[Shutterstock] Още по темата Взаимно доверие В рамките на една

...
[Shutterstock] Още по темата Взаимно доверие В рамките на една
Коментари Харесай

Все по-защитени

[Shutterstock] Още по тематиката
Взаимно доверие

В рамките на една година семействата усилиха с над 20% спестяванията си в локални и задгранични фондове
15 сеп 2017
Законът, който ще изпоти брокерите

Влизането в действие на новите европейски наставления ще промени пейзажа на капиталовото ходатайство
18 авг 2017 " Забавянето на използването на новите условия на MiFID II от страна на пазарните участници може да докара до главоболия за тях. "
Валдис Домбровскис, еврокомисар по финансовата непоклатимост и финансовите пазариЕвропейският съюз непрекъснато вкарва нови регулации, с които цели да отбрани потребителите и да увеличи правата им. Когато става дума за вложението посредством пазаруване на дялове от капиталови медиатори и от ръководещи сдружения, също не се прави изключение. В началото на месеца дефинитивно беше признат новият Закон за пазарите на финансови принадлежности, който вкарва в българското законодателство директивата MiFID II на Европейски Съюз. Нейната съществена роля е да увеличи регулацията на финансовите субекти, само че забележителна част от измененията са ориентирани в посока да се ускори отбраната на вложителите и да укрепят тяхното доверие при приемането на капиталови услуги.

Според закона вложителите се разделят главно на два вида – професионални и непрофесионални – т.е. " вложители на дребно ". Първият вид се характеризират с това, че би трябвало да дават отговор най-малко на две от следните три условия: да са сключвали най-малко 10 покупко-продажби на тримесечие, цената на портфейла да е над 500 000 лева и лицето да има професионален опит от най-малко една година във финансовия бранш. За непрофесионалните клиенти условията за отбрана са доста по-високи. Реално и до момента имаше такова разделяне и в България.

Ето в кои направления се ускорява отбраната:

- Информация за разноските. И до момента разноските за дадена финансова услуга трябваше да бъдат ясно разказани. С новите регулации това поле се уголемява, като би трябвало особено да се обърне внимание на общата сума на всички разноски и такси, тъй че клиентът да разбере тъкмо каква ще е доходността за него, откакто издължи тези разноски. Също по този начин при поискване към тази сума сдружението би трябвало да даде разбивка на всички обособени разноски. Целта е по този метод да се показа по-разбираем взор на разноските, а също по този начин да помогне на клиента по-лесно да съпоставя таксите на разнообразни финансови сдружения.

- Инвеститорски съвет. Според остарялата версия на MiFID фирмите, които дават капиталова консултация, не бяха задължени да дават детайлности за същността на препоръките си. Сега те ясно би трябвало да уточнят дали употребяват широкообхватен и справедлив пазарен разбор или по-ограничен метод. Това дава отражение на упованията за осъществяване на поставените капиталови цели. Също по този начин те би трябвало да заявяват пред потребителя дали получават комисиона за дистрибутиране на даден финансов артикул. Ако на клиента се оферират други услуги с изключение на ръководство на портфолио или самостоятелен съвет, тези заплащания могат да продължат да се случват единствено ако са разкрити на клиента и не повреждат задължението на компанията да работи професионално и почтено по отношение на потребителите си. По този метод се покачва прозрачността при взимане на решение от страна на клиента.

- Прозрачност на цената. Инвестиционните медиатори ще би трябвало да дават за покупко-продажби купува и продава освен за акции, само че и за облигации, депозитарни разписки, борсово търгувани фондове, структурирани финансови артикули и деривати. Също по този начин те би трябвало да оповестяват на клиента точната цена, при която те са били купени или продадени от сдружението. По този метод клиентите би трябвало по-лесно да съпоставят точната цена, на която даден актив става тяхна благосъстоятелност, с което ще се спомогне за по-прецизно съпоставяне.

- Възможност за възбрана на даден артикул. Директивата дава опция на регулатора да ограничи предлагането на даден артикул само до избрана група от вложители или даже да забрани за непрекъснато продаването на такива артикули, в случай че решат, че те не са в полза на вложителите. Така се цели да се намали вероятността артикули, които не са подобаващи за вложители с по-малко опит, да им бъдат продавани от сдруженията.

- Съхранение на информация. Финансовите сдружения ще би трябвало да съхраняват информация, с която при нужда да потвърдят на регулатора, че са създали всичко нужно, с цел да осведомят своите клиенти за рисковете на даден артикул. Това включва записи на телефонни диалози, предпазване на електронна преписка и даже записи на срещи онлайн, които са се провеждали в офиса на сдруженията. Дружествата могат да бъдат подведени под отговорност, в случай че не съумеят да потвърдят, че са уведомили задоволително непрофесионалните си клиенти, както и в случай че са ги насочили към артикули, които не са подобаващи за техния инвеститорски и рисков профил.

Кога влизат в действие условията

Законът влиза в действие от деня на обнародването му в Държавен вестник, което би трябвало да стане до края на месеца. Отделно отбраната на финансовите принадлежности и паричните средства на клиенти, отговорностите за ръководство на артикули и разпоредбите, касаещи даването или приемането на такси, ще бъдат въведени в българското законодателство с разпоредба на Комисията за финансов контрол.

Действието на някои от наредбите обаче е отсрочено. Предвиден е тримесечен период от влизане в действие на закона, в който капиталовите медиатори, банките - капиталови медиатори, контролираните пазари и пазарните оператори да приведат активността си в сходство с условията на закона. Доколкото за ръководещите сдружения се ползват някои от условията към капиталовите медиатори, следва да се одобри, че посочената наредба се отнася и до активността на ръководещите сдружения. Според КФН обаче регламентите от правната рамка MiFID II са с директно приложение и се ползват от 3 януари 2018 година, затова активността на ръководещите сдружения следва да е съобразена със съответните използвани разпореждания от регламентите от посочената дата.

Как се ползват условията

Регулаторът ще прави и настоящ, и следващ контрол върху активността на ръководещите сдружения посредством инспекции на място или отдалечено. При приемане на съответен сигнал за нарушаване КФН се сезира и прави инспекция. При определяне на нарушаване по използването на съответните разпореждания на ЗПФИ регулаторът може да приложи насилствени административни ограничения за прекратяване на нарушаването, а оправомощените длъжностни лица от комисията сформират актове за определяне на административни нарушавания. Критици на прозрачността

Не липсват обаче и критици на директивата, съгласно които, вместо да увеличи, тя ще понижи прозрачността. Донякъде недоволството на финансовия бранш идва и от обстоятелството, че той действително се товари с спомагателна администрация и регулации, като счита, че и без тях правата на вложителите са предпазени.

Хенрик Йоргесен е вложител деец, който управлява екип, търгуващ с облигации за 19 милиарда $ в датската Nykredit. Според него новите правила са доста по-фрагментирани. " Исторически прозрачността на пазара на облигации и ипотечни бумаги в Дания постоянно е била на доста високо равнище. Всички покупко-продажби и предложения се регистрират и демонстрират на борсата Nasdaq OMX. Сега става по този начин, че не всичко ще се рипортва там ", разяснява той пред Bloomberg, визирайки новите благоприятни условия и канали за откриване на информация, които основава директивата.

Подобни терзания има и в Норвегия. От влизане на новото законодателство в действие от началото на януари трейдърите и финансовите компании там имат право да разкриват информация на доста повече платформи, а освен на Oslo Stock Exchange. " MiFID II основава по-малко бистрота ", разяснява пред изданието Ви Сундал, пълководец в най-голямата норвежка банка DNB. Информацията е доста по-фрагментирана и е пръсната по разнообразни канали, споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР