[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал

...
[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал
Коментари Харесай

Най-много активи: Бягане почти на място

[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Активите на 50-те най-големи предприятия в България за 2018 година са пораснали с едвам 1.5% до 64.3 милиарда лева.Ръстове има при частните фабрики, които уголемяват мощности, като " Биовет ", " Кроношпан " и " Агрополихим ".Най-неефективно се употребяват държавните активи, в случай че се съди по постигнатата доходност. 97 милиарда лева е общата сума на активите на 300-те най-големи сдружения по доходи в България. Годишно индикаторът пораства с 3.6%.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Нарастване на активите на огромните индустриални предприятия от топ 50 приблизително с 1.5% (или с по-малко от един милиард лв. в безспорна стойност) може би е естествен резултат в година на икономически застой. Но при напредък на локалната стопанска система от над 3% и комфортно ниски за корпоративния бранш лихви по кредите сходна динамичност няма по какъв начин да е приемлива.

С следващото показно на това какъв брой несъвършен собственик може да бъде, през 2018 година страната способства за тягостното показване на бранш енергетика, в който са съсредоточени най-големите индустриални активи, и с това въздейства върху общата картина на едрия бизнес. Освен хроничния проблем със задлъжнялостта на предприятията в сектора през тази имаше разтърсвания и поради внезапно поскъпналите квоти за нездравословни излъчвания, което дружно с опитите за пускане на мегаломански планове очевидно е повлияло върху способността за подсигуряване на предстоящ напредък посредством поддръжка и нарастване на активите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Извън държавно командвания бизнес, в частния тоновете са надалеч по-ведри. Дори ресурсодобивни комбинати, за които годината бе сложна около колебливостта в цените на суровините, съумяват да реализират приемлива за акционерите им доходност на активите. А в браншове като фармация, търговия и телекомуникации растежът надвишава в пъти този на стопанската система.

Разрез на активите в класациите по доходи - топ 100 и топ 300 демонстрира много по-оптимистична капиталова картина. Например в стотицата активите сумарно надвишават 66 милиарда лева и за година порастват с над 2%, а при по-широката извадка от 300-те най-големи сдружения по доходи благосъстоянието нараства до съвсем 97 милиарда лева и е по-високо с над 3 милиарда лева от регистрираното през 2017 година, или растеж 3.6%.

Може би най-реалната оценка за капацитета пред едрия бизнес при използването на стратегически опит в ръководството на активи дадоха опитите за покупко-продажби с някои от огромните предприятия в страната - около изтеглянето на скандинавската група от района " Теленор България " мина във притежание на чешкия милиардер Петр Келнер, а в развой на продажба са електроразпределителният бизнес на CEZ в страната и най-големият по доходи телеком - Българската телекомуникационна компания (БТК).

В общ проект

Няма основна разлика с миналата година в челото на класацията и тя още веднъж е доминирана от държавни компании като " Български енергиен холдинг " с неконсолидирани активи за 5.7 милиарда лева и Национална компания " Железопътна инфраструктура " с активи за 5.2 милиарда лева В челната петица е също съветската " Лукойл Нефтохим Бургас ", в която е оповестена нова инвестиция и евентуално следващата година ще се придвижи по-напред в класацията. Общинската " Метрополитен ", която стопанисва софийското метро, също е измежду най-големите притежатели на активи, които предстоящо порастват с стартирането на нови прави от транспортния план.

Общо най-големите 50 компании имат активи за 64.3 милиарда лева, което е с 929 млн. лева повече по отношение на 2017 година, или повишаване с 1.5%. Ножицата сред най-хубавото и най-слабото показване обаче е много необятно разтворена - от напредък на активите с над 51% до 639 млн. лева при производителя на артикули за ветеринарна медицина " Биовет " до стесняване с 9.19% до 1.4 милиарда лева при GSM оператора А1 ( " Мобилтел " ), демонстрират данните от докладите на фирмите. При 32 от тях годината приключва с усъвършенстване на активите, до момента в който за 18 резултатът е отрицателен. По-лоша е и общата доходност, измерена като отношение на облагата към активите. Ако през 2017 година индикаторът бе 3.87%, за 2018-а резултатът е 2.19%.

Да строим завода нов

След напредък над 25% през 2017-а година " Биовет " прави още по-голямо нарастване на активите през предходната година и това не е ненадейно. Компанията, благосъстоятелност на братята Кирил и Георги Домусчиеви, е в осъществяване на огромен капиталов план в Пещера, където следващата година ще бъде пуснат нов цех, оборудван с машини за произвеждане на лекарствени артикули и фуражни добавки. Финансиран в това число със 100 млн. евро по Плана Юнкер, планът води до увеличение на потенциала, което въздейства освен върху размера на продукцията, само че и върху продуктова гама. Нормално капиталовата стратегия на дъщерното сдружение въздейства позитивно и върху компанията майка " Хювефарма ", при която растежът на активите през предходната година е с близо 20% до 833 млн. лева Друг фактор за усъвършенстване при компанията е завършването на договорката по придобиване на Agri Laboratoires през януари предходната година.

Двуцифрен напредък с близо 26% до 570 млн. лева има и при активите на българската фабрика на " Кроношпан ". При нея това също е разследване на капиталова стратегия по създаване на нова индустриална база с линия за произвеждане на плочи от дървесни частици. По данни на компанията вложеното в индустриалната база във Велико Търново възлиза на 410 млн. лева, а единствено екологичните съоръжения са за 40 млн. лева

Открояващ се резултат има и производителят на торове " Агрополихим ", макар че в доклада си за 2018 година предприятието регистрира по-слаб финансов резултат поради цялостното прекъсване на мощности за два и половина месеца. Причината обаче бе капиталова - сдружението построи и вкара в употреба два нови реактора за азотна киселина. През 2018 година сдружението регистрира близо 15% напредък на активите до 415 млн. лева, като програмата му до 2020 година дава поръчка за още растежи. В нея се планува повдигане на потенциала на терминала за импорт на амоняк и удвояването му до 23 хиляди тона. Производственият потенциал на азотни торове пък е плануван се усили с повече от 50% до 750 хиляди тона годишно.

Сред капиталовите планове на " Арополихим " е и построяването на Зърнен терминал Варна-запад, който ще е с потенциал 100 хиляди тона. Очакванията са той да се употребява от фермерите и търговците както за депозиране на превозеното зърно до терминала, по този начин и за предпазване на торове, защото това ще понижи транспортните им разноски. Терминалът би трябвало да стартира да работи тази година.

В златната среда

Тазгодишната касация е красноречива за капацитета пред огромните компании в бранш търговия на дребно - " Джамбо ", " Лидл България " и " Кауфланд България ", които през 2018 година изравняват позиции. Растежът при тях е сред 7 и 8% и е обвързван с откриването на нови обекти и разширение на магазинната мрежа. С оглед на растящото ползване на вътрешния пазар това е изцяло предстоящо, като любопитното е, че протичащото се идва на фона и на усъвършенстване в рентабилността на активите, която е в диапазона сред 5 и 7.5%.

Сред рекордьорите в това отношение за поредна година е компанията, произвеждаща съоръжение за игрални зали, " Евро геймс технолоджи ". При напредък на активите над 10% до 584 млн. лева тя реализира доходност 26.8%. По-висок е индикаторът единствено при " Теленор България ", за която високият резултат не е изненада поради оптимизацията на разноските, през която мина компанията преди продажбата.

Рентабилност на активите над 22% реализира и производителят на калцинирана сода " Солвей Соди ", която обаче има понижение на активите за годината с над 7% до 608 млн. лева

Стабилни резултати има и Българската телекомуникационна компания (БТК), чиито активи порастват с 9.5% до 1.5 милиарда лева, а рентабилността е усъвършенствана от 5.2% на 7.2%. За това спомага оптимизацията на финансите на сдружението. През предходната година то рефинансира облигации за 400 млн. евро посредством банков заем, който бе изтеглен при по-благоприятни условия и води до по-ниски разноски за лихви.

Ръст на активите с 20% през интервала регистрира и общинското сдружение " Топлофикация София ", която контракти 67 млн. евро заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ) за строителството на апаратура за горене на RDF боклук.

В тъмния държавен набор

Държателят на най-вече активи - БЕХ, приключва годината с утежняване на резултата от 6.5% след проблеми в дъщерни сдружения, изключително Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и Националната електрическа компания (НЕК). Въглищната централа излезе на огромна загуба - 332 млн. лева, освен поради внезапно нарасналите разноски за квоти на парникови газове, които към този момент възлизат на над половината от оперативните й разноски, само че и поради необяснимия отвод от приемане на милиони за стоене в подготвеност (т.нар. леден резерв), което облагодетелства Топлоелектрическа централа " Варна " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Влошените финанси на държавната централа затрудняват ремонтната стратегия по поддържане на оборудването и заплашват въгледобивния бранш, защото може да се стигне до неплащане към миньорите.

Другата проблематична компания в фамилията на БЕХ е НЕК, която регистрира загуба 73.8 млн. лева за 2018 година при висока задлъжнялост. В доклада си сдружението уточни, че продължава да изпитва усложнения при обслужване на отговорностите си към снабдители и контрагенти, а също и по заеми, които са над 4 милиарда лева В резултат вложенията от плануванаъа стратегия са изпълнени 30%, а ремонтите са сведени до най-малко.

Относително успокоение излъчват резултатите на АЕЦ " Козлодуй ", която през предходната година създаде повече електрическа енергия, освен това квотата й за контролирания пазар бе понижена и това даде опция за повече продажби на свободния пазар, където цените са по-високи. Ядрената централа регистрира 163.5 млн. лева облага при 117.9 млн. лева миналата година, съумя да разпредели 220 млн. лева дял на БЕХ и задели запас за вложения. В централата се работи по удължение периода на употреба на блокове 5 и 6 отвън плановия им запас с още 30 години, както и по план за вместилище за отработено нуклеарно гориво.

Проектите за развиване на мрежата се отразяват положително и върху държавния " Булгартрансгаз ", който за една година регистрира растеж на активите с 437 млн. лева През предходната година компанията пусна 20-километровата газопроводна права Лозенец - Недялско и продължи дейностите по разширение на потенциала на " Чирен " за предпазване на газ. Счетоводството обаче също оказва помощ за резултатите, като от одиторските бележки под годишния му доклад се вижда, че забележителен принос за растежа на активите дава оценката на парцели, машини и уреди, което е довело до нарастване на преоценъчния запас с 364.2 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР