[Shutterstock] - Повишените разходи за обезщетения в чужбина доведоха до

...
[Shutterstock] - Повишените разходи за обезщетения в чужбина доведоха до
Коментари Харесай

Защо поскъпна "гражданската"

[Shutterstock] - Повишените разноски за компенсации в чужбина доведоха до по-високи цени на наложителната лавица, най-вече при младите водачи.

- Системата бонус-малус се бави, само че въвеждането й би трябвало да направи по-справедливо заплащането за изрядните водачи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Системата " бонус-малус " в България - най-сложната и най-отлаганата в света

Стартът на модела за възнаграждаване на изрядните водачи през цената на " Гражданска отговорност " ще се забави още поради доста разновидности
8 юни 2018
Шофирай отговорно

Цената на " Гражданска отговорност " остава водещ фактор за водача при избор на лавица поради наложителния й темперамент
27 яну 2017
" От началото на годината има забележителна е корекцията на цените на полиците за млади водачи, като покачването може да доближи 50% в някои случаи.
Румен Стайков, шеф на " Брокер Инс " Застраховката " Гражданска отговорност " е измежду дребното, която вършим не за себе си, а за различен човек. Тя покрива вредите, които вероятно бихме провокирали на трети лица, в случай че сме отговорни в пътнотранспортно произшествие. Ето за какво тя е наложителна по закон, заради което доста хора към момента я възприемат като неделима част от годишния налог, който дължат за колата си. Това е и главната причина за какво за преобладаващата част от притежателите единственият фактор при избор на " Гражданска отговорност " е най-ниската цена.

В последните години беше традиция при започване на всяка календарна година представители на застрахователни компании да предвиждат покачване на полиците с 5-10% по отношение на предходната година. Поглед върху пазарните данни обаче показваше друга действителност. От 2011 година до 2017 година цените освен не растяха с 10% годишно, само че и даже се намалиха.

В този интервал предлагането с най-ниска цена за кола с мотор 2000 куб. см се намали от 183 лева на 177 лева Причината за това беше в огромната конкуренция сред фирмите, които се стремяха с ниски цени да притеглят колкото се може повече клиенти и за завземат дял в обезпечения от закона наложителен пазар. През тази година обаче за пръв път има по-значително повишаване на полиците - да вземем за пример при опитните водачи е сред 25% и 30% (виж таблицата).

По-голяма гаранция

На какво се дължи смяната в цените и с какво е друга 2018 година? Една от аргументите е, че при започване на тази година Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) заплати 4 млн. евро, с цел да усили банковата си гаранция пред Европейската система " Зелена карта ". По този метод подсигурява, че ще изплаща в точния момент компенсации по произшествия, провокирани от български коли в чужбина. Увеличението на гаранцията се наложи, откакто през предходната година управлението на НББАЗ разгласи, че два от водещите в бранша български застрахователи с общ пазарен дял от към 30% се слагат под наблюдаване. Стана ясно, че " Лев инс " и " ДаллБогг Живот и здраве " апелират или забавят заплащания по вреди в чужбина, с което провокират подозрения в коректността си у европейските сътрудници на асоциацията. Съществуваше даже риск България да бъде извадена от системата " Зелена карта ", само че подобен към този момент няма. Допълнителните разноски от 4 млн. евро са били платени от всички застрахователни компании в автомобилния бранш.

Друга причина са нарасналите условия за платежоспособността на застрахователите. " Проверките на застрахователните компании, които сполучливо завършиха предходната година, не са еднократен акт, ние би трябвало да се одитираме и да отговаряме на нарасналите условия за запаси всяка година. " Гражданска отговорност " е обществена застраховка и по тази причина задачата е да се сведе до най-малко вероятността да не бъде изплатено обезщетение по нея, т.е. непрекъснато ще се ангажираме с по-високи суми ", разяснява Евгени Игнатов, изпълнителен шеф на " Евроинс ". Той добави, че неимуществените компенсации по нея стават все по-големи и в България, и в Европа, които е мъчно да се заплащат с 2 пъти по-ниска лавица.

Как се образува цената

В момента три са главните фактори, които въздействат на цената на " Гражданска отговорност ". На първо място е възрастта на лидера, следвана от размера на мотора на колата и мястото на регистрация (виж графиката), като при смяна на всяка от тях се мени и цената - по-голям мотор и по-стар автомобил я покачват. " От началото на годината забележителна е корекцията на всички застрахователи на цените на полиците за млади водачи, като покачването може да доближи 50% в някои случаи. По този метод те желаят да се предпазят в допълнение от риска ", разяснява Румен Стайков, шеф на " Брокер инс ". Четвъртият фактор, който може да въздейства на цената на застраховката, само че доста по-малко от другите три, е предходно присъединяване в произшествие на пътя. " Не е разумно покачването в цената на полицата за водачи с виновност за ПТП през последните три години да е единствено 5% ", прибавя Стайков. Но по този начин или другояче единственият метод да се откри това е, в случай че лидерът подписва застраховка при същата компания. Обикновено доста елементарно може да избегне по-високата награда, като просто смени компанията, защото с всички данни разполага само КАТ.

Забавянето на бонус-малус

Така от този взаимен миг губят всички при нарастване на цените и най-вече изрядните водачи. По-справедливо установяване на цената може да стартира да се прави при въвеждане на системата бонус-малус. При нея всички застрахователи ще имат достъп до данните на КАТ и на база държанието на водача на пътя ще изготвят самостоятелна цена – изрядните водачи ще заплащат по-малко. За правенето на системата бе назначено гръцкото отделение на E&Y, като в първия отчет на консултанта има 11 разновидността на системата, стана ясно предходната седмица. Сега следва от тях Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и Министерството на вътрешните работи да свият избора на 2 или 3 разновидността, които да бъдат обсъждани от регулатора КФН. Това значи, че системата може да стане най-рано през 2019 година вместо през 2017 година, както беше по прелиминарен проект. Също по този начин в отчета на E&Y се планува първата година да бъде нулева, т.е. ценови резултат за потребителите да има минимум една година след въвеждането на бонус-малус.

Още през януари представители на застрахователния отрасъл са получили за координиране промеждутъчен отчет. Според него застраховането остава на самата кола, както е сега, а не на самия лидер. Това разрешава елементарно заобикаляне на концепцията на бонус-малус, като полицата се прави на автомобил, чийто притежател е с изрядно досие, а ще се ръководи да вземем за пример от подобен с катастрофи на пътя.

Според Игнатов обаче не е належащо да се прави съществена смяна в метода на подписване на застраховката - от автомобил на лидер. " Винаги даваме Испания като образец, където застраховането също е на автомобила. Разликата е, че водачите са задължени да дават информация кой ръководи колата и надлежно се дава опция на застрахователя да предяви декаданс по изплатено обезщетение, ако колата не се ръководи от застраховано лице. Щом в пазар с 30 млн. коли е допустимо да се следи кой, по кое време, какво кара, значи не би трябвало и в нашия пазар с 3 млн. коли това да бъде изпълнено ", разяснява той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР