[Shutterstock] Прогнозите за динамиката на пазара на жилища през 2019

...
[Shutterstock] Прогнозите за динамиката на пазара на жилища през 2019
Коментари Харесай

Пазарът на жилища влиза в стадий на зрялост

[Shutterstock] Прогнозите за динамичността на пазара на жилища през 2019 година са спорни, само че по обща оценка това е един по-зрял, по-логичен и по-балансиран пазар, който дава опция за умерено обсъждане на покупки и продажби.

Продавачите могат да продават на достигнатите по-високи пазарни цени спрямо предходните години. Купувачите имат избор от разнородни парцели – ново строителство на разнообразни стадии и остаряло строителство, разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф, Bulgarian Properties. Според нея пазарът през 2019 година започва по-позитивно спрямо предходната. Цените на парцелите към този момент не нарастват, повдигането на лихвите по ипотечните заеми към този момент се отсрочва, а офертите на банките са все по-атрактивни. Част от купувачите са имали две-три години, с цел да следят предлагането, и в този момент решително и с знания потеглят към покупка, прибавя тя. За Невена Стоянова, ръководещ шеф на Luximmo Finest Estates, 2019 година се обрисува като една от най-динамичните в последно време на пазара на недвижими парцели. Към предпоставките тя прибавя ниските лихви по депозитите, ниската безработица и растежа на междинната заплата, който усъвършенства съотношението на цената на кв.м по отношение на нея в огромните градове, появяването на предложения, което доста тъкмо дават отговор на търсенето на дейните купувачи на пазара, преводите на пари от българи, които работят отвън страната. " Очакваме постоянен пазар, с растеж на цените до 5% по отношение на миналогодишните вследствие на инерцията на пазара ", споделя Антон Андонов, изпълнителен шеф на " Ера недвижими парцели ". А съгласно Добромир Ганев, ръководител на УС на Националното съдружие " Недвижими парцели ", в някои сегменти пикът към този момент е минал и растежът на цените ще е по-малък. Стабилни цени Съотношението сред купувачи и продавачи приближава равновесната си точка и е на същото равнище както през 2015 година, преди взрива в жилищния сегмент ", Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес "
Общо е и упованието, че цените на жилищата през 2019 година като цяло ще са постоянни, като възможните леки придвижвания нагоре и надолу ще са частни случаи. Ръстът ще е по-малък от измерените 7.5% на годишна база през 2018 година Основна причина по тази причина е, че търсенето и предлагането на жилища наближават равновесната си точка. В резултат на новите жилищни планове конкуренцията в предлагането се усилва. И в случай че до момента продавачите бяха в по-силна позиция, отсега нататък купувачите ще могат да си разрешават да отделят повече време за размисъл, тъй като знаят, че имат избор, а това ще оказва напън върху растежа на цените. Съотношението сред купувачи и продавачи приближава равновесната си точка и е на същото равнище както през 2015 година, преди взрива в жилищния сегмент, прибавя Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес ". Антон Андонов от " Ера недвижими парцели " прави ангажимента, че на вторичния пазар на парцели, където продават главно физически лица, доминират упования за повишаване на цените в границите на към 10%. В някакъв интервал от време тези упования отчасти ще бъдат удовлетворявани. После обаче предлагането на подготвени качествени парцели непосредствено от строители и вложители ще нарасне и това ще окаже напън и върху цените и на вторичния пазар.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ново VS остаряло строителство

През 2019 година чакаме да стартира, а през идващите две години и да се развие наклонност на раздалечаване на цените на остарялото и новото строителство, продължава Антон Андонов. Тоест сред цените на панелните жилища, ЕПК и така наречен остаряла тухла (построени до 2000 г.) и жилищата, издигнати през XXI век, и най-много в последните десетина години. По данни на Цветелина Цекова, съветник недвижими парцели в " Явлена ", като начало е забележим отливът от панелните жилища в интерес на покупките на тухлени и ЕПК. Ако през 2018 година 23% от продажбите, осъществени със съдействието на организацията, са били за жилища панелно строителство, първите два месеца на 2019 година такива са едвам 12%. " Новото строителство през днешния ден е функционалност на потребностите на купувачите. Инвеститорите към този момент доста повече се преценяват с това, което клиентите търсят. Динамичният пазар в бранша го потвърждава ", Любов Атанасова, изпълнителен шеф, " Имотека "
Новото строителство е шлагер на пазара последната година. По данни на Полина Стойкова най-малко 60-65% от продажбите в столицата са на жилища в здания ново строителство, а при Bulgarian Properties делът им е 80%. Антон Андонов твърди, че преимуществата на новото строителство са безспорни за клиентите. И в случай че купуват 30-50-годишни жилища, то е, тъй като до неотдавна предлагането на готово за живеене ново строителство беше незадоволително или заради дефицит на средства. Когато пазарът се насити с задоволително нови планове и най-малко две следващи години новопостроените парцели надвишават потребността от нови жилища, цените на старите жилища ще спрат да порастват и гладко ще спаднат, предвижда той. " Новите здания оферират редица улеснения. Има обаче потребителска група, която избира остарели постройки – поради систематизиране, функционалност и локация. Обичайно това са хора, които желаят да живеят в центъра на столицата, а там предлагането на ново строителство е лимитирано. Тези хора са привикнали с избран метод на живот и държат да го продължат ", прибавя Любов Атанасова, изпълнителен шеф на " Имотека ". Според нея във връзка с новото и остарялото строителство клиентите са сегментирани – нормално държат категорично или на едното, или на другото.

Какво ново при н овото строителство " Напоследък клиентите се интересуват не просто от покупка, а от това с придобиването на дом да станат част от общественост с идентична ценностна система, сходни настройки и ползи ", Димитър Савов, изпълнителен шеф на BLD Bulgaria
Новите планове са все по-добре премислени и планувани от бизнесмените и от ден на ден са съобразени с потребностите и условията на купувачите, споделят от организациите за недвижими парцели. " Клиентите на новото строителство – това са купувачите на XXI век. Тези хора са млади, интелигентни и доста добре осведомени. Стандартно имат условия за постройка ново строителство, с добре подържани общи елементи, качествено осъществяване, осъществено от сигурен строител, потвърдил се на пазара с недвижими парцели. Предпочитат се развити квартали, с добра инфраструктура, наоколо до метро ", разяснява Цветелина Цекова от " Явлена ". Председателят на Националната асоциация на строителните бизнесмени Георги Шопов обрисува две съществени линии в търсенето: " Купувачите демонстрират придирчивост към средата към парцела и към функционалността на жилището. Изискванията към средата укрепват наклонността към затворените комплекси. " " Особено известни са затворените комплекси с градини, детски площадки, беседки, фитнес навън и даже и басейни ", удостоверява и Полина Стойкова. И прибавя, че бизнесмените мислят в посока по какъв начин да употребяват наличния терен по най-хубав метод предвид на живеещите в постройката и техните потребности. " Основен претекст за доста от купувачите на ново строителство е да придобият гараж или най-малко паркомясто. Изграждащите нови планове не трябва да вършат компромис с това, нито с съществуването на сервизни пространства ", добавя Димитър Савов, изпълнителен шеф на BLD Bulgaria. Купувачите към този момент ловко съумяват да вършат разлика сред неразумни вътрешни разпределения и такива, които им подсигуряват дълготрайно успокоение и комфорт на обитаването. В всеобщия сегмент отчетлива наклонност от началото на 2019 година е комфортът на населяваната среда, споделя и Полина Стойкова.

Колко стайни

В момента като наклонност се оформя усилване на търсенето за покупка на двустайни жилища за разлика от преобладаващите продажби на тристайни жилища през последните две години, споделя Цветелина Цекова от " Явлена ". Като цяло двустайните са по-предпочитани, удостоверява и Полина Стойкова. Но прецизира, че в другите комплекси и квартали търсенето е друго – в някои преобладават покупките на двустайни жилища, в други – на тристайни. Двустайните се търсят най-вече с капиталови цели, счита Димитър Савов от BLD. Като компания, която построява плановете си съгласно потребителските настройки, мога да кажа, че когато се нуждаят от парцел за лично прилагане, хората към този момент търсят по-голям брой пространства. Тристайните жилища са измежду най-желаните на днешния пазар и има дефицит на четиристайни жилища, прибавя той. При покупко-продажбите с капиталова цел считам, че най-изгодни са едностайните и двустайните жилища с повърхност надлежно до 40 и 65 кв.м. Интерес към тях има както от наематели поради дефицита на по-малки парцели, по този начин и от купувачи, които търсят първо жилище и разполагат с стеснен бюджет, споделя и Георги Шопов. А Антон Андонов от " Ера недвижими парцели " прибавя, че чака с неспокойствие да се появят повече едностайни жилища, подобаващи за закупуване за инвестиция за отдаване чартърен, защото обезпечават най-хубава обезпечена рентабилност. Както и още планове с редови къщи или къщи от градски вид на налични цени като опция на живота в апартамент. " Покупката на къщи покрай София е наклонност, която следим от известно време. Има група клиенти - всекидневно фамилии, които търсят точно спокойствието на природата, само че покрай динамичността на огромния град ", удостоверява и Цветелина Цекова.

Покупките на зелено...

" Покупките на зелено в здания ново строителство са главен пазарен мотор във всички огромни градове на България. Очакваме тази наклонност да се резервира през цялата 2019 година, съдейки по извънредно мощния интерес през първо тримесечие, споделя Невена Стоянова. Феноменът " покупки на зелено " на парцели в градеж ще продължи и през тази година с тази разлика, че клиентите взимат решение по-бавно и избират по-дълго, счита Антон Андонов. От огромно значение са местоположението, положението на инфраструктурата в региона и реномето на вложителя. Хората за разлика от преди няколко години доста деликатно ревизират дали могат да се доверят на дадена компания. А надеждните вложители постоянно съумяват да продадат постройките си преди Акт 16, са наблюденията на Люба Атанасова. Що се отнася до покупките на зелено с капиталова цел, Антон Андонов предвижда, че те ще продължат, само че последователно искащите ще понижават заради покачващите се цени. Закупените през последните няколко години парцели на зелено на по-ниски цени занапред излизат на пазара на наеми. Доходността от отдаване чартърен на парцели, новозакупувани при сегашните цени, също е висока по отношение на лихвите по депозити, само че би носила рентабилност от 3-4% в средносрочен проект. Възможността да се осъществя спекулативна разлика при инвестиция на зелено ще остане, само че за по-тесен кръг " професионални вложители ", които ще могат да договарят ниски цени при предплащане на съвсем цялата продажна цена при започване на строителния цикъл. При това не при всички планове, защото достъпът на вложителите до банково финансиране е относително елементарен, изяснява Андонов. Гергана Тенекеджиева от " Адрес " обръща внимание, че при покупките на зелено (с капиталова или със спекулативна цел - бел. ред.) би трябвало да се има поради каква цена би могла да се реализира при довеждане докрай на постройката поради обстоятелството, че конкуренцията при новото строителство се усилва. Особено в региони с най-вече новопостроени здания, където предлаганият артикул може да бъде подобен със прилежащи комплекси.

... и такива с капиталова цел

Високата ликвидност на жилищата в София ги трансформира в преференциална опция за инвестиция, споделя Антон Андонов. Търсенето на парцели ново строителство е стабилно поради вътрешната икономическа миграция към града и остарелия жилищен фонд. От друга страна пък, неналичието на работещи финансови механизми като фондова борса не дава опция на дребните вложители да запазят цената на капитала си. При действителна инфлация над 5% и банкови лихви по депозитите под 1% този капитал непрестанно понижава. Това, ведно с народопсихологията на българите благосъстоянието да се влага в недвижимо имущество, укрепва покупките на жилищни парцели. Освен сигурност за спестяванията сходна договорка може да генерира рентабилност при отдаване чартърен – възвръщаемостта на годишна база доближава 5%, а покачването на финансовата стойност на парцела пораства с към 7%, споделя той. Георги Шопов разяснява, че през последните две години несъмнено се вижда увеличение на броя покупки за инвестиция – към 20% все още, на фона на 2-5% преди този момент. Водещи обаче остават покупко-продажбите в жилищния сегмент, и то за директно обитаване на парцела. От " Имотека " също афишират дял на капиталовите покупки от към 20% в София и 30% в Пловдив. А от Luximmo споделят, че през миналата година 38% от покупките на зелено при тях са за инвестиция и отдаване чартърен.

Ипотечните заеми

Повече от половината покупко-продажби се подписват с ипотека – по-голяма или по-малка, сочат статистиките на " Адрес " и " Имотека ". Нивото на лихвите и историческо дъно за пазара и вероятно повишаване от 0.2-0.3 процентни пункта не е от голяма важност. По-голямо въздействие би оказало понижаване % на финансиране и закостенял метод при установяване пазарната цена на парцелите, споделя Антон Андонов. Освен поради ниските лихви купувачите разчитат на външно финансиране и поради устойчивия растеж на заплатите през последните години. А когато разчитат на постоянни приходи, са склонни да подхващат по-дългосрочни покупки, прибавя Гергана Тенекеджиева. Невена Стоянова разяснява, че в Luximmo регистрират съществено повишаване на покупките посредством ипотечно финансиране през 2019 година до 68% от покупко-продажбите, което е растеж 20% по отношение на последното тримесечие на 2018 година Тя чака занапред делът на ипотечното финансиране да се усили, защото парцелите, купени на зелено в обекти ново строителство, напредват и доближават стадий, вероятен за финансиране от банки. Полина Стойкова обръща внимание, че на пазара към този момент има и планове за комплекси ново строителство, които са с обезпечено банково финансиране и алтернатива за купувачите да закупят с 10-20% самоучастие и възнаграждение на остатъка с ипотечен заем при довеждане докрай на постройките.

Предпочитаните региони

Предпочитаните региони са строго самостоятелни. Тенденцията демонстрира, че човек избира да закупи жилище там, където е живял досега, споделя Цветелина Цекова. По принцип обичайно търсени са региони наоколо до учебно заведение, детска градина, с добър превоз, построена или изграждаща се инфраструктура. Устойчив интерес има и към здания към паркове. Докато преди години хората купуваха главно в южни, източни и централни региони, през днешния ден метрото доста промени тази наклонност и опциите за покупка на парцел с налична откъм превоз локация са доста повече. Голям интерес има към кв. " Витоша " в горната му част, която е по-малко застроена и е с по-ниски здания, главно затворени комплекси, единствено ново строителство. Интерес има и към другите обичайно желани зони – " Младост ", " Кръстова вада ", " Манастирски ливади ". Тези региони като цяло разполагат с по-голямо предложение на ново строителство и конкуренцията дава опция за едни по-разумни цени, които са под междинните за пазара, споделя Полина Стойкова.

Най- преференциални сега

Най-изгодни сега съгласно мен са жилищата в " Люлин ", споделя Георги Шопов. Кварталът разполага с добре построена инфраструктура. Транспортните връзки обезпечават бързо и елементарно напредване. Обезпечен е с учебни заведения, детски градини, болнични заведения. Плътността на застрояване е ниска. " Към " Люлин " има значителен интерес, изключително когато става въпрос за ново строителство на цени към 600 - 700 евро ", прибавя и Полина Стойкова. " Люлин " може би е измежду дребното квартали на София, които могат да предложат такива цени в комбиниране с налична инфраструктура, прибавя тя. Невена Стоянова сочи кв. " Малинова котловина " като образец за положително съответствие качество - цена. Там могат да бъдат открити оферти в нови здания от дългогодишни вложители на цени под междинните 1000 - 1100 евро, измерени за София. Много атрактивен ценово към момента е и регионът към бул. " Владимир Вазов ", където сега се построява новият лъч на метрото, прибавя тя. Там има оферти на парцели в нови здания за към 900 е на кв.м.

Перспективните региони

Централите региони на София към този момент са разгърнали капацитета си и всички го виждаме. Продължавам да имам вяра, че кварталите с към момента изграждаща се инфраструктура занапред ще го разпростират, споделя Димитър Савов. Ние като компания - вложител в планове в " Манастирски ливади " и " Кръстова вада ", се стремим да подобрим и цялостната инфраструктура в тези региони, прибавя той. Прави усещане, че в актуалното развиване на пазара все по-мащабно се прекрояват цели неатрактивни преди региони и получават изцяло нов образ, което ще направи града доста по-пъстър, споделя Полина Стойкова. София се развива много динамично и единствено през последните две-три години добавихме редица региони към топ атрактивните. Започна се с " Кръстова вада ", по-късно отидохме към регион " Витоша ", който беше подценяван дълги години от купувачите, след това се продължи на изток към " Младост ". Това бяха зоните, до които в действителност спря развиването преди 10 години поради рецесията. Още тогава те даваха индикации, че ще бъдат идващите топ квартали на София. Към тях след това добавихме и " Овча купел " и сякаш гледаме все по на запад и на север, споделя тя. " Овча купел " е образец какво се случва с кварталите по продължение на третия лъч на метрото, споделя Гергана Тенекеджиева. Той дълго беше отвън полезрението на клиентите поради отдалечеността си, само че в този момент ползата към региона е нараснал и това води до растеж на цените. Общо е мнението, че перспективни региони с оглед повишаване на цените са тези, които са в покрай станции на метрото. Полина Стойкова обръща внимание и на кв. " Банишора ", за който е евентуално след няколко години да се окаже напълно в сърцето на София, изключително в случай че градското обмисляне и развиване на север се случи. Сериозно въздействие оказват и структури, които подсигуряват доста работни места – като да вземем за пример Бизнес парк " София ", " Младост " или Sofia Tech Park. прибавя Цветелина Цекова. Невена Стоянова удостоверява, че регионите към Околовръстния път и " Цариградско шосе " са рационална инвестиция. Там се следи развиване на нови и съвременни бизнес здания, които притеглят компании, чиито чиновници желаят да живеят покрай работното си място. Кръгът на купувачите се уголемява
Млади фамилии – на възраст 30-35 години, със постоянен месечен приход, които търсят първото си жилище, са измежду най-активните купувачи, споделят от организациите. Те към момента не разполагат с доста пари в брой и са директно подвластни от интензивността на банките. Има и други, които купуват, с цел да подобрят стандарта си на живот - по-голямо жилище от това което имат, или жилище в постройка ново строителство. Такива нормално са купувачите на възраст 40 - 45 години. Хората на към 55 - 60 години постоянно купуват апартамент за децата си.

Наред с тези категории Георги Шопов обособява и трета група при новото строителство – хора, сключващи покупко-продажби с недвижими парцели с дълготрайна цел. Към тях се причисляват капиталовите покупки за отдаване чартърен и тези на българи, които работят в чужбина и търсят несъмнено влагане за спестяванията си. Други прибавят и капиталовите покупки за препродажба.

Цветелина Цекова от " Явлена " дели купувачите на два типа: Основният – хора, които купуват жилище за себе си и чакат да преминат през всички стадии на договорката си ръка за ръка с експерти от одобрени организации. Вторият вид са купувачите на жилища за инвестиция. Те идеално познават пазара и са наясно какво търсят. Очакват от организациите професионално да отговорят на съответните условия.

Като цяло профилът на купувачите се уголемява поради по-добрата финансовата досегаемост на парцелите, отбелязва Гергана Тенекеджиева. По калкулации на " Адрес " за последните две години жилищните парцели в София усъвършенстват достъпността си с към 10% - въпреки растежът в цените да продължава, и работните заплати за интервала нарастват с 20%. Има групи купувачи, чийто интерес е към ваканционни парцели вид втори дом, независими къщи със личен двор, къщи в затворени комплекси, жилища с квадратури над 150 кв.м, прибавя Невена Стоянова от Luximmo. Тя споделя и че през последните месеци се следи засилен интерес за покупка на парцели от интернационалните купувачи. Политическата и икономическата неустановеност в някои страни в Европа връща интереса и се надяваме, че през второто полугодие ще имаме позитивни данни за покупка от задгранични жители освен във ваканционния пазар, само че и в огромните градове, разяснява Стоянова. Как определяте стадия, на който се намира пазарът на жилища?

Полина Стойкова, изпълнителен шеф, Bulgarian Properties
Стадий на зрялост може би. Имаме огромни капиталови и строителни компании, налични огромни планове, мисъл за градска среда и развиване, осведомени и изискващи купувачи, които не купуват непременно. Мисля, че пазарът сега е в доста по-добра форма, в сравнение с в миналото е бил.

Невена Стоянова, ръководещ шеф, Luximmo Finest Estates
За пръв път от доста години пазарът в България е безусловно приемлив за всички участници в него. Виждаме задоволително качествено и разнообразно предложение, което да дава отговор на разнородното търсене и в всеобщия, и в първокласния сегмент на парцели. Налични са и положителните условия на банково финансиране, както и подобрението на междинната заплата в огромните градове. До края на тази година не чакаме фрапантни промени в трендовете при положителни геополитически условия и липса на разтърсвания.

Цветелина Цекова, съветник недвижими парцели, " Явлена "
Пазарът на недвижими парцели в София е постоянен и спокоен. Очакванията ни са през тази година обстановката да остане такава, в случай че не зародят форсмажорни макроикономически и политически условия.

Антон Андонов, изпълнителен шеф, " Ера недвижими парцели "
По отношение на цените пазарът навлиза в плато, където ще се задържи до 1-2 години, при изискване че не се случи някакъв стопански или политически прелом в страната, районна или международна рецесия. По отношение на броя покупко-продажби към този момент сме в плато и по този начин ще бъде до 2020-2021 година, когато евентуално ще бъде доближат пикът и във връзка с размера ново строителство като % по отношение на Брутният вътрешен продукт, както предвижда основният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

Към момента не откриваме признаци на пазара, които да предвещават рецесия с внезапно намаляване на цени и брой покупко-продажби, макар че по формулировка " рецесиите настъпват ненадейно ". Към момента приходите на българските жители порастват паралелно до изпреварващо по отношение на покачването на цените на парцелите. Търсенето е вътрешно. Съотношението на новото строителство по отношение на Брутният вътрешен продукт не е достигнало стойностите от 2008 година Но картината внезапно би се сменила при вътрешен за страната или привнесен извън прелом от финансов, стопански, политически или филантропичен темперамент.

Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени
След дълъг интервал на застой последните три години жилищният пазар потегли внезапно нагоре. В момента навлиза в една по-зряла и устойчива форма. Очаквам през идващите няколко години той да се стабилизира с поетапно уравновесяване сред търсене и предложение. По отношение на цените смятам, че ще следим леко повишаване всяка година в границите на инфлацията и устойчивото търсене, без това да докара до внезапни придвижвания. Интересни благоприятни условия на този стадий на пазара

Продажба на остаряло жилище и покупка на ново
За клиентите с приходи над междинните и достъп до банково финансиране смислена стъпка би била продажба на цените сега на панелен парцел или парцел със забележки, нискокачествено строителство или с потребност от главен ремонт и покупка на зелено в този момент или на готово новопостроено жилище през идващите две-три години, споделя Антон Андонов.

Имоти на зелено
Атрактивен остава изборът на парцел в начален етап на строителството на отлична локация и от тестван вложител заради опцията на покупка при по-добри условия на най-хубави разпределения и етажност, споделя Невена Стоянова.

Покупки с капиталова цел
Покупките за отдаване чартърен са преференциални в дълготраен проект. Освен че разрешават добра рентабилност поради устойчивото търсене на наемния пазар, този вид покупко-продажби съставляват и несъмнено влагане на спестените средства, споделя Антон Андонов. Подходящи са парцелите, които са в региони с отлична инфраструктура в София и огромните градове, които имат сигурен наемен и второстепенен пазар.

Проекти в затворени комплекси
Особено атрактивни сега са планове за затворени комплекси, които разполагат с обособени вътрешни дворове или паркови зони, детски площадки, подземни паркинги и други екстри. В комбиниране с цени сред 850 и 950 - 1000 евро, както и с положително планиране и усъвършенствани вътрешни пространства те дават опция за покупка на качествено жилище на цени под междинните за пазара, споделя Полина Стойкова.

Парцел или къща към София
Все още преференциална е покупка на имот или къща в радиус от 20-30 км към София, споделя Антон Андонов.

Пловдив заслужава внимание
Пловдив ще бъде един от най-интересните пазари през 2019 г, предвижда Невена Стоянова. В града се появяват огромни комплекси и качествени здания ново строителство. Същевременно междинните цените на кв.м в тези здания са едни от най-атрактивните за огромните градове в България — към 600 - 700 евро, съвсем двойно по-ниска цена от междинната, измерена в София.

Нови планове и във Варна и Бургас
В Бургас и Варна предлагането беше по-малко или несъответстващо на равнището на търсене. Очаква се през 2019 година и в тези градове да настъпи баланс с помощта на новото строителство.

Ваканционните парцели
Най-изгодни и налични остават покупко-продажбите на ваканционния пазар, споделя Невена Стоянова. Там цените на квадратен метър остават на рекордно налични равнища в границите на 360-720 евро на кв.м. Средната цена на кв.м. в Банско няма аналог с никой прочут и целогодишно работещ ски курорт в Европа. Имотите в голф зоните също са рекордно ниски и най-атрактивните ценово в цяла Европа. При ваканционните парцели рекомендацията е да имат панорама към морето и да са покрай ски пистите.

Емблематични здания
В София, в централните елементи на огромните градове, в подножието на планината. Инвестицията в подобен вид парцел не губи стойност в другите стадии на пазара. Имотите може да се предават от потомство в потомство, както и да се отдават при високи наеми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР