[Shutterstock] Още по темата Трети пореден мандат за евроскептика Орбан

...
[Shutterstock] Още по темата Трети пореден мандат за евроскептика Орбан
Коментари Харесай

Вечерни новини: Напрежението в Сирия расте, Борисов преговаря за мир на Балканите и кой ще прави кафетата в Tesla

[Shutterstock] Още по тематиката
Трети следващ мандат за евроскептика Орбан

Унгарският министър председател печели изборите в страната с помощта на твърда антиимигрантска акция
9 апр 2018
Турция, Русия и Иран заговориха за завръщане на бежанците в Сирия

На договарянията в Анкара турските домакини бяха сложени в деликатна позиция
4 апр 2018 Почивните дни, пролетта и хубавото време победиха политиката и вътрешните вести oт петък до понеделник бяха свързани най-вече със тапи по главните автомагистрали първоначално и края на празниците. Дори единствената сериозна българска вест от през днешния ден - визитата на премиера Бойко Борисов в Босна и Херцеговина, също има повече интернационален привкус.

За по-голямата част от света обаче последните дни не бяха толкоз спокойни. Напрежението в Сирия стана даже по-голямо от елементарното след евентуална химическа офанзива против съперници на Асад, а Виктор Орбан и евроскептичните националисти завоюваха разгромяваща победа на изборите в Унгария.

Предстоящите събития през тази работна седмица демонстрират, че въпреки и също къса като предходната, тя ще бъде по-интензивна. Новини се чакат от разнообразни сюжети в Народното събрание, както и около европредседателството, по линия на което във вторник и сряда ще бъдат екоминистрите от съюза. Освен всичко друго, за хората, които живеят/работят в центъра на София, това значи и усложнения в трафика.

Дори и тези дребни неприятности обаче ще бъдат обезщетени от хубавото време - цяла седмица ще бъде топло, с оптимални температури към 20 градуса, а даже и в сряда и петък в действителност да завали за малко, то ще бъде за малко, едвам донесе малко прохлада.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Прокси-войната в Сирия се ускорява

Предполагаема химическа офанзива в сирийския град Дума, следен от формация, която води война против държавните сили на 7 април провокира интернационално неодобрение. Американският президент Доналд Тръмп заплаши с ответни ограничения, а Англия и Франция желаеха привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който да разиска случая. Русия, Иран и държавното управление на Башар Асад отхвърлиха сходно нещо да се е случвало, макар видеозаписите и други доказателства за починали цивилни, в това число и обгазени деца. В нощта против 9 април сирийската военно-въздушна база " Тиас " в западна Сирия беше атакувана с ракети. Първоначално режимът на Асад упрекна Съединени американски щати за офанзивата, защото след предходната огромна химическа офанзива в Сирия американски ракети бомбардираха друго летище. По-късно денем съветското министерство на защитата уточни израелските военно-въздушни сили като (според него), виновни за нападението.

Това е следващото ожесточаване на войната в Сирия, която след отслабването на Ислямска страна се трансформира в пълномащабна прокси-война сред другите страни, които имат ползи в района. Намесата на Русия избави режима на Башар Асад, като основно значение за това имаше и помощта от Иран. Израел е мощно обезпокоен от възходящото въздействие на Техеран в региона и опцията той да построи военни бази покрай границата с еврейската страна. За атакуваната тази нощ военна база се допуска, че е едно от вероятните места за това. Сложният възел от спорове сред доста разнообразни страни и обединения, дружно с последното развиване на обстановката там демонстрира, че войната в Сирия е доста надалеч от края си, като е допустимо и напрежението занапред да се усилва.

Победа за Орбан и евроскептиците в Унгария

Антилибералната визия на Виктор Орбан се поддържа от близо половината дали своят вот унгарци и партията му ФИДЕС евентуално ще има цялостно болшинство в унгарския парламент след изборите там в неделя. Основният фокус на акцията му бяха имигрантите, като той отхвърли да взе участие в каквито и да е диспути с съперниците си от други партии, или изяви в самостоятелни медии, а говореше само на манифестации пред последователи.

Победата на Орбан беше предстояща, само че все пак изпрати вълна на поддръжка в цяла Европа за националистическите и анти-ЕС партии. Едни от първите приветствие към него пристигнаха от Марин льо Пен - лидерката на френския народен фрон. Унгарският министър председател е гневен съперник на по-силна интеграция в Европейски Съюз. На няколко пъти той е изказвал и почитание си към съветския президент Владимир Путин. Втора на изборите в Унгария с 20% стана националистическата партия Йобик, с което евроскептичните гласове там общо стават близо 70%.

Бойко Борисов се среща с водачите на страните от Западните Балкани

В последния за България почивен ден - понеделник министър председателят Борисов отпътува за Босна и Херцеговина и се чака през днешния ден и на следващия ден той да има диалози с водачите на Сърбия, Черна Гора и Босна и Херцеговина. Официалният мотив за визитата е откриването на панаира в Мостар, само че в действителност срещата има доста повече политически заряд. Според сръбски медии диалозите му с Александър Вучич ще бъдат фокусирани върху взаимни " инфраструктурни и енергийни планове ". Според българския " 24 часа " обаче Вучич е изискал срещата, с цел да получи подпомагане от Европейски Съюз за увеличаващото се напрежение сред Сърбия и Косово от последните седмици. След Мостар сръбският президент ще се срещне и с Ангела Меркел и френския президент Макрон, явно в опит убеди съюза в своята позиция.

България избра като един от целите на европредседателството си интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз и срещата в Мостар в този момент е значима, поради напрежението сред Сърбия и Косово. Липса на прогрес там може да забави договарянията на Сърбия за участие в Европейски Съюз и това, дружно с продължаващите разногласия сред Македония и Гърция за името на балканската страна ще докара до липса на сериозен прогрес по време на българското европредседателство.

Нещо забавно?
Разбира се - заповядайте

Кой ще прави кафетата в Tesla

Компанията Tesla търси да наеме бариста - човек, който да прави кафе, на цялостно работно време в офиса й в Ню Йорк. Там работят над 500 индивида. Компанията в последно време има доста огромна потребност от нова сила, откакто цената на акциите й падна сензитивно в края на март. Причините за това бяха две. От една страна Moody’s понижи кредитния рейтинг на компанията, а скоро по-късно тя разгласи, че 123 хиляди автомобила от модела й Model S би трябвало да бъдат ремонтирани, поради съществени проблеми с кормилната система. Дали по-качественото кафе в офиса на Tesla ще помогне за оправянето на тези проблеми не е доста несъмнено, само че най-малко работата там ще бъде по-приятна.

Какво ще се случва през седмицата
По-важните събития, за които се знае авансово

Марк Зукърбърг ще бъде изслушан в Конгреса по абсурда с теча на персонални данни

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се чака да се яви на 11 април (сряда) пред парламентарната комисия по енергетика и търговия в Конгреса на Съединени американски щати, която следи огромна част от тематиките в региона на телекомуникациите и интернет. Изслушването ще е поради нерегламентирано изтеклите персонални данни от мрежата към аналитичната компания Cambridge Analytica. Говорител на Фейсбук удостовери наличието му и добави, че не престават договарянията за други евентуални чувания в две комисии към Сената.

Първото обществено удостоверение на Зукърбърг пред Конгреса бележи основен миг за 14-годишната компания в миг на възходящо напрежение сред нея и регулаторите и потребителите. В подтекста на невиждана рецесия на доверие към обществената мрежа, чуването ще вкара Зукърбърг в нов сюжет, който той избягваше до момента. Наскоро той отхвърли да се яви пред парламентарна комисия на Обединеното кралство, която търси доказателства за това по какъв начин сдруженията получават потребителски данни от Фейсбук, като вместо това избра да изпрати собствен заместител.

Екоминистрите от Европейски Съюз ще заседават в София, чакат ги митинги за Пирин

На 10 и 11 април в София ще се организира Неформален съвет по околна среда и води в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Основните тематики, които ще се разискват са качеството на атмосферния въздух, изменението на климата и по-доброто контролиране. Неформалната среща на министрите на Европейски Съюз по околна среда в София ще бъде съпроводена и от митинги в отбрана на Национален парк Пирин, като такива ще има редом и в Благоевград и Сливен.

Качеството на атмосферния въздух става все по-важна тематика в София, където най-много през зимните месеци въздухът в града става не просто замърсен, а и рисков за дишане. Тази зима да вземем за пример в някой квартали на няколко пъти междинните равнища на фините прахови частици доближиха 5 пъти над нормата. Основните аргументи за сложния за дишане столичен въздух са семействата, които се отопляват на дърва и въглища и колите. Към тях се прибавя и микроклимата на града и мъглите, както и строителството. Мерките, които взима общината досега по този проблем са по-скоро плахи и незадоволително ефикасни.

Парламентът ще изслушва нови членове на антикорупционната комисия

Парламентарната комисия за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос ще изслуша претендентите за зам.-председател и членове на новата антикорупционна комисия. Номинациите, издигнати от определения преди месец ръководител Пламен Георгиев са тъкмо колкото свободни места има - четири.

Антикорупционната комисия, основана в края на предходната година, има необятни пълномощия в региона освен на противодействието на корупцията, само че и в предварителната защита, битката с спора на ползи и изключително сензитивната сфера на гражданската конфискация (отнемането на имущество без присъда). Комисията е групов орган и решенията и се взимат с болшинство. Ето за какво е значимо какви ще са членовете му.

Kак се трансформира демографията на България

На 12 април националната статистика ще разгласява данни за популацията и за миграцията през предходната година. Пак в четвъртък ще стане ясно и какъв е бил февруари за българския експорт на артикули.

Данните за популацията са забавни в подтекста на намаляващата и застаряваща България, както и продължаващата емиграция на младежи. Износът пък е един от секторите, които обичайно притеглят най-вече вложения и са един от моторите на стопанската система.

Сметната палата ще разгласява финансовите доклади на партиите

До 16 април Сметната палата би трябвало да разгласява докладите за финансите на политическите партии за 2017 година дружно със описите на донорите им. Документите трябваше да бъдат показани в институцията до края на март. Две седмици преди крайния период единствено 10 партии от всичките 163 регистрирани го бяха създали.

Ако някоя от тях не показа в период доклада си или пък той е повърхностен, е допустимо да изгуби правото на държавни пари до провеждането на идващите парламентарни избори. За всички обединения се отнася опасността, при неспазване на закона, да бъдат санкционирани с от 5 000 до 10 000 лева А при нарушаване в границите на две поредния години Софийският градски съд може да постанови разформироване на съответната партия.

Краен период за номинация на зам. ръководител на Бюрото за надзор върху СРС

Вторник, 10 април, е последният ден от периода за номинации на претенденти за нов заместник-председател на Националното бюро за надзор върху СРС на мястото на отстранения Георги Гатев. Според признатите процедурни правила предложенията би трябвало да бъдат импортирани документално в деловодството на Народното събрание в десетдневен период от датата на приемането на решението, която е 28 март, само че тъй като в този период влизат почивните дни, той изтича в края на първия работен ден след Великден.

Предложенията могат да се вършат единствено от парламентарни групи, не от обособени депутати. Това е метод партиите да поемат отговорност кого предлагат, вместо номинациите да се вършат като персонална самодейност на обособени депутати. Преди три години депутати от Движение за права и свободи предложиха Георги Гатев, само че Движение за права и свободи не реагира по никакъв метод, когато той бе подложен на офанзива, довела до отстраняването му.

OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Концерт
11.04
Испанска камерна музика от втората половина на XX век и началото на XXI век от испанският струнен квартет " Далия " в границите на 18-ото издание на " Европейски музикален фестивал ".
В камерна зала " България "

Кино
11.04
Артистът, деятел и режисьор Ай Уейуей преглежда световната бежанска рецесия в документалния си филм " Човешки поток ". За да го осъществя, той отива до Лесбос – островът, на който идват бежанците и ги разпитва за мотивацията им.
В " Дом на киното ", 20:05 ч.

Сцена
12.04
Спектакълът Lord of the Dance гостува още веднъж в София с истинската си техниката на ирландските танци.
В зала 1 на НДК, 20:00 ч.

Обучение
13 - 15.04
YES Camp Sofia е тридневно събитие за младежи, които желаят да осъществят своя бизнес концепция и се интересуват от нововъведения. Лектор ще бъде Майкъл Лий – интернационален бизнесмен и обучител с опит в над 15 страни. Той ще приказва за обществено предприемачество, водачество и създаване на екип и създаване на нововъведенията посредством Design Thinking методологията.
В зала " Витоша ", Студентски град. Регистрация на www.bg.yescamp.co
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР