[Shutterstock] Статията е част от класацията Капитал 100. Поръчайте списанието

...
[Shutterstock] Статията е част от класацията Капитал 100. Поръчайте списанието
Коментари Харесай

Най-много активи: В сезона на инвестициите

[Shutterstock] Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Поредната година на стопански напредък оказва помощ за вложенията в нови индустриални мощности. Още по тематиката
Най-печелившите: Хазарт, оръжие, медикаменти

За поредна година рентабилността на приходите в топ 50 се покачва: в този момент на всеки лев облагата е приблизително 22 ст.
4 юли 2018
Най-големите компании през 2017 година: Сезонът на рекордните облаги

Приходите на топ 100 сдруженията скачат с над 14%, а облагите - с 35%. Най-бурно порастват машиностроителните и IT компаниите
4 юли 2018
Най-много активи: Големите вложения не са при колосите

Едрият бизнес е повишил единствено с 2% сумата на активите през 2016 година
1 юли 2017
Най-много активи:

Богатството на бизнеса пораства

Държавният бранш леко усъвършенства положението си, частният влага
28 юни 2016 Най-видимо е нарастването при компании от секторите фармация, дървообработване, машиностроене, рандеман на първични материали, търговия.
Осмата поредна година на стопански напредък добави още комфорт за огромните индустриални предприятия в страната. След като предходните интервали дадоха опция за реструктуриране на отговорностите и усъвършенстване на активността, изтеклата година на към момента ниски лихви се оказа плодородна за вдишване на преференциални заеми и вложение в бъдещия напредък. Отдавна не бяха давани толкоз доста поръчки за нови фабрики и нарастване на потенциала от мощности, колкото пристигнаха от браншове като фармация, дървообработване, машиностроене, рандеман на първични материали, търговия. Общият знаменател е, че те идват от компании, които ориентират активността си към външните пазари, състезават се с световни съперници в своите промишлености и бизнесът им не е подвластен от българските управници.

Именно в стратегически браншове като енергетика и железопътен превоз, където страната желае да е и регулатор, и притежател поради милионите клиенти и служащи гласоподаватели, резултатите за предходната година са най-посредствени. Активите не носят облаги, а в случай че има изключения, то те се дължат най-вече на кратковременен пазарен късмет ( " ВМЗ - Сопот ", " Арсенал " ), подготовка за предоговаряне на безконечни заеми (БЕХ) или счетоводни еквилибристики.

В темпото на растежа

През 2017 година благосъстоянието на 50-те най-големи по активи предприятия в страната (вижте таблицата тук) доближава до 62.3 милиарда лева Това е съвсем с 2 милиарда лева повече в безспорна стойност, или съвкупен напредък от 2.8% на активите им по отношение на края на миналата година. Ако се огледа на цялата група от 300 най-големи компании, през 2017 година активите им доближават 92.7 милиарда лева и за година нарастват с 3.75%. Положително е, че темпът на напредък при колосите се резервира без изменение за втора поредна година, което е показателно за резистентност на процеса. Освен това резултатът се вписва в регистрираното от националната статистика покачване на Брутният вътрешен продукт от 3.6% за годината, което подсигурява, че постигнатото мултиплициране на източниците на приход е действително и участниците се възползват оптимално от икономическите условия.

Две трети от сдруженията в топ 50 (или 35 на брой) съумяват да усилят активите си, а при 15 от огромните предприятия динамичността е с противоположен знак. Най-мощен и измерван с двуцифрен % е растежът при компании от частния бранш, които са експортно насочени. Свиването е при държавни сдружения, главно от секторите енергетика, превоз, въгледобив, както и при компании, които разчитат само на вътрешния пазар.

Кой имаше мощна година

Като отличници в прибавянето на активи през предходната година се откроява локалното отделение на австрийската Kronospan - " Кроношпан България ", с впечатляващите, само че не и изненадващи 64% растеж до 454 млн. лева Компанията се впусна в огромно нарастване на индустриалния потенциал във Велико Търново и числата просто следват осъществяването на капиталовия проект. Целият план е на стойност 300 млн. лева и цели нарастване на производството и продажбите на плоскости от дървесни частици и ламинираните плоскости. В началото на 2018 година сдружението усвои 100 млн. евро заем от Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк България и Райфайзенбанк Австрия със период за връщане 2027 година и рента 3- или 6-месечния EURIBOR плюс 1.95% марж.

Стабилно показване в класацията по растеж на активите имат " Биовет " и " Хювефарма " - сдружения под контрола на братята Георги и Кирил Домусчиеви. За една година изменението при тях е надлежно с 26% до 423 млн. лева и с 16.3% до 695.6 млн. лева активи. През последните години групата извърши най-голямото корпоративно рефинансиране на отговорности в България за 436 млн. евро, като задачата беше да се окрупни мажоритарният дял, да се влага в нови мощности и да се подсигури напредък посредством покупката на съперници и нови артикули. Според оповестената от притежателите стратегия150 млн. евро се влагат в нов цех за ветеринарна медицина в Пещера, а 70 млн. евро - в цех за ветеринарни ваксини в Разград, което занапред ще дава позитивно отражение върху сумата на активите.

Строителство на нови два завода анонсира и различен представител на фармацевтичния отрасъл - " Софарма ". Растежът на активите от съвсем 4% до 590 млн. лева за предходната година на компанията бе подхранен от две дребни придобивания - на сръбското " Лековит " и на българската аптечна верига от 19 обекта " Фармастор ", които се сплотиха с 23-те на Sopharmacy. По-големите стъпки следва да се подхващат със строителството на нов цех в Казанлък, в който ще се създава лекарството за отвод от тютюнопушене Tabex и цех за лиофилни (изсушени за разтваряне преди употреба) лекарствени вещества в София. Към момента компанията има 12 фармацевтични завода в България и един в Украйна, а портфолиото й от артикули наброява 210 произведения.

" Ромфарм компани " също се вписва в позитивната наклонност през предходната година, за което способстват откритите през април две нови индустриални линии за офталмологични разтвори и суспензии и пудри, както излиза наяве от корпоративния уебсайт на сдружението.

Висока доходност

Извън фармацията забележим растеж през 2017 година прави " Лидл България ", която вложи 80 млн. лева в логистична база в Ямболско на територията на Кабиле, през която доставя до магазините си в Източна България, и продължи да открива нови обекти - общо те доближиха 86.

Забележителни са и резултатите на производителя на съоръжение за игрални зали " Евро геймс технолоджи ". След двуцифрения растеж за миналата година в края на 2017-а хазартният снабдител още веднъж отбелязва двуцифрено изменение с близо 36% до 530 млн. лева По-впечатляваща от това е единствено високата доходност - съотнесени към облагата, активите носят 31.51% възвращамеост, което е понижение по отношение на регистрираните над 41% през миналата година, само че отново остава измежду най-високите индикатори при огромните.

По-добър по този индикатор е само държавният " ВМЗ - Сопот ", който през 2017 година регистрира доходност на активите от 33.23% при 47.25% миналата година. Това се случва при растеж на активите от 22.6% до 451.3 млн. лева, за което способства най-много нарастването на материалните ресурси, се вижда от доклада на предприятието. През последните две години в него бяха осъществени поправки и замяна на съоръжение за близо 50 млн. лева, което също се отразява позитивно върху картината на активите.

Сходно е развиването и при другия огромен представител на бранша в Топ 50 - частният " Арсенал " - Казанлък.

Оръжейните фабрики имаха поредна година на изобилни поръчки, които натовариха мощностите на оптималния им потенциал, само че по информация на специалисти от сектора, прозорецът към този момент се затваря и превъоръжаването е към края си, което значи предстоящ спад на продажбите. Случи ли се това, за предприятията ще е значимо да могат да превключат машините към произвеждане на гражданска продукция, само че и да подсигурят пазари за такава. Според доклада на сопотския цех за 2016 година едвам към 8% от продукцията е гражданска, което, в случай че се е запазило като дял и през 2017-а, не е доста обнадеждаващо.

С едно мислено

Погледнато през сухите цифри, добър резултат има и " Благоевград - БТ ", само че той може да заблуди единствено някой, който не е наясно, че сдружението служи като гара разпределителна за притежателя си. След прехвърлянето на " София - БТ " и " Плевен - БТ " под шапката на благоевградската цигарена фабрика се озоваха още " Техномаркет България " и млечният бизнес " Лодис инвест ", все бизнеси, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Иначе прогнозите за бъдещето на " Благоевград - БТ " като производител на цигари, както и за работещите в него, не са изключително положителни. Причината е, че с след продажбата на марките на ВАТ цигареният бизнес е на най-малко, а тази неразбория от действия и активи е краткотрайно оцеляваща структура.

Най-голямото по активи дружество в България, Българският енергиен холдинг (БЕХ), е имало добра 2017 година с растеж на активите от 1.9% до 6.1 милиарда лева Консолидираният доклад на сдружение демонстрира облага от 118.8 млн. лева при загуба от 77.5 млн. лева година по-рано. За това способстват по-високите доходи на производителите на електрическа сила, растежът във въгледобива, нарасналото ползване и цени на природния газ. Добрите резултати идват тъкмо в точния момент, защото през тази година холдингът ще се опита да рефинансира отговорностите си към облигационери. През пролетта бе нает съветник за издаването на 500 млн. евро заем, което се чака да се случи през есента. Освен че в действителност това ще се трансформира в рекордно по мярка рефинансиране на българска компания, събитието ще докара и до листване на дългови скъпи бумаги на БЕХ на фондовата борса. От години институционалните вложители желаят от страната да го направи, с цел да имат опция за вложения в стратегическия бранш енергетика и енергийна инфраструктура. Случи ли се това, ще стане вероятен и по-стриктният надзор върху метода, по който се ръководи държавният мастодонт. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР