[Shutterstock] Последните два месеца са особено тежки за глобалния пазар

...
[Shutterstock] Последните два месеца са особено тежки за глобалния пазар
Коментари Харесай

Пазарът на техника: Застой за неопределено време

[Shutterstock] Последните два месеца са изключително тежки за световния пазар на техника. Първо, избухналата зараза в Ухан докара до прекъсване на заводите в Китай, които създават забележителна част от електрониката на доста от най-известните марки - от Apple до HP и Microsoft, както и доста от съставените елементи, употребявани от компании в други страни. Това докара до прекъсване на цялата верига на доставките. Отделно пострада и самият китайски пазар, защото потреблението внезапно понижа поради карантината. И до момента в който епидемията там се забави и огромна част от производството отвори отначало, вирусът стигна Европа и безусловно затвори целия континент. Въпреки забавените доставки от Китай в последните месеци складовите наличия са на положително равнище.

Българският пазар на техника не бяга от общите трендове и първо регистрира закъснение на вноса поради ковид. Сред засегнатите артикули са най-много смарт телефоните и тв приемниците, както и преносимите компютри, където имаше закъснение от към три седмици на вноса. С оповестяването на изключителното състояние понижиха и продажбите. Повечето магазини на огромните вериги останаха отворени без тези в моловете, само че с променено работно време и при засилени ограничения за сигурност като мерене на температурата и стеснен брой клиенти, с цел да не се получат скупчвания. Всички тези фактори доведоха до спад на физическите продажби. За сметка на това има доста покачване в онлайн потреблението.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според Божидар Колев, съсобственик на " Технополис ", продажбите през е-магазина на веригата са нарастнали три пъти от началото на изключителното състояние и ненапълно компенсират забавянето в останалите канали. Николай Тотов, маркетинг шеф на " Плесио ", споделя, че и при тях има голям напредък на трафика към уеб страницата на компанията - към 80%.

" Във физическия магазин, който работи при цялостно съблюдаване на ограниченията за сигурност, също няма суматоха, хората изчакват умерено реда си. Трафикът е намалял, само че пък конверсиите (съотношението посетители/купувачи) са на доста високо равнище. Цели вертикали от артикули са обект на нараснало търсене. Става дума за артикули за съоръжение на офис вкъщи и също развлечение вкъщи. Всички устройства, които улесняват работа от разстояние, са доста търсени - преносими компютри, уеб камери, таблети ", добавя Тотов.

Търсенето сега се дефинира точно от актуалната обстановка. Заради карантината и множеството хора, които работят от вкъщи, са скочили продажбите на преносими компютри. Според Божидар Колев покачването е тройно на такива машини по отношение на преди както поради home office на родителите, по този начин и поради изнесеното образование на децата.

" Клиентите ни споделят, че имат заделени бюджети от работодателите им особено за закупуване на сходни устройства ", разяснява и Тотов.

Друга доста търсена категория са заниманията вкъщи, както и фитнес уредите поради наложителното стоене у дома. Божидар Колев регистрира и покачването в една избрана категория - дребните кухненски уреди като хлебопекарни машини и други сходни устройства.

Въпреки забавените доставки от Китай в последните месеци складовите наличия са на положително равнище и към този момент могат да отговорят на търсенето тук, прецизират от бранша. Все още компании от сектора не могат да разясняват какво тъкмо ще е крайното отражение на рецесията с ковид върху бизнеса им. Със сигурност доста консуматори отсрочват покупката на по-скъпи или не толкоз наложителни уреди. И въпреки онлайн продажбите към този момент да компенсират ненапълно спада на посетителите във физическите магазини, резултати като home office покупките са краткотрайни. Все още не е ясно дали поради забавянето на производството няма да има отражение и върху цените в международен проект, не на последно място и поради съмненията в курса на $.

Продажбите на техника през второто тримесечие по света сигурно ще бъдат по-ниски. Показателно е решението на огромните марки. След като затвори магазините си в Китай през февруари (които след това отвори), Apple разгласи, че прави същото с обектите си в целия свят без Китай. Очакванията са ограниченията да продължат до идващия месец. Други марки и ритейл вериги за техника също работят с стеснен потенциал в целия свят. Показателен е спадът на продажбите на смарт телефони през февруари, когато беше разгарът на рецесията в Китай. Според консултантската компания Strategy Analytics световният пазар на телефони се е сринал с 38% до 61.8 млн. бройки през месеца по отношение на година по-рано - най-големият спад в историята на този потребителски сегмент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР