[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните малки и

...
[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните малки и
Коментари Харесай

Малките лидери в бизнеса

[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Лидер в класацията е компанията " Дийп дайв системс ", която беше главен реализатор в плана " Плаващите кейове " на Христо Явашев-Кристо на езерото Изео в Италия.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Малко по-скромни облаги

Рентабилността на дребните и междинните предприятия понижава леко за последната година, само че остава постоянна
11 дек 2017
ИПИ: Икономическият напредък разделя още повече районите в България

Начело по развиване се подреждат София и Габрово, а Смолян е позитивен образец за възстановяване на учебното обучение
28 ное 2017
Регионите в България: Пропаст, която не стопира да пораства

Оживлението през последната година е съсредоточено в стопански мощните области, до момента в който по-слабо развитите региони стагнират
27 ное 2017
Мариета Захариева: Малките и междинните компании имат огромен капацитет за излизане на нови външни пазари

Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия пред " Капитал "
21 ное 2017
Най-големите публични поръчки през седмицата
19 ное 2017
Проблемите на дребните

Няколко извода от " Гепард " - годишната ранглиста на " Капитал " за най-динамичните дребни и междинни сдружения
17 ное 2017
Въпреки към момента неприятната среда за бизнес и проблемите с неналичието на задоволително квалифицирани фрагменти, българската стопанска система има изменен образ. Със сигурност резултатите щяха да бъдат още по-видими, в случай че не беше световната рецесия, която се отрази тежко на бизнеса. Ситуацията обаче се трансформира през последните две години – икономическият напредък продължава да нараства, безработицата понижава, заетостта се усилва, износът на артикули е рекорден.

И огромната заслуга за позитивната смяна е на дребния и междинния бизнес. Освен че МСП са 99% от всички компании, те обезпечават две трети от създадената добавена стойност и над три четвърти от работните места.

Годишната ранглиста " Гепард " на " Капитал " за най-динамичните дребни и междинни предприятия в България през 2016 година демонстрира, че приходите на фирмите в нея са се нараснали с 30% за една година. В нея влизат растящи дребни и междинни бизнеси, които реализират по-добри резултати. " Гепард " изследва динамичността на развиването им през предходната година, а главният индикатор е растежът на приходите.

По-малко компании в класацията

За разлика от предходните две ранглисти в този момент в " Гепард " влизат по-малко дребни и междинни предприятия – 1409 с близо 86 хиляди души личен състав, или с към 150 компании под броя от тази за 2015 година Най-динамичните МСП са осъществили през предходната година доходи за 16.9 милиарда лева, което е 17.9% от брутния вътрешен артикул за 2016 година, който набъбна до 94.13 милиарда лева

Нетната облага на участниците в " Гепард " е съвсем 1.14 милиарда лева, а активите им – 11.7 милиарда лева В топ 10 попадат компании от седем бранша, най-вече от строителството - три. От първите 10 шест компании са основани в София и по една в другите водещи райони – Пловдив, Варна, Бургас, както и една в Благоевград. Тази дребна извадка тъкмо отразява и огромната картина - София остава и дълго време ще продължи да бъде безспорният бизнес център на страната. А южната икономическа ос София – Пловдив – Стара Загора – Бургас е надалеч напред пред всички останали елементи на страната. На север Варна няма съперници. Въпреки че бизнесът в Плевен, Русе и Велико Търново наподобява, че се възвръща, очевадната разлика сред стопанската система на северната и южната част на страната дълго време ще продължи. И даже доизграждането на автомагистрала " Хемус " да завърши след десетина години, това мъчно ще се промени.

Търговската активност – на едро и дребно, е най-предпочитаната активност за МСП, влезнали в " Гепард ". Малко над една четвърт от приходите се падат на фирмите в търговията на едро, а още над 11% на тази на дребно. Секторът с минимум доходи е на горивата, следван от производителите на облекло и текстил и други производства.

София и останалите

Без изчерпателен разбор е ясно, че бизнес интензивността в страната продължава да е съсредоточена в София, а Пловдивска област през последните години сполучливо притегля редица производители в индустриалните зони към града. Третият център остава Варна, който е безспорният водач в Северна България.

През последните три години в София се намират към 40-42% от фирмите в класацията, които образуват сред 43 и 45% от общите доходи. Същото важи и за Пловдив, който твърдо е вторият бизнес център в страната. Челната петица се добавя от областите Бургас и Стара Загора. На процедура в София, областите Пловдив и Варна са основани 57% от най-успешните МСП за предходната година, които обезпечават съвсем 60% от приходите.

Както София е неоспорим водач, по този начин и Северозападна България е на опашката, още повече че е последна по развиване и в целия Европейски съюз. Във Видинска област има едвам 6 динамични МСП, а в област Монтана – 11. Негативната петица се добавя от Кърджали – със 7, Кюстендил – с 10, и Перник – с 15. На процедура в тези пет области са основани едвам 0.03% от компаниите.

Нестандартен водач

Лидер в класацията е компанията " Дийп дайв системс ", която е профилирана в правенето на цялостна идея за системи за закотвяне на плаващи уреди на разнообразни дълбочини. Дружеството е основано през 2009 година и за този интервал е осъществило планове за яхтени пристанища в страната – марина Балчик с над 60 места; първото яхтено пристанище в Созопол, разполагащо с 330 места на осем плаващи понтона за плавателни съдове до 25 метра; взе участие и в построяването на първото рибарско пристанище в България – в Сарафово, и в основаването на първия неестествен подводен риф в акваторията на българското Черноморие.

През предходната година приходите му са нарастнали близо 7 пъти и са достигнали съвсем 5.5 млн. лева В основата на отличното показване на компанията, благосъстоятелност на Росен Желязков, е присъединяване в световноизвестния план The Floaitng Piers ( " Плаващите кейове " ) на Христо Явашев-Кристо на езерото Изео в Италия. Подготовката е лишила близо две години, а българската компания е главният реализатор. В продължение на 16 дни, в интервала 18 юни - 3 юли 2016 година, " Плаващите кейове " са посетени от над 1 млн. души.

Първи подгласник на спечелилия е производителят на пачи дроб " Ависпал ", която работи от над 20 години и пласира продукцията си в редица страни от Европейски Съюз. Компанията е осъществила сериозен растеж на приходите за една година – от 2.63 млн. лева през 2015 година до 15.13 млн. лева през предходната. Българските производители на птици съумяха да се възползват от рестриктивните мерки, които наложи Франция поради случаите на птичи грип през 2015 година Именно тази рецесия даде късмет на нашите компании през предходната година да запълнят празнината на пазара на този деликатес, и то след извънредно тежката за тях 2015 година, когато продажбите в чужбина доближиха петгодишно дъно.

Транспортната компания " България роуд тракинг " добавя челната тройка в " Гепард ". Пловдивската компания за транспорт на товари е благосъстоятелност на белгийски жители. Тя е основана през 2013 година и е осъществила доходи от 5.2 млн. лева през предходната година при 0.9 млн. година по-рано.

Кои браншове са с най-големи доходи

Търговия с коли и части; произвеждане на машини и търговията – това са трите бранша, в които са осъществени най-големите доходи. Това демонстрира анализът на подреждането на 20-те най-растящи компании по браншове. Най-добрите сдружения в търговията с коли са нараснали приходите си с близо 50% за година и през 2016 година са достигнали 319 млн. лева По този метод изпреварва бранш търговия, където постъпленията на водачите са били 290 млн. лева (с съвсем 50 млн. лева по-малко от тези на фирмите, влезнали в секторната ранглиста за 2015 г.). Производителите на машини и съоръжение резервират постоянното си показване, като постъпленията на 20-те най-големи са били 309 млн. лева (при 274 млн. лева на тези, влезнали в подреждането за 2015 г.).

Въпреки че не е измежду петте бранша с най-големи доходи, строителният се показва прекомерно добре - 20-те най-хубави компании в него са натрупали най-голяма облага, постигнали са най-висока доходност със съответствие сред приходите и облагата и са осъществили максимален растеж на приходите. Обяснението в огромна степен се дължи на осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, по-известна като стратегия за саниране, призната от държавното управление при започване на 2015 година

Технологичният бизнес е директно след строителството по облага и доходност. Приходите на водачите в бранша са били близо 195 млн. лева, което е понижение от 260 млн. лева, реализирани от влезлите в предходната ранглиста " Гепард ". Те обаче са осъществили съвсем същата облага – 38.5 млн. лева, което демонстрира, че са постигнали по-висока доходност.

Секторите, постигнали максимален растеж на приходите след строителството, са търговията, превозът, високите технологии и производството на дрехи и текстил. Това в огромна степен подхожда на възобновяване на българската стопанска система, което главно се дължи на растежа на вътрешното ползване и рекордния експорт.

Колко значими са дребните компании

Малките и междинните предприятия играят несъмнено значима роля в стопанската система на България. Те обезпечават 66% от създадената добавена стойност за 2015 година и над три четвърти от работните места. За съпоставяне - в Европейски Съюз дребните и междинните компании са виновни за 57% от добавената стойност и в тях работят две трети от заетите (виж таблицата). Производството, търговията на едро и дребно образуват половината от добавената стойност на дребния бизнес в страната, като това е с 10 процентни пункта над междинното за Европейски Съюз. В тези два бранша са заети 58% работещите в МСП. Според данните на Европейската комисия добавената стойност на нефинансовия бранш е повишена с 12% в интервала 2008 - 2015 година Това в огромна степен се дължи на фирмите в осведомителните технологии, където за интервала индикаторът е скочил с 56%, а заетите – с 38%. През последните години страната стана привлекателен център за европейски и американски IT компании, както и за стартъпи, отбелязва Европейска комисия. Брюксел предвижда, че в интервала 2015 - 2017 година основаната добавена стойност от МСП в България ще се усили с 9%, а работещите – с 2%, или 36 хиляди работни места.

Ръст, само че проблемите остават

Въпреки другите подхванати ограничения в обособените предпочитани области на Законодателния акт за дребния бизнес на Европейската комисия (SBA-Small business act) България се приближава до междинното равнище в Европейски Съюз единствено по две от тях – " Достъп до финансиране " и " Втори късмет ". Все още изоставаме по останалите седем области - " Умения и нововъведения ", " Предприемачество ", " Интернационализация ", " Околна среда ", " Единен пазар ", " Държавна помощ и публични поръчки " и " Отзивчива администрация ". Добрата вест е, че в тези области има капацитет за напредък, с цел да се доближим най-малко до междинното равнище на съюза.

Лошата бизнес среда продължава да тежи като воденичен камък на фирмите, макар че всяко държавно управление дава обещания, които не извършва. Администрацията е неефективна, а правосъдната система не може да подсигурява сигурност на собствеността.

Стар проблем е ниската продуктивността на труда - във всички браншове в България тя е под междинното равнище за Европейски Съюз. Въпреки че IT секторът се развива с изпреварващи темпове, дребните и междинните компании във високотехнологичните и среднотехнологичните производства са прекомерно малко спрямо Европейски Съюз. Това е симптом за нискоквалифицирана работна мощ, която не е в положение да основава добавена стойност във исокотехнологични производства и услуги. Именно дефицитът на фрагменти е един от главните проблеми пред бизнесмените. Те се пробват да се оправят с него със лични старания, защото страната не поставя задоволително такива за разрешаването му. Компаниите се стремят да образоват и преквалифицират експерти, да притеглят служащи от по-далечни места в страната, както и фрагменти от чужбина. Дори дефицитът на личен състав да не е спирачка през идващите няколко години, без смяна в образованието и включване на повече хора на пазара на труда българската стопанска система мъчно ще има резистентен напредък. За да попадне в класацията, една компания би трябвало:

- да има сред 10 и 249 чиновници
- да отбелязва растеж на своите приходи* в две следващи години
- да дава отговор с резултатите си от 2015 година на определението за дребни и междинни предприятия (не микро-), заложено в закона сред 3.9 млн. лева и 97.5 млн. лева доходи и/или активи сред 3.9 млн. лева и 84 млн. лева
- да бъде частна благосъстоятелност
- да не е финансово, здравно, хазартно или холдингово сдружение.

* Класацията работи с данни за приходите, без да включва доходи от финансирания, нарастване на запасите, разноски за придобиване на активи по икономически метод. Използвани са данни на " Капитал ", от Търговския указател, Национален статистически институт, Национален осигурителен институт

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР