[Shutterstock] Преди време водещите финансови играчи по света бяха големите

...
[Shutterstock] Преди време водещите финансови играчи по света бяха големите
Коментари Харесай

Как Visa се превърна във водещия играч в глобалните финанси

[Shutterstock] Преди време водещите финансови играчи по света бяха огромните банки с салда за трилиони долари. Но не и през днешния ден. По-рано през този месец Visa, непретенциозен оператор за култивиране на заплащания, стана най-скъпата компания за финансови услуги в света. Продължаващата сеч на фондовите пазари смъкна цената на акциите на Visa, а анализаторите намаляват прогнозите си за приходите от транзакционни такси в миг, когато коронавирусът принуждава изолиращите се консуматори в целия свят да пресечен извършването на покупки. Но пък групата пострада по-малко от тогавашните носители на купата като JPMorgan Chase. Фактът, че вложителите смятат Visa като по-издържлива, е надалеч по-показателен даже и от умопомрачителната й пазарна капитализация от 291 милиарда $. Как една частица от веригата стана толкоз огромна?

Как се става водач

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако зададете този въпрос на шефовете на Visa, те ще стартират да се хвалят с софтуерните и маркетингови достижения на компанията. Но те са единствено част от целия триумф. По-голямата причина за него е по-прозаична. Оказва се, че да си най-големият състезател в надълбоко вкоренения олигопол на заплащанията е необикновено рентабилен бизнес.

Много инцидентни наблюдаващи постоянно бъркат Visa с заемодател, който отпуска заеми на хората, които харчат пари с кредитни карти с логото на компанията. Това, което в действителност прави, е да координира комплицирана мрежа от медиатори, които стоят сред купувачи и продавачи. Сега американската компания свързва над 61 млн. търговци с 3.4 милиарда карти с марка Visa, съвсем една на всеки двама души на Земята, издадени най-вече от банки. За реализирането на тези връзки тя взима дребна комисиона. А като се има поради размерът - близо 9 трлн. $ през предходната година, равняващи се на над една десета от световния Брутният вътрешен продукт, комисионите се натрупват. Преди COVID-19 приходите на Visa растяха с към 10% годишно, достигайки 23 милиарда $ през 2019 година

Преди банките задържаха всички такси за себе си. Над 10 000 от тях групово притежаваха Visa, преди да я отделят в независима компания през 2008 година Оттогава гледат със злоба по какъв начин облагите на Visa набъбнаха 15 пъти. Част от триумфа е резултат от световна агресия и надлежно по-високи доходи. Visa може да не е безусловно " на всички места, където желаете да бъдете ", само че е близо. Компанията твърди, че участва в над 200 страни и територии. Още по-добре - оперативният й марж е скочил през последните 12 години от великодушните 43% до спиращите дъха 65%. От 100-те най-големи компании в света по пазарна капитализация през предходната година единствено държавният китайски алкохолен колос и петролният исполин Saudi Aramco са имали по-голям марж. Дори сочните равнища от 20-25% на софтуерни любимци като Apple и Alphabet бледнеят при съпоставяне.

Тъй като прибавянето на повече потенциал към платежната мрежа на Visa е на ниска цена, разноските й през последното десетилетие са нарастнали надалеч по-бавно от приходите. По този метод Visa може да си разреши да таксува по-скъпо своите услуги, от време на време доста по-скъпо, от пределните разноски за даването им. Натрупаната по този метод облага се насочва назад към акционерите на Visa, чиято възвръщаемост (включително дивиденти) е приблизително 24% годишно от 2008 година насам. Инвеститорите, които правят оценка компанията на близо 30 пъти последните й годишни доходи, против по-малко от 10 пъти при конкурентните финансови групи в показателя S&P 500, ясно имат вяра, че нито един играч няма да оспори преобладаващата й позиция скоро.

Все отново има конкуренция

Visa не е напълно без конкуренция. Американците към момента пишат чекове, а японците обичат парите в брой. Местни играчи и модели я следват по петите на обособени пазари, а единственият й международен съперник - Mastercard, прави това съвсем на всички места. Но чековете и банкнотите са в крах. Новите съперници пък са или лимитирани от географията, или са по-малки, или са и двете. И потребителите няма да изберат нова система, преди търговците да я одобряват - което пък самите търговците няма да създадат, до момента в който тя не бъде възприета от сериозна маса от клиенти. Този проблем с яйцето и кокошката е изключително сложен за превъзмогване.

Труден, само че не и неосъществим. В дълготраен проект Visa е изправена пред три закани. Първо, национални управляващи, на които им писна от нея и Mastercard, основават национални копия. Китай към този момент има UnionPay. Русия, Австралия и Европейски Съюз пък желаят платежни мрежи, които могат да управляват. Те биха могли да употребяват регулации, в това число такива за данните за потребителите, с цел да отслабят дуопола. Антимонополни регулатори в целия свят са по следите на двете компании, принуждавайки ги да одобряват големи съглашения. Европа и Америка сложиха таван на таксите, които операторите на заплащания могат да наложат.

Някои страни изследват други благоприятни условия. Банковите преводи сред банки, които отнемаха дни, в този момент са мигновени на доста места (макар необяснимо не и в Америка). Благодарение на смарт телефоните междубанковите мрежи може да се употребяват за превод на пари от сметките на потребителите непосредствено в тези на продавачите, заобикаляйки системите и таксите на Visa. Подобни схеми стават вероятни тук-там като Швеция и Индия. Но са лимитирани до една страна, до момента в който Visa и Mastercard работят в международен мащаб. А и усвояването е било постепенно - Англия има незабавни преводи от десетилетие, само че малко купувачи или търговци са забелязали този факт. Всички погледи са ориентирани към Америка и нейния голям домакински пазар. Федералният запас желае такава система да бъде оперативна до 2024 година

Последната опасност дебне в киберпространството. Досега " финтех " стартъпите за разплащания като Square или Stripe трансферират транзакациите към мрежата на Visa, вместо да оферират нови системи. Apple Pay и Гугъл Pay не са доста повече от запазване на вашите карти Visa и Mastercard. Забави се по-амбициозният опит на Фейсбук да вкара цифрова валута, наречена Libra. Но голямата потребителска база в Силициевата котловина би могла да заобиколи казуса с кокошката и яйцето, както демонстрира опитът на Китай. Tencent и Alibaba използваха голяма обществена медийна платформа и надлежно онлайн мегамагазин, с цел да дадат ход на платежните си системи. Amazon би могъл да направи същото, изключително в този момент, когато Visa съобщи, че ще стартира да таксува колоса за електронна търговия с по-високи такси за карти в американските му онлайн магазини.

Без безвизово пътешестване

Visa към момента има за гонене доста транзакции. Във време на обществено разграничаване безконтактните заплащания и извършването на покупки онлайн наподобяват по-привлекателни от мръсните банкноти или препълнените супермаркети. Банките не престават да го толерират, не на последно място и тъй като получават по-голямата част от таксите, които търговците начисляват за всяка транзакция с Visa. Годишните доходи на компанията от към 7 $ на карта не са задоволителни, с цел да провокират възмущението на потребителите. А и работи добре - системите й имат сривове в едвам 0.001% от времето. Докато не се появи съперник, който безусловно е на всички места, където потребителите желаят да бъдат, Visa мъчно ще бъде свалена от комфортния си фундамент.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР