[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал

...
[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал
Коментари Харесай

Най-печелившите компании: На всички хоризонти

[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Рекорден междинен марж на облагата от 25% регистрират 50-те най-рентабилни компании.Транспорт, машини, добивна индустрия допълват следващата мощна година за нормалните обвинени от хазартния и оръжеен бизнес.Начело на класацията се завръщат сдруженията на Васил Божков, организиращи " Национална лотария ". Една четвърт на всеки получен лев - тази облага регистрират корпоративните колоси на България през 2018 година Числото е рекордно за последните 10 години и е с над 10 на 100 по-високо по отношение на година по-рано. То остава впечатляващо (23%) и след еднократните резултати в тазгодишната ранглиста на най-рентабилните компании в България, които приключват годината с 3.1 милиарда лева чист резултат - растеж с 21% по отношение на 2017 година (вижте таблицата тук).

Основна част от постигнатото през 2018 година още веднъж е за представителите на хазартния и оръжейния бизнес, само че обилни усъвършенствания има още в областта на превоза, логистиката, добивната индустрия и енергетиката. Всичко това приказва за извънредно мощна година в разнородни браншове, даже и след еднократните резултати.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Изтрий билетче, дай ми облагата

Начело на класацията се завръща хазартният бизнес на Васил Божков. Дружествата, през който той е притежател и уредник на игрите под марката " Национална
лотария ", са непроменяемо в топ 5 със забележителна доходност. За всеки лев, заплатен от искащите да изтъркат лотарийно билетче, групата на Божков има чиста облага над 40 стотинки.

Лидер с впечатляващите 100% доходност, т.е. на практика чиста облага от 1 лева за всеки 1 лев доход, е " Лотария БГ ". Това се дължи на обстоятелството, че сдружението се явява събирателна кутия за дивиденти от действителния лицензодържател и уредник на лотарийните игри в групата - " Ню геймс ". " Лотария БГ " няма някаква действителна активност. Освен това не дължи и налог облага, защото приходите му са единствено от дивиденти, чийто налог към този момент е удържан при източника им.

Една част от действителната
хазартна активност на Божков е в " Ню геймс ". Съответно сдружението има действителни приходи и разноски от тази активност, като да вземем за пример доходи от продажба на лотарийни билети и разноски за заплати за личен състав. Въпреки това рентабилността на бизнеса е забележителна - цели 43% за 2018 година, като се намалява леко по отношение на 49% година по-рано.

В последна сметка обаче двете сдружения са свързани и едновременното им наличие в класацията изкривява нагоре рентабилността на огромния бизнес в България. Без двойното отчитане на групата на Божков междинната доходност пада от 25 на 23 на 100. Това още веднъж е с 10% повече по отношение на 2017 година и още веднъж е забележително на фона на облагите от последното десетилетие.

Неотлъчно измежду водачите остава и другата обвързвана с Божков компания за
залагания - " Еврофутбол ", със своите 35 на 100 норма на облага. В топ 10 е и производителят на съоръжение, уреди и програмен продукт за хазартния бизнес " Евро геймс технолоджис " с 42% доходност за последната година.

Изненадите

Изненадите в топ 3 тази година са две. Първата е софтуерна компания - " Прогрес програмен продукт " (бившият " Телерик " ), която избухва с десетократно по-висока доходност през 2018 година - 65%. ИТ бизнесът е считан за един от най-печелившите в България, само че в реалност активността е придружена със обилни разноски. Големите представители от сектора мъчно реализират норма на облага в горната част на двуцифрения диапазон. При " Прогрес програмен продукт " това експлоадиране се дължи на еднократен резултат от счетоводни регистрирания на бизнес комбинации и продажба на вземания в групата. Тези равнища са неустойчиво високи и едва ли ще се повторят. По-скоро през идващите години рентабилността ще се върне в нормалните си граници - равнища в ниския двуцифрен диапазон.

Втората изненада в класацията на най-рентабилните тази година е наличието на " Българския енергиен холдинг ". Печалбата на холдинга се утроява през последната година с помощта на еднократния резултат от ексклузивен дял заплатен от АЕЦ " Козлодуй " и " Електроенергийния систематичен оператор ", надлежно 220 млн. лева и 110 млн. лева " Булгартрансгаз " също е дал своя вот спомагателен ексклузивен дял за БЕХ от 50 млн. лева, само че след това решението е било анулирано поради финансовото положение на газопреносното сдружение. От държавните енергийни сдружения като цяло единствено АЕЦ " Козлодуй " има мощна година с помощта на продажбите на електричество на по-висока цена със стартирането на енергийната борса в България. Въгледобивното " Мини Марица-изток " също усъвършенства резултатите си, само че Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", което използва въглищата на мината, изпитва съществени компликации поради скока в цената на квотите за нездравословни излъчванията, която се утрои предходната година.

Частните енергийни централи - " КонтурГлобал Марица-изток 3 " и " Ей И Ес - 3С Марица-изток 1 " пък регистрират растеж в приходите си, само че спад в рентабилността - от приблизително 19-20% на 15%. Частично това се дължи на по-ниското количество количество сила, продадена на НЕК, за сметка на по-високите продажби на квоти СО2. През 2018 година НЕК е купувала повече сила от Водноелектрическа централа централите и по-малко от частните топлоцентрали. Последните обаче могат да продават единствено на контролиран пазар и не могат да се възползват от по-високите цени на борсата.

Силна разнородна редица

С цели пет представителя тази година измежду най-рентабилните още веднъж е оръжейният отрасъл. Приходите и облагите на производителите и търговците на оръжие в класацията спадат с над една трета през 2018 година, надлежно до 1.14 милиарда лева и 212 млн. лева, само че междинната доходност се резервира съвсем без смяна на 19%. Свиването на продажбите им е предстоящо на фона на успокояването в Близкия изток предходната година, а задържането на рентабилността приказва за положително ръководство на разноските. Тук най-хубаво показване има " Емко " с норма на облага над 30% при 26% спад в приходите и 30% спад в чистата облага за годината.

Силна година имат и редица предприятия от транспортния отрасъл. Това обуславя наличието в класацията на пристанището и флота, следени от Кирил Домусчиев. " БМФ Порт Бургас " да вземем за пример влиза в топ 10 с два пъти по-високи доходи и три пъти по-висока облага през 2018 година с помощта на множеството импортирани през пристанището горива. " Параходство Български морски флот " излиза на забележителна облага и 25 на 100 доходност през 2018 година В същото време " Пристанище Варна " резервира резултатите си от миналата година, а концесионерът на морските летища " Франпорт туин остарял еърпорт мениджмънт " резервира рентабилността си по отношение на година обратно макар лекия растеж в приходите и облагата.

Засилването на строителния отрасъл и в инфраструктурното, и в жилищното строителство пък се отразява добре на добивния бранш, видно от представянето на производителя на цимент " Холсим България " и производителя на плочки " Хан Аспарух ". При относително непроменени доходи двете компании регистрират норма на чиста облага над 25%, като " Холсим " доста усилва рентабилността си.

Индустриите с висока добавена стойност като производството на машини и съоръжение също означават добра година. Приходите на шестте представителя от сектора измежду най-рентабилните корпоративни колоси порастват приблизително с 20% до 1.17 милиарда лева, а облагата се усилва с 21.5% до 192 млн. лева Съответно междинната им доходност леко се усъвършенства до 16.3%. Основни герои в този резултат са производителят на касови апарати " Датекс " и компанията за произвеждане на физиотерапевтична здравна техника " БТЛ индъстрийз ".

" Датекс " предстоящо съумява да се облагодетелства от новите условия за касовите апарати, което докара до всеобща замяна на машините. Съответно приходите на " Датекс " порастват с 30% до 235 млн. лева, а облагата съвсем се удвоява до 38 млн. лева " БТЛ индъстрийз ", благосъстоятелност на едноименната чешка компания, трета в света в региона на този вид здравна техника, пък интензивно залага на вложенията в нови посоки. Това обуславя и забележителния растеж в активността на завода в Пловдив, като през 2018 година приходите се усилват с 50% до 151 млн. лева, а облагата нараства 2.3 пъти до 33 млн. лева Очакванията на мениджмънта са 2019 да продължи в същия дух, а оборотът да задмине 200 млн. лева

Другите представители в сектора като " Теклас ", " Монтюпе " и други обаче демонстрират, че даже и оборотите да порастват, темпът на нарастване при облагата въпреки всичко ще се забави. Тази наклонност е напълно предстояща поради по-високата база. Едно вероятно изстудяване на стопанската система също би се отразило, въпреки на този стадий изгледите да са положителни и за 2019 година, и за 2020 година, и то при продължаващи рекордно ниски лихвени равнища на банковото финансиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР