[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и

...
[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и
Коментари Харесай

Вечерни новини: Рекордни разходи в бюджет 2019; Валери Симеонов и работодателите взаимно се подкрепиха

[Shutterstock] Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Близо 700 хиляди души в Лондон желаеха нов референдум за Brexit, надзорният съвет на НЗОК ще гласоподава с 490 млн. лева по-голям бюджет, Македония потегли към смяна на името и още
21 окт 2018
Вечерни вести: Пак напрежение за ремонтите в София, по какъв начин убийството на Хашоги ще се отрази на петрола

И още: Комисия за защита на конкуренцията още веднъж отряза " Инерком ", в петък Народното събрание стартира с диспути по вота на съмнение
18 окт 2018
Вечерни вести: Президентът наложи десето несъгласие, България е 51-ва по конкурентоспособност

И още: Шестима са потърпевши във военния цех " Арсенал ", Нов скандал с корупционен заряд към ремонта на " Граф Игнатиев "
17 окт 2018 Понеделник сложи нови разграничителни линии и очерта дебело съществуващите. Напрежението в ръководещата коалиция се усилва, защото вицепремиерът Валери Симеонов повтори, че няма желание да подаде оставка, а сътрудникът му в патриотичната групировка Волен Сидеров изиска това да стане до края на деня. Всички работодателски организации взеха страната на Симеонов, зад тила му беше в това число и Кирил Домусчиев. От Обединените арабски емирства, където беше в понеделник, министър председателят Бойко Борисов се дистанцира от персоналните спорове на патриотите, до момента в който майките на деца с увреждания стачкуваха пред Министерския съвет.

В същия ден надзорният съвет на здравната каса реши, че пациентите няма да могат да употребяват по-скъпа терапия даже и против доплащане, а единствено избраната от страната като " най-разходоефективна ".

Международният напън върху Саудитска Арабия поради убийството на журналиста отстъпник Джамал Хашокжи принуди кралството да смени няколко пъти версията за случилото се в консулството в Истанбул. Започващият на следващия ден " Давос в пустинята ", на който Рияд е хазаин, е бойкотиран от представителите на разнообразни международни компании. Интересно е кои ще отидат въпреки всичко.

Разделение измежду гласоподавателите беше маркирано в Полша, където ръководещите губят на локалните избори по-големите градове.

НАЙ-ВАЖНОТО

Кабинетът възнамерява рекордно нарастване на разноските следващата година

Следващата година ще е следващата, в която държавното управление възнамерява да усили рекордно разноските си – с над 5.6 милиарда спрямо предстоящата сума за тази година. Една пета от парите ще отидат за към този момент оповестеното нарастване с 10% на средствата за заплати в бюджетната сфера, повече има и за обучение, здраве и обществени политики. Затова и бюджет 2019, сходно на предходните, се възнамерява на недостиг - от 600 млн. лева, или 0.5% от Брутният вътрешен продукт, макар че се чака 3.7% растеж на стопанската система, а последните 3 години приключват с остатъци. Това излиза наяве от оповестения Законопроект за държавния бюджет за 2019 година и претекстовете към него.

Една част от новите разноски може да се дефинират и като предизборно мигане на властта – да вземем за пример нарастването на заплатите на работещите в бюджетната сфера или пък раздаването на спомагателни дотации за дребните и по-бедни общини. Повече държавни разноски при сегашните стопански условия значат и по-висока инфлация, както и растеж на потреблението, надлежно и на вноса. Всичко това се прави в година, в която стопанската система се чака да пораства над капацитета си, т.е. с бюджет 2019 страната е решила да работи проциклично.

Валери Симеонов се разгласи против повдигането на оптималния застрахователен приход, а работодателите го поддържаха против желаната му оставка

Депутатите на вицепремиера Валери Симеонов от НФСБ ще гласоподават против увеличението на оптималния застрахователен предел и против квотите за обезпечени работни места за хора с увреждания. Това стана ясно след среща на Симеонов с работодателски организации, които са мощно недоволни от изненадващото ненапълно решение на кабинета оптималният застрахователен приход да се увеличи от 2600 на 3000 лева от 2019 година Вицепремиерът дефинира това като увеличение на налозите, което, от една страна, е съществено нарушаване на предизборната стратегия на коалиция ГЕРБ – " Обединени патриоти ", а от друга - можело да провокира пререгистрация на компании отвън България. Той разгласи още, че ще внесат промени, тъй че отпускът по болест да се заплаща напълно от Национален осигурителен институт, вместо първите три дни да се поемат от работодателя.

Така на процедура Симеонов се разгласи на страната на бизнеса по редица въпроси, а в подмяна получи безапелационна отбрана от тях по въпроса с оставката му. Тя бе поискана от майките на децата с увреждания след скандалното му изявление, че с измененията в закона за хората с увреждания се опитвало да се угоди на група " кресливи дами " с " сякаш заболели деца ". Непремерените му думи провокираха следващ скандал в държавното управление. Самият Симеонов съобщи, че няма да си подаде оставката, в случай че това не изискат сътрудниците му в " Обединени патриоти " - чака се тематиката да бъде разисквана на следващия ден на съвещание на водачите на НФСБ, " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация. Въпреки че се извини от негово име, министър председателят Бойко Борисов сподели, че не може да направи нищо, защото такова е съдружното съглашение за ръководството. Скандалът обаче стана мотив майките да възобновят - въпреки и в малочислен състав, митингите си в понеделник - обстановка, която носи забележим дискомфорт на Борисов.

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашокжи е бил погубен

Под засилващия се интернационален напън Саудитска Арабия промени главната версия за случилото се с журналиста Джамал Хашокжи в консулството на арабската страна в Истанбул. Външният министър Адел ал Джубейр съобщи пред " Фокс нюз ", че той фактически е бил погубен, както твърдяха голям брой изявления в турски медии. Хашокжи изчезна след влизането си в консулството преди 20 дни, а саудитските управляващи дълго твърдяха, че той е напуснал постройката малко по-късно. В края на предходната седмица Рияд разгласи, че журналистът е починал при юмручен пердах. Сега за отговорни се показват " незаконни детайли ", работили без знанието на управляващите и несвързани с най-високите равнища на апарата за сигурност. За " Ройтерс " почитан чиновник от Рияд е разказал в неделя, че проектът е бил Хашокжи да бъде похитен и върнат в родината му, която напусна след закани поради рецензии към промените на ръководещите. След като оказал опозиция, бил удушен, гласи тази версия.

Признанието на саудитския първи посланик пристигна на фона на от ден на ден рецензии от европейски представители към ръководещите в Рияд. И Тръмп насочи по-остри упреци, като назова досегашните пояснения на Саудитска Арабия " машинация " и " неистини " в изявление за " Вашингтон пост ". Частни компании пък започнаха стъпки за бойкотиране на съдействието с арабската страна, която другояче обилно финансира огромни софтуерни планове.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Фотограф: Правителствена осведомителна работа
Министър-председателят Бойко Борисов втори ден е на посещаване в Обединените арабски емирства. В понеделник той персонално подкара автомобил на Центъра по интервенциите на полицията в Дубай. В него се координират 28 хиляди камери в града. В неделя в ОАЕ министър председателят сподели, че е договорил треньори и футболисти да се образоват гратис в школата на " Манчестър сити ".

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Правната комисия разисква следващото несъгласие на президента

Комисията по правни въпроси ще разиска ветото на президента Румен Радев върху част от измененията в Закона за държавната благосъстоятелност. Преди пет дни президентът оспори текстове, които заобикалят възбраната за приватизация на някои структуроопределящи за стопанската система предприятия. Сега това може да стане единствено с решение на Народното събрание, а измененията плануват част от фирмите да могат да се апортират в смесени сдружения.

За да бъде преодоляно ветото, са нужни гласовете на най-малко 121 депутати при прегласуването на измененията в пленарната зала. От държанието на депутатите в комисията на следващия ден ще стане ясно дали споровете в ръководещата коалиция ще се отразят на болшинството. Това е десетото несъгласие на Радев, само че единствено едно беше сполучливо - против така наречен корекция " Домусчиев ", поради несъгласието на Валери Симеонов и публичния отзив.

Комисията по досиетата отваря архива на Държавна сигурност за пръв път от 1944 година

Във вторник комисията по досиетата провежда Ден на отворените порти в Централизирания списък в Банкя. На всеки кръговиден час от 9 до 15 ч. ще има рейс, който ще придвижва всеки искащ от центъра на градчето до мястото. Групите ще могат да прегледат хранилищата, които ще бъдат отворени за пръв път за необятната аудитория от 1944 година насам.

В Централизирания списък се съхраняват над 15 км архивни документи на Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска. Пазят се над 3 млн. документи на разнообразни носители - книжен, филми, видео, CD. Във вторник ще бъде показан и саморъчно направеният щемпел на Движение за права и свободи, както и тайникът на наказания за шпионаж посланик Иван-Асен Георгиев.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Държавата дава достъп на общините в страната до регистъра на частните парцели, поддържан от Министерството на финансите. Идеята е локалните администрации да наблюдават хората да не заявяват повече от едно жилище като главно и по този метод да употребяват отстъпка от 50% от налога върху парцела. Сега това е допустимо, в случай че собствеността им се намира в разнообразни общини.

От Комисията за защита на конкуренцията оповестиха, че в събота против неделя през нощта пожар в подземията на постройката им на бул. " Витоша " №18 в София е унищожил дребна част от архивния фонд. Оттам твърдят, че тя ще бъде възобновена в най-кратки периоди. На фона на рецесията с Търговския указател всички произшествия, свързани с значими бази данни, държат публиката нащрек.

КАКВО ОЩЕ ИНТЕРЕСНО

Ед Шийрън е платил повече налози във Англия от Amazon или Starbucks

Фотограф: AP
Ед Шийрън, който е един от най-добре печелещите соло артисти в света, е платил за 2017 година по-високи налози във Англия, в сравнение с фирмите Amazon или Starbucks. Печалбата на международната верига от кафенета през 2017 година на Острова е към 213 млн. $, а на Amazon - 95 млн. $, до момента в който тази на Шийрън - близо 35 млн. $. Той е платил към 6.96 млн. $ налози, до момента в който Starbucks - 4.4 млн. $, а Amazon - 5.9 млн. $. Разбира се, в единия случай става дума за облагане на корпоративна облага, само че от позиция на PR-а не приказва добре за публичния принос.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР