[Shutterstock] Още по темата Роуминг по съседски Как се променят

...
[Shutterstock] Още по темата Роуминг по съседски Как се променят
Коментари Харесай

Ама те не ги ли свалиха вече цените

[Shutterstock] Още по тематиката
Роуминг по съседски

Как се трансформират цените на роуминг услугите в прилежащите ни страни, които не са част от Европейски Съюз
6 юли 2018
Съседите са ни скъпи. Роумингът също

България подписа съглашения за понижаване цените на роуминга със Сърбия и Македония, само че бизнесът към този момент не следва тази самодейност
13 апр 2018 Новината, че Европейският парламент и националните държавни управления са достигнали до политическо съглашение да наложат горна граница на цената на телефонните диалози сред две страни членки, докара до, най-общо казано, два вида реакции: наслада за едни консуматори и неразбиране измежду другите. Защото единствено преди една година отпаднаха таксите за роуминг и от Брюксел не съумяха да обяснят добре каква е разликата сред роуминг и интернационален диалог. Това докара до отчаяние за някои клиенти в месечните им сметки, както и някои парадоксални обстановки, които обаче ще бъдат поправени с новата инструкция. Според нея интернационалните позвънявания няма да костват повече от 19 евроцента на минута, като това обгръща и текстовите известия, които ще костват най-вече по 6 цента на SMS. Новите правила би трябвало да влязат в действие през май 2019 година

Общата цел на директивата е надалеч по-широка - да сложи Европа в добра позиция във връзка с цифровата стопанска система, въвеждането на 5G технологии, като се подсигурява съществуването на 5G радиочестотен набор до края на 2020 година в Европейски Съюз и се даде на операторите предвидимост от най-малко 20 години във връзка с лицензите. Подобно желанието от дълго време е декларирано от мобилните оператори. От потребителска позиция обаче най-важното в директивата е свалянето на цените на диалозите.
Роуминг диалог

Вие сте български жител и имате контракт към български оператор. В момента, с цел да употребявате цените за роуминг, би трябвало да излезете отвън страната и да сте на територията на друга страна - членка на Европейски Съюз. Ако сте във Франция, няма да има значение дали оттова звъните до България, Германия, Румъния или която и да било друга страна членка – цените за диалог ще бъдат едни и същи. Това е диалог в роуминг.

Международен диалог

Вие сте български жител и имате контракт към български оператор. В подобен случай, когато влязат в действие новите правила (през май 2019 г.), ще можете да се възползвате от новите тавани за цени, без значение към коя страна от Европейския съюз се обаждате. Цените ще важат за диалози от страната, в която е вашият мобилен оператор.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В последна сметка какво се трансформира

Когато през юни 2017 година отпаднаха множеството от таксите за роуминг в Европейски Съюз, това докара до всеобщо комплициране поради също толкоз всеобщо недоумение какво тъкмо е роуминг. А точно диалози, когато един клиент е отвън родната си страна – или най-малкото отвън страната, в която е операторът му. Тогава се появява и дребното R до индикатора ви за покритие на телефона.

Това породи някои парадокси, като да вземем за пример, че в случай че имате родственици в Германия, то за вас би било по-евтино, в случай че им се обаждате от Румъния или която и да било друга страна от Европейския съюз, само че не и от България. Защото тези диалози са диалози в роуминг – а диалогът сред България и Германия е " интернационален диалог ", за който цените останаха относително високи.

В момента цената на интернационалните диалози към страните от Европейския съюз варира сред 1.20 лева и 1.90 лева на минута за клиенти с контракт и към 3.60 лева за клиенти с предплатена карта. Цените за диалози със Съединени американски щати, които няма да бъдат свалени поради новата инструкция, са към 1.50 на минута за консуматори с абонаментен проект и към 5.70 лева за такива с предплатен.

Заради тази значително логическа дупка се наложи и приемането на " политика за заслужено прилагане ", т.е., в случай че един оператор хване собствен клиент в систематично прилагане на карта в чужбина освен поради пътувания, само че поради постоянно прилагане на услугата за роуминг, то той може свободно да спре картата. Конкретен образец би бил, в случай че си купите румънска карта, с цел да я употребявате в България единствено с цел да говорите с Испания.

Сега тези дупки се запълват и цените на интернационалните диалози ще доближат ниски цени, които да разрешат на всички в Европейския съюз да приказват по-свободно. Новите правила към момента не са признати публично, само че постигането на " политическо съглашение " сред Европейския съвет и Европейския парламент значи, че и двете институции са съгласни със законодателното предложение на Европейската комисия и при формалното гласоподаване то ще бъде утвърдено. Държавите членки ще имат две години да вкарат новите правила в националното си законодателство.

Какво още значи директивата

Страните - членки на Европейския съюз, ще би трябвало да улеснят и въвеждането на 5G мрежа, като дават подобаващ радиочестотен набор до 2020 година Така Европейски Съюз би трябвало да доближи до " Пътна карта за 5G в Европейски Съюз ", съгласно която би трябвало да има мрежа от пето потомство в минимум един огромен град във всяка страна от съюза до 2020 година За потребителите това значи, че скоростите на мобилния интернет ще се подвигат по-бързо и скоро ще могат да бъдат употребени пълноценно 5G устройства, които все още обаче са рядко срещани на пазара.

За операторите, изключително в България, това значи, че през идващите две години би трябвало да бъде позволен казусът с радиочестотите, нужни за развиване на 5G мрежа в страната. В момента те се употребяват от Министерството на защитата, като това стопира развиването на технологията в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР