[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал

...
[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал
Коментари Харесай

Най-големите в аутсорсинга: Повече услуги от повече градове

[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. И петте компании в бранша са част от огромни интернационалните групи.В клуба на водачите работят 11 хиляди души и все по-често екипите се разрастват към Пловдив, Варна и Бургас и към други регионални градове като Велико Търново и Русе.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Секторът за споделени услуги се развива бурно през последните години и от дълго време е надалеч от така наречените кол-центрове, които го определяха първоначално. Почти всички компании в промишлеността порастват по доходи и чиновници, а тя към този момент образува към 4.8% от българския Брутният вътрешен продукт. Очакванията на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) е оборотът на всички към 500 компании в сектора да се удвои и да доближи 4 милиарда евро до 2021 година, а относителният му дял от Брутният вътрешен продукт тогава да е 7.9%. Именно заради все по-големия размер на бранша " Капитал " за втора поредна година изготвя и ранглиста на най-големите пет компании в него по продажби.

Индустрията се разделя главно на две групи - аутсорсинг на бизнес процеси (BPO) и IT аутсорсинг (ITO). Представители на втората като " Булпрос " и " Скейл фокус " участват главно в софтуерната ранглиста на " Капитал ", защото се занимават основно с такава активност. ВРО компаниите към момента генерират по-голяма част от оборота в бранша, само че пък ITO сдруженията са все по-рентабилни. Но границите сред сегментите са размити поради все по-комплексните услуги в промишлеността. Друга специфичност е все множеството офиси отвън София, като през последните години доста компании отвориха свои центрове в Пловдив, Варна и Бургас и не престават разширението си в други регионални градове като Велико Търново и Русе.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Общо водещите пет компании в тазгодишната аутсорсинг ранглиста на " Капитал " имат 11 000 чиновници, приблизително с малко над 7% повече от предходната година. Приходите на секторните водачи са нарастнали с 50 млн. лева до 675 млн. лева, като покачването е по-малко от предходната година. И петте компании в подреждането са част от огромни световни групи, чиито ноу-хау и процеси употребяват и развиват в България.

Новият остарял водач

Номер едно в бранша за втора поредна година е " Ентърпрайз сървисис България ". Създаденото преди две години сдружение в действителност е правоприемник на дългогодишния водач в промишлеността - " Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър ". То стана факт след световното обединение сред Hewlett-Packard Enterprise и Computer Sciences Corp. през 2016 година, довело до основаването на новата група DXC Technology. Още преди транзакцията и двете компании имаха огромни инженерни звена в България. След нея тук започнаха да работят " Ентърпрайз сървисис България " и българското сдружение " Ди Екс Си технолоджи България " (преди " Си Ес Си България " ) с към 450 души личен състав. Второто взе участие в софтуерната ранглиста на " Капитал ".

Бизнесът на " Ентърпрайз сървисис България " е главно в областта на IТ поддръжката и други услуги като ръководство на софтуерна инфраструктура, правене на бизнес доклади и други Основният дял на клиентите на сдружението е от немски говорещите страни, само че компанията работи и с корпоративни сътрудници от Англия, Съединени американски щати, скандинавските страни и други През 2018 година приходите на " Ентърпрайз сървисис България " са се повишили напълно леко, като бизнесът остава постоянен. Има леко намаляване при чиновниците, които остават над 3100 души.

Все по-голяма

" Колпойнт Ню Юръп " се изкачва с една позиция в класацията до второто място с напредък на приходите над 13.5% до 133 млн. лева Дружеството е познато като TELUS International Europe, част от канадския телекомуникационен колос TELUS, който го купи през 2012 година През последните години компанията непрекъснато уголемява бизнеса си, реалокира част от екипа си в нова постройка. В момента има към 3000 чиновници в офисите си в София и Пловдив. Работи с клиенти от разнообразни страни на над 20 езика, измежду които Гугъл и Фейсбук. Със обществената мрежа стартира план при започване на тази година, посредством който отвори център за надзор и модериране на наличие. TЕLUS International Europe оперира самия офис, като проектите са екипът в него да доближи 150 души.

Според изпълнителния шеф на TELUS International Джефри Пюрит проектите са чиновниците в България да надвишават 5000 до две години, което ще направи компанията най-голямата в бранша. " Колпойнт Ню Юръп " е и най-рентабилното сдружение в аутсорсинг класацията с облага за 2018 година 17.3 млн. лева и чист марж 13%.

Трета е единствената компания в подреждането, чиито доходи леко понижават. " Ай Би Ем България " има няколко центъра за изнесени услуги в София, като те покриват финансови услуги, IT услуги, обслужване на клиенти на над 15 езика и други Екипът в България включва и комерсиалният офис на IBM тук, като през предходната година общият брой на чиновниците е намалял с над 6% до 1815 души. Причината е преместването на някои планове към други офиси на компанията. Приходите са 130 млн. лева

Четвърта е компанията с най-бурния напредък на чиновници в тазгодишната ранглиста. " Съдърланд глобъл сървисиз България " има пет офиса в София, Бургас и Варна с над 2500 души (в средата на 2019 г.). През предходната година екипът й е повишен с съвсем 33%. Увеличават се и приходите - с 21% до 113 млн. лева Дружеството е част от световната група Sutherland и предлага както обслужване на клиенти на разнообразни езици, по този начин и IT услуги за огромни корпорации. Сред клиентите й са световни колоси като Spotify. През последните години компанията заложи на значителнж разширение и на активността си отвън София. В Бургас да вземем за пример имат екип от над 300 души, работещ главно с немски език.

Петата компания в подреждането е нов участник, който не е спирал да пораства от навлизането си в България през 2004 година " Експириън България " е част от световната група Experian, работеща в региона на финансовите услуги. От България сдружението предлага услуги като разбор на данни, финансови съвещания, софтуерна разработка и така нататък за клиенти като American Express, Barclays, Yahoo!, Hilton и други В България чиновниците през предходната година са се нараснали с 20% до 850, а през тази година броят им към този момент е над 950 души. През тази година компанията се реалокира в нова постройка, чийто потенциал е над 1200 работни места.

Растеж, само че по пълномощия и покритие

Аутсорсинг промишлеността заема все по-голяма част от българския работен пазар - към този момент над 3%, като упованията са да продължи да пораства както по брой заети, по този начин и по пълномощия. Според ръководителя на Българската аутсорсинг асоциация и основен изпълнителен шеф на " Булпрос " Ивайло Славов секторът е надалеч повече от кол-центровете - делът на телефонните услуги от всичките услуги в бранша е под 16%. Положително е, че от ден на ден непознати компании също по този начин желаят да навлязат в градове отвън София, където считат, че могат да открият нужните им хора. Индустрията претърпява промяна, като от ден на ден ще нараства делът на бизнеса с по-висока добавена стойност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР