[Shutterstock] Още по темата Я елате, инвеститори, при батко Решенията

...
[Shutterstock] Още по темата Я елате, инвеститори, при батко Решенията
Коментари Харесай

Ще преобладава бурно време

[Shutterstock] Още по тематиката
Я елате, вложители, при батко

Решенията на Комисия за защита на конкуренцията за ЧЕЗ и " Нова телевизия " демонстрираха, че всички огромни покупко-продажби би трябвало да са утвърдени от властта.
27 юли 2018
Накъде завива Българска социалистическа партия

Корнелия Нинова уточни като допустима посока пътя на Вишеградската четворка
27 юли 2018 Времето това лято, забелязали сте, е по-особено - вали доста повече, студено е. Мракът последните седмици е и в държавното ръководство. В една и съща седмица Народното събрание одобри поправката " Домусчиев ", която щеше да спести на предприемача над 50 млн. лева, а Комисията за защита на конкуренцията забрани без никакви причини покупко-продажбите за ЧЕЗ и " Нова телевизия ". Общото сред двете са прогнилите институции. Парламентът сподели, че през него може да мине всякакво решение, стига печелившият от него да се е схванал с ръководещите. Комисия за защита на конкуренцията показва, че е тъкмо противоположното на самостоятелен пазарен регулатор - инструмент на политиците да се намесват в разнообразни бизнеси.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
На пръв взор наподобява, че новото са единствено двата образеца, само че в действителност те демонстрират, че властта минава на друго равнище. Решенията на Комисия за защита на конкуренцията за ЧЕЗ и " Нова ", като се изключи че затрудняват притежателите на двете компании да ги продадат, понижават и цената им. Щетите от пробитите институции ще могат да се измерят след време при сключването на покупко-продажби с други купувачи (ако властта ги одобри), като най-вероятно ще бъдат десетки милиони евро по-малко. Накратко, с един ход властта сподели на двете компании, че би трябвало да продават на близки до тях, и то на по-ниска цена, тъй като по този начин или другояче различен няма да бъде позволен. (Вижте повече в тематиката на броя.)

Проблемът излиза отвън Комисия за защита на конкуренцията и Народното събрание. Като изключим Валери Симеонов, който главно се опълчи на поправката " Домусчиев ", и президента Румен Радев, който наложи несъгласие, скандалната смяна мина без никакво политическо опълчване. Още по-безпрепятствено минаха двете решения на Комисия за защита на конкуренцията - против тях не стачкува нито една партия.

Освен политическа опозиция двата сюжета не срещнаха и съвсем никакви медийни рецензии. Различни малките екрани и уеб сайтове отразиха хладно скандалните законови промени и оповестиха в резюме, че Комисия за защита на конкуренцията скапва двете покупко-продажби. Коментарите и анализите на практика липсваха. Тези вести потънаха в сивия информативен поток сред новините за произшествия и наводнения. Почти никой не изясни на хората аргументите за двата сюжета и следствията от тях.

Най-голямата опозиционна партия Българска социалистическа партия не намира нищо неправилно в решенията на Комисия за защита на конкуренцията, а за Домусчиев включи със забавяне. Вместо това тя беше заета в дните след тези кавги да формулира нова икономическа визия, която включва удивление от Унгария и Полша, подозрения в еврото и фантазии за по-високи налози, с цел да има повече пари за систематизиране. (Вижте тук.)

Това е значимо, тъй като демонстрира, че няма съпротивителни сили против сходни проблеми. Ако толкоз значими истории остават незабелязани от множеството политици и медии, това значи, че проблемите няма да имат решение скоро. Лошото време в политиката ще се позадържи, както това лято някак си се изплъзва.
Това, несъмнено, не е мотив за обезсърчение, а единствено, че тези процеси би трябвало да се имат поради - с цел да се търсят решения и да се върви по-лесно напред.

В броя ще видите още:

Кои са най-продаваните типове алкохол в България
Една от постройките на КТБ в София има нов притежател
Няколко увлекателни бизнес книги, които са подобаващи за ваканцията
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР