[Shutterstock] Статията е част от специалното издание Капитал Градове: Северозапад,

...
[Shutterstock] Статията е част от специалното издание Капитал Градове: Северозапад,
Коментари Харесай

Каталогът на северното вино

[Shutterstock] Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
" Мидалидаре " влага 7 млн. лева в нова винарна, ресторант и състезателен лов на риба

В нея ще се проивежда естествено пенливо вино, а компанията усилва и туристическия си потенциал край Чирпан
19 авг 2018
Наздраве за 700 млн. лева

Продажбите на алкохолни питиета порастват със 7% последната година
27 юли 2018
Производството на вино слезе на 60-годишно дъно

Основната причина е неприятното време в Западна Европа през 2017 година
1 май 2018
Винарско имение " Драгомир " влага в два плана 6 млн. лв.

Първият от тях - нови лозови насаждения, ще завърши през есента, а за нова маза се чака утвърждение на финансирането
27 юли 2017
Виното е различен път към сърцата на туристите. Преди близо две години избите в района се сплотиха в общо съдружие " Нортикум ", което да пази ползите им и да разпространява виното от Видинско. Това са фирмите " Валей винтнърс ", " Видинска гъмза ", " Винтаж 2007 ", " Калотов ", " Каньон парк ", " Новоселска гъмза " и " Скалисто ". Общото сред всички тях е, че са дребни или междинни мазета, които отглеждат и винифицират гроздето си във Видинския район и залагат най-вече на бутикови серии. Общата им цел е да основат общ артикул, с който да подобрят продажбите, да привлекат туристи и да разпространяват виното на Видинския регион. Някога това е бил един от главните винарски райони на Балканите - още от времето на траките и Римската империя са се гледали лозя от скалите на Белоградчишко до Златорожието по брега на Дунав.

Ако би трябвало да сме почтени, виненият туризъм в България се развива по-бавно от упованията. В Северна той прохожда напълно неотдавна и капацитетът му е да предложи същинско винено прекарване, в което целта е виното, дегустацията е съпътстващ артикул.

Сред бутиковите мазета " Боровица " е безспорният производител на висококачествени и истински виновност. Основана от Адриана Сребринова и починалия към този момент Огнян Цветанов, тя е визитка за Белоградчишко и за българското винарско произвеждане. Отскоро избата посреща посетители в нова залага за дегустации, обогатявайки опциите за туристите в Белоградчишко.

Доста по-стари от тях са " Магура " и " Новоселска гъмза ", наследници на държавни предприятия. " Магура " е производител на пенливи виновност по класическа френска технология, които отлежават в едноименната пещера. Пак там се провеждат дегустации - по време на Оперния фестивал в Белоградчик те се радват на сериозен интерес.

" Новоселска " е една от огромните мазета в района, намираща се съвсем на брега на Дунав. Възможно е посещаване с предварителна поръчка, само че от избата избират да демонстрират виновността си по интернационалните изложби и на празници във Видин и Сърбия, от време на време вземат участие и в национални. За дегустации е желателно да се обадите авансово.

Сред новите представители на видинското винарство е " Двете тополи " (Dos Alamos), в с. Неговановци. Избата залага на положителния маркетинг и има подготвени пакети за дегустации на групи и самостоятелни туристи.

Отделно от сдружението, за разпространение на Северозапада интензивно работи и избата " Бонония естейт ", която работи от 2013 година Първо идват лозята, след това се строи съвременна маза в с. Кошава, на мястото, където е била една от първите пивоварни в България. " Бонония " ще приема туристи незабавно след завършването на постройките и пространствата за дегустации.

На изток по Дунав, до Оряхово, е една от избите, които от години развиват и сполучливи марки, и винен туризъм - " Шато Бургозоне ". Избата към този момент включва зали за дегустация, като има проекти да се направи и хотелска част. Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР