[Shutterstock] Повишаването на данъците за стари коли у нас показа,

...
[Shutterstock] Повишаването на данъците за стари коли у нас показа,
Коментари Харесай

Дизелът залязва на изток

[Shutterstock] Повишаването на налозите за остарели коли у нас сподели, че ограниченията за по-чист въздух имат сериозна политическа цена. Още по тематиката
Президентът с несъгласие на данъчните промени за коли, жилища в курорти и такса боклук

Част от претекстовете на Радев са основателни, други са по-скоро спорни и съответстват с претенции на протестиращи
13 ное 2018
Данъчните промени за 2019 година бяха признати на първо четене в бюджетната комисия

Работодателските организации упорстват за нарастване на праговете, над които фирмите подлежат на наложителен одит
16 окт 2018
Краят на дизела?

Продажбите на дизелови коли в Европа падат, а автомобилните гиганти упорстват, че технологията има бъдеще
22 юни 2018 Милано, Щутгарт, Хамбург, Лондон и Париж са единствено част от европейските, които евентуално ще забранят остарели дизелови коли със стандарт до Евро 4 да се движат в елементи от тях. Тези коли най-вероятно ще заживеят нов живот след експорт в Източна Европа, където намалената им цена ще ги направи още по-привлекателни за хората. А въздухът в градовете на изток от Виена - още по-мръсен. Междувременно качеството на въздуха става все по-важно и в България, само че основава и проблеми на властта, защото решенията са непопулярни за част от обществото. Плахият опит за някаква регулация - с лекото увеличение на така и така ниските налози върху старите коли, тази седмица провокира гърмеж от популизъм и даже добави още бензин в искрите на митингите.

Темата е типичен образец за проблемите, които основава разликата сред по-богатите обществa в Западна Европа и по-бедните в Източна. И тъй като е комплициран, наподобява, няма да получи бързо позволение. Държавите от Източна Европа няма да посмеят да лимитират използването на остарели дизели, а на Европейски Съюз ще отнеме доста време да предложи ограничения. Дотогава керваните от автовози ще изнасят замърсен въздух на изток.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Стъпките напред

Като за начало в Европейски Съюз трябваше да се усъвършенства контролът на излъчванията, по тази причина регулациите за тестванията се стегнаха след абсурда Дизелгейт. От 1 септември 2018 година бяха въведени проби в действителни условия, към които обаче също има някакви рецензии (виж изявлението с Уилям Тодс). Друго решение, което се разяснява, е преоборудването на дизеловите коли, което би довело до 50% понижаване на нездравословните излъчвания. Цената, която се цитираше по време на конференция за дизелите в Брюксел преди седмица, е към 3 хиляди евро на кола. Вариант е това да е изискване, преди автомобилът да се изнася на изток. Подходът към казуса, както и еврокомисарят по вътрешния пазар Елжбиета Биенковска посочи в речта си на конференция за дизелите в Брюксел, би трябвало да е общ: както от страните, които " утвърждават " мръсните коли (визирайки Германия и нейната автоиндустрия), по този начин и тези, които ги внасят, а точно България и нейните източноевропейски приятели по орис.

Въпрос на цели

През октомври България, Полша и Словакия, подкрепени от още шест страни, взаимно показаха пред Съвета по околна среда на Европейски Съюз нота за потребността да се подхващат европейски ограничения за справяне със замърсяването на въздуха от упования импорт на коли втора употреба от страни членки с висок стандарт към страни с по-ниска покупателна дарба. България, Полша или Румъния не могат просто да забранят вноса на мръсни дизели, които не дават отговор на екоизискванията - въпреки всичко на територията на Европейски Съюз има свободно придвижване на артикули. Някакъв компромис обаче ще би трябвало да се открие, защото по данни на Transport and Environment единствено за 2017 година в България са импортирани над 100 хиляди коли втора употреба от други страни от Европейски Съюз, като над една трета от тях са " тежко замърсяващи дизели ".

Топката обаче не би трябвало да се трансферира единствено на запад. В своите тактики Столична община обмисля въвеждането на нискоемисионни зони в София, само че политическото решение за това като че ли не е близо. У нас тематиката за старите дизели стана още по-актуална около препоръчаните промени в данъчните закони, вследствие на които данъкът за най-старите коли може да се усили с до 30%. В общественото пространство се появиха отзиви, в това число и претекстът на президента за несъгласие върху закона, че тези правила ще " стоварят данъчната тежест върху жителите с ниски и междинни приходи, както и върху дребния и междинния бизнес ".

В момента е въпрос на шанс, че еврокомисарят по вътрешен пазар и промишлености е от Полша - страна, която би била пострадала от износа на мръсни дизели отсега нататък. Затова и като че ли тя интензивно се пробва да повдигне тематиката в Европейска комисия. " Свиках среща на министрите по тематиката за дизела. Те не желаят изключително доста да вземат участие в такава среща ", сподели Биенковска по време на конференцията. Срещата ще се състои в края на ноември, изясни тя. Мандатът на сегашната Европейска комисия обаче изтича следващата година, по тази причина не е ясно какъв брой решителни ще са в Брюксел да оказват помощ на Източна Европа с напора от мръсни коли. Същевременно обаче всички поданици на Европейски Съюз имат право да дишат еднообразно чист въздух, по тази причина всяка страна, в това число и България, ще би трябвало да вземе ограничения и на своя територия. Въпросът е дали чистият въздух е приоритет, или бедността, огромният проблем на Източна Европа, ще надделее на този стадий.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР