[Shutterstock] Само за два месеца голяма част от света бе

...
[Shutterstock] Само за два месеца голяма част от света бе
Коментари Харесай

Български компании разказват плановете си за връщане към нормалността

[Shutterstock] Само за два месеца огромна част от света бе блокирана, а доста хора, компании и държавни управления трябваше стремително бързо да трансформират метода си на живот и работа. За разлика от предходни рецесии коронавирусът не сортира дребни или огромни браншове и промишлености. Засегнати бяха всички - от великански корпорации за милиарди долари до кварталния хранителен магазин.

Български компании от разнообразни сектори трябваше бързо да трансформират работните си практики и бизнес модели. Естествено, отражението е друго върху другите промишлености. Някои като заведения за хранене и хотели затвориха изцяло. Други като аутсорсинг фирмите пуснаха до 95% от чиновниците си да работят от вкъщи. Трети пък като супермаркетите нямат спад в приходите, само че работят при нараснали ограничения за сигурност за клиенти и чиновници. Едно е несъмнено, фирмите в целия свят не са се срещали с сходна обстановка, въпреки значително от тях да са преживявали всевъзможни финансови и други рецесии. И дейностите им сега, както и научените уроци и въведени нови практики могат да доведат до позитиви и в бъдеще, когато светът стартира да се завръща към новата нормалност. Подбрахме образци на компании в България от разнообразни браншове, които са трансформирали и не престават да трансформират в придвижване работните си процеси. Част от тях описаха своя опит, начинания и проекти отсега нататък по време на HR уебинар, проведен от " Капитал " и " Кариери " тази седмица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пълния диалог със споделено познание от компании от IT сектора, ритейла и промишлеността за това по какъв начин се грижат за хората и културата на фирмите си в рецесията можете да намерите тук или в YouТube канала на " Капитал ". Правилата на Puzl CowOrKing - споделени ограничения за сигурност

На 7 хиляди кв.м повърхност в две здания в бизнес център " Витоша " се простира едно от най-големите споделени работни пространства в България - Puzl CowOrKing. Мястото побира общо над 650 души и всекидневно потенциалът му е съвсем напълнен. В края на изключителното състояние пространството е на половина заето и евентуално ще остане по този начин за неопределен срок, с цел да отговори на новите правила за сигурност на работното място.

" Естествено ще стартираме с по-малко наематели, тъй като обстановката се отрази върху огромна част от наемателите ни и част от тях трябваше да освободят работните си места или да понижат екипите си и надлежно заетите работни места. За момента общите ни зони са заети сред 50 и 60% и считаме да запазим този % запълваемост, с цел да може да осигурим повече пространство сред хората ", разяснява пред " Капитал " Петя Липева, основен навигатор в пространството.

Екипът на Puzl CowOrKing към този момент посреща наемателите си с нова правила за безвредна работа, разграничени в три категории.

- Организация на пространството

Сред първите промени в Puzl CowOrKing разумно е усилване на хигиената. " На входовете на всички пространства има автоматизирани диспенсъри с дезинфектант за ръце, както и препарати, с които наемателите могат да почистят персоналните си движимости ", изяснява Петя Липева. Тя добавя, че екипът по хигиена е инструктиран в допълнение да почиства всички постоянно докосвани повърхности. Филтрите на системите за вентилация и климатизация също се сменят постоянно в композиция с регулярно проветряване на всички пространства.

- Препоръки към наемателите

За ограничение на скупчването на хора екипът прекратява събитията в залите, като според от обстановката чакат да ги възобновят през септември. " Ще оборудваме всички зали с видеоконферентни системи, с цел да може да ограничим срещите с външни лица ", прецизира Петя Липева. При нужда в кафе зоната на Puzl CowOrKing, която все още не се употребява, има обособени зали, пригодени за срещи с гости при съответни хигиенични и защитни ограничения.

В общите пространства също е целесъобразно наемателите да съблюдават отдалеченост от най-малко два метра между тях и по опция да лимитират идването до работното място с градски превоз.

Сред новите правила в Puzl CowOrKing е и категорично внимание към персоналното здраве и при положение на неразположение всеки да се слага под карантина, като уведоми както личния си екип, по този начин и този на споделения офис.

- Препоръки към външни лица

Като спомагателни ограничения от Puzl CowOrKing задължават доставчиците да оставят пратките на рецепцията на пространството, без да влизат в него. Обиколките на споделения офис за представянето му на евентуални нови наематели ще се провеждат от екипа отвън работно време при наложително носене на защитни маски. Все отново заинтригуваните ще бъдат насърчавани да прегледат пространството посредством технологията за виртуална действителност. " За момента работим върху положителен и отрицателен сюжет за рестартиране на бизнеса. Очакваме да има по-голям интерес към гъвкави условия за наемане на работни пространства и в това време огромна част от екипите ще преминат на изцяло отдалечена работа ", споделя в умозаключение Петя Липева, като упованията й са до края на месеца да имат по-добра видимост за следствията и евентуалното развиване на бизнеса на споделеното работно пространство. " Аурубис България ": Въведохме ротационен принцип на работа

За " Аурубис България " - най-големият производител на катодна мед в Европа, понятието домакински офис не съществува преди корона рецесията. От общо 890 чиновници на компанията едвам към 10% живеят отвън региона на Пирдоп и Златица и пътуват всяка заран до завода. Освен че в преправянето на метали и първични материали работата по дифолт не може да се прави пред екран, за администрацията на компанията всекидневното наличие в завода също е част от корпоративния код.

" Нашето схващане преди началото на рецесията и продължаваме да имаме вяра, че е по този начин, е, че ние сме едно огромно семейство и би трябвало да продължаваме да бъдем дружно. Нашето работно място е заводът ни, който е ситуиран на територията на Пирдоп и Златица. За нас беше огромно предизвикателство да се пренастроим и да забележим по какъв начин ще продължим да работим, привикнали да бъдем на място, говорейки с хората. Това е извънредно преимущество и в този момент го осъзнаваме ", описа ръководителят " Човешки запаси Югоизточна Европа " в " Аурубис " Анелия Димова по време на HR уебинар за положителни практики за грижа за чиновниците в рецесията, проведен от " Капитал " и " Кариери " тази седмица.

В хода на корона рецесията обаче " Аурубис " вкарва опция за работа от у дома освен за административните длъжности. За да защищити здравето на хората, които работят в производството и поддръжката, само че и да обезпечи непрекъснатост на индустриалния развой, компанията вкарва ротационен принцип на работа. " Ротацията се състои в това постоянно да имаме " авариен " екип, който е в така наречен хоум офис и разполагаем, ако се наложи да се яви на работа - 14 дни даден екип е у дома, след което различен екип се ротира на " работа от у дома ", изясни Анелия Димова. Резервните екипи получават цялостния пакет от хонорари и придобивки, до момента в който са разполагаем у дома.

Отделно на територията на завода работи и медицински център, който " Аурубис " привежда в сходство с новите хигиенични правила. Компанията има и пакет за здравна застраховка на чиновниците си и организира уебинари за психологично здраве с психотерапевти, като предлага благоприятни условия и за самостоятелни съвещания с тях. А през партньорските си стратегии обезпечава финансиране (в размер на 1.360 млн. лв. за идващите две години) за локалните лечебни заведения, медицински центрове, учебни заведения и културни центрове. " В този случай партньорските стратегии имат за цел да създадат по-плавно излизането от интервала на рецесията и надлежно отново да поддържат нашите чиновници, тъй като те живеят в района ", разяснява Анелия Димова.

По време на уебинара HR мениджърът описа, че сега компанията създава подробен проект за поетапно излизане от сегашната обстановка. " Със сигурност внезапни придвижвания няма да вършим, това, което обсъждаме в така наречен действен щаб, е да запазим огромна част от ограниченията, които и сега прилагаме - от позиция на разстояние, стерилизация и прочие. Нещото, което ще си вземем сигурно, е работата от у дома. Стана ясно, че онлайн можем да работим и можем и да се образоваме ", разяснява още Димова. Тя изясни, че компанията вижда доста позитиви от провеждането на срещи онлайн от позиция на ръководство на времето, наличие и фокусираност и работи в посока да резервира този теоретичен урок. " За страдание рецесията няма да свърши скоро, по-скоро би трябвало да забележим по какъв начин в дълготраен проект можем да съхраним здравето на нашите сътрудници ", заключи тя. SiteGround: Ще се връщаме гладко и поетапно в офиса

IT промишлеността е една от дребното, които корона рецесията не завари неподготвена за отдалечен режим на работа. Повечето компании имат дългогодишни политики и практики за домакински офис, а тези IT бизнеси, които имат офиси в други страни, започнаха да изнасят чиновниците си от бизнес постройките, преди рецесията да се развие в България.

Българската уеб хостинг компания SiteGround, за която работят към 500 души в страната (базирани в София, Пловдив и Стара Загора), да вземем за пример стартира с ограниченията за рецесията с COVID-19 през февруари и минава към напълно отдалечен режим на работа за всички екипи още преди да бъде оповестено изключителното състояние.

" Всички чакаме да се завърнем към предходния си метод на работа, само че това няма да стане, преди да сме сигурни, че и средата, в която живеем, също трайно се е завърнала към по-нормален темп, без да заплашва всеобщо хората. И също ще се случва поетапно ", споделя проектите на компанията Виктор Фачев, шеф " Човешки запаси " в SiteGround.

В момента във всичките им офиси се позволяват единствено единици хора, които са виновни за поддържането на офис средата физически. Преди да преминат към офис пространствата, има редица стъпки, които те би трябвало да изпълнят: индивидът да е сигурен, че се усеща добре, след което да дезинфекцира както ръцете, облеклата си, мобилния си телефон и преносим компютър, по този начин и да смени обувките си, в случай че ще обитава в офиса по-дълго време, или да употребява такива за еднократна приложимост, в случай че се постанова достъп за малко. Компанията има режим на допускане единствено по един човек в асансьор и на най-малко 2.5 метра отдалеченост в общите пространства и обезпечава и персонални защитни средства за чиновниците си. SiteGround изследва и разнообразни разновидности с проби за COVID-19 за чиновниците, само че на стадия не счита, че са задоволително надеждни, тъй че да подсигуряват сигурност и сигурност за всички.

" Ако облекчим режима на достъп, ще стартираме единствено с най-критичните екипи, на които работата от у дома въздейства в най-голяма степен на качеството и продуктивността, само че и тогава ще продължим политиката си за работа от у дома при потребност ", прецизира Виктор Фачев. " Екипите ни чакат с неспокойствие още веднъж да заработим в невероятните ни и уютни офиси по метода, по който сме привикнали, само че няма да бързаме това да се случи незабавно ", добавя той.

Междувременно компанията е основала редица начинания, с които да поддържа мотивацията и успеваемостта на чиновниците си от разстояние. Сред ограниченията за поддръжка са да вземем за пример обезпечаване на техника, нужна за работа, и даже бюра и столове от офиса, доставка на храна всеки ден по домовете за всички чиновници от София, Пловдив и Стара Загора, регулярни уебкасти, в които топ мениджмънтът на компанията дава ъпдейти какво се случва в компанията. SiteGround предизвиква чиновниците да продължат да си поддържат връзка и в извънработно време посредством виртуални фитнес тренировки, клубове по ползи, онлайн бордови игри. Според Виктор Фачев сходни ограничения имат разтоварващ резултат, развиват творчеството и екипността. " Въпреки че не сме дружно на едно място, продължаваме да се усещаме като една общественост от сътрудници. Въпреки че сме софтуерна компания, където постоянно хората са привикнали да работят от разстояние, нашата просвета е такава, че ние доста си взаимодействаме на място ", изяснява той. Тази седмица компанията е почнала и цялостна стратегия за благоденствие на чиновниците си, разграничена на три елементи (финансова, духовна и емоционална). Чрез нея чиновниците имат достъп до уебинари за персонални финанси, психологично здраве, йога и майндфулнес. Това е мярка, която цели да поддържа духа на компанията, да помогне на хората да излязат от рецесията, само че евентуално ще се резервира и еволюира и в новата нормалност. " Лидл България ": Кризата е опция за цялостна проверка на процесите

Търговските вериги бяха измежду първите бизнеси, които трябваше да трансформират пространствата и процесите си поради пандемията, с цел да обезпечат здравето и сигурността както на чиновниците си, по този начин и на пазаруващите в тях. Над 2000 от чиновниците на " Лидл България " са на така наречен първа линия и поддържат връзка ежедневно с хиляди хора. Затова компанията стартира своята подготовка за новата нормалност надалеч преди да бъде регистриран първият болен в България.

Търговската верига основава своя спешен щаб, в който вземат участие топ мениджърите и основни представители на междинния мениджмънт, още през февруари. Неговата цел е да обработва цялата информация за действието на бизнеса и за запазване на здравето и сигурността на чиновниците и на клиентите в новите условия и да взима бързи и съответни решения. В началото на рецесията им се постанова да взимат решения в границите на часове. Една от първите му задания, несъмнено, е да обезпечи защитни средства в магазините, филиалите и складовите бази. Това с изключение на доставка на големи количества маски, дезинфектанти, ръкавици и шлемове значи и монтиране на защитни бариери от плексиглас сред клиентите и чиновниците на каси. И е нелека задача поради дефицита на защитни средства в международен мащаб първоначално.

В същото време към 90% от офис чиновниците на компанията минават в режим работа от разстояние, а тези, на които им се постанова да посещават офисите, биват разграничени на А и Б групи, тъй че да се ротират и да не се постанова да бъдат в пространството едновременно. Дистанционната работа се практикува в компанията и преди рецесията, само че след нея се случва в доста по-голям мащаб и обгръща повече хора. Отделно офисът е разграфен на обособени стаи и зали, с цел да нямат хората непосредствен контакт едни с други. Процесите по асортимент на нови чиновници и онбординг програмата за новоназначени са напълно мигрирани към виртуална среда. Участието на компанията в кариерни конгреси също се случва напълно онлайн.

За цялостната метаморфоза на процесите в " Лидл България " описа Катерина Шопова, шеф " Човешки запаси " в компанията, по време на HR уебинара на " Капитал " и " Кариери " тази седмица. " Кризисният щаб изигра и продължава да играе основна роля изобщо в изискванията на тази рецесия. Чрез него ние споделяме всички ежедневни решения и към чиновниците, и назад - като информационен канал да одобряваме всички техни въпроси или слагане на проблеми и надлежно тяхното безусловно решение на дневна база ", изясни още тя.

В момента компанията работи по подробен проект с указания за завръщането, по който още не разкрива елементи. По време на уебинара обаче Катерина Шопова изясни, че за хората на първа линия " Лидл " ще продължи да поддържа невижданите ограничения за сигурност, а евентуално ще резервира и работата от разстояние за офис чиновниците си. В какъв размер и мащаб ще се случи това обаче зависи от настоящата пандемична конюнктура. Тя добави, че компанията мисли и решения за чиновниците си с деца, защото към момента не е ясно по кое време те ще бъдат позволени до учебни заведения и детски градини.

" Със сигурност ще има нов метод на работа и в офисите - с отстояване на разстояние, с непрекъснатото дезинфекциране, с защитните средства, методите, по които се поддържа връзка по време на съвещание в една зала. Ясно е, че тази нормалност ще продължава може би с месеци, съгласно някои прогнози и години, и тук стои нашата роля да можем доста детайлно и ясно да разпишем разпоредбите, по които занапред нататък ще работи организацията ", разяснява още HR мениджърът. Според Катерина Шопова рецесията и наученото от отдалечената работа е опция и за цялостна проверка на процесите в компанията и намиране на нова успеваемост. " Ангажираността има разнообразни формати и най-важна е връзката сред хората, а не средата, в която се случва ", разяснява тя.
По тематиката работиха Зорница Стоилова и Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР