на услугата NBA League Pass. По-късно през сезона услугата ще е налична за всеки 10 минути от мача. Според Март Тейтъм, заместник-комисионер на НБА и основен действен началник, тази услуга дава отговор изцяло на променения метод за изразходване на спортно наличие.

" Сегментираме почитателите и техните привички, като се съобразяваме с евентуалните им планове да купуват наличие. Непрекъснато си задаваме въпроса: " Как фенът желае да си купи и да се ангажира с продукта? " След това се опитваме да му доставим продукта, който дава отговор на потребностите му ", сподели той пред SportsPro.

Тейтъм добави, че тактиката на НБА е да бъдат по-достъпни, като доставят " по-лесна за консумация " продукция на верните платформи. " Това съгласно нас е бъдещето. Трябва да е съобразено с потребителя. Трябва да е елементарно и да е налично ", добави той. Сред другите новости са комфортен за мобилни устройства формат на лъчение на мачовете и седмични продукции във виртуална действителност. Партньорството със стартъпа Magic Leap цели да се доставя повече интерактивно преживяване за феновете.
Хазартът настава

В опита да поддържа репутацията си на мотор в спортната промишленост НБА подписа партньорски контракт за 25 милиона $ с хазартния оператор от Лас Вегас MGM Resorts International. След като Върховният съд по-рано през годината подвигна възбраната върху залозите на спортни събития, НБА първа от огромните спортни лиги капитализира от тази нова опция. Американската гейминг асоциация счита, че НБА може да завоюва 585 милиона $ от законен контролиран хазарт, а четирите огромни спортни лиги общо 4.2 милиарда $.

Според изискванията на тригодишния контракт MGM Resorts е формален
хазартен сътрудник на НБА и женската НБА. Компанията ще може да употребява формалните данни на двете лиги и техния брандинг за рекламни цели и в своите артикули. Партньорството акцентира възходящото въздействие на хазарта в американския спорт и евентуално ще изиграе роля при вероятните промени в законодателството в народен мащаб. НБА се ангажира да води пряк разговор с повече от 20 щатски държавни управления, които възнамеряват да узаконят спортния хазарт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР