[Shutterstock] Още по темата Световната банка не счита БВП за

...
[Shutterstock] Още по темата Световната банка не счита БВП за
Коментари Харесай

Икономиката на ЕС расте с най-бързия си темп от 10 г. насам

[Shutterstock] Още по тематиката
Световната банка не смята Брутният вътрешен продукт за задоволителен стопански индикатор

Институцията предлага различен измерител за икономическия прогрес - благосъстояние
6 фев 2018
Растежът в Източна Европа дава кураж на водачите в района да желаят по-голяма роля в Европейски Съюз

Повишението на Брутният вътрешен продукт се дължи главно на еврофинансирането, само че кохезионните фондове ще имат все по-малко значение в бъдещето на съюза
5 фев 2018
Еврозоната и Европейски Съюз изпревариха Съединени американски щати по стопански напредък

Според първите оценки Брутният вътрешен продукт е повишен с 2.5% през предходната година в Европейски Съюз и валутния съюз
30 яну 2018
България усъвършенства позицията си в ранглиста за икономическо развиване

Страната се класира на 11-о място измежду 74 разрастващи се страни, демонстрират резултатите на Световния стопански конгрес
29 яну 2018
Американската стопанска система се е забавила в края на годината

Брутният вътрешен продукт е повишен с 2.6% през последното тримесечие на годишна база, упованията са за по-голям напредък през 2018 година
28 яну 2018 Миналата година стопанската система на Европейския съюз (ЕС) е постигнала най-бързите си темпове на напредък за последното десетилетие, демонстрират оповестените в сряда от Евростат данни. През 2017 година междинният напредък в 28-те страни членки е бил 2.5% – най-хубавото достижение от 2007 година насам, когато бяха регистрирани 2.7% растеж.

Ускорение

Само за последното тримесечие на миналата година Брутният вътрешен продукт и в Европейски Съюз, и в еврозоната е повишен с 0.6% по отношение на предходните три месеца, и надлежно с 2.6% и с 2.7% на годишна база. За съпоставяне, щатската стопанска система се усилва с 2.5% на годишна база, а тази на Англия - с 1.5%. Ускорението е още по-осезаемо в най-голямата стопанска система в съюза – немската, която през последните три месеца е повишена с 2.9% по отношение на регистрираното за последното тримесечие на 2016 година

Общо за 2017 година растежът в еврозоната е с 2.5%, което също е най-силното достижение от предкризисната 2007 година насам, когато бяха регистрирани 3%, напомня BBC.

Публикуваните в сряда от европейската статистическа работа цифри удостоверяват предварителните експресни оценки, публикувани в края на януари, които бяха основани на по-ограничени данни.

Ръст и на ядрото

Икономистът от лондонската финансова компания Investec Райън Джаджасапутра показва, че значително растежът през миналата година е бил движен от четирите съществени стопански системи на еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания. Някои от страните в Източна Европа, измежду които Латвия и Словакия обаче, също порастват " изключително бързо ", разяснява той.

По думите му значителен фактор за мощното показване на паричния съюз е политиката за стимулиране на Европейската централна банка, която през последните години понижи осезаемо цената на финансирането. Междувременно доверието в еврозоната е на рекордни равнища от рецесията насам, а безработицата е намаляла до предкризисните си нива, показва още Джаджасапутра.

" Активността (в еврозоната) се поддържа от мощния световен напредък, който оказва помощ на европейските експортьори ", разяснява от своя страна Сара Хюин, основен икономист за Европа в Standard Chartered, представена от BBC. " По отношение на вътрешните фактори – растящите заплати, ниската инфлация и рекордните нива на претовареност движат потребителските разноски, а в това време вложенията също се покачват, подпомагани от мощните корпоративни облаги и растящото доверие ", добавя тя.

На фона на упованията за опазване на мощните темпове на стопански напредък в еврозоната Хюин въпреки всичко отбелязва, че " високите енергийни цени и по-силното евро могат да спънат растежа през тази година ".

Прогнозата на Standard Chartered е Брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне с 2.2% през 2018 година и с 2% през 2019 година при предстоящи от Европейската комисия надлежно 2.3% и 2%.

" На политическия фронт неустановеност може да се появи към парламентарните избори в Италия идващия месец, а също така, в случай че Англия напусне Европейски Съюз без преходно съглашение, това би могло да подкопае износа на еврозоната през идната година ", споделя още Хюин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР