[Shutterstock] Още по темата Семената ви пазим В Садово, на

...
[Shutterstock] Още по темата Семената ви пазим В Садово, на
Коментари Харесай

Пристигането на съседите

[Shutterstock] Още по тематиката
Семената ви пазим

В Садово, на 15 км от Пловдив, се пази голяма част от растителното генетично многообразие на Южна България
27 окт 2018
Туристическият взрив на Пловдив

Два милиона туристи ще посетят Европейската столица на културата през 2019 - само че ще има ли къде да нощуват?
27 окт 2018
Огромният хотел на Старосел

С 22 млн. лева се довършва най-големият нов хотелски комплекс в Пловдивска област
22 окт 2018
" Пентакс медикъл България " влага 8 млн. лева в уголемение на производството си

Ръководството чака доста покачване на приходите през тази година
22 окт 2018 Над 1000 са турските компании в района, като две от тях занапред влизат с огромни вложения. Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

В сложни времена се обръщаме за сол към съседа си. Тази турска сентенция употребява Мехмет Али Ердем, с цел да изясни напора на турски вложители в България. Ердем, който е търговски аташе на Турция в Пловдив, естествено не желае да твърди, че времената са сложни. Но смята, че няма нищо по-нормално от това България и Турция да поддържат взаимно вложителите си и да търгуват преференциално.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус " Аз персонално като търговски аташе на Турция избирам да внасяме стоките, от които имаме потребност, от прилежаща и другарска България вместо от другаде ", споделя Ердем. Затова и оказва помощ на българските компании, които желаят да изнесат продуктите си на турския пазар.

А напорът от Турция в действителност е огромен. Тази година да вземем за пример два огромни вложителя пристигнаха в Пловдив. През юни тази година в Куклен стъпи най-големият - " Одело Фарба България ". Компанията за автомобилни фарове направи първа копка на нов цех за 37 милиона евро. Отделно идва и машинопроизводителят " Шпинер България ", която е и с немско присъединяване. Собствените източници на комерсиалната работа на консулството сочат, че през 2018 година в Пловдивска област има 12 огромни вложителя, всеки от които е вложил тук активи за над 1 милион евро. Общата стойност на вложенията в тези предприятия е за над 54 милиона евро, а в тях работят общо над 2000 души.

Защо Пловдив

" Според данните ни в Пловдив има към 100-тина турски компании. Опитът ни обаче демонстрира също, че има компании, които развиват активност тук от години и заради това, че компанията в никакъв случай не се е свързвала с нас, не попада в нашата база данни. Следователно позволяваме, че броят може да е по-голям ", изяснява комерсиалният аташе. Между другото Ердем е меродавен източник - преди този момент е бил зам.-директор на дирекция " Икономически изследвания и оценяване " в Министерството на стопанската система.

Условията за бизнес на турските вложители в Пловдивска област са доста положителни и по тази причина свидетелстват освен огромните заводи, които се строят, само че и създаваните дребни и междинни предприятия, счита той. Градът е в центъра на България, има по-ниски разноски за закупуване или наем на площи, както и наемане на работна ръка, логистично тук е новият интермодален терминал, свързващ Одрин и Пловдив. " Пловдив завоюва вложенията на моите сънародници най-много с развиването на " Тракия икономическа зона ", споделя турският търговски аташе.

Пред " Капитал " преди време ръководителят на Оdelo Farba Lighting Group Ахмет Байрактар добави още, че Пловдив печели с това, че е добър град за живот. " Когато привличаш специалисти, би трябвало да им осигуриш среда, те обичат градския живот, за тях е значимо да има учебни заведения за децата им и други улеснения ", изясни Байрактар.

Турските вложения в Пловдивска област са в разнообразни браншове - авточасти, текстил, машини и съоръжение, хранително-вкусова индустрия, химическа индустрия, опаковъчна промишленост, услуги и други

Доста преимущества и някои дефекти

Очакванията на турския аташе са още в идващите 1-2 години общата стойност на огромните вложения в Пловдивска област да нарасне осезаемо над 100 милиона лв.. Според неофициалната статистика на комерсиалната секция към турското консулство в България общата стойност на турските вложения надвишава 2 милиарда евро, а компаниите от прилежащата страна обезпечават работа на над 15 хиляди души.

Това не е тъй като България е изключително вкусен пазар. Тя обаче е добър индустриален и логистичен център, откъдето да изнасят стоката си към чужбина. Например производителят на пневморесори " Техно Акташ " осъществя продукцията си в над 100 страни на 6 континента. Шивашкото дружество за дънки " Интерсорс " пък изнася над 85% от подукцията си за Съединени американски щати.

" Одело Фарба " пък ще изнася, разумно, за немските автомобилни производители, само че и ще доближава на всички места по света, а това може да играе рекламна роля за българското произвеждане. Байрактар изяснява, че България е " по-управляема " от позиция на огромна инвестиция. " По-близо е до Турция, само че има и друго – в завода ни в Бурса има близо 400 души с български генезис. Те приказват езика, познават културата, връзката е лесна. Чувстваме се по-удобно. "

Основен проблем остават визите - турските предприемачи към момента изпитват компликация при приемането им и това е спънка, изключително в началните стадии, когато би трябвало да се създадат предварителните изследвания, с цел да се изготвят бизнес проект. Ето за какво бъдещите вложители аплайват за шенгенска виза вместо за българска (парадоксално, само че това е по-бързият вариант).

" Друг водещ проблем, който вложителите споделят с мен, е обвързван с намирането на личен състав. Твърди се, че е съвсем невероятно да се намерят квалифицирани фрагменти. Доскорошното условие на всеки 10 български жители да може да бъде нает единствено 1 жител от трета страна спъваше турските вложения. България направи крачка към възстановяване на тези условия и в този момент, с цел да може да бъде нает един служащ да вземем за пример от Турция, е належащо във компанията да работят най-малко петима български или други жители на Европейски Съюз ", разяснява турският търговски аташе.

Той споделя, че упованията на турските предприемачи са свързани и с директния " импорт " на служащи от личната им страна. България направи редица удобства при вноса на служащи от Молдова, Украйна и Армения – страни отвън Европейски Съюз, с българско малцинство. Това обаче ще е много по-труден въпрос, когато визира Турция.Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР